Martyna Bąk

Martyna Bąk Absolwent,
Uniwersytet
Jagielloński w
Krakowie

Temat: Do czego używam map myśli?

Ja stosuję mapy myśli do tworzenia notatek z wykładów lub książek - cała treść jest wtedy bardziej przejrzysta i w przyjemny sposób można ją przyswoić. Ponadto bardzo przydaje mi się ta forma notowania przy sporządzaniu planów ustnych prezentacji - jest to gwarancja, że nie zapomnę poruszyć wszystkich istotnych spraw, a także podczas tworzenia esejów, raportów czy listów.
Jacek Synowiec

Jacek Synowiec zainteresowania:
e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

W nawiązaniu np. do http://www.goldenline.pl/forum/epapier-papier-elektron...

Można sobie zrobić bardziej kreatywne porównanie, niż tylko w punktach.

Obrazek
Jacek S. edytował(a) ten post dnia 15.12.09 o godzinie 13:27
Łukasz O.

Łukasz O. PM - energetyka,
OZE, sprzedaż

Martyna Bąk:
Ja stosuję mapy myśli do tworzenia notatek z wykładów lub książek - cała treść jest wtedy bardziej przejrzysta i w przyjemny sposób można ją przyswoić. Ponadto bardzo przydaje mi się ta forma notowania przy sporządzaniu planów ustnych prezentacji - jest to gwarancja, że nie zapomnę poruszyć wszystkich istotnych spraw, a także podczas tworzenia esejów, raportów czy listów.

stosujesz jakiś program czy może "ręcznie" na kartce papieru?
Łukasz O.

Łukasz O. PM - energetyka,
OZE, sprzedaż

ja używam mapy myśli do rozwoju firmy i innych przedsięwzięć, które realizuję. Robię to głónie na kartce papieru za pomocą kolorowych pisaków. Choć nie dawno ściągnałem jakiś darmowy program i zobaczymy jak na nim wyjdzie.
Jacek Synowiec

e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

Programów jest sporo:
http://www.goldenline.pl/forum/mindmapping/161255
(te najprostsze jak FreeMind - zwłaszcza do szybkiego notowania - są najmniej zawodne)

Ale czasem fajnie jest też "wyżywać się" na kartce ...
Martyna Bąk

Martyna Bąk Absolwent,
Uniwersytet
Jagielloński w
Krakowie

Łukasz O.:

Stosowałam MindManagera, ale miałam problemy z drukowaniem - zbyt mało informacji mieściło się na kartce A3. Dlatego teraz wróciłam do rysowania "ręcznie" na kartce - używam bloków rysunkowych A3 i różnokolorowych cienkopisów.
Jacek Synowiec

e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

Dla programów do map myśli to rzeczywiście przydała by się wielkoformatowa drukarka minimum A3 (ale najlepie większa) ... wprawdzie można skleić kilka A4 ale to nie to samo co integralna 1 kartka

konto usunięte

Obrazek
Wojciech Zawisz

Wojciech Zawisz integrale, partner

Przyłączamy się do życzeń :-)

Obrazek
Jacek Synowiec

e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

Wojciech Zawisz:
Przyłączamy się do życzeń :-)

Obrazek

Dobre ... choć myślałem, że będzie też plan, zobowiązania na 2010 na gałęziach w formie bombek :)
Wojciech K.:

Obrazek

Za to Wojciecha bardziej inspirująca ...Jacek S. edytował(a) ten post dnia 29.12.09 o godzinie 15:39
Alicja Jankowska

Alicja Jankowska Projekty z klasą

Dobry wieczór,
technikę MindMap poznałam ponad 10 lat temu.
Stosuję ją przede wszystkim do znalezienia rozwiązań bardzo ważnych dla mnie problemów.Także do opracowania konspektów zajęć.
Pracuję wtedy z nią kilka dni. Rekord to trzy tygodnie!
To niesamowite uczucie, jak co chwilę otwierają się nowe szufladkiz pomysłami.
Technika ta wyzwala we mnie niezwykłą kreatywność.
Wpadam na najbardziej niewiarygodne pomysły.
Kiedy uznaję, że mapa jest skończona, mam poczucie, że rzeczywiście ujęłam problem kompleksowo, ogarnęłam wszystkie wątki...
W każdym razie gorąco polecam !
Ponieważ czas jest szczególny, może warto z Mind Map zaplanować Nowy Rok ?
Korzystając z okazji życzę Wszystkim, by Nowy Rok był dla każdego z nas czasem spełniania marzeń, rozwoju, czasem dobrych spotkań z wartościowymi Osobami.

Alicja Jankowska
Martyna Bąk

Martyna Bąk Absolwent,
Uniwersytet
Jagielloński w
Krakowie

Z nowych zastosowań map myśli... w tym roku bliskiej osobie podarowałam prezent świąteczny w postaci mapy myśli...

(Niestety nie potrafię wkleić tej mapki tutaj)Martyna Bąk edytował(a) ten post dnia 01.01.10 o godzinie 22:36

Martyna Bąk:
Z nowych zastosowań map myśli... w tym roku bliskiej osobie podarowałam prezent świąteczny w postaci mapy myśli...

(Niestety nie potrafię wkleić tej mapki tutaj)Martyna Bąk edytował(a) ten post dnia 01.01.10 o godzinie 22:36

Musisz Martyna wrzucic obrazek np na http://img172.imageshack.us/ i wtedy podac linka...

jj
Martyna Bąk

Martyna Bąk Absolwent,
Uniwersytet
Jagielloński w
Krakowie

Dziękuję za podpowiedź;)

Oto "mapkowy" prezent...

Obrazek
Martyna Bąk edytował(a) ten post dnia 01.01.10 o godzinie 22:53
Adam Polanowski

Adam Polanowski Doradztwo, Wyceny,
Zarządzanie,
Polanowscy
Nieruchomości

Wiele zależy od tego, co przedstawiają 'mapy myśli' i dla kogo są przeznaczone. Ja np. robię: Syntetyczne podsumowania zajęć, które prowadzę ze studentami (po każdych zajęciach pojawia się MindMapa materiału oraz tekst - studenci mogą sobie ściągnąć to z mojego ftpa; Minutki spotkań, w których biorę udział; Ewaluacje pracowników, m in. cele, zadania, ktyteria oceny, analizy itp.
Wiem, że "ortodoksi" MindMapy dbają o to, aby na danej gałęzi umieszczać tylko jedno słowo.
Zwykle tego nie przestrzegam. Moje mapy są zwykle przeznaczone dla osób trzecich, także, a czasem głównie - dla tych, którzy nie brali udziału w spotkaniu, zajęciach itp. MindMapa jest więc wygodnym wizualnym środkiem przekazu informacji, przy czym tej informacji jest niekiedy całkiem sporo. Wtedy sporządzam mapę w MindManagerze i eksportuję ją do Flasha, dzięki czemu odbiorca może ją sobie dowolnie dynamicznie przeglądać, zwijać, rozwijać itp.
No i w MindManagerze przygotowuję także sporo ilustracji do moich materiałów, choć całkiem biegle działam też w programach Adobe.
Aha, gdy robię mapy tylko dla siebie i zależy mi na szybkim ujęciu tematu, często używam "ortodoksyjnej" iMindMapy Buzana.
Alicja Jankowska

Martyno,
świetny pomysł na prezent !
Dziękuję za inspirację :)

Twoja mapa myśli jest tworzona zupełnie inaczej, niż moje.Bo to przecież cząstka Twojej osobowości.
Myślę, że to też jest ich wielkie bogactwo, chyba nieograniczona różnorodność.

Gdybyśmy skrzyknęli się i stworzyli mapę naszych myśli na ten sam temat, np" SZCZĘSCIE", wyobraź sobie to bogactwo!

A gdybyśmy - tradycyjnie=linearnie - napisali,czym dla każdego z nas jest szczeście? Pewnie wszystko, co istotne zmieściłoby sie na połowie A4. I byłoby czarno-białe :(

To kolejny powód, dla którego,tam ,gdzie tylko potrafię, wolę stosować mapy myśli.
Alicja Jankowska

Adamie,
czy mógłbyś pokazać choć jedną mapę opracowaną dla innych?
Bardzo mnie interesuje, w jaki sposób dobierasz symbole, znaki, żeby były czytelne dla innych.
Chyba jestem z tych bardziej ortodoksyjnych... Zawsze robiłam mapy wyłącznie na swoj użytek.często są bardzo osobiste. Głównie rysuję.Pismo ograniczam do minimum.Zawsze zamieszczam datę rozpoczęcia pracy nad tematem.

Adam Polanowski:
Wiele zależy od tego, co przedstawiają 'mapy myśli' i dla kogo są przeznaczone. Ja np. robię: Syntetyczne podsumowania zajęć, które prowadzę ze studentami (po każdych zajęciach pojawia się MindMapa materiału oraz tekst - studenci mogą sobie ściągnąć to z mojego ftpa; Minutki spotkań, w których biorę udział; Ewaluacje pracowników, m in. cele, zadania, ktyteria oceny, analizy itp.
Wiem, że "ortodoksi" MindMapy dbają o to, aby na danej gałęzi umieszczać tylko jedno słowo.
Zwykle tego nie przestrzegam. Moje mapy są zwykle przeznaczone dla osób trzecich, także, a czasem głównie - dla tych, którzy nie brali udziału w spotkaniu, zajęciach itp. MindMapa jest więc wygodnym wizualnym środkiem przekazu informacji, przy czym tej informacji jest niekiedy całkiem sporo. Wtedy sporządzam mapę w MindManagerze i eksportuję ją do Flasha, dzięki czemu odbiorca może ją sobie dowolnie dynamicznie przeglądać, zwijać, rozwijać itp.
No i w MindManagerze przygotowuję także sporo ilustracji do moich materiałów, choć całkiem biegle działam też w programach Adobe.
Aha, gdy robię mapy tylko dla siebie i zależy mi na szybkim ujęciu tematu, często używam "ortodoksyjnej" iMindMapy Buzana.
Adam Polanowski

Adam Polanowski Doradztwo, Wyceny,
Zarządzanie,
Polanowscy
Nieruchomości

Alicja Jankowska:
Adamie,
Bardzo mnie interesuje, w jaki sposób dobierasz symbole, znaki, żeby były czytelne dla innych.
Adam Polanowski:
Wiele zależy od tego, co przedstawiają 'mapy myśli' i dla kogo są przeznaczone.
Ala, podeślij mi pls na priva adres mailowy, to na pewno coś Ci prześlę :-)
Alicja Jankowska

Adamie,

poniżej moje adresy - każdy aktualny :

a.jankowska@dendro.pl
alicjajot@o2.pl

już dziękuję :)

Teraz muszę sie wylogować. Tzw proza życia mnie dopadła... zajrzę wieczorem.

Pozdrawiam,
Alicja
Adam Polanowski:
Alicja Jankowska:
Adamie,
Adam Polanowski:
Wiele zależy od tego, co przedstawiają 'mapy myśli' i dla kogo są przeznaczone.
Ala, podeślij mi pls na priva adres mailowy, to na pewno coś Ci prześlę :-)

konto usunięte

strzeliłem dzisiaj bazę kursów wybranych walut w 2009 :)

Obrazek

Wyślij zaproszenie do