Dariusz Konrad Nabakowski MDM capital
Temat: Programy finansowo-księgowe
Piotr L.:Jacek Synowiec:Kiedyś używałem (dawno dawno temu) programy CDN Klasyka.
Na dzisiejsze czasy jednak programy uruchamiane w DOSie to chyba trochę są niekomfortowo używa?
Poza tym są z nimi tylko problemy np. w Windows XP problemy z kluczem.
Zastanawiam się, dlaczego w dobie "okienek" (system Windows) nadal takie programy niektóre osoby jeszcze używają?
Programy korzystające z trybu tekstowego to nie koniecznie programy DOSowe... Zerknij na stronę firmy TRES. Ich program wysmienicie działa w Windowsie... Mają też wersje działającą na Linuksa a także z wykorzystaniem baz Oracle lub SQL... Zresztą sam Trawers (bo tak się nazywa produkt) jest bardzo rozbudowany i posiada bodajże ponad 40 różnych modułów...
Patrycja R.:To ja może dam pewien argument... Są starsze księgowe, które niegdyś miały umiejętnośc pisania na maszynie do pisania.. kawiatura zatem nie jest im obca... myszka za to bardzo... Od kilku lat pracują na programach dosowych i dokonują wszelakich strajków przeciwko używaniu okienek i myszki (w nich korzystanie z Tab'a jest bardziej uciążliwe). Doświadczyłam tego na własnej skórze :)
Szczerze... ja też wolę dosowe oprogramowanie.. nie wiesza się :D Win98 jest nadal popularny w większości małych i średnich przedsiębiorstw a ich jest najwięcej, stąd mała uciążliwość dosowików. :D Patrycja R. edytował(a) ten post dnia 15.11.06 o godzinie 07:04
Jeżeli chodzi o programy typu FK, czy programy ERP/MRP w ogóle to interfejs użytkownika jest sprawą wtórną... Ważniejszy jest zakres funkcjonalności... Z własnego doświadczenia (jestem partnerem firmy TRES), a także z doświadczenia moich klientów wiem, że programy tzw. "dosowe" obsługuje się szybciej - myszka przeszkadza, używanie jej powoduje odrywanie się od pracy właściwej... Poza tym programy dosowe/linuksowe mają mniejsze wymagania, jeżeli chodzi o sprzęt... Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 15.11.06 o godzinie 09:58
A po co 40-ci modułów ?
Z uwagi że za każdy dokument czy za pracownika ?