konto usunięte

Temat: Kurs php?

Michał Jarosz:
Przemek Czekaj:
mysql sobie od razu kolego daruj bo to strata czasu, żadna szanująca się firmą w tym czymś nie ma baz danych.

Taaa... Skąd takie informacje?

raczej chodzi o aspekt edukacyjny
bo łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić

konto usunięte

Też. Ale nie chce mi się tutaj przytaczać manuala z postgresql gdzie jest jasno i wyraźnie napisane dlaczego postgresql jest lepszy od mysql. Na prawde uwierzcie mi koledzy że ta baza danych jest wydajniejsza, szybsza i lepsza od mysql'a. Ale to nie temat o tym, więc nie drążmy już w tym temacie tego wątku, dziękuje :) Pozdrawiam.
Michał Jarosz

Michał Jarosz Frontend Developer &
Team Leader

A na opakowaniu proszku do prania jest napisane, że jest wydajniejszy od innego proszku. :P

Poza tym napisałeś, że żadna sznaująca się firma nie trzyma danych w MySQL, a nie że Postgres jest z takiego czy innego powody lepszy. Tymczasem na stronie MySQL (też mogę się odwołać, a co) masz kilkadziesiąt takich nie szanujących się firm wraz z case study opisanymi.

Obiecuję więcej nie drążyć tego tematu w tym wątku. ;)
Mariusz Przybylski

Mariusz Przybylski Dynamite Studio

Podstaw nauczysz się sam, a reszty szukaj w necie, tutaj masz slajdy z 4 dni wykładów na ZendCon 2009:
http://devzone.zend.com/article/11246-ZendCon-09-Slides
Tomasz Szyzdak

Tomasz Szyzdak Student, Szkoła
Wyższa im. Pawła
Włodkowica w Płocku

Witam,
chciałbym się włączyć do dyskusji. Uważam, że szkolenie 8 godzin dziennie z przerwami kawowymi to trochę pomyłka. Słuchacz nie jest w stanie skupić się na materiale przez 8 godzin i wiele z informacji może umnkąć w takim systemie nauczania. Popieram szkolenia które mają dużą ilość godzin i są rozłożone w czasie 3-5 miesięcy, tak by mieć czas na okrzepnięcie wiedzy, przyzwyczajenie się do programu i swobodne poruszanie się po nim. Niejednokrotnie spotkałem się opiniami, że szkolenie 40-to godzinne w tydzień, na 4 programach nie spełnia swojej roli. W tak krótkim czasie, tak olbrzymiej ilości informacji umysł nie jest w stanie przyjąć. Efekt jest taki, że po tygodniu uczestnik szkolenia ma niesmak po szkleniu i poczucie, że nic z niego nie wyniósł.

Przewaznie sa rozne systemu kursow. Procz takich intensywnych sa tez 4h lub 8h bloki co jakis czas.
Mateusz Michalski

Mateusz Michalski Uczeń maturzysta

Mariusz Pe:
Podstaw nauczysz się sam, a reszty szukaj w necie, tutaj masz slajdy z 4 dni wykładów na ZendCon 2009:
http://devzone.zend.com/article/11246-ZendCon-09-Slides

No wlasnie nie jestem taki pewny, dlatego pytalem o kurs. Dzieki za slajdy. Niestety 2 wsiakl w eter.
Tomasz Szyzdak

Wyższa im. Pawła
Włodkowica w Płocku

Net ma to do siebie, ze lubi wciagnac. Ale i tak chyba nie o to Ci chodzilo. W Twoim przypadku raczej za wczesnie na takie rzeczy. Choc pewnie mozna by bylo i w ten sposob.
Mateusz Michalski

Lubi lubi, mnie zasysnal ladnych pare lat trzyma i puscic nie chce.

No tak, zabieram sie do tego jakbym chcial, a nie mogl. Choc w zasadzie tak troche wlasnie jest. Nie mam az tyle czasu zeby zaczac samemu to ogarniac, czasem tez brakuje motywacji. Potrzebuje bata ;) Czytac motywatora w postaci prowadzacego ;]

konto usunięte

Przemek Czekaj:
Też. Ale nie chce mi się tutaj przytaczać manuala z postgresql gdzie jest jasno i wyraźnie napisane dlaczego postgresql jest lepszy od mysql. Na prawde uwierzcie mi koledzy że ta baza danych jest wydajniejsza, szybsza i lepsza od mysql'a. Ale to nie temat o tym, więc nie drążmy już w tym temacie tego wątku, dziękuje :) Pozdrawiam.

Sorki za Offtop, ale nie mozna tego pozostawic bez komentzarza w watku. ktory skierowany jest raczej do poczatkujacych.

Przemku, jesli chcesz dyskutowac na ten temat zaloz oddzielny topic.

Moim zdaniem nie masz racji i jesli porownywac MySQL i Postgresql to mozna drugi skreslic. Cchyba, ze ktos chce sie bawic i tracic czas w przyszlosci albo robi cos malego. Jesli chodzi o wydajnosc, to porownanie coz, bede mial czarno na bialym za jakis czas w przypadku konkretnego rozwiazania, gdzie po prostu zrezygnowalismy z PostgreSQL. Duza grupa specjalistow miala wplyw na podjecie decyzji i uznalismy, ze to nie ma przyszlosci. Co wiecej, argumentow przeciwko jest duzo i nie dotycza one tylko wydajnosci.Tomasz Grzechowski edytował(a) ten post dnia 19.12.09 o godzinie 10:55

konto usunięte

Tomasz Grzechowski:
Moim zdaniem nie masz racji i jesli porownywac MySQL i Postgresql to mozna drugi skreslic. Cchyba, ze ktos chce sie bawic i tracic czas w przyszlosci albo robi cos malego. Jesli chodzi o wydajnosc, to porownanie coz, bede mial czarno na bialym za jakis czas w przypadku konkretnego rozwiazania, gdzie po prostu zrezygnowalismy z PostgreSQL. Duza grupa specjalistow miala wplyw na podjecie decyzji i uznalismy, ze to nie ma przyszlosci. Co wiecej, argumentow przeciwko jest duzo i nie dotycza one tylko wydajnosci.

biorąc pod uwagę sytuację sun-a i niejasne intencje Oracle to MySQL wydaje się być bardziej "zagrożony" niż PostgreSQL

co do specjalistów - może po prostu nie kumają czaczy jeżeli chodzi o bazy danych i wybrali to na czym się znają czyli MySQL

tudzież nigdy nie korzystali z zaawansowanych funkcji większych baz danych, co w dobie ORM-ów jest bardzo prawdopodobne

konto usunięte

jeżeli chodzi o dyskusję o wyższości MySQL nad PostgreSQL lub na odwrót, to zapraszam tu

konto usunięte

Tomasz Grzechowski:

Sorki za Offtop, ale nie mozna tego pozostawic bez komentzarza w watku. ktory skierowany jest raczej do poczatkujacych.

Przemku, jesli chcesz dyskutowac na ten temat zaloz oddzielny topic.

Moim zdaniem nie masz racji i jesli porownywac MySQL i Postgresql to mozna drugi skreslic. Cchyba, ze ktos chce sie bawic i tracic czas w przyszlosci albo robi cos malego. Jesli chodzi o wydajnosc, to porownanie coz, bede mial czarno na bialym za jakis czas w przypadku konkretnego rozwiazania, gdzie po prostu zrezygnowalismy z PostgreSQL. Duza grupa specjalistow miala wplyw na podjecie decyzji i uznalismy, ze to nie ma przyszlosci. Co wiecej, argumentow przeciwko jest duzo i nie dotycza one tylko wydajnosci.Tomasz Grzechowski edytował(a) ten post dnia 19.12.09 o godzinie 10:55

To jakaś kpina tak? Panie Tomku, nie wiem co Pan ma za specjalistów u siebie w firmie, ale nie zazdroszczę. Po drugie, chociażby pl/sql, od kiedy jest rozwijany w mysql a od kiedy jest rozwijany w psql. Po trzecie, niezawodność, dajmy na to że nam serwer klepnie bo ups nie wytrzymał, cokolwiek innego. Mysql traci transakcję bezpowrotnie, gdzie postgres po ponownym starcie będzie kontynuował przebieg transakcji. Nie mówię tutaj już o fizycznym podejściu do tematu, typu raidy i zapis danych na dyskach, backupy itd. Ale o budowie i zasadzie działania tych obu baz. Po czwarte, wyszukiwanie pełnotekstowe, w mysql możliwe tylko na tabliach typu myisam, postgresql nie posiada takich "ograniczeń". Po piąte już 9 lat temu byli przeciwko mysql http://openacs.org/philosophy/why-not-mysql.html
Po szóste "PostgreSQL posiada możliwości dostępne w dużych, komercyjnych systemach DBMS, takie jak transakcje, podzapytania (subselects), triggery, widoki, klucze obce, referential integrity, oraz wyrafinowany system blokowania. Mamy także właściowści których inni nie posiadają, jak typy definiowane przez użytkownika, dziedziczenie, rules, multi-version concurrency control, która redukuje problemy z blokowaniem (lock contention)." Co w Mysql > 5.0 się trochę zmieniło. Ale aż tyle czasu na to człowiek czekał że na cholerę mu to teraz?
Po siódme, po ósme, po dziewiąte i tak mogę w nieskończoność. A chociażby indeksy, widział Pan GiST index? Albo chociażby ltree moduł dla postgresql? W porównaniu do nested set, bez porównania.
Michał Jarosz

Michał Jarosz Frontend Developer &
Team Leader

Przemysław R.:
jeżeli chodzi o dyskusję o wyższości MySQL nad PostgreSQL lub na odwrót, to zapraszam tu
Tomasz Szyzdak

Wyższa im. Pawła
Włodkowica w Płocku

Lekko sie panom cisnienie przed swietami podnioslo ;)
Mateusz Michalski

Z deczka, a mi chodzilo o zwykly kurs php ;)

Następna dyskusja:

Framework php - Laravel 5 -...

Wyślij zaproszenie do