Jolanta Chrostowska-Sufa

Jolanta Chrostowska-Sufa Redakcja, korekta,
adiustacja, kampanie
internetowe, zlec...

Temat: Narodowy Test z Języka Polskiego

http://www.akademiajezykapolskiego.pl/index.php/narodo...

Chyba spróbuję, może się nie skompromituję. :-)) Ktoś jeszcze się przymierza do testu?
Adam B.

Adam B. korektor, tłumacz
EN>PL

O, ja bardzo chętnie :) Chociaż to dzięki Tobie się w ogóle o tym dowiaduję.
Zrozumiałem, rzuciwszy okiem na stronę, że to internetowe przedsięwzięcie, a nie tak, jak - bodajże rok temu - w Katowicach. Tym łatwiej wziąć udział :)

Korektor powinien odważnie podejmować takie wyzwania ;)

konto usunięte

Super! Na pewno wezmę udział :)
Miłosz M.

Miłosz M. PAD, nadejdzie dzień
sznura

Oj, coś nie działa... Pierwsze zadanie owszem, ale do następnego nie przechodzi.

konto usunięte

Mnie wszystko działa.
Miłosz M.

sznura

Ida K.:
Mnie wszystko działa.

Teraz działa. 27 punktów z marszu, bez ściągania :)

konto usunięte

Ja też z marszu 32, ale jestem rozczarowana :/
Miłosz M.

sznura

Ida K.:
Ja też z marszu 32, ale jestem rozczarowana :/

Jak na taką szumną nazwę, test był za krótki i niemiarodajny, n'est ce pas?...

Ja też wykonałam test. Wynik podobny. I też z marszu. I też rozczarowana jestem.

Z drugiej strony przyznaję się bez bicia, że zawsze miałam i mam problem z odmianą nazwisk. I tak tego nie lubię, że po prostu sprawdzam nazwisko w słowniku, bo odrzuca mnie od tych zasad pokręconych.;))) Kiedyś rozwiązywałam test w ramach procesu rekrutacyjnego i też było dużo nazwisk, a także nazw miejscowości.
Czyli to, czego tygrysy nie lubią najbardziej;)))
Adam B.

EN>PL

Te 32 punkty to jakaś magiczna liczba, czy co?
Też tyle mam :) Może nie trzeba było tego testu robić w sześć minut ;)

Ale test krótki, tu się zgadzam, poza tym nie uważam go w pełni za miarodajny - przestawienie jednego czy dwóch słów w niektórych przysłowiach, zachowujące ich sens, a czysto stylistyczne, przez "automat" może być uznane za błędną odpowiedź. Chyba że twórcy przewidzieli kila wariantów poprawnych odpowiedzi w tym wypadku.

No i także z nazwiskami miałem kłopot, tymi obcojęzycznymi :)
Jolanta Chrostowska-Sufa

adiustacja, kampanie
internetowe, zlec...

Ojej, słuchajcie, ja także mam 32 punkty. :-) I byłam zdziwona, że zrobiłam jakieś błędy. Dosłownie własnym oczom nie wierzyłam, gdy otrzymałam odpowiedź. Po 22 kwietnia mają być podane poprawne odpowiedzi, wtedy się okaże, gdzie popłynęłam. Ale mam przeczucie, że chyba coś mi umknęło podczas określania poprawnie i błędnie skonstruowanych zdań. :-(

Jeśli doświadczeni korektorzy/redaktorzy nie zaliczyli na 100% tego testu, to chyba nikt nie zaliczy.:P

A może po prostu polski język takim trudnym być?;)))
Adam B.

EN>PL

Albo gdzieś jest błąd, bo przecież tyle identycznych punktacji?.. Większość zadań była banalna, więc zapewne zrobiliśmy błędy przeważnie w tych samych miejscach. Wszyscy takie same? Coś mi tu nie gra.

A język polski faktycznie jest trudny, dopuszczam przecież jakąś nikłą myśl, że myśmy się wszyscy zwyczajnie pomylili ;)

A język polski faktycznie jest trudny, dopuszczam przecież jakąś nikłą myśl, że myśmy się wszyscy zwyczajnie pomylili ;)

Hmmm. Dla mnie ten test nie był łatwy. Nie był też baaardzo trudny, ale w paru miejscach rzeczywiście miałam problem z decyzją.
Nie znam na pamięć postanowień Markowskiego, co on umyślił sobie jako poprawne, a co jako dopuszczalne potoczne. Podejrzewam, że te pytania były robione na podstawie jego słownika, a w SPP większość kwalifikatorów jest stosowana dość swobodnie i dość... niekonsekwentnie.
Więc tego zadania z tymi kwalifikatorami bym się obawiała chyba najbardziej. A jakie są wasze wrażenia?
Aurelia Hołubowska

Aurelia Hołubowska redaktor, korektor -
wolny strzelec

Się skusiłam i nie wierzyłam własnym oczom - marne 29 punktów :(
Ciekawe jakie wyniki miałby "zwykły" (tzn. nie korektor i nie redaktor) człowiek... Ruszam testować "zwykłych" znajomych ;)

Mogło tak być, że niektóre pytania były punktowane wyżej. Wtedy wychodzą takie dziwne wyniki, zaniżone, nawet jeśli się dobrze test zrobiło ogólnie.
Miłosz M.

sznura

Na razie nie ma co gdybać, będzie klucz, to zobaczymy. A swoją drogą, od dawna mi się marzy, żeby powstało coś takiego jak DYKTANDO dla redaktorów tekstu - to byłaby dopiero promocja poprawnej polszczyzny :).

konto usunięte

Wiecie, ja akurat z nazwiskami nie miałam żadnych problemów, bo to mój konik i jak ktoś nie odmienia to mam ochotę mu wyrwać głowę przy samej d...
Największy problem miałam z niektórymi pytaniami z zadania poprawne/niepoprawne/dopuszczalne potocznie, bo też nie orientuję się, co jest już niepoprawne, a co jeszcze dopuszczalne.
Maria W.:
Jeśli doświadczeni korektorzy/redaktorzy nie zaliczyli na 100% tego testu, to chyba nikt nie zaliczy.:P

A może po prostu polski język takim trudnym być?;)))
Żaden poważny korektor nie puści czegoś, jeśli ma wątpliwości językowe, tylko sprawdzi.
Nigdzie nie jest powiedziane, że korektorzy muszą wszystko wiedzieć - muszą być tylko wyczuleni na miejsca potencjalnie błędne i nie dowierzać nawet swojej intuicji językowej ;)
Moim zdaniem te 80% w teście to nie jest jakiś porażająco zły wynik dla korektora, choć oczywiście byłabym usatysfakcjonowana dopiero od 95% w górę ;]Ida K. edytował(a) ten post dnia 20.04.09 o godzinie 08:35
Jolanta Chrostowska-Sufa

adiustacja, kampanie
internetowe, zlec...

Ida K.:
Największy problem miałam z niektórymi pytaniami z zadania poprawne/niepoprawne/dopuszczalne potocznie, bo też nie orientuję się, co jest już niepoprawne, a co jeszcze dopuszczalne.

Ja podobnie. :-)

Moim zdaniem te 80% w teście to nie jest jakiś porażająco zły wynik dla korektora, choć oczywiście byłabym usatysfakcjonowana dopiero od 95% w górę ;]Ida K. edytował(a) ten post dnia 20.04.09 o godzinie 08:35

Też tak myślę; patrząc na wyniki testu z dystansu, dochodzę do wniosku, że 32 punkty na 40 – to nie jest tak tragicznie. Podchodzę do tego testu w ten sposób, że znowu się czegoś nauczę/nauczyłam. W końcu nie jestem profesorem polonistyki, który posiadł całą możliwą wiedzę z zakresu poprawności językowej. Chociaż – między opiniami autorytetów dotyczącymi kwestii językowych zdarzają się przecież rozbieżności.

Ja także test sobie zrobiłam i również (sic!) 32 punkty zdobyłam. Chętnie poznam osobę, która miała więcej, bo bardzom ciekawa, jakim cudem... ;)
Czekamy więc na klucz...

PS Zrobiłam test po raz drugi, próbując coś kombinować, i oto, jaki wynik otrzymałam:
Dziękujemy za udział w Narodowym Teście z Języka Polskiego. Na 40 punktów zdobyłaś (zdobyłeś) 21, czyli 84 procent.
Zaczynam wątpić w ten cały test...Zuzanna M. edytował(a) ten post dnia 20.04.09 o godzinie 13:28

Następna dyskusja:

Test wyboru - interpunkcja

Wyślij zaproszenie do