Temat: MARKETING PARTYZANCKI - PRZYKŁADY

ELo,

Cieszę się, iż pojawiło się forum dotyczące "partyzantki".
Jeśli ktoś z Was zajmuje się tym zagadnieniem od strony praktycznej i ma doświadczenia którymi chciałby się podzielić, albo po prostu znalazł coś ciekawego w sieci lub slyszał o interesujących projektach w tej dziedzinie to śmiało....

Wbrew ogólnemu przeświadczeniu w branży, wydaje się iż temat w cale nie jest taki łatwy i z trudem odnajduje się info o dobrze zrealizowanych akcjach na rynku rodzimym...
..stąd wnioski (może błędne? jeśli tak to mnie poprawcie), iż u nas dzieje się całkiem niewiele..

Ze swojej strony postaram się wrzucać jakieś uwagi tudzież ciekawe linki w tym temacie, aby każdy mógł w najprostszy sposób zobaczyć o co właściwie chodzi..
(http://www.bullseye.webzine.pl/2007/guerrilla-marketing/)

Pzdr dla wszystkich.
Artur Kępa

Artur Kępa web designer,
developer, project
manager

Witam

Akcjami partyzanckimi zajmuję się od ponad roku. W tym celu wraz z kilkoma znajomymi utworzyliśmy Kolektyw Partyzantz.com (http://partyzantz.com)
Serdecznie zapraszam na stronę oraz do zadawania ewentualnych pytań tu na forum :)

Pozdrawiam
Art
Sztab Dowodzenia
Kolektyw Partyzantz.com
Monika Czaplicka

Monika Czaplicka Wobuzz, "Zarządzanie
kryzysem w social
media"
(czaplicka.eu)

A jakieś konkretne akcje, żeby można było zobaczyć o co chodzi. Bo link Oktawiusza nie działa, a strona partyzantów taka troszkę nieaktualizowana..

konto usunięte

Co prawda nie do końca rynek polski, ale sporo przykładów jest na Adevrblogu oraz w polskim serwisie Marketing przy Kawie...

konto usunięte

Przykłady przykładami... Swoją drogą - wiadomo, iż marketing partyzancki (guerrilla marketing), to niestandardowe działania marketingowe, które przy małych nakładach mogą przynieść wymierne efekty. Warto tu jednak zaznaczyć, że raz wykorzystany pomysł, a powielony gdzie indziej, rzadko ma szansę by powtórzyć sukces. Powielanie takich pomysłów przenosi je do katalogu standardowych działań marketingowych (przykładem mogą być vlepki). Co za tym idzie, trudno takie działania nazywać marketingiem partyzanckim...
Monika Czaplicka

kryzysem w social
media"
(czaplicka.eu)

Wiesz, jeśli się zapoznasz z ilomaś przypadkami, to lepiej może pójść wymyślenie czegoś, co trochę się wczujesz w "klimat", ale z drugiej strony- za dużo spowoduje wypranie z kreatywności..

konto usunięte

Umysł masz świeży, nieskażony rutyną, zatem kreatywności nie powinno Ci brakować - nie wątpię, że zawojujesz rynek swoimi pomysłami i tego Ci życzę ;)
Monika Czaplicka

kryzysem w social
media"
(czaplicka.eu)

Dziękuję, ale jak na razie miotam się i nie potrafię niczego wymyślić. a potrzebuję dla 2 klientów. Obojętnie czy to partyzancki, wirusowy czy inny.
Dlatego szukam natchnienia :)
Artur Kępa

Artur Kępa web designer,
developer, project
manager

partyzantz.com - strona nieaktualizowana to fakt - niestety na kolektywu nie korzysc :(
aczkolwiek zapraszam do archiwum - jest co ogladac :)

natchnienie?
znajdziesz je w kawie i dluuugich rozmowach (w agnecjach zwanych czasem burzami mozgow)
praktyczne zas rozwiazania - zawsze na miescie, na zywo, trzeba poczuc miejska tkanke, zagrac z nia, przetestowac. wrocic do domu i znow kawa i dluuugie rozmowy. w lato sprawdza sie osiedlowa laweczka i dowolny zimny trunek.

koniecznie w kilka osob - natchnienie jest posrodku.

wazny jest lot.

:)

pozdr
artArtur Kępa edytował(a) ten post dnia 27.05.07 o godzinie 00:05
Robert D.

Robert D. dążyć, drążyć,
drażnić

Marketingiem Partyzanckim zajmowała się Liga Republikańska oraz do tej pory Naszość z Poznania. Wieki temu - od 1997. To są prawdziwi protoplaści Partyzantki w Polsce.

Casy:
- sadzenie symbolu władzy SLD-PSL czyli LIPY pod oknami urzedu wojewodzkiego w Krakowie
- kultowe jajka rzucone na wiatr (czyli w ministra wiatra)
- wielkanoc z urbanem czyli obrzucanie urbana jajami w katowicach
- 13 grudnia pod domem jaruzelskiego
- dmuchana lala dla iwińskiego i płaszcz dla piwnik
- sama brona czyli blokada pod ulica szewska calej parady juvenaliowej (jezdzili po rynku starem i piosenki rewolucyjne - mega czad podczas juwenaliów)
- rejtan czyli blokady wystąpień polityków SLD w wielu miastach polski
- glodówka u wenderlicha
- i chyba najbardziej spektakularna - podpalenie sie dzialacza ligi w legnicy (chyba to miasto) czyli rage against the machine.

i wiele wiele innych.

Było głośno.
Respekt.

Naszość czyli 3 inkarnacja Lenina. Piotrus był nawet u Kuby Wojewodzkiego. Więcej na stronie Naszości

miłego dnia

rd

Naszość była ok,
do momentu kiedy był to projekt artystyczny,
obecne działania są bardziej polityczne,
w domyśle partykularne.
Cóż twórca Naszości studiował politologię na UAM.
Robert D.

Robert D. dążyć, drążyć,
drażnić

Marek W.:
Naszość była ok,
do momentu ...

znaczy co? jak robi partyzantke antykomunistyczna (kpi z SLD) to jest be ??
ten post ma pokazywac przyklady partyzantki. ci kolesie nie tylko sa ok w swojej koncepcji i kreacji ale powinni byc wzorcem.
polityczne = partkularne a partyzantka dla koncernu macdonald jest ok?? sorry marek ale twoja opinia jest jakas... dziwna...

akcja
Z serii kultowa Naszość czyli terroryzm nabiałowy

1997, Paryż

Z teatru wychodzi jaśnie nam panujacy Olek Ka. wraz z żoną uczącą jak z klasą jeść bezy. Dwóch niezamaskowanych barbarzynców ze wschodu zajęło stanowiska tuż przy balustradzie. I gdy prezio wielce kontent rozdaje usmiechy na prawo i lewo w jego kierunku
zostają wyrzucone nabiałowe pershingi. Na twarzy pojawia się grymas niezadowolenia. A policja tak jak skoczków BASE aresztuje nabiałowych terrorystów. Lukasz K. jako terrorysta zostaje przetransportowany do aresztu gdzie w celi współtowarzyszami okazują się być muskularni, ogoleni zza buga...

Chłopaki: "Szto ty zdjełał?" "Kak terrorist?"
Łukasz: "Ja w prezidjenta jajcami..."
Chłopaki, z niedowierzaniem: "W prezidjenta?? Wot małojec... "
Łukasz: "A wy? Szto wy zdjełali?"
Oni, patrzac ciagle z niedowierzaniem na gieroja: "My? My tolko ruska mafia..."

Rosyjscy mafioso nie mogli uwierzyc, że ktoś mógł jajkami rzucić w prezydenta. U nich bowiem taka zabawa z Jelcynem czy Putinem inaczej by się skonczyła...

bawcie się - życie jest piekne!!

rdRobert D. edytował(a) ten post dnia 08.01.08 o godzinie 15:45
Piotr P.

Piotr P. New Business Manager

Super CASE - więcej takich :)

Naszość i partyzantka - korzenie może w Poznaniu. Pozdrowienia dla Przemka ;)

Robert D.:

znaczy co? jak robi partyzantke antykomunistyczna (kpi z SLD) to jest be ??
ten post ma pokazywac przyklady partyzantki. ci kolesie nie tylko sa ok w swojej koncepcji i kreacji ale powinni byc wzorcem.
polityczne = partkularne a partyzantka dla koncernu macdonald jest ok?? sorry marek ale twoja opinia jest jakas... dziwna...

Akcje od strony marketingowej, i nade wszystko kreacyjnej są pierszoligowe,

performens można porównać li tylko z trójmiejskim totartem,

natomiast Naszość miała szanse stać się ruchem społecznym,

jak pomarańczowa alternatywa, czy wosp

a jest (?) postrzegana jako ... przybudówka (by nie powiedzieć bojówka)

tylko to miałem na myśli, a nie obronę jakieś partii na s
Robert D.

Robert D. dążyć, drążyć,
drażnić

Marek W.:

Akcje od strony marketingowej, i nade wszystko kreacyjnej są pierszoligowe,
performens można porównać li tylko z trójmiejskim totartem,
natomiast Naszość miała szanse stać się ruchem społecznym,
jak pomarańczowa alternatywa, czy wosp
a jest (?) postrzegana jako ... przybudówka (by nie powiedzieć > bojówka)
tylko to miałem na myśli, a nie obronę jakieś partii na s

Nasz cel - głupota. To jest hasło Naszości. Czy jakakolwiek partia chciałaby mieć taką przybudówkę? Nie sądzę. Oni nie są przybudówką żadnej parti. A że lewicy bardzo nie lubią to inna sprawa. Goscie z Grandes Kochones też nie lubią postkomunistów:
http://imprezy.onet.pl/wffestiwal/film08.html

Czy to znaczy, że jeśli zrobią coś od siebie, niekomercyjnego (jak robi wiele gwiazd popkultury), aby wyrazić swój swiatopogląd to stają się bojówką? Przybudówką?

Tym większy mam szacunek do Ysa i ekipy, że nie boją się uzewnętrznić swoich poglądów. Wielu ludzi się tego obawia właśnie z powodu różnych łatek, kalumni i ostracyzmu a oni mają to gdzieś. Piszą, pracują i przy okazji coś zorganizują.

Proces Piotra L. czyli 3 reinkarnacja Lenina

W środę (19-06-2002) przed poznańskim sądem rejonowym odpowiadał Piotr Lisiewicz, lider Akcji Altenatywnej Naszość, oskarżany przez poznańską policję o podawanie się za Włodzimierza Ilicza Lenina.

Rewolucja to nie przechadzka po Newskim Prospekcie, spodziewałem się, że mogę trafić na ławę oskarżonych - zeznał Lisiewicz. Doradzał także sądowi cytatami z dzieł Lenina: Sąd nie powinien uchylać się od stosowania terroru; takie zapewnienie byłoby oszukiwaniem siebie lub innych - powinien natomiast uzasadnić i zalegalizować go pryncypialnie, jasno, bez fałszu i bez upiększania.

Przed sądem Piotr Lisiewicz zeznał, iż zgadza się policją - faktycznie jest Leninem, a konkretnie jego trzecią reinkarnacją. Powołał się w tym względzie na konstytucyjne prawo wolności wyznania. Komisarzowi Januszowi Wiśniewskiemu, który uwierzył, że lider Naszości jest wodzem rewolucji, oskarżony wręczył tekst hymnu Związku Radzieckiego w języku czeskim. Żeby świadkowi było weselej i nie nudził się na sali uzasadnił.

Jest dobrze.

Pozdrawiam ciebie Marku,
Miłego dnia,

rdRobert D. edytował(a) ten post dnia 07.07.07 o godzinie 18:04
Piotr P.

Jakiś czas temu w PTV3 był program o Piotrze - arcyciekawy.

Głupota w Polsce jest nieprawdopodobna, a najgorsze jest to, że wszyscy na stołkach traktują ją jako mantrę i wciskają najmocniej jak mogą biednemu społeczeństwu.

...Przepraszam to nie było najgorsze - najgorsze jest to, że pokazują w mediach rewolucyjne wystąpienia Piotra jako żart, a ludzie tylko się śmieją - śmieją się z siebie, że pozwalają głupocie z nimi wygrać.

A jak im się pokaże, że to GŁUPOTA - ten cały system w jakim żyją - to się śmieją - to dopiero surrealizm !
Robert D.

Robert D. dążyć, drążyć,
drażnić

Piotr P.

Pierwszy już widziałem i to jest hit, sam czasami tak tańczę w domu jak mam dobry humor i słucham kalsyki i żona mnie żałuje delikatnie mówiąc :)

Drugi natomiast to mistyfikacja. Sam kiedyś próbowałem żonglować i... to trudna sztuka, ale da się nauczyć. A mistyfikacja dlatego, że jak zrobicie stopklatkę to zauważycie, że gościu ma 3 ręce ;)

konto usunięte

W Poznaniu od czasu do czasu widzę wlepki w tramwajach albo jakieś graffiti np. ostatnio w okolicach Empiku na Placu Wolności widziałem swoosha Nike z jakimś napisem typu "freedom" czy coś w tym stylu, na Malcie z kolei widziałem reklamy jakiegoś programu nadawanego na kanale Discovery.

Mnie jako konsumentowi bardzo się tego typu akcje podobają, mało tego robią na mnie dobre wrażenie i często mówię o nich swoim znajomym. A więc to jednak działa....
Bogumił P.

Bogumił P. projektant,
wdrożeniowiec,
animator,
dziennikarz

z całym szacunkiem (chyba że czegoś nie doczytałem), ale nie uważam akcji typu obrzucanie polityka jajkami/ produktami za marketing partyzancki. partyzantka może i tak, ale że marketing?

partyzantka marketingowa to innowacje, bo powtarzane stają się albo nudne, albo przejmowane jako narzędzie marketingu tradycyjnego, rajt?
a rzucanie jajcami to żedne novum ;)

o tu np. dla mnie jest partyzantką wykorzystującą przestrzeń miejską.
http://www.marketing-news.pl/special.php?page=9&art=a784

pozdrawiam.

Następna dyskusja:

Marketing partyzancki w Int...

Wyślij zaproszenie do