Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Koordynator
Projektów UE

Temat: Covery

znacie jakies covery, które na dobra sprawę są lepsze od oryginału?
nie mówie tu o "all along the watchtower" hendrixa, ktore stalo sie bardziej znane od oryginaly dylana, czy "nothing compares to U" wiadomo kogo.
ale np "wicked game' w wykonaniu HIM naprawde robi wrazenie.
ciekawa jest tez "piosenka z filmu o corkym" Tuff Enuff. stare, ale ta komiczna przerobka beatlesow robi wrazenie.
Horacy W.

Horacy W. Sales Manager

faith no more - glory box :) jak dla mnie lepiej brzmi od oryginału należącego do portishead. oj, dużo jest lepszych coverów od oryginałów, robiłem sobie różne składanki, jak mi się coś ciekawego przypomni to dam znać ;) fajny jest jeszcze cover Class of '99 - Another Brick In The Wall ale czy lepszy od oryginału - chyba zależy od nastroju

konto usunięte

o temacik sie sklonował i w sumie tu bardziej pasuje niż do koncertowo. To ja też się sklonuje:

jesli chodzi o Another brick in the wall (floydowcy mnie zlinczuja pewnie) to zdecydowanie wolę wersję Class of '99 (Layne Staley, Tom Morello, Stephen Perkins, Martyn LeNoble, Matt Serletic) która była nagrana na ścieżkę do jakiego ameykańskiego filmu o nastolatkach.
Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Koordynator
Projektów UE

bo chialem ten watek umiescic tu, ale sie okazalo, ze wlasnie siedze w grupie koncertowo no i tak wyszlo... sorki za doubling :-)
Horacy W.

Horacy W. Sales Manager

:) do filmu tha faculty - czy jakoś tak, w dziwnym tłumaczeniu naszym "oni" - ciekawa obsada ale nie o filmach...
całkiem ładnie wpada w ucho w miarę świeży kawałek korna "world up" - oryginał jest poprostu... inny hehe
Horacy W.

Horacy W. Sales Manager

... lubię klasykę "rock'ową" lecz D'yer mak'er w wykonaniu zespołu 311 (wersja koncertowa) powala mnie, 311 ma też całkiem udany cover the cure - love song.

konto usunięte

Placebo bardzo fajnie zrobiło Where is my mind Pixiesów i Running up that hill kate Bush.

konto usunięte

Skoro Zeppelin, to moze No Quarter - Tool i Crowbar
Horacy W.

Horacy W. Sales Manager

tool - no quarter rewelacja, gdzies na youtube.com można zobaczyć stare vide koncertowe z tym nagraniem...
Mr Bungle - Hit Me Baby One More Time (studyjna wersja)
Horacy W.

Horacy W. Sales Manager

System Of A Down - Snowblind. Mistrzowska wersja coveru Black Sabbath.

Już pisałem o tym na GL, ale :)
Dziewczyna o perłowych włosach - Omega

http://www.wrzuta.pl/audio/ymZR2OgWJs/023_omega_dziewc...>tutaj do wysłuchania

http://youtube.com/watch?v=0TgrHXa2kE0&mode=related&se...>tutaj koncert

bardzie podoba mi sie cover KULTU tej piosenki

http://youtube.com/watch?v=pb643AQBtG8>tutaj nagranie Jarocin '93
ale trzeba by było tam być.... natomiast do posluchania to duzo lepszy moim zdaniem jest 'oryginal' z plyty KULT "Muj wydafca"

KULT zrobil cover Uriah Heep - Lipcowy poranek
boski kawałek, też chyba lepszy niż oryginal

chociaż....... jak teraz znowu słucham Omegi ...
to sam nie wiem który lepszy ........
Horacy W.

Horacy W. Sales Manager

z naszych, krajowych bandów to proponuję znakomity cover zespołu TESTOR i kawałek "Smooth Criminal" (w wersji demo), później na wydanym (chyba przez sam zespół) albumie, ten kawałek brzmi ciut inaczej, demo jest lepsze. Przy wymienianu tego covera ważne jest to, że Testor nagrał "Smooth Criminal" wcześniej niż Alien Ant Farm, jednak "American Sleep" mega hitu jakim stał się przez pewien czas "Smooth Criminal", spełnił się dla A.A.F. - jak dla mnie sezonowego, komercyjnego shitu. Polecam przesłuchanie wersji Testor'a
Karolina C Dulnik

Karolina C Dulnik Ekspertka w
dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej,
interpers...

Dorzucam Oxygen "Billi Jean"

Rosyjska kapela Billy's Band coverowała Toma Waitsa
Jeden kawałek w rosyjskim wykonaniu był dużo lepszy niż Toma Waitsa
niestety nie pamietam nazwy :/ , ale był z albumu "Heartattack and Vine"

konto usunięte

Spoko wpadamy w klimaty sąsiadów - proponuje album czeskiego Arakain "Legendy". Przywiozlem sobie ten krazek kiedys z Pragi - 10 coverow, ale - w czeskich wersjach jezykowych! Do tego ksiazeczka z tekstami. Wsrod kowerow takie klasyki, jak "Lady In Black", "Eleanor Rigby", czy "Snowblind"

konto usunięte

konto usunięte

Świetnych coverów jest mnóstwo, ale gdybym miał podać te, które są moim zdaniem lepsze od oryginału to na szybko przychodzą mi do głowy:
Tom Waits - "The Return of Jackie and Judy" (oryg. Ramones)
Guns'N Roses - "Knocking On Heaven's Door" (oryg. Bob Dylan)
Ministry - "Lay Lady Lay" (oryg. Bob Dylan)
Anal Cunt - "Stayin' Alive" (oryg. Bee Gees)
Apteka - "Korowód" (oryg. Marek Grechuta)
Acid Drinkers - "Another Brick In The Wall" (oryg. Pink Floyd)
M.O.D. - "Surfin' USA" (oryg. Beach Boys)
Ramones - "Let's Dance" (oryg. Jim Lee)

P.[edited]

Przemysław

[author]Przemysław

konto usunięte

świetne!

Ale który Ci się tak szczególnie spodobał? :)

A swoją drogą to wersja "Bema pamięci" zaproponowana przez Homo Twist jest rewelacyjna.

P.

Następna dyskusja:

Covery, o ktore bysmy nie p...

Wyślij zaproszenie do