Beata P.

Beata P. mgr kulturoznawstwa

Temat: Niestosowne pytanie o finanse:)

Witam:)
Dopiero zaczynam swoją przygodę z ilustracją:)Próbowałam się zorientować, na ile jako początkujący ilustrator powinnam wycenić swoją pracę, ale nikt do tej pory nie chciał albo nie mógł udzielić mi takowej odpowiedzi. Dlatego postanowiłam zapytać fachowców o radę, na ile(tak orientacyjnie) początkujący ilustrator powinien wycenić kolorową ilustrację w formacie A4? Od czego to zależy i jak wyceniać takie projekty? Byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi:)

konto usunięte

he he , pytanie woda ... ja za czarno biala licze 500 pln, za kolor 1000... czasem zrobie cos za 200 pln a czasem drozej, czasem za darmo...zalezy od klienta i tego co rysuje :P
Beata P.

Dzięki:) To zawsze jakaś podpowiedź;) Tym bardziej, że to zwykle klienci proszą, abym sama określiła stawkę...

kupuję od ilustratorów ilustracje za od 45 zł do nawet 2000 zł / szt. Zależy co, kto i jak.
Nie licz na to, że na początku dostaniesz stawki, które podał kolega. ale poniżej 30 zł za ilustracje nie wypada ani płacić, ani tym bardziej zgadzać się na ich wykonanie.
Beata P.

Jestem realistką i na "dzień dobry" cudów, w postaci takowego wynagrodzenia, jak powyżej raczej nie oczekuję... Ale mam też swoją godność i wspomniane 30 zł, w moim przypadku nie wchodzi w grę. Jeśli, ktoś chce posiadać ilustrację za symboliczne 30 zł, to niech kupi sobie kredki i powodzenia życzę;P
Aneta D.

Aneta D. grafik designer,
ilustrator, ceramik
- Studio Grafiki i
I...

Ale mam też
swoją godność i wspomniane 30 zł, w moim przypadku nie wchodzi w grę. Jeśli, ktoś chce posiadać ilustrację za symboliczne 30 zł, to niech kupi sobie kredki i powodzenia życzę;P
i słusznie.
Nawet początkujący ilustrator (i to wcale nie oznacza, że "słabiej" ilustruje) za format A4 w kolorze nie powinien zgadzać się na niską cenę- mam na myśli kwoty poniżej 150zł za prostą ilustrację (kontur, kolor itp) W przypadku ilustracji rozrysowanej, szczegółowej, realistycznej itp kwota powinna być znacznie wyższa. I ważny jest oczywiście rodzaj umowy- licencja na określoną ilość egz. w wydaniu czy też przeniesienie praw majątkowych na zawsze z prawem wydawcy do kolejnych wydań, odsprzedaży praw, udzielanie licencji innemu podmiotowi;(

Witam Wszystkich, a czy ktoś orientuje się jak jest z obrazkami w "kresce" np. do malowanek?
Agnieszka Albrecht

Agnieszka Albrecht Grafik projektant

Marysiu trudno mi odpowiedzieć bo zwykle pracuję na zasadzie ,,za książkę" .
Zastanów się , ile czasu zajmuje Ci taka ilustracja. Godzinę ? Dwie ? Jesli machasz szybko, można pójść na niższe stawki. Mi za 30 zeta zwyczajnie nie chce się pracować, bo jedna ilustracja zajmuje mi parę godzin. A mechanik samochodowy bierze setkę za samo spojrzenie pod maskę, a dentysta ...itd. Skoro jesteśmy wykształconymi specjalistami , podobnie jak lekarze, weterynarze (za wizytę -stówa) - chyba nie wypada obniżać stawek.
Z drugiej strony , wiem , jak to jest, gdy się zaczyna. Człowiek robi za grosze i cieszy się, że COŚ ROBI .
Temat trudny i pod rozwagę Szanownych Kolegów.
U mnie zapala się czerwona lampka, gdy stawki są zbyt bandyckie. Czuję to w kościach - po prostu nie chce się pracować. Wtedy grzecznie odmawiam:)
Anna  Nowocińska-Kwiat kowska

Anna
Nowocińska-Kwiat
kowska
ilustrator,
animator, YDP

temat rzeka ja też mam zawsze straszliwy problem z ustaleniem
ceny za swoje prace,znajomi często ustalają sobie jakieś stawki godzinowe, ale to trzeba być swoim własnym księgowym i podliczać czas pracy co akurat w moim przypadku jest awykonalne bo liczenie mnie boli ;) to zazwyczaj strzelam jakoś tak z kosmosu
masakryczne jest to, że ustala się stawki na zaś zanim człowiek siądzie do tej roboty i często robi za mniejsza kasę niż powinien

konto usunięte

Mniej więcej można policzyć ile czasu to zajmie i pomnożyć przez stawkę godzinową (50-150 zł w zależności od skomplikowania; ja przeważnie liczę 50-80 zł).
Najlepiej zainstalować sobie licznik czasu pracy, i poobserwować ile czasu zajmuje realnie robota. Nie wypada się obijać: na kawę wyłączamy, liczymy tylko czas pracy. :)

konto usunięte

aha czyli czasu na koncepcje i pomysl nie liczysz, tylko odtworcze rysowanie ? pomysl to 90% sukcesu, wiec liczyc czas samego rysowania uwazam za blad, takl samo jak ocenianie rysowania po czasie spedzonym nad nim... ktos ma talent i wallnie rysunek w godzinke i bedzie perfekcyjny a ktos zrobi bohomaz w 5 godzin... to komu wiecej zaplace ?

konto usunięte

Łukasz K.:
aha czyli czasu na koncepcje i pomysl nie liczysz, tylko odtworcze rysowanie ?

Co to jest odtwórcze rysowanie? Znaczy realizm z natury??
pomysl to 90% sukcesu, wiec liczyc czas samego rysowania uwazam za blad, takl samo jak ocenianie rysowania po czasie spedzonym nad nim... ktos ma talent i wallnie rysunek w godzinke i bedzie perfekcyjny a ktos zrobi bohomaz w 5 godzin... to komu wiecej zaplace ?
Hehe, teoretycznie masz świętą rację, kłopot leży jednak w czym innym, a mianowicie w kliencie, który na ogół nie rozumie czemu ma zapłacić 1000 zł za ilustrację, i naprawdę ciężko jest mu to wytłumaczyć, wielu woli ogłosić się na zlecenia.pl albo na allegro i zamówić jakieś barachło za 100 zł, zamiast mieć coś porządnego - bo tak taniej. :(

konto usunięte

albo sobie wychowasz zleceniodawce albo bedziesz jesc ochlapy :) odtworcze rysowanie to takie schematyczne sypniecie tu drzewko ( takie jak zawsze rysuje) tu chlopiec a tu trawka , o zmienie mu kolor czapki... rysowanie bez myslenia, analizy, pomyslu itp... jak klient nie rozumie czemu ma zaplacic 1000 za ilustracje ktora jest TEGO WARTA, to nie jest wart takiej ilustracji i niech sobie na allegro zamawia... ja go nie ucze jak robic swoja prace dobrze... jak jest twardoglowy, odpuszczam...

konto usunięte

A masz jakąś konkretną strategie wyszukiwania klientów? Chodzi mi o odpowiednią niszę, żeby unikać tych "twardołbowych". :) Bo to też zależy od tego kto zamawia - jak wszystkim powiesz "dziekuję" to też niedobrze. ;)
Jeśli wolno zapytać oczywiście. :)

konto usunięte

ja jestem grafikiem kreatywnym :) ilustracja dodatkowo do tego dochodzi... i mieszkam zagranica, tutaj rozumieja ze policze ich 400 euro za ilustracje i 60 euro za kazda moja godzine projektowania. :) Jak klient sie nie godzi na moja stwke niech szuka kogos innego i juz...

konto usunięte

Aha, no ta to wiele wyjaśnia. :(
Dzięki.
No cóż, ja zamierzam przerzucić się na współpracę z zagranicą jak freelancer. Może się uda...

Wyślij zaproszenie do