konto usunięte

Temat: Miła jazda łódzkim MPK :)

Żeby Ich szl.... trafił !!! 14 stycznia 2010r na przystanku autobusowym Konstantynowska / Włókniarzy czekałem na autobus linii 83 około 40 min. Przemarzłem na nieodśnieżonym przystanku i wsiadłem do autobusu w którym ledwo domknęły się drzwi bo był taki tłok.
Następnym razem nie będę kasował (płacił) biletu za takie warunki. Tak nie ma w "naszej" klient-przewoźnik umowie.
Ciekawie czy prezes MPK również w takich samych warunkach jeździ?

A co Wy na to?
Andrzej L.

Andrzej L. Queentex Translation
Office

Prezes ma służbową Skodę Superb, o ile mnie pamięć nie myli. Czyli budżetowe, powszechnie pogardzane auto dla niższego szczebla oficjeli.

A.
Hubert B.

Hubert B. wybitny specjalista
od wszechstronności
www.lodz.abc.pl

40 minut czekałeś?
Ja tam bym wolał zrobić sobie spacerek - cieplej i zdrowiej.

konto usunięte

Hubert B.:
40 minut czekałeś?

Zbyt daleko miałem do domu.Ale myślałem i o tym oraz ... o tym,że w tym dniu mogłem zabrać żonie samochód.Paweł W. edytował(a) ten post dnia 16.01.10 o godzinie 21:46

konto usunięte

Paweł W.:
Żeby Ich szl.... trafił !!! 14 stycznia 2010r na przystanku autobusowym Konstantynowska / Włókniarzy czekałem na autobus linii 83 około 40 min. Przemarzłem na nieodśnieżonym przystanku i wsiadłem do autobusu w którym ledwo domknęły się drzwi bo był taki tłok.
Następnym razem nie będę kasował (płacił) biletu za takie warunki. Tak nie ma w "naszej" klient-przewoźnik umowie.

A co Wy na to?

Wstrząsające... ;p

konto usunięte

Paweł W.:

A co Wy na to?

Ja na to, że masz słaby refleks... teraz się zorientowałeś, że druga strona się nie wywiązuje ;))))
Małgorzata B.

Małgorzata B. nieruchomości

Mój samochód też się nie wywiązał
zamarzł :/
Dorota L.

Dorota L. Project Manager,
SAPA Components

Hubert B.:
40 minut czekałeś?

Wtedy zawsze pojawia sie mysl: "tyle juz czekam, za chwile pewnie przyjedzie. Jak odejde z przystanku to na pewno akurat przyjedzie, lepiej poczekac."

swoja droga 40 minut to niestety standard, nie ma co nawet patrzec w rozklad, dla mnie jedynym wyznacznikiem jest ilosc osob na przystanku:
- pusto: shit wlasnie odjechal
- pelno: dlugo nie przyjezdza, pewnie dlugo go jeszzcze nie bedzie...

konto usunięte

Ja na to, że masz słaby refleks... teraz się zorientowałeś, że druga strona się nie wywiązuje ;))))

MPK jeżdżę bardzo rzadko. Może kilka razy w roku uda mi się wsiąść do autobusu lub tramwaju.Raczej poruszam się samochodem ,a w ciepłe dni rowerem.
A o takich "historiach" z MPK słyszałem ale z mediów.
Tomasz Kaczanowski

Tomasz Kaczanowski Ot, programista

Paweł W.:

MPK jeżdżę bardzo rzadko. Może kilka razy w roku uda mi się wsiąść do autobusu lub tramwaju.Raczej poruszam się samochodem ,a w ciepłe dni rowerem.
A o takich "historiach" z MPK słyszałem ale z mediów.

Niestety po objęciu władzy parzez pana K. MPK przestało starać się o ISO (w podobnym czasie) i jakość usług spada i to dość szybko... Obecnie jest gorzej niż źle... Stąd m.innymi miasto zaczęło się korkować, bo samochód (a dokładniej przyrząd do jeżdżenia) drogi nie jest i nie problem go zdobyć, więc na liniach, gdzie jeszcze w 2000 roku w godzinach szczytu jeździły pełne autobusy przegubowe co 10 minut, teraz jeżdżą w 70% zapełnione co 20-30... Ludzie niestety po kilku przygodach wybierają samochody, przez co przyrost wraków w mieście jest zatrważający...Tomasz Kaczanowski edytował(a) ten post dnia 17.01.10 o godzinie 09:39

konto usunięte

No jest to skandal. Ubiegłego roku w sierpniu i wrześniu miałem pracę w łódzkiej filmówce i kilkakrotnie korzystałem z komunikacji miejskiej. Jedno słowo jakim można określić stan tego to SKANDAL.
Tramwaj jechał sobie po torach i bujał się jak kiepska łódka na falach jeziora. Czasami odnosiłem wrażenie, że się przewróci. No i te stare, niewyremontowane budynki, SYF, SYF, SYF.
Nie wiem co Łodzianie myśleli wybierając sobie tego nieudacznika na Prezydenta Miasta?
Małgorzata B.

Małgorzata B. nieruchomości

Tomasz Kaczanowski:
Niestety po objęciu władzy parzez pana K. MPK przestało starać się o ISO (w podobnym czasie)
MPK wdrożylo system ISO
Tomasz Kaczanowski

Małgorzata B.:
Tomasz Kaczanowski:

Niestety po objęciu władzy parzez pana K. MPK przestało starać się o ISO (w podobnym czasie)
MPK wdrożylo system ISO

Napisałem - przestało się starać o ten certyfikat - w 2003 roku otrzymali. Starać się przestali.

konto usunięte

Wywalono prezydenta i jego świtę. Może czas na rozwalenie ZDiT i zatrudnienie ludzi mających wiedzą opartą o stan po 1989 roku a nie sprzed!
Sylwia O.

Sylwia O. Kierownik Drogerii

Paweł W.:
>. Przemarzłem na nieodśnieżonym
przystanku i wsiadłem do autobusu w którym ledwo domknęły się dobrze że był przystanek, bo ja mam tą przyjemność stać na przystanku gdzie go nie ma drzwi bo był taki tłok.
jak nie przyjeżdzają przez 1h to co się dziwić
Następnym razem nie będę kasował (płacił) biletu za takie warunki.
jak nie skasujesz to pewnie kontrola Cię spisze i nie będzie ich interesować jakie są warunki

Zgodzę się z Dorotą
Wtedy zawsze pojawia sie mysl: "tyle juz czekam, za chwile pewnie przyjedzie. Jak odejde z przystanku to na pewno akurat przyjedzie, lepiej poczekac."
Tomasz Kaczanowski

Jakub P.:
Wywalono prezydenta i jego świtę. Może czas na rozwalenie ZDiT i zatrudnienie ludzi mających wiedzą opartą o stan po 1989 roku a nie sprzed!

W ZDiT też ciekawie się dzieje:
http://www.dzienniklodzki.pl/stronaglowna/211122,lodz-...
http://forum.gazeta.pl/forum/w,63,105913931,105916538,...
Sylwia O.

Sylwia O. Kierownik Drogerii

co się dziwić wszyscy mają dość :)
Angelika J.

Angelika J. Don't wait for THE
PERFECT MOMENT, take
the moment and ma...

mozna skarzyc MPK ?
Andrzej L.

Andrzej L. Queentex Translation
Office

A u mnie od wieczora do dzisiaj do 5 rano wywieźli cały śnieg z ulicy!

I co teraz będzie?

A.

Naturalnie, że można skarżyć MPK. Problem w tym, że nikomu się nie chce tego robić.
Wczoraj wysłałam 2 str skargi, wymieniając dokładnie jakie autobusy i tramwaje, o jakiej porze i na jakiej trasie nie pojawiły się o godzinie wskazanej w rozkładzie jazdy.
Skutkiem czego musiałam drałować kawał drogi na piechotę. Przeszłam w 20 minut Kilińskiego na odc. pomiędzy Rewolucji w Piłsudskiego. Nie pojawił się żaden tramwaj!!!!
Z racji tego, że zakupiłam migawkę, a muszę chodzić na piechotę, bo nie mogę doczekać się transportu napisałam skargę.
MPK powinno zwracać w takich przypadkach za taksówki. W skardze powoływałam się na następujące punkty ich regulaminu:
PRZEPISY PORZĄDKOWE LOKALNEGO
TRANSPORTU ZBIOROWEGO W ŁODZI

DZIAŁ I
Przepisy ogólne

Rozdział I – Postanowienia ogólne

§ 1.

Pasażer ma prawo:
(...)
* Do godziwych i bezpiecznych warunków podróżowania zgodnie z rozkładem jazdy.
* Do uzyskiwania odpowiedzi na wszystkie zadane pytania i uwagi.
(...)
* Do otrzymywania zadośćuczynienia strat poniesionych wskutek zaniedbania przewoźnika.

Rozdział III– Umowa przewozu

§ 6.

1. Umowę przewozu Pasażer zawiera przez nabycie biletu okresowego na przejazd, a korzystający z biletu kasowanego zawiera umowę na przejazd z chwilą zajęcia miejsca w środku transportowym. Bilet należy kasować bezzwłocznie po wejściu do pojazdu.
2. Bilet jest dokumentem poświadczającym:
2.1. zawarcie umowy z Przewoźnikiem,
2.2. wniesienie opłaty za przewóz.

DZIAŁ II
Przepisy dotyczące przewozu osób, zwierząt i rzeczy

Rozdział I – Przewóz osób

§ 10.

1. Obowiązki Przewoźnika
1. Przewoźnik jest zobowiązany do:
1.1. przestrzegania przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym,
1.2. punktualnych przyjazdów i odjazdów z przystanków – za punktualny uważa się taki kurs, którego czas przejazdu, przez określone w rozkładzie jazdy przystanki, jest zdefiniowany przez Organizatora przewozów w umowach z przewoźnikami.

Czyli jeśli autobus/tramwaj nie przyjeżdża, to przewoźnik nie wywiązuje się z zawartej z nami umowy.

Zachęcam do pisania skarg, odwołaliśmy kropka, może to czas zacząć dalej dbać o nasze interesy!! :)

Wyślij zaproszenie do