konto usunięte
Temat: GLADIATOR - LEPPER; Sł. SIKORA (pierwowzór bohatera z...
Generał, który stał się niewolnikiem. Niewolnik, który został gladiatorem. Gladiator, który wyzwał imperium.Dziś w nocy znów oglądałem film Gladiator. Przypomnę, że to film w którym Ridley Scott przenosi na ekran wspaniałe bitwy starożytnego Rzymu w porywającej opowieści o odwadze i zemście.
Nie chcę żebyśmy rozmawiali o Rzymskim generale Maximusie.
Porozmawiajmy o Andrzeju Lepperze, a właściwie o jego naśladowcach.
Rolnik, który stał się szefem Partii. Szef Partii, który został vice premierem . Vice premier, który wrócił na wieś i pojawia się w mediach na okoliczność kolejnych procesów w sprawie seksafery.
Był czas, kiedy Pan Piotr Tymochowicz, bardzo szeroko i otwarcie opisywał kuchnię kreacji Andrzeja Leppera. Opowiadał o telewizyjnych spotach do których dokleił tłumaczkę języka migowego. Mówił o tym, jak uczył go argumentacji, prowadzenia sporów, manipulowania opinią publiczną.
Sądzę, że nikt nie wie, ile w opowiadaniach Piotra Tymochowicza prawdy a ile autokreacji ale nie o to chodzi.
Można, a nawet trzeba, wiele zarzucać Andrzejowi Lepperowi ale jednocześnie trzeba otwarcie przyznać, że ten człowiek zbudował od podstaw potężne imperium. Pamiętajmy, że na początku swojej drogi do sukcesu nie posiadał ani zaplecza intelektualnego ani finansowego, zaś wspomniany Piotr Tymochowicz przechwycił go, gdy już miał status Trybuna Ludu.
Mam pytanie, czy w obecnych czasach jest możliwe wykreowanie nowego Lidera Mas (ludzi słabo wykształconych, ludzi nisko zarabiających)?
Czy jest możliwe wprowadzanie na rynek nowego Lidera, który odbudowałby imperium Andrzeja Leppera używając do tego zadania: nowych twarzy, nowego logo, nowego opakowania itp.?
Czy można zatem, powtórzyć niewątpliwy sukces Andrzeja Leppera, za który, on sam zapewne uznaje, dwukrotne wprowadzenie do polskiego parlamentu ludzi, którzy absolutnie nigdy nie powinni pełnić funkcji publicznych (oszustów, przestępców, gwałcicieli)?
Jeśli można powtórzyć zjawisko Leppera, jak to zrobić a jak temu zapobiegać?
Jak wiemy, część przyjaciół Leppera, próbowało zbudować „konkurencje” dla Samooborony w postaci Partii Regionów – ale im to zadanie kompletnie nie wychodzi.
Poruszam ten temat, ponieważ chcę żebyśmy pokazali jak takie kreatury się tworzy i jak im się przeciwstawić. Nie udawajmy, że nie mamy wiedzy w tym zakresie – zdejmijmy zasłonę milczenia. Inaczej w Sejmie kolejnej (następnej lub późniejszej) kadencji pojawi się nie tylko naśladowca Leppera, lub kolejny skorumpowany oszust a pedofil a nawet morderca.
Swoją drogą nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: czy Pan Sikora (pierwowzór jednego z bohaterów filmu „Dług”) powinien mieć otwartą drogę do ław poselskich, czy powinno mu się umożliwić zostanie posłem?
Zachęcam do dyskusji.
PROSZĘ O MERYTORYCZNE WYPOWIEDZI
ps.
przepraszam za ewentualne błędy ortograficzne i interpunkcyjne - jestem dyslektykiemFranciszek M. edytował(a) ten post dnia 01.02.09 o godzinie 02:32