konto usunięte

Temat: eClicto

Dziś polski debiut czytnika eClicto i choć w pakiecie setka książek, to ciekaw jestem co dalej?
Ceny oferowanych komercyjnie książek nie są zbyt zachęcające, a i samo urządzenie wydaje się niezbyt zaawansowane. Czy ktoś miał okazję "pomacać" to cudo?

konto usunięte

Wydaję mi się, że dla kogoś kto faktycznie zamierza korzystać z readera, to póki co lepiej dołożyć parę stówek i zakupić bardziej zaawansowaną technologię. Zaznaczam jednak, że polskiego cuda nie miałam w rękach.

konto usunięte

czyta tylko PUB i PDF, co jest duzym minusem, wlaszcza za cene 900 pln, bo za to samo dostaje nowego BeBooka :) lub Sony Readera

konto usunięte

Łukasz K.:
czyta tylko PUB i PDF, co jest duzym minusem, wlaszcza za cene 900 pln, bo za to samo dostaje nowego BeBooka :) lub Sony Readera

e-booki oferowane razem z czytnikiem i te do nabycia u dystrybutora są zapisane w ePUB'ie właśnie, co w połączeniu z 4 odcieniami szarości daje nam... czytnik tekstów i już.
Bez obsługi Wi-Fi, bez możliwości korzystania z internetu (choćby przez zewnętrzny modem). Ciekawe czy wspomniana w materiałach informacyjnych możliwość używania ekranu w pozycji pionowej oraz poziomej, jest automatycznie dostosowywana do położenia urządzenia?
Mimo to wybiorę się na prezentację jak tylko cyrk objazdowy dotrze do mojego miasta.
Michał Z.

Michał Z. inexperrectus

A ja tam wolę zapach papieru, czucie palcami gramatury papieru, obserwowanie jakości papieru i druku, wielogodzinne przyglądanie się sposobowi bindowania, przewracanie kartek ręką, czytanie cudzych notatek na marginesach. Uwielbiam ciężar mojej skórzanej torby, która pęka od ilości książek - ciężar, który uświadamia mi, że żyję w kulturze i kulturą. Lubię odkładać na chwilę książkę w przedziale pociągu i nawiązywać rozmowę z ludźmi, którzy zauważyli jej tytuł.

Dla mnie elektroniczny reader to wymysł czysto konsumpcyjny i wygodnicki. Dla tych, którzy z wygody na czytanie nie chcą mieć czasu.
Magda Domagała

Magda Domagała Junior Consultant

Pomysł wygodnicki - tak. I bardzo dobrze! Ciekawa jestem jakbys miał jechać na urlop i wziąć ze sobą 800 stronicową książkę np. Endymion lub inne tomiska. Dlatego ja bardzo czekałam na ten gadżet, żeby nie rozstawać się z książką, ale cena jest dla mnie niezrozumiała. Już wolę kupić SONY.

Michał Zawadzki:
A ja tam wolę zapach papieru, czucie palcami gramatury papieru, obserwowanie jakości papieru i druku, wielogodzinne przyglądanie się sposobowi bindowania, przewracanie kartek ręką, czytanie cudzych notatek na marginesach. Uwielbiam ciężar mojej skórzanej torby, która pęka od ilości książek - ciężar, który uświadamia mi, że żyję w kulturze i kulturą. Lubię odkładać na chwilę książkę w przedziale pociągu i nawiązywać rozmowę z ludźmi, którzy zauważyli jej tytuł.

Dla mnie elektroniczny reader to wymysł czysto konsumpcyjny i wygodnicki. Dla tych, którzy z wygody na czytanie nie chcą mieć czasu.

konto usunięte

Michał Zawadzki:

..a używanie szczoteczki elektrycznej zamiast zwykłej i blendera zamiast trzepaczki to zbrodnie przeciw ludzkości. Wiadomo, że readery miały, mają i będą miały swoich zwolenników i przeciwników, ale bez przesady. Nie można wszystkiego co "nie analogowe" nazywać złem tego świata.
Peace :>

konto usunięte

Magda Domagała:
czekałam na ten gadżet, żeby nie rozstawać się z książką, ale cena jest dla mnie niezrozumiała. Już wolę kupić SONY.

Ja tyż ;] --> zatosować do obydwu powyższych stwierdzeń.Agata 'Chani' Kułakowska edytował(a) ten post dnia 11.12.09 o godzinie 13:31

konto usunięte

dla mnie to elektroniczne rozwiązanie byłoby idealne - bo czytam sporo książek tematycznych

natomiast jeśli chodzi o jakieś dzieła literackie - wolę 'dorzucić' cegłę do plecaka

za 900zł, z ubogą listą czytanych formatów, bez Wi-Fi to porażka
kilka stów więcej i mamy dużo lepszy sprzęt

btw. słyszałem, że do tego readera dostępne są obecnie tytuły dosyć stare i niekoniecznie -topowe-, ale mogę się mylić bo to tylko zasłyszane

konto usunięte

Cena jest przesadzona. Wolałbym dołożyć i za 900 - 1000 kupić NetBooka. Czytać można a do tego to przecież w pełni funkcjonalny komputer a nie tylko reader.

konto usunięte

Paweł Wojciechowski:
Cena jest przesadzona. Wolałbym dołożyć i za 900 - 1000 kupić NetBooka. Czytać można a do tego to przecież w pełni funkcjonalny komputer a nie tylko reader.

Wobec proponowanej ceny NetBook to chyba jest słuszna droga. Wydaje się, że przeoczono możliwość zaproponowania alternatywy dla przenośnych komputerów i palmtopów zarazem. Ja chętnie bym sobie takie cudo zafundował bo mniejsze i lżejsze, a dzwonić z tego nie muszę, ale przydałoby się kilka drobiazgów technologicznych. Argument o noszeniu 800 stron trafia do mnie jak najbardziej, zwłaszcza gdy dotyczy to szczotki lub maszynopisu przed redakcją. Szkoda, że nie ma dyktafonu bo bez rysika i możliwości pisania nijak zrobić notatkę.Jacek Szewczyk edytował(a) ten post dnia 11.12.09 o godzinie 14:18
Bartłomiej W.

Bartłomiej W. Operator DTP,
Freelancer, Tatuś,
Basissta Amator.

Paweł Wojciechowski:

Niestety wad tradycyjnych rozwiązań jest kilka, choćby fakt, że netbooki są bardziej awaryjne (o ile pamiętam nawet o 30% więcej niż notebooki) no i nie mają wyświetlaczy w technologii e-papieru. A "czytanie na ekranie" jednak męczy wzrok dość mocno.
Michał Z.

Michał Z. inexperrectus

..a używanie szczoteczki elektrycznej zamiast zwykłej i blendera zamiast trzepaczki to zbrodnie przeciw ludzkości. Wiadomo, że readery miały, mają i będą miały swoich zwolenników i przeciwników, ale bez przesady. Nie można wszystkiego co "nie analogowe" nazywać złem tego świata.
Peace :>

Szczoteczka elektryczna nie jest takim samym dobrem kultury jak książka. Książka przynależy do dziedziny kultury symbolicznej, która jest decydującym elementem w rozwoju człowieka. Szczoteczka już nie. Więc porównanie totalnie nie na miejscu.
Michał Z.

Michał Z. inexperrectus

Magda Domagała:
Pomysł wygodnicki - tak. I bardzo dobrze! Ciekawa jestem jakbys miał jechać na urlop i wziąć ze sobą 800 stronicową książkę np. Endymion lub inne tomiska.

Nie rozumiem - dlaczego mam mieć problem z zabraniem nawet pięciu 800 stronicowych książek? W czym problem? Nawet jak samochodu nie mam to wezmę do plecaka.

>

konto usunięte

Michał Zawadzki:

Szczoteczka elektryczna nie jest takim samym dobrem kultury jak książka. Książka przynależy do dziedziny kultury symbolicznej, która jest decydującym elementem w rozwoju człowieka. Szczoteczka już nie. Więc porównanie totalnie nie na miejscu.

Rozumiem, że zamiast mp3 wozi pan w plecaku patefon nakręcany na korbę a ulubione arie w stosiku szelakowych płyt bo jest to Panu bliższe kulturowo. Doceniam, ale jaki związek ma to z tematem wątku? Nie prowadzimy tu wojny o wartości lecz rozmowę o przydatności konkretnego urządzenia na tle innych jemu podobnych.

konto usunięte

Żonglujecie tu tymi innowacjami do czytania, a ja biedna stara ciotka, ktora nie widziała nawet na oczy e-booka (polinisci! przydałaby się jakaś dźwięczna i krótka, ale polska nazwa!),
chciałaby posłuchać podczas jazdy samochodem albo stania w korkach.
Czy do słuchania też trzeba nabyć takie drogie urządzenia, czy mp3 wystarczy?
Jacek Dziekonski

Jacek Dziekonski Dyrektor Generalny,
RAISIO POLSKA FOODS

Mozna narzekac ale jest to po raz pierwszy oferta laczaca sprzet (choc niedoskonaly) z dostepem do "ksiegarni" a ona we wspolpracy z wydawnictwami ma nam dac dostep do nowosci.
Jadac w delegacje bierzecie male urzadzenie i macie ze soba cala biblioteke. Jestem ZA.
Szkoda tylko ze nie bedzie on interaktywny.
Agata Płatek

Agata Płatek Dyrektor Działu
Sprzedaży i
Promocji, Świat
Książki

Panie Michale - wpadł pan w pułapkę utożsamiania wartości jaką jest książka z jej atrybutami zewnętrznymi. A przecież ksiązka to przede wszystkim treść, a nie codex czy inna postać.
Ponadto proszę pamiętać, że są także podręczniki, literatura fachowa - jeśli przeszkadza panu przyswajanie literatury pięknej z e-booka, to chyba nieco łagodniej podejdzie pan do literatury bardziej użytkowej?

Pracuję w wydawnictwie i w naszym środowisku też wynalazek ten jest przyjmowany z rezerwą. Ale ostatnio zaczyna przeważać opinia, że droga ta jest nie do uniknięcia i zaczyna się dostrzegać jej zalety, także dla wydawców. Nie sądzę, aby w całości wyparła tradycyjną formę książki, nie tak szybko, na razie traktowana jest jako pożądane poszerzenie pól eksploatacji dzieła.
Michał Z.

Michał Z. inexperrectus

Rozumiem, że zamiast mp3 wozi pan w plecaku patefon nakręcany na korbę a ulubione arie w stosiku szelakowych płyt bo jest to Panu bliższe kulturowo. Doceniam, ale jaki związek ma to z tematem wątku? Nie prowadzimy tu wojny o wartości lecz rozmowę o przydatności konkretnego urządzenia na tle innych jemu podobnych.

A ja rozumiem, że dla Pana książka i patefon to takie samo dobro kulturowe? I konstruktywna dyskusja - nawet polegająca na sporze wartości - to już dla Pana wojna?

Rozumiem, Pan jest guru tego wątku i Pan będzie decydował o jego zawartości.

konto usunięte

Jacek Szewczyk:

Tu nie chodzi o wojnę ale o dyskusję. Czy to Panu przeszkadza?

Wyślij zaproszenie do