Michał Jankowski

Michał Jankowski Lean Manager,
Carlsberg Polska
S.A.

Temat: obliczanie oszczędności

Witam,
nowy rok, nowe targety no i oczywiście wyzwania :)
Z niektórych rzeczy łatwiej, z niektórych trudniej idzie policzyć potencjalne oszczędności.

Mam do Was pytanie, czy ktoś z Was spotkał się kiedyś gdzieś z wyliczaniem oszczędności finansowych, z takich działań jak: a)implementacja 5S
B)wprowadzanie systemu wymiany informacji w postaci zmianowych/dziennych spotkań przy tablicach (począwszy od spotkania operatorów na przekazaniu zmiany, na spotkaniu dziennym u dyrektora kończąc)

Proszę o ewentualne wskazanie sposobu obliczania mierzalnych oszczędności w tych tematach.

Pozdrawiam
Michał
Marcin W.

Marcin W. Dyrektor Produkcji /
Operations Manager /
Production Mana...

Witam,
Temat stosunkowo trudny ponieważ nie da się idealnie udowodnić konkretnych oszczędności z tego tytułu. Niby każdy widzi poprawę i zmianę to jednak jak to przelać na konkretne kwoty ? Jedną z możliwości jest podejście od strony wydajności (przed i po), ilości pracowników, ewentualnych ilości braków czy też reklamacji, ilości przezbrojeń (zakładam że dawniej było ich więcej z różnych przyczyn np. z braku informacji) itp. Z "miękich" oszczędności można policzyć np czas potrzebny pracownikowi na znalezienie potrzebnego surowca czy też czas dostawy surowca z magazynu (bałagan przed wprowadzeniem 5S) itp.
Sławomir Ś.

Sławomir Ś. Plant Manager,
Certified Master
Black Belt in Six
Sigma a...

Michał Jankowski:
Witam,
nowy rok, nowe targety no i oczywiście wyzwania :)
Z niektórych rzeczy łatwiej, z niektórych trudniej idzie policzyć potencjalne oszczędności.

Mam do Was pytanie, czy ktoś z Was spotkał się kiedyś gdzieś z wyliczaniem oszczędności finansowych, z takich działań jak: a)implementacja 5S
B)wprowadzanie systemu wymiany informacji w postaci zmianowych/dziennych spotkań przy tablicach (począwszy od spotkania operatorów na przekazaniu zmiany, na spotkaniu dziennym u dyrektora kończąc)

Proszę o ewentualne wskazanie sposobu obliczania mierzalnych oszczędności w tych tematach.

Pozdrawiam
Michał
Tema ttrudny aczkolwiek ciekawy. Wplyw 5s jest niewatpliwy na redukcje czasow NVA jednakze zwykle jest trudno ten wplyw (samego 5s-a) wyodrebnic. Ja jedynie proponowalem liczenie ilosc metrow uwolnionej powierzcni (tzw. koszt 1 metra kwadratowego powinien byc znany w Twojej firmie). Na Zachodzie to koszt o ktory warto sie bic, u mnie w firmie jest pomijalnie maly. bardziej interesuje mnie wplyw 5S na ilosc defektow i NVA. Czasami redukcja zapasu materialowego tez moze podchodzic pod 5s.
Troche dyskusji na ten temat znajdziesz rowniez na http://www.strategosinc.com/5S_Benefits.htm
To jedynie podrozdzial wiekszego artykulu o 5s a dotyczacy benefits & payoff.
Daj znac co postanowisz liczyc w tym temacie.
Michał Jankowski

Carlsberg Polska
S.A.

Na pewno skorzystam z artykułu, co do liczenia oszczędności z samego 5S jest to wyzwanie. Nie ma problemu jeśli jest to linia produkcyjna, wtedy można przełożyć 5S jak i inne narzędzia na jej wydajność, tak jak napisał Marcin, i tak też robimy.
Problem w tym, że wprowadzamy w naszych zakładach 5S nie tylko na liniach i w miejscach które można przeliczyć przez pryzmat zaoszczędzonych materiałów, ale również w miejscach gdzie tak naprawdę 5S ma głównie na celu poprawę warunków pracy i bezpieczeństwa pracowników.
Radosław Drzewiecki

Radosław Drzewiecki PARTNER ZARZĄDZAJĄCY
LEANPASSION SP. Z
O.O.

Hej,

Co do poprawy warunków pracy, można policzyć ile było wypadków przed i po oraz jaki był koszt (brak pracownika w pracy, ewentualne odszkodowanie, szkolenie nowego). Można to przełożyć rówież na poziom chorobowego w firmie - before i after, ale musisz mieć baseline (odsyłam do HR) i zbadać. A nóż widelec poprawa ergonomi i bezpieczeństwa pracy poprawi wskaźnik chorobowego oraz wypadków czy też odsunięć od pracy. Choć możliwe, że w kryzysie ludzie będą mniej jednak chorowali :). No, ale z uwagi na brak niezbitych dowodów możesz powiedzieć, że to jest efekt 5S :).

Jednak moim zdaniem w każdej firmie podstawa to w jaki sposób dzięki 5S możesz uzyskać powtarzalność procesów (pracę standaryzowaną), jaki wpływ będzie to miało na SWCS - Standard work combination sheet (skórcenie czasu cyklu w kolumnie człowiek) i w ten sposób poprawiać OEE na puszkach, butelkach ....., pewnie poprzez eliminację mikroprzestojów.

Ciekawostka - ja mogę Ci powiedzieć jakie oszczędności daje 5s w usługach (biuro) i np. na komputerze, i to można przeliczyć na naprawdę duże pieniądze.

Ale to na priva jeśli jesteś zainteresowany i z kaluzulą poufnosći :)

Pozdrawiam

RadekRadosław Drzewiecki edytował(a) ten post dnia 23.01.09 o godzinie 21:04
Michał Jankowski

Carlsberg Polska
S.A.

Każdy przykład będzie mile widziany, może zainspriuje mnie to do wykorzystania gdzieś w produkcji, więc Radku możesz mi go podesłać.
Co do wpływu 5S i innych narzędzi na OEE to jest to liczone, bardziej chodzi mi o wpływ 5S na działach gdzie długość procesu /taktu nie jest determinowana w 100% przez człowieka...
Mariusz Kaizen Szymocha

Mariusz Kaizen Szymocha Continuous
Improvement (LEAN
SIX SIGMA) Manager

.Mariusz Szymocha edytował(a) ten post dnia 24.01.09 o godzinie 15:18
Mariusz Kaizen Szymocha

Improvement (LEAN
SIX SIGMA) Manager

nie chce przyjac tekstu :)Mariusz Szymocha edytował(a) ten post dnia 24.01.09 o godzinie 15:14
Mariusz Kaizen Szymocha

Improvement (LEAN
SIX SIGMA) Manager

sprobuje pozniejMariusz Szymocha edytował(a) ten post dnia 24.01.09 o godzinie 15:14

Podpisuję umowy z firmami i osobami fizycznymi,kupującymi lub sprzedającymi dewizy(export - import ,kredyty w dewizach).Współpracuję w tym zakresie z czeską firmą AKCENTA (http://akcenta.pl ),która oferuje konkurencyjne kursy dewiz.

Generalnie zajmuję się tematem oszczędności w firmach;realizuję audyty i wdrożenia programów oszczędnościowych w zakresie energetyki,usług teleinformatycznych,kupna-sprzedaży dewiz,ubezpieczeń.

Zapraszam do współpracy - wspólnie zarobimy sensowne pieniądze.

Wyślij zaproszenie do