Arvind Juneja

Arvind Juneja Współtwórca @
Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

Temat: [pytanie] Rozdzielanie HTML'a od PHP,

Witam,
Jestem początkujący i na dzień dzisiejszy z dumą mogę powiedzieć że napisałem sobie prosty system newsów (hehe, czyt. dodawanie wpisów do sql'a i wyświetlanie ich na stronce. Boskie prawda? a cieszyłem się tym jak dziecko :] and i still do :] )..

chciałbym teraz oddzielić php od html'a bo to takie juz nie "pro" no i strasznie uciazliwe (xhtml + css + php w jedym pliku to zuuooo.. i o ile css'a nigdy nie trzymam w jednym pliku z hyperem to o php wiem niewiele...

i teraz pytanie, koledzy których pytalem wspominali mi o szablony, i zastanawiam się czy

a) skorzystać z PTE Borysa
b) czy ze smartów?

wiem że Borysowe PTE jest szybsze, lżejsze i już niedługo wchodzi PTE 2.0 ale zastanawiam się czy jak sie naucze obsługi jednego to stane się PTE dependent a jak np nauczyłbym sie smartów to umiałbym obsługiwać i jedno i drugie... a że nie wiem jeszcze nic (poza bierną umiejetnościa rozumienia kodu :P) i nie znam innych rozwiązań to nie potrafię podjąć decyzji..

co wybieracie?Arvind Juneja edytował(a) ten post dnia 04.04.07 o godzinie 16:03

konto usunięte

osobiście używam Smarty w swoim framework'u i w pracy również, poza tym w firmach głównie używa się Smarty bo jest sprawdzone i wygodne, oczywiście można przyczepić się do wydajności, ale wg mnie nie jest źle więc warto ;) a do tego proponuję przyjrzeć się wzorcowi MVC.
Łukasz Jezierski

Łukasz Jezierski ICT & Project
Manager

zgadzam sie z kolega Markiem, rowniez u mnie w pracy uzywa sie Smartow i MVC na php5 (wczesniej tez na php4). Takie polaczenie daje naprawde duze mozliwosci i nawet duze projekty (CRM, EDI, i elementy przyszlego ERP) pisze sie szybko, sprawnie a przedewszystkim skutecznie.

Ponadto wiekszosc systemow szablonow z jakimi sie spotkalem wzorowana jest w mniejszym lub wiekszym stopniu na Smartach. Sa one swego rodzaju wyznacznikiem trendow. Jesli na poszczatek szukacz czegos lzejszego zainteresuj sie Smarty Light. Projekt juz chyba nie rozwijany ale bazuja na Smatach, jest z nimi kompatybilny a zostal okrojony z pewnych zadziej stosowanych mozliwosci dzieki czemu zyskal na szybkosci i latwosci implementacji.

Zaprasza do zabawy ;)

konto usunięte

Systemów szablonów jest parę, zawsze też można skorzystać z frameworka, w którym też zazwyczaj są rozdzielone te dwie warstwy.
Paweł Mandes

Paweł Mandes Software Developer /
ScrumMaster

radzę przyjrzeć się PRADO (http://www.pradosoft.com/), framework oparty na komponentach i programowaniu zdarzeniowym, albo poczytać trochę o wzorcu MVC (http://en.wikipedia.org/wiki/Model-view-controller) i stworzyć własny szkielet pod swoje przyszłe projekty... wbrew pozorom nie jest to trudne... jeśli chodzi o system szablonów to Smarty wydaje mi się kolubryną (i w dodatku mało wygodną), której czasem nie warto wyciągać, ja osobiście lubię widoki renderować XSLT...Paweł M. edytował(a) ten post dnia 04.04.07 o godzinie 09:25

konto usunięte

proponuję przyjzeć sie Zend Frameworkowi. Ma wszystko czego potrzebujesz.

konto usunięte

Jak masz dużo czasu... Na początek proponuję np.: Code Ignitora...
Łukasz Jezierski

Manager

Zadzy z nas ma troche racji, ale na poczatek polecalbym koledze zapoznanie sie wlasnie z MVC (jako ze coraz wiecej sie na nim pisze) i wlasnie ze Smartami, XML + XSL to rowniez dobre polaczneie ale nie tak popularne i powszechnie stosowane jak Smarty (i inne pochodne).

Jesli Arvind zaczyna swoja przygode to polaczenie PHP+MVC+Smarty sa dobrym wyjsciem. Czas na frameworki przyjdzie potem. Zobaczcie na oferty pracy dla phpowcow, w wielu przewija sie znajomosci Smartow a ostatnio mozna tez zaobserwowac wzrost zainteresowania MVC i frameworkow na nim bazujacych.

Ja osobiscie korzystalem z MojAVI (php4) a nastepnie Agavi (php5). Ale poznanie jednego framewoku nie daje nam tak szerokiej wiedzy jak poznanie zalozen i na poczatek napisanie czegos swojego - jest to najlepsze wyjscie. Dzieki temu poznajmemy te mechanizmy od podszewki.

konto usunięte

Smarty są chyba najbardziej rozbudowaną biblioteką. Ciekawym projektem jest również patTemplate. Szybkością nie ustępuje Smartom, a jest łatwiejszy w nauce.

Co do frameworków, to interfejs łatwo tworzyć w Prado. Wiele osób zarzuca mu jednak, że składnią przypomina C#. Zend Framework pozwala na oddzielenie kodu, jednakże możliwości budowania interfejsu są raczej ubogie (łatwo jednak znaleźć informacje jak go zintegrować ze Smartami).
Paweł Mandes

Paweł Mandes Software Developer /
ScrumMaster

co do Smartów to jest tak:

- jak jesteśmy początkującymi programistami PHP i zaczynamy je poznawać - przeżywamy fascynację nimi...

- jak stajemy się coraz lepszymi programistami PHP, zaczynamy je doceniać...

- jak stajemy się Naprawdę-Niezłymi-Programistami-PHP(TM) to stwierdzamy nagle, że bez Smartów potrafimy coś zrobić Szybciej-Lepiej-Łatwiej(TM) ;-)
Łukasz Jezierski

Manager

Paweł bardzo ładnie sparafrazował wszystkie nasze wypowiedzi. Zgadzam sie w 100% z tym co napisał.

konto usunięte

ja osobiscie wole pisac wlasne systemy szablonow, zamiast uzywac gotowych. czesto mozliwosci juz istniejacych opensource'ow sa niedopasowane do projektow ktore tworze. sa albo zbyt rozbudowane i przez to wolne (smarty), albo nie spelniaja szczegolnych kryteriow i wymagaja workaroundow, piszac wlasne rozwiazanie czujemy sie jak u krawca z garniturami - szyte na miare :)
Andrzej Zawadka

Andrzej Zawadka
Projektant/Programis
ta

Po poście Pawła to normalnie profanacja cokolwiek pisać na ten temat ;-).
Ale niedawno pisałem szybką robótkę która miała być strona dosyć dowolnie edytowaną przez klienta, Smarty wydały mi się tak przekombinowane i wielkie że postanowiłem zrobić to na własnym prościutkim systemie szablonów. Jak postanowiłem tak zrobiłem, ale choć wyszło nawet nieźle to potem zacząłem mieć poważne wątpliwości co do wydajności takiego sposobu. Jednak plik szablonu przed wyświetleniem musi być tak przemielony przez kod że może i jest to eleganckie ale z optymalnością to ma średnio wiele wspólnego. I choć pewno Smarty robi to w sposób maksymalnie wydajny to jednak nie zmienia to faktu że jest to coś za coś.
Arvind Juneja

Arvind Juneja Współtwórca @
Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

Znalazłem coś takiego, może komuś się przyda: Smarty Php Template Programming And Applications

konto usunięte

Arvind J.:
Znalazłem coś takiego, może komuś się przyda: Smarty Php Template Programming And Applications

A to nie wystarczy?
Michał Zalewski

Michał Zalewski programista
aplikacji
internetowych

Pawel trafil w 10 z opisem Smarty.
Osobiscie korzystam ze Smarty, bo... maja wszystko i jeszcze wiecej. W mniejszych systemach szablonow czasami brakuje sterowania skompilowanymi szablonami, mozliwosci dodania jakiejs funkcjonalnosci od siebie - tu przydaj sie pluginy, a ich tworzenie jest banalnie proste.
Smarty ma wiele plusow, ale ze wzgledu na mnogosc opcji nie jest juz takie szybkie jak kiedys i trzeba uczyc sie nowej skladni jesli chce sie wykorzystac wbudowane funkcje (warunkowe, petle, modyfikatory, zmienne, itp) - klopot jest tylko na poczatku, ale sa przyklady i manual...

Nikt nie wspomnial o "The Savant Template System for PHP", sa szybsze od Smarty i odpada przymus uczenia sie nowej skladni, korzystamy z polecen PHP.
http://www.phpsavant.com/
Bartosz Olchówka

Bartosz Olchówka Chief Product
Officer at LiveChat

Warto się również przyjrzeć Open Power Template Tomka Jędrzejewskiego. Miejscami podobny do Smarty'ego, ale potrafi być od niego szybszy :).Bartosz Olchówka edytował(a) ten post dnia 15.04.07 o godzinie 14:31

konto usunięte

Przy małych projektach - dobry programista rodziela Odruchowo kod php od htmla i nie jest to kwestia systemu szablonów a "odruchu", czy dobrych nawyków. OCZWYŚCIE Systemy tmplatów ułatwiają, porządkują przyspieszają wiele porcesów. Ale zamiast
czegoś takiego
<?php echo ("Hello Word"); ?>
powinni uczyć :).
txt.php <? DEFINE ( "PRZYWITANIE",'Hello Word'); ?>

index.php <? include('txt.php');
$tresc=PRZYWITANIE;
$tytul=PRZYWITANIE;
include('template.php'); ?>

template.php: <html><title><? echo $tresc; ?></title><body><p><? echo $tresc; ?></p></body></html>

oczywiście wybaczcie za składnię - nie jestem programistą. Chdozi mi o pokazanie rodziału - dołożyłem jescze warstwę SŁOWNIKA :), który doskonale załatwia sprawę tłumaczeń wersji ;).Marcin Deręgowski edytował(a) ten post dnia 16.04.07 o godzinie 10:02
Piotr K.

Piotr K. QA / Test Engineer
at Luxoft / UBS

Witam

Dość ciekawie zaprezentowano ideę odseparowania php od html i css w jednym z artykułów serwisu A List Apart pod linkiem http://www.alistapart.com/articles/phpcms/.

Proste rozwiązanie zastosowanego templejtu nie wydaje się najbardziej eleganckie i nie jest pozbawione błędów i wad, ale sama idea jako wprowadzenie zasługuje moim zdaniem na uwagę.

Miłej lekturyPiotr K. edytował(a) ten post dnia 06.05.07 o godzinie 13:46
Michał C.

Michał C. Deputy Head of
Software Development

A ja jakos jestem przeciwnikiem Szablonow Dobrze zaprojektowana aplikacja zgodna z MVC w zupełnosci wystaczy. Postepuje tak Symfony i wiele innych dobrych frameworkow. Sam php jako system szablonów jest bardzo najbardziej elastyczny ;). Tyle ode mnie :)

Wyślij zaproszenie do