Zygmunt B.

Zygmunt B. Specjalista, PGNiG
SA Dolnośląski
Oddział Obrotu Gazem

Temat: Początki....

Wygrzebane ze starej spłowiałej teczki, dwa moje młodzieńcze protesty przeciw parcianej rzeczywistości końca lat siedemdziesiątych i początku szalonych (to potem) osiemdziesiątych.

Uwaga: w ramach mojej ówczesnej licentia poetica w pierwszym użyłem dwóch, wówczas uznawanych za brzydkie, wyrazów - teraz już aż tak brzydkie nie są, wystarczy włączyć telewizornię (jeśli ktoś z tej szacownej Grupy ogląda) lub wyjść na spacer...

wenę mam
i talent ponoć też
należy mi się country
wolne bogate
i takie
1000 mil wszerz
i tyleż wzdłuż

co z weny bez
sum
tutaj
w tym parcianym chujwieco

i gdzieś mam
nic i wszystko
w dupie

(poza Istotnym i Świętym)

i stąd kurwa
nie będzie pieśni
bo kurwa
nie mam gdzie żyć
z moimi dziećmi

...i drugi ze zszarzałego do bólu (i bezmięsnego!) czasu, obiecuję - ostatni:

Nikt z nas nie jest na pewno
Judaszem

Żadnemu z nas Krzyż nie pisany

Każdy z nas jest psem
Psem zaszczutym w zaułku

Każdemu z nas
Jak psu rzucono kość

I od każdego z nas zależy
Czy dogryziemy się do szpikuZygmunt B. edytował(a) ten post dnia 05.09.08 o godzinie 15:17
Jolanta Chrostowska-Sufa

Jolanta Chrostowska-Sufa Redakcja, korekta,
adiustacja, kampanie
internetowe, zlec...

Zygmunt B.:
Wygrzebane ze starej spłowiałej teczki, dwa moje młodzieńcze protesty przeciw parcianej rzeczywistości końca lat siedemdziesiątych i początku szalonych (to potem) osiemdziesiątych.

Uwaga: w ramach mojej ówczesnej licentia poetica w pierwszym użyłem dwóch, wówczas uznawanych za brzydkie, wyrazów - teraz już aż tak brzydkie nie są, wystarczy włączyć telewizornię (jeśli ktoś z tej szacownej Grupy ogląda) lub wyjść na spacer...

wenę mam
i talent ponoć też
należy mi się country
wolne bogate
i takie
1000 mil wszerz
i tyleż wzdłuż

co z weny bez
sum
tutaj
w tym parcianym chujwieco

i gdzieś mam
nic i wszystko
w dupie

(poza Istotnym i Świętym)

i stąd kurwa
nie będzie pieśni
bo kurwa
nie mam gdzie żyć
z moimi dziećmi

Nikt z nas nie jest na pewno
Judaszem

Żadnemu z nas Krzyż nie pisany

Każdy z nas jest psem
Psem zaszczutym w zaułku

Każdemu z nas
Jak psu rzucono kość

I od każdego z nas zależy
Czy dogryziemy się do szpiku

Zygmunt, a to ci dopiero. Z Twoich pierwszych wierszy wnioskuję, że przepełniało Cię gigantyczne pragnienie kontestacji.

w pierwszym użyłem dwóch, wówczas uznawanych za brzydkie, wyrazów - teraz już aż tak brzydkie nie są, wystarczy włączyć telewizornię (jeśli ktoś z tej szacownej Grupy ogląda) lub wyjść na spacer...[/i]
Od trzech lat nie oglądam (nie mam) telewizji (świadomy wybór) – to się teraz naczytałam wulgaryzmów ;-).

Szkoda. Chętnie prześledziłabym koleje Twojego poetyckiego buntu. Może znajdzie się coś jeszcze w starej spłowiałej teczce? Zaskakujące te Twoje poetyckie początki...Jolanta Chrostowska-Sufa edytował(a) ten post dnia 05.09.08 o godzinie 23:01
Beata Aleksandra Gutocka

Beata Aleksandra Gutocka Życie jest piękne

Zupełnie jak nie Zygmunt, prawda? Z wrażenia aż mnie zatkało.
Zygmunt B.

SA Dolnośląski
Oddział Obrotu Gazem

Jolanta Chrostowska-Sufa:
Szkoda. Chętnie prześledziłabym koleje Twojego poetyckiego buntu. Może znajdzie się coś jeszcze w starej spłowiałej teczce? Zaskakujące te Twoje poetyckie początki...

Chodziło mi o tu i teraz Jolu.
Mozolne wygrzebywanie trwa, więc są jakieś szanse, że znajdę jeszcze coś równie bezpretensjonalnego i szczerze naiwnego.
Czasy były naprawdę podłe, a bunt infantylny.
Taki był czas, taki byłem ja.
Mimo wszystko - mile jest powspominać, tym bardziej jeśli wspominki budzą zainteresowanie a wszystko tak dobrze się skończyło - nie staję już w długich kolejkach po mięcho.Zygmunt B. edytował(a) ten post dnia 06.09.08 o godzinie 21:23
Zygmunt B.

SA Dolnośląski
Oddział Obrotu Gazem

Jolanta Chrostowska-Sufa:

Szkoda. Chętnie prześledziłabym koleje Twojego poetyckiego buntu. Może znajdzie się coś jeszcze w starej spłowiałej teczce? Zaskakujące te Twoje poetyckie początki...

Znalazło się, Jolu!...

Nie sądzę jednak żeby treści zawarte w moich ówczesnych zapiskach mogły zaskakiwać kogokolwiek, kto wchodził w dorosłe życie w tamtych pieskich i na zawsze(?) minionych czasach.

Pozwolę sobie jescze na dygresję - może nie na miejscu - znak zapytania przy "na zawsze" postawiłem dlatego, że widzę w obecnej Polsce wiele kontynuacji tamtej republiki szmaciaków.

Dość polityki! - przejdźmy do rzeczy:

jak ja cię nienawidzę
kurwo czerwona

jak mi tu i teraz źle
jak bezdomnie biednie bez
mięsno

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

twoją historią oddycham
umiłowana
przyszłością bylejaką
nie

czy wiesz kochana
jak teraz kiepsko tu
jak soc
jak real
i stycznie do
ab
sur
dum dum dum dum

kochana
wiesz
tylko w ich gazetach
nieZygmunt B. edytował(a) ten post dnia 07.09.08 o godzinie 09:59
Beata Aleksandra Gutocka

oryginalny utwór, tylko zastanawiam się, skąd w Tobie było tyle nienawiści...
a masz jakieś nie polityczne z tamtego okresu?
poszukaj Zygmuncie, bo Twoje utwiry są naprawdę interesujące
Ryszard Mierzejewski

Ryszard Mierzejewski poeta, tłumacz,
krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Historia zatoczyła krąg. Podmiot liryczny w wierszu Zygmunta Młodego nienawidził
"k... czerwonej". Obecnie Pan Prezydent III RP, a zarazem Król IV RP Wyśnionej,
nie lubi "tej małpy w czerwonym", o czym donosi na publicznej konferencji prasowej.
A czerwony to tak piękny kolor. Muszę coś poszukać na ten temat we wczesnym Broniewskim lub Woroszylskim, bo z czasem i Ich gusta odnośnie do kolorów
też się zmieniły, nieco poszarzały.Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 07.09.08 o godzinie 10:27
Zygmunt B.

SA Dolnośląski
Oddział Obrotu Gazem

Ryszard Mierzejewski:
Historia zatoczyła krąg. Podmiot liryczny w wierszu Zygmunta Młodego nienawidził
nie lubi "tej małpy w czerwonym", o czym donosi na publicznej konferencji prasowej.
A czerwony to tak piękny kolor. Muszę coś poszukać na ten temat we wczesnym Broniewskim lub Woroszylskim, bo z czasem i Ich gusta odnośnie do kolorów
też się zmieniły, nieco poszarzały.

Historia zatoczyła koło w jeszcze innym, mniej może wzniosłym sensie - Paweł Kukiz nagrał niedawno protest-song "Virus SLD", dla mnie ciekawy o tyle, że niemal "cytuje", w jednym z wersów swojego utworu, mnie sprzed lat.

Ostrzegam jednak, że Virus zawiera, nawet jak na dzisiejsze standardy, dużą liczbę powtórzeń słowa oznaczającego po łacinie (i chyba w innych językach romańskich) "zakręt", wykrzyczanego głosem pełnym dezaprobaty dla sldowskiej menażerii.

Ciekawy przyczynek do tematu: "bluzgi a polska sztuka współczesna" znalazłem tutaj,, a "naukowy" wywód na temat wiadomego słowa tutaj.Zygmunt B. edytował(a) ten post dnia 07.09.08 o godzinie 11:54
Beata Aleksandra Gutocka

chłopaki, a może więcej poezji a mniej polityki?
tak pięknie za oknem...a wy o "damskiej"pogodzie, u mnie na szczęście "panienki lekkich obyczajów" nie latają w powietrzu...
Michał M.

Michał M. powoli zmierzam do
celu

Beata Aleksandra Gutocka:
tak pięknie za oknem...a wy o "damskiej"pogodzie, u mnie na szczęście "panienki lekkich obyczajów" nie latają w powietrzu...
Zgoda, Beatko, zaraz podeślę pakiecik mojej młodzieńczej naiwności - pierwsze wiersze z 1980 i 1981 r.
Beata Aleksandra Gutocka

Czekam z niecierpliwością, młodzieńcza naiwnośc nie musi oznaczac nic złego, moje wprawki z analogicznego okresu zostały ocenione przez Ryszarda i Tadeusza wyżej, niż wszystko, co później napisałam
Co prawda wszystko zniknęło póxniej z eorum(tzn. opinie), ale były i ja je przeczytałamBeata Aleksandra Gutocka edytował(a) ten post dnia 07.09.08 o godzinie 12:35
Jadwiga Z.

Jadwiga Z. Bardzo długoletni
dyrektor
przedszkola,
nauczyciel dyplom...

Ryszard Mierzejewski:
A czerwony to tak piękny kolor.

[...]

A wiersze "wczesnej Zgliszewskiej" są pomieszczone w zeszycie o czerwonej okładce właśnie! :) Tak się jakoś przypadkiem złożyło.
Muszę i ja tam niebawem sięgnąć... :)
Bedę wtedy zaznaczała, że pochodzą z... "czerwonego zeszytu".
Michał M.

celu

Cóż...
Tak się kiedyś pisało:

DZIWNY DZIEŃ

W naszym domu
w starej budzie
Zamiast duchów
straszą ludzie
Familijne te upiory
wyznaczone mają pory
Strach wciąż ogarnia
mnie po całych dniach

Zakopane, 28-08-1980

PAMIĘTNY CZAS

Przyjacielu, spójrz w niebo!
Co widzisz?

Tam głucha ciemność
Księżyc skrył się za filarem.
Na firmamencie gwiazd już nie ma
Tylko chmury wrogo kłębią czas
jak fale na odkrytym oceanie.

Chciałbym poznać te fale złociste...
Które widzieć mogą w nas życie

Tak. One wszystko o nas wiedzą.

A teraz co widzisz?

Jeszcze większa staje się ciemność,
Na Zachodzie głuche rozmowy,
Na Wschodzie wciąż spory.
Tylko chmury kłębią się stale
jak fale złociste dzisiaj nieco zszarzałe

Zapamiętaj ten czas! kiedyś wspomnisz
Jak wiele w nas było nadziei.

Warszawa, 9-12-1981

SPRAWIEDLIWI LUDZIE?

Sprawiedliwi ludzie?
Dajcie prawdę wreszcie nam.

O, wy! niecni sprawiedliwi,
Wy, co Polskę ograbiacie,
Czemu brednie nam gadacie?

Sprawiedliwi ludzie?
Opowiedzcie o rozgrywkach -
Czemu w partii i stronnictwach
Taki ruch od rana jest...

O, wy! sami sprawiedliwi!?
Wy, co wspólnym obracacie,
Skąd tych tysiąc willi macie?

Naród czeka, naród wre,
Odpowiedzi każdy chce...

O, wy! w mordę sprawiedliwi!
Do was dzisiaj tu mówimy!
Bo my jedność stanowimy!

Warszawa, 2-08-1980

W LECIE

Popatrz:
słońce dzień posępnych
spraw mych gasi
Co jutro z nami będzie?
Kiedy znów usłyszę
głos przez telefon
i prawdę w oczach
w lecie...

Popatrz:
już niedługo
zobaczysz słońce
a może inną lepszą gwiazdę
A może już nigdy
nie zobaczysz świtu
w lecie...

Popatrz w niebo
w ptaków śpiewnych loty
jak długo będą tańczyć
gdy nas zabraknie
A może śpiew ich pozostanie
gasząc łkanie deszczu
w lecie...

Patrzę teraz na ciebie
oczy niebieskie
jak wszystko wokół nas
usta
niczym wiśnie w sadzie
gdy marzną bzy
włosy masz
splecione polnymi kwiatami
i lekkością jeziora
Wiem — masz siłę orła
pamiętam — leciał nad nami wysoko
wspominam — pierwszy rozświt
w naszym gaju nad Wisłą
w lecie...

Już niedługo przyjdzie nam się rozstać
nie wiem co było wczoraj
na łące
w lesie
w zbożu
w miasteczku
i na wsi
Czy jeszcze kiedyś
spotkamy to szczęście
to lato...

Warszawa, 7-07-1980

PŁYNĄ LATA

Historio złośliwa
W Matczynej spódnicy
w łowickie pasemka
Macochy draperie
odkrywasz z czeluści

Historio nasza pokorna
Gładzona wiekami rozpusty
Zaprzaństwa i wiary
Cóż my temu winni
Żeś nie pomna na krzywdy

Historio właściwa
Jak macochy skrzydła
Odrywasz ręce od twarzy
Matczynej i świętej
Pudrem skrywasz zazdrości

Historio na murach
Przez ceha czy ha znów będziesz
Nie tykaj pamięci
W ludziach i pod sercem
Nie każdy jest zdrajcą

Zakopane, sierpień 1980Michał M. edytował(a) ten post dnia 08.12.12 o godzinie 23:00
Ryszard Mierzejewski

krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Ciekaw jestem, Michale, jak Ty dzisiaj odbierasz te swoje wiersze sprzed lat?
Ja swoje, pisane przed trzydziestu kilku laty, zobaczyłem dopiero w ubiegłym roku. Sam ich nie zachowałem, ale w rękopisie przetrwały u ich Adresatki. Czytałem je
z ogromnym zdziwieniem, jako wiersze nie moje, ale jakiego innego autora.Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 07.09.08 o godzinie 13:07
Beata Aleksandra Gutocka

nie lubie wierszy "politycznie zaangażowanych, więc i tych Twoich nie będę komentować, zresztą Ty chyba wiesz dlaczego
pozostaje "W lecie" - i tu już jesteś cały Ty. Moim zdaniem to własnie z takich młodzieńczych wierszy wyrosła Twoja dorosła twórczość, która najbardziej mi się podoba.
Już wtedy byłeś "gwiezdnym chłopcem", który w gwiazdzch szukał pocieszenie przed obawą, że to co było na zawsze już tylko pozostanie przeszłością i nie będzie teraźniejszością.
Tylko dlaczego boli do tej pory?
Piękny wiersz Michale.
Michał M.

celu

Ryszard Mierzejewski:
Ciekaw jestem, Michale, jak Ty dzisiaj odbierasz te swoje wiersze sprzed lat? Ja swoje, pisane przed trzydziestu kilku laty, zobaczyłem dopiero w ubiegłym roku. Sam ich nie zachowałem, ale w rękopisie przetrwały u ich Adresatki. Czytałem je z ogromnym zdziwieniem, jako wiersze nie moje, ale jakiego innego autora.

Wiesz, Ryszardzie, zastanawiałem się, czy w ogóle je tu prezentować, bo są tak nie-moje, że trudno uwierzyć w ich autorstwo spod mojego pióra, może te dwa ostatnie tylko pokrywają się z moją poetyką późniejszą, dojrzalszą. Naiwne pisanie 18-19latka dziś poraża i śmieszy. Pozostał (może?) tylko pewien ładunek (różnych) emocji z tamtych - ważnych dla mnie - lat.Michał M. edytował(a) ten post dnia 07.09.08 o godzinie 13:25
Michał M.

celu

nie lubie wierszy "politycznie zaangażowanych, więc i tych Twoich nie będę komentować, zresztą Ty chyba wiesz dlaczego
pozostaje "W lecie" - i tu już jesteś cały Ty. Moim zdaniem to własnie z takich młodzieńczych wierszy wyrosła Twoja dorosła twórczość, która najbardziej mi się podoba.
Już wtedy byłeś "gwiezdnym chłopcem", który w gwiazdzch szukał pocieszenie przed obawą, że to co było na zawsze już tylko pozostanie przeszłością i nie będzie teraźniejszością.
Tylko dlaczego boli do tej pory?
Piękny wiersz Michale.

Dziękuję, Beato, Twoje wnikliwe czytanie i opinię cenię wysoko, jak już wiesz. Czy pozostał ból? nie, to raczej żal, czasem jesień przypomina pewne sprawy, zbyt szybko zamknięte drzwi, no i to, że nie wykorzystano czasu prawdziwej 16-miesięcznej wolności, zmarnowano lata, w tym moją młodość (zaczynałem studia w czasie przełomu). Podoba mi się "gwiezdny chłopiec", muszę sobie to zanotować, uśmiech posyłam spod pędzących chmur.
Zygmunt B.

SA Dolnośląski
Oddział Obrotu Gazem

Ojej, Beatko, ależ bura mi się dostała!

Był kiedyś program w TVP "Prawda czasu, prawda ekranu" (chyba jeszcze za prlu, mocno załgany, jak prawie wszystko co oficjalne wówczas).
Więc, (na zasadzie kontrapunktu) bez kontekstu historycznego nie da się zrozumieć do końca o co autorowi szło, zwłaszcza w poetyckich tekstach publicystycznych. Trochę tej "prawdy czasu", zwłaszcza młodym, się należy.

A propos: "brzydkie" dowcipy swoim znajomym kobietom robił nawet Wańkowicz, stawiając je np. w Hiszpanii obok znaku drogowego z wiadomym napisem i robiąc pamiątkowe zdjęcia z wycieczki.
Beata Aleksandra Gutocka

Ja też jestem młoda, Ty zresztą też.
I nie przesadzaj z tą burą...
Zajmijmy się lepiej poezją:))
Ryszard Mierzejewski

krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Michał M.:

No właśnie, Michale, to je podobnie odbierasz, jak ja swoje. Dziwne uczucie, ale prawdziwe. W taki właśnie sposób utwór odrywa się od swojego autora i zaczyna żyć własnym życiem. Ta dłuższa perspektywa czasowa usamodzielnia nasze wiersze, podobnie jak dzieci, które w pewnym momencie odrywają się od swoich rodziców.Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 06.12.09 o godzinie 08:51

Następna dyskusja:

Wasze początki biznesu?

Wyślij zaproszenie do