Temat: Programy finansowo-księgowe

Piotr L.:
Jacek Synowiec:Kiedyś używałem (dawno dawno temu) programy CDN Klasyka.
Na dzisiejsze czasy jednak programy uruchamiane w DOSie to chyba trochę są niekomfortowo używa?

Poza tym są z nimi tylko problemy np. w Windows XP problemy z kluczem.

Zastanawiam się, dlaczego w dobie "okienek" (system Windows) nadal takie programy niektóre osoby jeszcze używają?

Programy korzystające z trybu tekstowego to nie koniecznie programy DOSowe... Zerknij na stronę firmy TRES. Ich program wysmienicie działa w Windowsie... Mają też wersje działającą na Linuksa a także z wykorzystaniem baz Oracle lub SQL... Zresztą sam Trawers (bo tak się nazywa produkt) jest bardzo rozbudowany i posiada bodajże ponad 40 różnych modułów...

Patrycja R.:To ja może dam pewien argument... Są starsze księgowe, które niegdyś miały umiejętnośc pisania na maszynie do pisania.. kawiatura zatem nie jest im obca... myszka za to bardzo... Od kilku lat pracują na programach dosowych i dokonują wszelakich strajków przeciwko używaniu okienek i myszki (w nich korzystanie z Tab'a jest bardziej uciążliwe). Doświadczyłam tego na własnej skórze :)
Szczerze... ja też wolę dosowe oprogramowanie.. nie wiesza się :D Win98 jest nadal popularny w większości małych i średnich przedsiębiorstw a ich jest najwięcej, stąd mała uciążliwość dosowików. :D Patrycja R. edytował(a) ten post dnia 15.11.06 o godzinie 07:04

Jeżeli chodzi o programy typu FK, czy programy ERP/MRP w ogóle to interfejs użytkownika jest sprawą wtórną... Ważniejszy jest zakres funkcjonalności... Z własnego doświadczenia (jestem partnerem firmy TRES), a także z doświadczenia moich klientów wiem, że programy tzw. "dosowe" obsługuje się szybciej - myszka przeszkadza, używanie jej powoduje odrywanie się od pracy właściwej... Poza tym programy dosowe/linuksowe mają mniejsze wymagania, jeżeli chodzi o sprzęt... Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 15.11.06 o godzinie 09:58

A po co 40-ci modułów ?
Z uwagi że za każdy dokument czy za pracownika ?

konto usunięte

a co sądzicie o Softlabie SQL Asseco Bussiness? Pracuje ktoś na nim?
Adam Bruszkiewicz

Adam Bruszkiewicz Lider Zespołu
Sprzedaży, Sage sp.
z o.o.

Domyślam się, że ten program już jest wdrożony w firmie?

konto usunięte

Koleżanka pracowała na symfonii i chwaliła. Moja mama w firmie ma wdrożoną CDN Optime i mówi, że jest naprawdę genialna!! Ja pracuję na insercie. Całkiem przyjemny dla MAŁYCH firm. Gdy mam pod każdą piątkę dopisywać ręcznie kilkadziesiąt analityk co miesiąc to mnie delikatnie mówiąc strzela.

a co sądzicie na temat " RUTKOWSKI TS (DOS)"?
Adam Bruszkiewicz

Adam Bruszkiewicz Lider Zespołu
Sprzedaży, Sage sp.
z o.o.

Wiesława Kubera:

Będzie Ci ciężko uzyskać jakąś opinię na temat tego programu ponieważ jest to rozwiązanie branżowe - dla transportu o ile dobrze pamiętam i jeszcze DOSowe z którego szczególnie po wejściu VISTY można zauważyć masową ucieczkę.
Prędzej się czegoś dowiesz na tym forum:)
http://www.goldenline.pl/grupa/transport-logistyka

Adam Bruszkiewicz:
Wiesława Kubera:

Będzie Ci ciężko uzyskać jakąś opinię na temat tego programu ponieważ jest to rozwiązanie branżowe - dla transportu o ile dobrze pamiętam i jeszcze DOSowe z którego szczególnie po wejściu VISTY można zauważyć masową ucieczkę.
Prędzej się czegoś dowiesz na tym forum:)
http://www.goldenline.pl/grupa/transport-logistyka
podziękować

konto usunięte

Od dawna powinien działać niezależny portal, na bieżąco porównujący i omawiający oprogramowanie dla firm.

konto usunięte

no to masz:

http://softy.pl
http://erp-view.pl
no i

http://decyzje-it.pl

można założyć grupe na gl : programy dla firm

załozyć tematy :

Finanse i księgowość
magazyn
crm
produkcja

itd....

Piotr Kowaluk:
Od dawna powinien działać niezależny portal, na bieżąco porównujący i omawiający oprogramowanie dla firm.

konto usunięte

Dariusz Jan Nowak:
no to masz:

A można prosić o przeczytanie ze zrozumieniem:

"niezależny, porównujący i omawiający"

pozdrawiam
Joanna Janczy

Joanna Janczy księgowa, Halex

Czy ktoś pracuje na programie Pełna Księgowość firmy Lefthand?
Andrzej Biliński

Andrzej Biliński właściciel
pracujący, Biuro
Obsługi
Informatycznej

nie ma takiego wyrobu na rynku: jak są dobre płace to spieprzone rozrachunki, bufory i inne "niespodzianki" o obsłudze myszą nie wspomnę. niestety zalecam kilka programów do różnych celów: to co ktoś napisał o opt!mie to nieporozumienie: nie da się pracować bez myszy a manu wydruków: porażka!
Dariusz Konrad Nabakowski:
Moim zdaniem oprogramowanie tzw., FK powinno ułatwiać pracę a nie być zajęciem samym w sobie.
Co powiecie na wprowadzenie dok. kosztowego w 5 sekund ?
Gro dostępnego oprogramowania jest stworzone dla U.S. a nie dla przedsiębiorcy. Ponadto są to najprzeróżniejsze adaptacje starych systemów pochodzących z importu, obarczonych problemami i ograniczeniami np.:
- SAP (wielki i podziwiany) nie drukuje KP i KW ;-)
- Symfonia (popularny i ...) Zamknięty plan kąt
w większości systemy ograniczone, co do stawek podatkowych, 40-ci modułów? - co to daje?
Osobiście widząc „interfejs” w postaci arkusza kalkulacyjnego dostaję mdłości.
A problem (trendy) wynikają z prozaicznej przyczyny:
1. Oprogramowanie jakie jest w danej Firmie zależy od kraju pochodzenia prezesa, rady nadzorczej.
2. Główny księgowy nigdy się nie zgodzi na tzw. AUTOMAT – bo jeśli PK nie jest wykonane przez niego to program jest do d...y
3. Bardzo często właściciel nie jest zainteresowany korzystanie z funkcjonującego w jego firmie systemu z prozaicznej przyczyny – mam od tego ludzi. Woli na kalkulatorze wg wypracowanego klucza policzyć koszty produkcji ( w najlepszym przypadku zrobi to w Excel-u
4. I najważniejszy – niewiele systemów działa „samoistnie”, aby móc funkcjonować potrzeba im innych aplikacji (oprócz systemu operacyjnego), drogich !!!

System powinien składać się jak przedsiębiorstwo:
Kasa-banki
Magazyn (sprzedaż, zakup, produkcja, zamówienia)
Środki trwałe
Księga handlowa /KPiR
Zamówienia
Kadry płace
Info dla kadry zarządzającej
CRM – taki modny ostatnio –
System powinien być online czyli nie czekamy aż główna księgowa dokona „synchronizacji” (np. Symfonia) by się dowiedzieć czy Kowalski wpłacił zaliczkę czy nie.
Programy pod WIN mają tą przewagę że bardzo łatwo o przepływ informacji pomiędzy działami jak i oddalonymi przedstawicielami !!!
No i rzecz najważniejsza POLSKIE MENU – ci znający języki już wyjechali, z informatykami też coraz gorzej. Oprogramowaniem tego typu powinni się bez problemów posługiwać osoby które znają podstawy OFFICE – bez konieczności kucia na pamięć planu kont itp., mankamentów którymi są obarczone te popularne SYSTEMY.

Znacie takie ?
Andrzej Biliński

Andrzej Biliński właściciel
pracujący, Biuro
Obsługi
Informatycznej

właśnie takie jedno "przyszło" z zachodu: projekt angielski kupiny i rozpowszechniony przez niemców PC KAUFMAN sprzedany w 10 mln egzemplaży: na pewno projektanci nie słuchali księgowych (znam taką panią w enowa, wcześniej comarch-cdn: udało jej się spartolić główne założenia pakietu fk): obecnie w w. sql do kupienia pod nazwą VinCent.
był jeszcze taki amerykański projekt: nie pamiętam nazwy ale źle skończył bo dystrybutor chciał zarabiać na papierze, na którym można było robić kilka funkcji: chyba fakturowanie...

Jacek Synowiec:Kiedyś używałem (dawno dawno temu) programy CDN Klasyka.
Na dzisiejsze czasy jednak programy uruchamiane w DOSie to chyba trochę są niekomfortowo używa?

Poza tym są z nimi tylko problemy np. w Windows XP problemy z kluczem.

Zastanawiam się, dlaczego w dobie "okienek" (system Windows) nadal takie programy niektóre osoby jeszcze używają?

Bo nie mają racji bytu polskie produkty - to o czym piszesz to wykopaliska przywiezione z "zachodu" - nie do adaptacji w realiach polskiego (skarbowego) środowiska.

Przyznam że nie bardzo qmam panie Andrzeju ?? ... o co chodzi ... ?
Co ma wynikać z Pańskiej odpowiedzi cytujacej moje "słowa" ;-)

Ja znam takie oprogramowanie
Więcej PRACUJĘ NA NIM ;-)

konto usunięte

Która wersja CDN jest najlepsza? Którą warto kupić? Doradźcie :-)
Nikodem Wierzbicki

Nikodem Wierzbicki CEO, rynki
finansowe, inwestor

Witaj,
Hmm Generalnie CDN/Comarch ma w ofercie trzy linie (nidługo dołączy czwarta):
1. CDN XL
2. CDN Optima
3. CDN Klasyka
Każdy z produktów jest kierowany do innych Klientów. Jak sądzę szukasz czegoś do prowadzenia księgowości i spraw kadrowo-płacowych (oczywiście optima też doskonale sobie radzi w pozostałych kwestiach związanych z prowadzieniem niezbyt skomplikowanej procesowo firmy). Jeśli tak to idealnym i niedrogim rozwiązaniem jest CDN Optima stosowana przez wiele biur księgowych w Polsce i polecana m.in. przez Stowarzyszenie Księgowych i Biegłych Rewidentów (czy jakoś tak;) ). XL sprawdza się w tym drugim przypadku tzn. średnie i większe firmy z potrzebą wdrożenie kompleksowego rozwiązania na większą skalę. Natomiast Klasyka to już wygasająca linia programów DOSowych - raczej trzymałbym się już od tego z dala.

Mam nadzieję, że pomogłem:) Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to śmiało (najlepiej bezpośrednio na moją skrzynkę).

Pozdrawiam
Nikodem Wierzbicki

Nikodem Wierzbicki CEO, rynki
finansowe, inwestor

Janusz B.:
Po 10 latach programów DOS, od roku wdrazam CDN Optima.
Integracja z płacami i operacje seryjne spowodowały 10% wzrost wydajnosci pracy. Oceniam ze po pełnym wdrożeniu wszystkich modułow bedzie następne 10 procent. Razem przy 10 pracownikach 2 etaty oszczednosci. NIeżle,nawet biorac pod uwage ze Optima swoje kosztuje....
Z Insert mam bardzo zle doswiadczenia z lat 90-tych wiec ich skreslam forever dla zasady.

Powiem szczerze rok na wdrożenie Optimay do dość długo... a nawet bardzo długo. Co prawda nie wiem jak wygląda stopierń skomplikowania tego wdrożenia ale nie słyszałem aby ktoś w Optimę wchodził tak długo...

A kalkulacje są przynajmniej ostrożne. Jeśli macie sporo Klientów pomyślcie o Pulpicie Menadzera - to dodatkowo zaoszczędzi wam sporo czasu na bieżącej obsłudze dzwoniących - dajecie zdalny dostęp do aktualnych udostępnionych zestawień i Klienci mogą sami podglądać to co normalnie wyciągają przez telefon:)

Pozdrawiam

konto usunięte

...
Znacie takie ?

Tak
Piotr Luszka

Piotr Luszka Specjalista ds.
Sprzedaży

film

Zapraszam do zapoznania się z możliwościami oprogramowania LeftHand Pełna Księgowość.Piotr Luszka edytował(a) ten post dnia 11.03.10 o godzinie 13:57
Stefan Ocetkiewicz

Stefan Ocetkiewicz finanse i
księgowość,
enova365, programy
dla firm, outsou...

Nikodem Wierzbicki:
(...) CDN Optima stosowana przez wiele biur księgowych w Polsce i polecana m.in. przez Stowarzyszenie Księgowych i Biegłych Rewidentów (czy jakoś tak;) (...)
Wiem, że to już trochę czasu od tej wypowiedzi, ale...
1) Stowarzyszenie Księgowych w Polsce - tak brzmi nazwa tej instytucji :)
2) SKwP udzieliło jedynie rekomendacji (w dodatku w 2005 roku, dla wersji 8.6, czyli straaaasznie dawno) - ale bardzo ogólnej, bez żadnych konkretów... a samo niedawno wdrożyło u siebie system enova :)

Pozdrawiam
S.O.

Następna dyskusja:

Oprogramowanie Finansowo-Ks...

Wyślij zaproszenie do