konto usunięte

Temat: z książki A.S. Neill "Nowa Summerhill

strona 189
.... Ktoś mógłby zakwestionować twierdzenie psychologów, że nasze doświadczenia z dzieciństwa wpływają na nasze późniejsze życie. Ale ja nie mam co do tego wątpliwości od czasu śmierci mojej ukochanej siostry, Clunie, która zmarła na zapalenie płuc w wieku trzydziestu czterech lat.
Przez całe swoje życie nie porzuciła swojego ateizmu Dla niej religia katolicka była zarówno zabobone, jak i okrutnym oszustwem. Pomimo to w obliczu śmierci nie przestawała odmawiać wyuczonych w dzieciństwie modlitw, prosząc Boga o ratunek dla swojej duszy.
W śmiertelnej słabości powróciła do emocji, które spoczywały uśpione przez trzydzieści lat.
To mnie przekonało, że uczucia z okresu wczesnego dzieciństwa trwają w nas przez całe życie......."

konto usunięte

strona 29
... Szczęśliwy człowiek nigdy nie zakłóci spotkania, nie będzie głosił haseł wojennych czy linczował Murzyna. Szczęśliwa kobieta nigdy nie będzie łajać dzieci czy męża. Szczęśliwy człowiek nigdy nie będzie mordował czy kradł. Szczęśliwy pracodawca nigdy nie będzie grozić swym pracownikom......

konto usunięte

strona 64
.... "Dzieciństwo nie jest okresem dorosłości; dzieciństwo jest okresem zabawy i żadne dziecko nigdy nie ma jej dość..."

konto usunięte

str. 72
.. "Pierwszą rzeczą, jaką rodzice muszą zrobić jest uporządkowanie samych siebie .."

konto usunięte

str. 74
..."Jeżeli dziecko wybawi się do woli, to będzie mogło zdać egzaminy wstępne na uniwersytet po dwóch latach intensywnej nauki, zamiast, jak to zwykle bywa, po 5,6 czy 7 latach nauki w szkole która nie docenia roli zabaway w życiu dziecka"...

str. 75

..." Jeden z naszych byłych wychowanków, który miał wykład na uniwersytecie, powiedział: "Studenci robią na zajęciach piekielny rwetes i jest to bardzo męczące; w Summerhill przeszliśmy przez ten okres, gdy mieliśmy 10 lat... "

konto usunięte

str. 80
...: Ludzie często pytają mnie: Czy te twoje wolne dzieci kiedykolwiek będą potrafiły przystosować się do harówki codziennego życia? Chciałbym, aby te wolne dzieci zostały pionierami w uwalnianiu sie od harówki codziennego życia..

konto usunięte

str. 82
.. Wolnośc oznacza robienie tego, co się komu podoba, dopóki nie narusza sie wolności innych. Wynikiem jest samodyscyplina.."

konto usunięte

str 84..
.."Obserwuję u uczniów przybywających z innych szkół rezultaty zniewolenia. Te dzieci to potworki nieszczerości o izulorycznej uprzejmości i sztucznych manierach..."

konto usunięte

str. 88
.., ale te dzieci, które nie chodziły na sesje terapeutyczne, również wracały do zdrowia, więc dozedłem do wniosku, że to nie psychoanaliza je uleczyła, ale WOLNOŚĆ BYCIA SOBĄ.."

konto usunięte

Sabina Gatti:

str. 75

..." Jeden z naszych byłych wychowanków, który miał wykład na uniwersytecie, powiedział: "Studenci robią na zajęciach piekielny rwetes i jest to bardzo męczące; w Summerhill przeszliśmy przez ten okres, gdy mieliśmy 10 lat... "

no i teraz może niektórzy zrozumieją jak to funkcjonuje, tak zachowują się dorośli, którym nie pozwolono być dziećmi, wybawić się wtedy kiedy im się to należało.. widać z tego, że tej potrzeby nie idzie "stłamsić" i trzeba to zaspokoić później i tak mamy dorosłych, którzy zachowują się jak dzieci - chyba większość z nas widzi na codzień wokół siebie takich niewybawionych dorosłychSabina Gatti edytował(a) ten post dnia 12.11.08 o godzinie 13:51
Agnieszka S.

Agnieszka S. attachment parenting
www.dzikiedzieci.pl

tak potrzeb dzieci nie da się tłamsić
zawsze wyjdą na wierzch

wiem, że nie we wszystkich krajach w tej chwili szkoła jest udawaniem dorosłych

są miejsca gdzie dzieci na początku uczą się głównie przez zabawę

a jak to jest w szkołach w krajach które znacie?

konto usunięte

Agnieszka S.:

a jak to jest w szkołach w krajach które znacie?

w Włoszech jeszcze gorzej niż w Polsce - dzieci maja tyle zadawane do domu, że strach - a podczas wakcji nadal muszą się uczyć i nie mogą odpoczywać

- od I klasy szkoły podstawowej w czasie wakacji dziecko musi zrobić ćwiczenia z ksiązki która ma przeszło 100 stron - to jest chore - tam też mądrzy ludzie to krytykują ale góra jakoś nie reaguje.
Agnieszka S.

Agnieszka S. attachment parenting
www.dzikiedzieci.pl

w Finlandii podobno jest lepiej

i w Niemczech

może znajdzie się ktoś kto o tym opowie

konto usunięte

w Szwecji też, nie wiem za wiele na ten temat bo moj syn chodził tam tylko do przedszkola ale koleżanki mi opowiadały, że tam wszyscy zaczynają razem a potem każde dziecko idzie swoim własnym rytmem.

konto usunięte

http://www.goldenline.pl/forum/rozwoj-osobisty/445726/...

konto usunięte

Szukałem w internecie A.S. Neill "Nowa Summerhill" - co to, gdzie to?

Bardzo mnie zainteresowały cytaty...

konto usunięte

Krzysztof J. Kwiatkowski:
Szukałem w internecie A.S. Neill "Nowa Summerhill" - co to, gdzie to?

Bardzo mnie zainteresowały cytaty...

To książka o szkole, takiej na miarę dzieci a nie dorosłych -:)) http://www.poczytaj.pl/1238?sesja=

każdy rodzic powinien ją przeczytaćSabina Gatti edytował(a) ten post dnia 23.08.09 o godzinie 22:03

konto usunięte

Dziękuję za odpowiedź. Jestem pedagogiem. Zajmowałem się całe życie tzw. "trudnymi dziećmi" i zdaje się ja byłem na miarę moich wychowanków. I to był sens mego życia. Z efektami...
Maciej Kołodziejczyk

Maciej Kołodziejczyk Produkcja filmowa i
telewizyjna.

http://www.youtube.com/watch?v=GdwjvxcJHTA
Maciekk

Czy ktoś wie czym roznia sie "Summerhill" i "Nowa Summerhill" ?Maciek Kołodziejczyk edytował(a) ten post dnia 27.08.09 o godzinie 15:01

konto usunięte

Maciek Kołodziejczyk:
Czy ktoś wie czym roznia sie "Summerhill" i "Nowa Summerhill"
ja nie wiem

Wyślij zaproszenie do