Temat: ćwiczenia do kraula
Kaju podzilę się z Tobą moim doświadczeniem odnośnie pływania kraulem a raczej tego jak bardzo jestem zadowolona z wprowadzonych przez instruktora porad, który zmienił mój styl pływania z żabki na nielubianego przeze mnie do tej pory kraula.
Porady te wprowadzał stopniowo już nie pamiętam dokładnie w jakiej kolejności, w każdym razie:
1. Należy odpowiednio wyćwiczyć pracę nóg i nie zginać ich w kolanach tylko pływać bardziej na prostej nodze; pomocne w tym trochę nienaturalnym dla nas ruchu będzie pływanie w krótkich płetwach treningowych (koszt ok.90 zł). Płetwa treningowa (w przeciwieństwie do tradycyjnych dużych płetw) ćwiczy odpowiedni ruch nogami nie wpływając negatywnie na nasz organizm (kręgosłup i obciążenia stawów) dodatkowo unosi ciało w wodzie przez co łatwiej jest wykonywać oddychanie ponieważ masz mniejsze ryzyko zaksztuszenia się wodą.
2. Należy się rozpływać czyli na początku pływając w płetwach nie zwracać uwagi na czas który poświęcamy na przepłynięcie i nie robić tego na wyścigi tylko bardzo spokojnie i np. z deską trzymaną u jej góry ćwiczyć pracę nóg.
3. Oddech w kraulu powinien być robiony bardzo 'płytko' tzn. tak jak podczas snu nie łapać dużych chaustów powietrza tylko bardzo spokojnie i delikatnie oddychać można na początku oddychać tylko na jedną stronę, żeby nie mylić ich i nie zakrztusić się wodą
4. Oddechy łapać po wykonaniu 2-3 ruchów rękami (dopiero jak się rozpływa to robić oddech co 4-5 ruchów)
5. Pozycja podczs pływania powinna znajdować się jaknajwyżej taflii wody, żeby nie robić sobie niepotrzebnych oporów
6. Ruch rękami - spotkanie ręki z wodą powinno odbyć się na zasadzie wślizgnięcia się w powierzchnię wody a nie klapania w nią. Gdy koniuszki palców dodtykają powierzchni wody ręka powinna być w pełni wyprostowana i na wyprostowanej ręce robić ruch pod wodą, ugięcie ręki następuje dpoiero po wyjęciu jej z wody. W momencie 'wkładania'ręki do wody powinno się wykonywać taki ruch wyciągnięcia jakby się coś łapało
7.Oczywiście przy kraulu niezbędne są dobrze dopasowane okulary, które zapewniają komfort podczas trzymania głowy pod wodą i tu nie patrz na markę tylko na to jak sam okular przykleja się-zasysa do obudowy oka
8. Podczas płynięcia powinno się wykonywać ruch balansowania ciałem nie płynięcia prosto jak położona na wodzie deska tylko to wyciąganie dłoni o którym wześniej wspomniałam będzie ładnie kształtowało ruch do balansowania ciałem.
9. Ruch nór powinien wychodzić z biodra.
To tyle z tego co pamiętam i co wprowadziłam do swojego pływania, zachęcam do zakupu płetw treningówek!! bez nich byłoby mi o wiele trudniej!! Jak kiedyś problemem dla mnie było zrobienie 10 basenów to teraz nie wychodzę bez 60 w ciągu 55 minut :)
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu :)
Pozdrawiam
Kasia P.