konto usunięte

Temat: Rondo Mogilskie będzie miało imię prezydenta Lecha...

W tym kraju nic nie może być normalnie.... :(((
Jarosław Z.

Jarosław Z. Z twarzy podobny
zupełnie do nikogo.

Agata Zawadzka:
W tym kraju nic nie może być normalnie.... :(((

Bo to dziki kraj;)

konto usunięte

Jarosław Zając:

Tak, już widzę te negocjacje. Wyobrażasz sobie, że strona rządowa protestowałaby? Przecież to byłby strzał w kolano tuż przed wyborami.
A ktoś wiedział jak się te negocjacje odbywały? przy kamerach były... - nie... mogli się nie zgodzić i już..
a co jeśli strona rządowa skalkulowała tak: dobrze, fajnie ludzie się wściekną rozwalimy PIS na drobne, ogrzejemy się przy tym ogniu...
Wziąłeś to w ogóle pod uwagę? hę?
A Dziwisz to stary beton, on się pewnie (.....) ze szczęścia jak się dowiedział, bo więcej pielgrzymek, więcej dudków w kasie. Jest to dal mnie skandalem, bo o pochówku w takich miejscach decyduje się po latach, a nie pod wpływem emocji i terroryzując oponentów żałobą.
Zgadzam się że tak być nie powinno tylko podaj mi jakiś konkretny przykład tego terroryzowania oponentów żałobą... jakoś sobie nic takiego nie przypominam...
Bo żaden prezydent wcześniej nie był tam pochowany, nawet zamordowany Narutowicz, a nie widzę powodów, dla których śp. L. Kaczyński miał być pierwszy.
Osobiście mi się ten pomysł też nie podoba no ale jeden powód znajduje - m. in. wyrażony przez prezydenta Majchrowskiego:
"Chowamy osobę uosabiającą majestat Rzeczypospolitej, prezydenta, który zginął tragicznie podczas pełnienia obowiązków - powiedział prezydent Krakowa Jacek Majchrowski."
Ponieważ zarówno Piłsudski jak i Sikorski, czyli najnowsze pochówki, są tam pochowani bez
żon.
No i..? To już moim zdaniem nie ma większego znaczenia..
A przede wszystkim dlatego, że ta decyzji znowu
podzieliła Polaków. Tylko nie mów, że ten podział to wina moja i
takich jak ja, przeciwników.
Ja Ci nie bronię być przeciwko, sam nie popieram tej decyzji ale ją przyjąłem i uważam że tak powinniśmy zrobić w imię pojednania. Dać sobie spokój z antagonizmami - po prostu przyjąć że jest jak jest i tyle... skończyć z chorymi tekstami z jednej strony o początku apokalipsy i że to nie był wypadek tylko Rosjanie nie chcieli dopuścić prezydenta do Katynia a z drugiej z tej cholernej anty-Kaczowskiej krucjaty. I dlatego nie zgadzam się z Twoją opinią że "znowu podzieliła Polaków" - nie mogła - my nigdy nie byliśmy zjednoczeni... ale to nie jest tak że to ta druga strona jest winna...
Uważam, że Kaczyński Jarosław podjął
taką decyzję z premedytacja, żeby jeszcze raz wykorzystać swojego brata.
A czy Jarek Kaczyński ma jakąkolwiek władzę żeby "podjąć taką decyzję.."? No zastanów się... Doszli "na górze" do porozumienia, czemu nie możemy tego po prostu zaakceptować..? wytłumacz mi to... bardzo Cię proszę...

a rondo Grzegórzeckie będzie nosiło moje imię ...bo tam mieszkam o!
Jakub P.

Jakub P. Dyrektor Generalny,
Inżynier
bezpieczeństwa
pożarowego, S...

Łukasz Podedworski:
A czy Jarek Kaczyński ma jakąkolwiek władzę żeby "podjąć taką decyzję.."? No zastanów się... Doszli "na górze" do porozumienia, czemu nie możemy tego po prostu zaakceptować..? wytłumacz mi to... bardzo Cię proszę...

Kard. Dziwisz wyraźnie powiedział że wszyscy w tym także Premier i Marszałek sejmu powiedzieli że ostatnie słowo należy do rodziny...dalej sam podkreślił że rozmawiał dziś z Jarosławem Kaczyńskim kilkukrotnie i taka decyzja została ostatecznie podjęta.

konto usunięte

Jakub P.:
dla mnie niezrozumiałe...dlaczego nie Warszawa albo Gdańsk ?

Jarosław Kaczyński w kilku przeprowadzonych rozmowach z Kard. Dziwiszem tak zadecydowali...

Kraków medialnie zyska, rozgłos na cały świat...tylko że Kraków nie potrzebuje dodatkowej promocji przez pogrzeb Prezydenta który zginął tragicznie, zaraz się okaże że może trzeba wszyskich pochować w Krakowie, każda z tych osób zginęła tragicznie w trakcie służby Ojczyźnie.
Uważam że jest to przesadzona opinia - i błagam dlaczego dla Was urzędujący prezydent (kimkolwiek by on nie był - Kaczyński, Wałęsa, Tusk czy ten abstynent z prawie wyższym wykształceniem) jest dla Was "każdym"... Dlaczego sami sobie robimy tą chamską jazdę z nie poszanowaniem Nas samych...
Wytłumacz mi jeszcze to czym niby bardziej dla Polski zasłużyli się Korybut Wiśniowiecki (jedna wielka fajtłapa i figurant) albo Stanisław Leszczyński (który chciał "sprzedać" Polskę Szwedom za Wielkopolskę) - a są na Wawelu pochowani tylko i wyłącznie dla tego że byli królami... w czym od nich jest gorszy Lech Kaczyński który został prezydentem m. in. za zasługi z lat 70 i 80, za pracę jaką wykonał jako minister sprawiedliwości itd.
Zmarł tragicznie będąc na stanowisku - czytałem przemówienie które miał wygłosić w Katyniu? Co w nim jest co nie powinno tam paść..?? powiedz mi?Łukasz Podedworski edytował(a) ten post dnia 13.04.10 o godzinie 23:53

konto usunięte

Pani Moniko, Rondo Grzegórzeckie będzie Wałęsy, a z Czyżyn zrobimy Kwaśniewskiego.

I tak to Kaczyński z Wałęsą bedą się mogli w nieskończoność korkować a Kwaśniewski będzie na nich patrzył z mgiełką w oczku na miekkich nogach.

ale ja protestuję!
Mieszkam tutaj dłużej a Wałęsa był tylko na wycieczce:P
No chyba mam większe prawa :)

konto usunięte

Jakub P.:
Łukasz Podedworski:

Kard. Dziwisz wyraźnie powiedział że wszyscy w tym także Premier i Marszałek sejmu powiedzieli że ostatnie słowo należy do rodziny...dalej sam podkreślił że rozmawiał dziś z Jarosławem Kaczyńskim kilkukrotnie i taka decyzja została ostatecznie podjęta.
Ostateczna decyzja - czyli ja to rozumiem że mieli pomysł żeby pochować prezydenta tu, tu2, tu3 albo tam lub tam2 ale ostateczną decyzję pozostawiają rodzinie... rozmawiał z Jarosławem Kaczyńskim a z kim miał rozmawiać? chodziło o prezydenta jego matka ciężko chora w szpitalu, córka domyślam się że ledwie się pewnie trzyma, rozmawia z jego bratem - z kim innym miał niby rozmawiać..??
Jarosław Z.

zupełnie do nikogo.

Łukasz Podedworski:
A ktoś wiedział jak się te negocjacje odbywały? przy kamerach były... - nie... mogli się nie zgodzić i już..
a co jeśli strona rządowa skalkulowała tak: dobrze, fajnie ludzie się wściekną rozwalimy PIS na drobne, ogrzejemy się przy tym ogniu...
Nie, nie widziałem negocjacji, zakładam najprawdopodobniejszą, w mojej ocenie, wersję.
Zgadzam się że tak być nie powinno tylko podaj mi jakiś konkretny przykład tego terroryzowania oponentów żałobą... jakoś sobie nic takiego nie przypominam...
A ja sobie przypominam, nie w tej dyskusji co prawda, ale nie w jednej, argument pt. jest żałoba, jak możesz się tak wypowiadać o prezydencie, itd itp.
Osobiście mi się ten pomysł też nie podoba no ale jeden powód znajduje - m. in. wyrażony przez prezydenta Majchrowskiego:
"Chowamy osobę uosabiającą majestat Rzeczypospolitej, prezydenta, który zginął tragicznie podczas pełnienia obowiązków - powiedział prezydent Krakowa Jacek Majchrowski."
Prezydent J. Majchrowski, moim skromnym zdaniem, walczy o przejęcie elektoratu po Z. Wassermanie, więc to co teraz wyczynia, po tej śmierci, trąci śmiesznością.
Może i nie, ale fakt jest faktem
Ja Ci nie bronię być przeciwko, sam nie popieram tej decyzji ale ją przyjąłem i uważam że tak powinniśmy zrobić w imię pojednania. Dać sobie spokój z antagonizmami - po prostu przyjąć że jest jak jest i tyle... skończyć z chorymi tekstami z jednej strony o początku apokalipsy i że to nie był wypadek tylko Rosjanie nie chcieli dopuścić prezydenta do Katynia a z drugiej z tej cholernej anty-Kaczowskiej krucjaty. I dlatego nie zgadzam się z Twoją opinią że "znowu podzieliła Polaków" - nie mogła - my nigdy nie byliśmy zjednoczeni... ale to nie jest tak że to ta druga strona jest winna...
Ale ja nie prowadzę żadnej krucjaty. Po prostu boję się, że następnym okrzykiem, gdy już pochowamy wszyscy zgodnie śp. L. Kaczyńskiego na Wawelu, będzie "Santo subito".
Ależ oczywiście że miał. O miejscu pochówku zadecydowała rodzina w porozumieniu z Dziwiszem.
Staniszkis powiedziała, że "Pochowanie Lecha Kaczyńskiego na Wawelu to bardzo dobra decyzja. Nie ze względu na dokonania prezydenta, a na jego wielkie marzenie o silnej Polsce i solidarnym społeczeństwie". Tyle, że już było tak, że jednemu prezydentowi dali Nobla za nic, ot tak, za same chęci. Miało to sens? Tak samo uważam chowanie dziś kogokolwiek w takiej atmosferze i takim pośpiechu na Wawelu za bliżej nie sprecyzowane zasługi, a dokładnie, za marzenia i plany, za kompletnie bez sensu. Ale jest to tylko moje zdanie, wyrażone tu w tej tu, z Tobą, m.in., w dyskusji. Ma ta dyskusja sens? Pewnie nie. Więc pewnie odpuszczę, pojadę sobie w niedzielę gdzieś na łono natury aby uniknąć korków i tłoków, a świat będzie się kręcił dalej.
Jarosław Z.

zupełnie do nikogo.

Łukasz Podedworski:
Ostateczna decyzja - czyli ja to rozumiem że mieli pomysł żeby pochować prezydenta tu, tu2, tu3 albo tam lub tam2 ale ostateczną decyzję pozostawiają rodzinie... rozmawiał z Jarosławem Kaczyńskim a z kim miał rozmawiać? chodziło o prezydenta jego matka ciężko chora w szpitalu, córka domyślam się że ledwie się pewnie trzyma, rozmawia z jego bratem - z kim innym miał niby rozmawiać..??

No to przynajmniej tyle, że przyznałeś, że o pochówku na Wawelu zadecydowały dwie osoby, J. Kaczyński i St. Dziwisz. Wiedział co robi BXVI pozbywając się Dziwisza z Watykanu, szkoda, że nie przewidział, ile nam tym kłopotu narobi. Ech.

konto usunięte

Marcin P.:
otóż to jesteś Grzegorzu w Holandii, nie przeżywasz tego tak jak w kraju, a tutaj wszyscy tym żyją, flagi na około, rozmowy zaczynające się od tragedii, nastrój jest żałobny, do tego baardzo paskudna była pogoda w niedziele w Krakowie, która jeszcze zwiększyła przygnębienie.

Aha, to przeżywanie wypadku jest odwrotnie proporcjonalne od odległości od kraju? Patrząc na tę szopkę, to cieszę się, że mnie tam nie ma :/

konto usunięte

Polska wpadła w żałobny amok. To jest po prostu obłuda! I żenada!
Przypominam tylko sprawę "honorowego obywatela Krakowa"...
Jakub P.

Jakub P. Dyrektor Generalny,
Inżynier
bezpieczeństwa
pożarowego, S...

Łukasz Podedworski:
Jakub P.:
Łukasz Podedworski:

Pogrzeb miał być na Powązkach w Warszawie, Wawel pojawił się jako opcja rodziny bo widać komuś zależy aby Pan Prezydent stał się bohaterem narodu. Szacunek bo śmierć poniósł tragiczną ale śmierć taka sama jak pozostali pasażerowie tego lotu, którzy też służyli Ojczyźnie w tamtym momencie.

Więcej się w temacie nie wypowiadam bo Polska oszalała...tragedia była potężna i szacunek wszystkim którzy odeszli ale to co teraz wyprawia to jest szopka a za chwile wszystko minie i wróci do szarej Polskiej rzeczywistości bo my Polacy umiemy się jednoczyć jak nas spotka tragedia.

konto usunięte

Jarosław Zając:
Łukasz Podedworski:
Nie, nie widziałem negocjacji, zakładam
najprawdopodobniejszą, w mojej ocenie, wersję.
Dlaczego Polacy zawsze zakładają "najprawdopodobniejszą" i zawsze to jest ta najgorsza...
A ja sobie przypominam, nie w tej dyskusji co prawda, ale nie
w jednej, argument pt. jest żałoba, jak możesz się tak wypowiadać o prezydencie, itd itp.
Zgadzam się mało warty argument - ale Twoja wcześniejsza wypowiedź mogła sugerować że ktoś zaszantażował żałobą żeby pochówek odbył się na wawelu (w domyśle np. J. Kaczyński) - i o to mi chodziło dopytując bo o czymś takim nigdzie nie słyszałem i w to nie wierze.
Prezydent J. Majchrowski, moim skromnym zdaniem, walczy o przejęcie elektoratu po Z. Wassermanie, więc to co teraz wyczynia, po tej śmierci, trąci śmiesznością.
Może i nie, ale fakt jest faktem
Ale ja nie prowadzę żadnej krucjaty. Po prostu boję się, że następnym okrzykiem, gdy już pochowamy wszyscy zgodnie śp.
L. Kaczyńskiego na Wawelu, będzie "Santo subito".
Chyba jednak przesadzasz - nie sądzisz? - choć oczywiście kilku krzykaczy z PIS'u pewnie się znajdzie z podobnymi okrzykami ale tu akurat nie ma specjalnego znaczenia gdzie pochowamy prezydenta...
Ależ oczywiście że miał. O miejscu pochówku zadecydowała rodzina w porozumieniu z Dziwiszem.
Staniszkis powiedziała, że "Pochowanie Lecha Kaczyńskiego na Wawelu to bardzo dobra decyzja. Nie ze względu na dokonania prezydenta, a na jego wielkie marzenie o silnej Polsce i solidarnym społeczeństwie".
O tym decydowaniu pisałem post wyżej - nie zgadzam się z taką opinią.. To bzdura jest - daj spokój
Tyle, że już było tak, że jednemu prezydentowi dali Nobla za nic, > ot tak, za same chęci.
Notabene ma przyjechać ;]
Tylko że jednak jakby nie patrzeć Lech Kaczyński sroce z pod ogona nie wypadł - i twierdzenie że nic dla Polski nie zrobił w mojej ocenie jest twierdzeniem mocno niesprawiedliwym.
Miało to sens? Tak samo uważam chowanie dziś kogokolwiek w takiej atmosferze i takim pośpiechu na Wawelu za bliżej nie sprecyzowane zasługi, a dokładnie, za marzenia i plany, za kompletnie bez sensu. Ale jest to tylko moje zdanie, wyrażone
tu w tej tu, z Tobą, m.in., w dyskusji. Ma ta dyskusja sens?
Pewnie nie.
Dla mnie wyrażanie swojego zdania ma sens i lepsze jest niż rzucanie kamieniami do oponentów tudzież majstrowaniem transparentów "że on królów nie godzien" - dobrze wszyscy wiemy że wielu królów niczego warci nie byli a na Wawelu leżą...
Więc pewnie odpuszczę, pojadę sobie w niedzielę
gdzieś na łono natury aby uniknąć korków i tłoków, a świat będzie
się kręcił dalej.
Ano będzie, będzie - pogody życzę ;]

konto usunięte

Jarosław Zając:
Łukasz Podedworski:

No to przynajmniej tyle, że przyznałeś, że o pochówku na Wawelu zadecydowały dwie osoby, J. Kaczyński i St. Dziwisz. Wiedział co robi BXVI pozbywając się Dziwisza z Watykanu, szkoda, że nie przewidział, ile nam tym kłopotu narobi. Ech.
Nic takiego nie przyznawałem - nad interpretujesz moje słowa na swoje potrzeby... ;]
Do Dziwisza to jakoś nic nie mam dla mnie Glemp był beznadzieją - Dziwisz przynajmniej jakiś fason trzyma powiedzmy ;]Łukasz Podedworski edytował(a) ten post dnia 14.04.10 o godzinie 00:14

konto usunięte

Jakub P.:
Łukasz Podedworski:
Jakub P.:
Łukasz Podedworski:

Pogrzeb miał być na Powązkach w Warszawie, Wawel pojawił się jako opcja rodziny bo widać komuś zależy aby Pan Prezydent stał się bohaterem narodu. Szacunek bo śmierć poniósł tragiczną ale śmierć taka sama jak pozostali pasażerowie tego lotu, którzy też służyli Ojczyźnie w tamtym momencie.

Więcej się w temacie nie wypowiadam bo Polska oszalała...tragedia była potężna i szacunek wszystkim którzy odeszli ale to co teraz wyprawia to jest szopka a za chwile wszystko minie i wróci do szarej Polskiej rzeczywistości bo my Polacy umiemy się jednoczyć jak nas spotka tragedia.
Nie chce mi się coś w to wierzyć... Kaczyńscy sobie wymyślili Wawel i wszyscy potruchleli bo żałoba i trzeba się zgodzić - nie kupuje tego... za grubymi nićmi szyte...
wydaje mi się że było kilka pomysłów, w tym Wawel, i ostatecznie padło na Wawel i tyle... po co Wam ta "czarna" teoria?
A jeżeli chodzi o jednoczenie się polaków to uważam że nawet tego nie potrafimy żeby podczas tragedii się zjednoczyć - my tylko próbujemy i nigdy się nam jeszcze nie udało...
Tomasz Jakub Sysło

Tomasz Jakub Sysło Social Media
Specialist & PR,
Umie Internety /
Artist, In...

naród w depresji
naród w patosie

http://tsyart.wordpress.com/2010/04/13/mouring/
Jarosław Rafa

Jarosław Rafa senior software
engineer, Motorola
Solutions Systems
Polska

Łukasz Podedworski:

tragiczna śmierć urzędującej głowy Państwa jest sytuacją zasługującą na szczególne upamiętnienie... przykład - premier Sikorski...

Żaden z nas nie żył w czasach, kiedy zginął Sikorski, i nie możemy stwierdzić, czy pochowano go na Wawelu tylko ze względu na to, że zginął tragicznie, czy też raczej ze względu na zasługi dla państwa, które były niemałe - na pewno większe niż Lecha Kaczyńskiego.
podobnie jak Ty wyrażam swoje zdanie - a że uważam że z Twoich wypowiedzi "biła" przykra anty-Kaczyńska wrogość mijająca się z obiektywną oceną więc pozwoliłem sobie na krytykę Twoich wypowiedzi..
Mam nadzieję że nie uraziłem - nie było to moim celem.

Uraziłeś, i co więcej, wydaje się, że to było Twoim celem - że Twoim celem jest urażać wszystkich, którzy mają inne poglądy niż Ty...

Zacytuję wszystkie dotychczasowe moje wypowiedzi w tym wątku:

Jestem zdecydowanie przeciw.

Kaczyński TYLKO pełnił funkcję prezydenta. Niczym wybitnym nie wyróżnił się w
historii państwa. Sam fakt, że zginął tragicznie, nie jest moim zdaniem
wystarczającym usprawiedliwieniem do tego, aby jego imieniem nazywać rondo.

A mam takie pytanie - jakby nie zginął i normalnie dokończył kadencję, też
chciałbyś żeby pozostała po nim pamiątka w Krakowie?

Moim zdaniem tylko ten, kto na powyższe pytanie odpowie "tak", ma prawo być
za nadaniem temu rondu imienia Kaczyńskiego.

No to "Ofiar Smoleńska".

A z taką propozycją byłbym w stanie sie zgodzić.
Ale faktycznie raczej powinno się taka nazwą nazwac coś nowego a nie zmieniać
już ugruntowanej w świadomości nazwy "Rondo Mogilskie".

Czyli co, twoim zdaniem każdy prezydent zasługuje na to, żeby mieć swoją
ulicę, tylko dlatego że był prezydentem?
Bo moim zdaniem nie.

no i ta ostatnia, na którą bezpośrednio odpowiadałeś.

Pokaż mi, gdzie w powyższych wypowiedziach jest "przykra anty-Kaczyńska wrogość mijająca się z obiektywną oceną". Albo mylisz mnie z kimś innym - a to znaczy, że nieuważnie czytasz, ergo - nie nadajesz się do rzeczowej dyskusji, albo nie czytasz tego, co jest napisane, tylko przypisujesz mi coś, czego w mojej wypowiedzi nie ma, a tylko Ty chcesz to widzieć i ci się wydaje że tam jest. A to znaczy że również nie nadajesz się do poważnej dyskusji.Jarosław Rafa edytował(a) ten post dnia 14.04.10 o godzinie 03:01
Jarosław Rafa

Jarosław Rafa senior software
engineer, Motorola
Solutions Systems
Polska

Ania G.:

długo nie trzeba było czekać , pod Kurią już był protest "Powązki , nie Wawel"

Niestety, cała sytuacja wskazuje na to, że "góra" już wszystko zaklepała i nikt nic tym protestem nie zmieni. Ale mimo to jutro o 20:00 kolejny - jeżeli ktoś jest przeciw pochowaniu prezydenta na Wawelu, niech przychodzi!

Wyślij zaproszenie do