konto usunięte

Temat: prof. Magdalena Środa

Chciała wprowadzić zmiany w prawie polskim ale się nie udało

Dziecku zgiąć kark

W minione wakacje Sejm przyjął ustawę o przeciwdziałaniu przemocy. Środa osobiście przekonywała do jej zapisów polityków ze wszystkich zakątków politycznej sceny. Ale dla niej było to tylko pół sukcesu. W ustawie nie znalazł się zapis zakazujący bicia i karcenia dzieci, który forsowała.

A w Sejmie posłowie pokłócili się o to, kiedy kończy się wychowanie dziecka, a zaczyna przemoc. - Jak mi syn wyjada z ciasta rodzynki przed Wigilią, to dostanie szmatą w łeb - wyznawał Tadeusz Cymański z PiS. Inny bez cienia zażenowania oświadczył, że dziecku trzeba w dzieciństwie zgiąć kark, żeby potem nie było z nim problemów. I to on - nie Środa - przekonał resztę.

http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3082604.html
Barbara Dziobek

Barbara Dziobek Instytut Rozwoju
Rodziców

Wynotowane z http://niebieskalinia.pl :
"Istotną przyczyną trudności w uznaniu kar fizycznych za społeczne zło jest związana z tym konieczność zakwestionowania utrwalonego przez tradycję oraz sankcjonowanego przez normy obyczajowe i prawne modelu egzekwowania praw rodzicielskich. Według nich "dobro dziecka" bazuje na fizycznym karceniu. Wiąże się z tym obawa o naruszenie relacji wewnątrz tradycyjnej rodziny opartych na wartości posłuszeństwa. Co więcej, przyznanie instytucjom państwowym, czy społecznym, uprawnień do ochrony praw dziecka w rodzinie - co jest nieuniknioną konsekwencją dostrzeżenia problemu ich naruszania - stawia przeciętnego obywatela przed budzącą poczucie zagrożenia możliwością obserwacji jego życia rodzinnego."

I tu pies pogrzebany...

konto usunięte

Barbara Dziobek:
Wynotowane z http://niebieskalinia.pl :
"Istotną przyczyną trudności w uznaniu kar fizycznych za społeczne zło jest związana z tym konieczność zakwestionowania utrwalonego przez tradycję oraz sankcjonowanego przez normy obyczajowe i prawne modelu egzekwowania praw rodzicielskich. Według nich "dobro dziecka" bazuje na fizycznym karceniu.

Jak w średniowieczu !!

Wiąże się z tym obawa o naruszenie relacji wewnątrz
tradycyjnej rodziny opartych na wartości posłuszeństwa.

tą wartość czas wyrzucić do kosza !

Co
więcej, przyznanie instytucjom państwowym, czy społecznym, uprawnień do ochrony praw dziecka w rodzinie - co jest nieuniknioną konsekwencją dostrzeżenia problemu ich naruszania - stawia przeciętnego obywatela przed budzącą poczucie zagrożenia możliwością obserwacji jego życia rodzinnego."

I tu pies pogrzebany...

zbiera się podpisy na róznych listach i zanosi się do rządzących to dlaczego nie zrobic takiej listy zebrac podpisy w tej wirtualnej rzeczywistosci, przecież jest tutaj tyle ludzi mam nadzieję oswieconych a nie zatrzymanych na etapie sredniowiecznego mysleniaSabina Gatti edytował(a) ten post dnia 04.02.08 o godzinie 23:15

konto usunięte

Warto pisać !
znowu na tapecie bić dzieci czy nie bić - Donald Tusk się zastanawia - pomóżmy mu podjąć szybko tą ważna decyzję, ja już napisałam - Wy też możecie.
Poniżej
- moje 2 e-maile do naszego Premiera
- do Alice Miller + jej odpowiedz
- pismo ktore otrzymałam do wiadomości z Kancelarii Premiera

To odpowiedz Alice a poniżej mój e-mail do niej

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że Premier dostanie miliony podobnych e-maili !!!!!!

1. Odpowiedz Alice Miller

Thank you for your information. Poland was the first country in the world that was forbidding hitting children in schools in the 18th century. It will stay in the good tradition by forbidding it now to the families.

2. Mój e-mail Sabina Gatti <sabina@gatti.pl> wrote:

Dear Alice and Barbara,
I let known yesterday from my friend that last week she heard on TV that
our Polish Prime Minister Donald Tusk said that he is thinking seriously
to prohibit in Poland spanking children, after another case of violence on
small child, spanked hard by own parents.
I send to him an e-mail and I wonder if you and Barbara could do something
to support him and convince him to do this immediately and do not think to
long ? I think it's good moment to act and he seems to be a sensible
person.
Best regards
Sabina Gatti

PS. and here my letter in Polish to D. Tusk, with information about your
side and others

3. Moj e-mail

Szanowny Panie Premierze,

piszę do Pana ponieważ dzisiaj otrzymałam wspaniałą informację od mojej przyjaciółki, że w tych dniach słyszała Pana wypowiedź w mediach, gdzie mówił Pan, że zastanawia się nad tym, aby wprowadzić w Polsce zakaz bicia dzieci - WSPANIAŁY POMYSŁY !!!!!!! POPIERAM GO I MAM NADZIEJĘ, ŻE MILIONY POLAKÓW MARZĄ JUŻ O TYM OD LAT.

Od dawna zastanawiam się, dlaczego do tej pory nie wprowadzono w naszym kraju, tak zresztą bardzo katolickim i chrześcijańskim, takiego zakazu i mam nadzieję, że nie będzie Pan zastanawiał się nad tym zbyt długo.

Zakaz ten jest potrzebny i nie tylko po to aby chronić dzieci z patologicznych rodzin ale również i z tych tak zwanych normalnych, gdzie klapsy i bicie należą jeszcze w XXI wieku do metod wychowawczych a to już najwyższy czas aby nasze dzieci czuły się wreszcie bezpieczne, i to w 100%, we własnych rodzinach.

Należy zakazać nie tylko przemoc fizyczną ale jednocześnie i tą psychiczną oraz zadbać, przede wszystkim, o to aby rozpocząć masowe uświadamianie rodziców, którzy z niewiedzy i nieświadomie wyrządzają najwięcej zła własnym dzieciom.

Dlaczego nie stać się pierwszym krajem w Europie, w którym rodzic będzie najlepiej przygotowany do ZAWODU RODZICA do którego od wieków nikt go nie przygotowuje a to przecież najtrudniejszy zawód na świecie !

Jeżeli nie słyszał Pan nigdy o Alice Miller koniecznie musi Pan zapoznać się z jej stroną i z tym, co pisze ta wspaniała kobieta, psychoterapeutka z wieloletnim doświadczeniem.

http://www.alice-miller.com

http://www.alice-miller.com/flyers_en.php?page=2

A to nasza polska strona, na której można znaleźć również teksty Alice Miller - nazwa Stowarzyszenia nie mogła być lepsza i bardziej trafna i za przykładem tego Stowarzyszenia, również Pan powinien przerwać to milczenie.

Temat ciężki, a nawet bardzo ciężki, ale to już najwyższy czas, aby obalić stare mity i dogmaty o rodzicach i rodzinie.
http://www.koniecmilczenia.ngo

http://www.koniecmilczenia.ngo.org.pl/art/5amprz.html

A na tej włoskiej stronie (niestety tylko po włosku) włoska psychoterapeutka, psycholog, pisarka, która walczy o prawa dzieci i organizuje kursy dla rodziców pt. "Prawo jazdy dla rodziców"
http://www.movimentobambino.org napisała książkę http://www.macrolibrarsi.it/libri/__onora_il_figlio_e_... co znaczy po polsku "Szanuj syna i córkę" - mówi ona, że brakuje przykazania 4a tz. Właśnie SZANUJ SYNA I CÓRKĘ SWOJĄ.

Nie uważa Pan, że to już najwyższy czas, aby ktoś pomyślał o dopisaniu tego brakującego przykazania?

Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na Pana decyzję.

Z poważaniem
Sabina Gatti
http://sg.gatti.pl

4. Drugi e- mail Szanowny Panie Premierze,

W poprzednim e-mailu zapomniałam powiedzieć aby zwrócił Pan szczególną uwagę na poniższy tekst. Pochodzi on ze strony Alice Miller a który mówi o skutkach bicia dzieci i mam nadzieję, że jest Pan otoczony ludźmi, którzy będą Pana wspierać w podjęciu Pana decyzji co do zakazu bicia dzieci a tym którzy będą przeciwni proponuję przeczytać poniższy tekst.

Jednocześnie, chciałabym powiedzieć, że cały wysiłek Pana i ludzi Pana wspierających powinien być skierowany na uświadamianie rodziców i dorosłych, to znaczy na uświadomienie im gdzie leży przyczyna przemocy i usunięcie jej a nie jak do tej pory na koncentrowaniu się i wydawaniu ogromnych kwot tylko i wyłącznie na usuwanie skutków przemocy co nigdy nie rozwiązało problemu i nigdy go nie rozwiąże a będzie tylko pogarszało sytuację i "pożerało" coraz więcej naszych pieniędzy.

A ja jako świadomy i oświecony rodzić buntuję się przeciwko takiej polityce bo skoro mi i innym rodzicom oraz dorosłym udało się "oświecić" to nie rozumiem dlaczego pozostali, ci którzy zatrzymali się na etapie średniowiecznego myślenia pozostają nadal silniejsi od nas, ludzi oświeconych, empatycznych, stojących po stronie bezbronnego dziecka?
Dlaczego daje się im głos, dlaczego jest ich pełno w mas mediach? A tym oświeconym blokuje się dostęp do mas mediów ?? Już chyba najwyższy czas żeby mądrość i dobro zaczęło górować nad ignorancją i złem na tym okrutnym świecie, bo to XXI wiek a nie średniowiecze - nie uważa Pan??

Z poważaniem
Sabina Gatti

http://www.alice-miller.com/openletters_en.php?page=3

Open Letter to Governors of States
November 2000
Dear Sir,

I take the honor of addressing You to ask you to issue an appeal to the parents and educators of your country to make them aware of the dangers incurred by the practice of corporal punishment towards children, both at home and at school.

As a researcher into childhood, I have for several years been examining the influence of the violence, suffered in early childhood, on the violence later inflicted by adolescents and adults. It is difficult for me to summarize the results of my researches and the content of so many of my books on the subject without the risk of oversimplifying, but I take this risk in the hope that if this letter reaches you, it will find an understanding and the determination to act.

For thousands of years, the conviction has prevailed that a child is born with evil instincts, and that these must be eradicated by repeated corporal punishments so that the child can grow into a well-balanced adult. This dangerous opinion stands in contradiction to the latest psychological and neurological researches. They have recently shown that man is not born with a fully developed brain, and that his brain structuring depends on the experiences of his first three years. The child nurtured with respect and love will develop a capacity for empathy towards others. In contrast, the beaten child will learn to glorify violence unless, in his infancy, he meets a person who, through the respect he gives him, imparts to him the notion of love.

The most murderous tyrants, like Hitler, Stalin, Mao and Ceaucescu, who were all pitilessly beaten children, and whose childhood I have investigated, did not benefit from the presence of a supportive witness. They only learned to deny their suffering, to ignore the cruelty they endured, and subsequently they inflicted both, on whole peoples. They avenged themselves symbolically for the humiliations of the early years, without having the least awareness of this fact. Terrorists, fundamentalists and neo-nazis are none the wiser when they claim to act for political goals. We, and society as a whole, bear the responsibility to open our eyes and recognize the obvious connections.

It is therefore necessary to bring the urgent information to the knowledge of all as fast as possible, to protect new generations from the tragic consequences of a very serious misunderstanding. Our parents administered corporal punishment because at the time, everyone believed to it was harmless? Yet parents today can and must know that by inflicting violence, they teach their children violence (against others and against themselves) and they plant in their souls the false conviction that violence against a defenseless person can serve a noble cause. In fact, corporal punishment teaches the child hatred; it is humiliating, immoral and dangerous.

Unfortunately, false information is not easily expelled from the minds of the beaten children who make up the vast majority of mankind, convinced that the humiliations they suffered were useful and harmless, and who therefore remain insensitive to the pain of children. Since this information is rooted in us very early, in the very first years of life, and since most people have been taught that the blows received were salutary, they strongly resist the arguments of reason and of the heart of an adult.

Your authority can, I hope, cross the barriers in the minds of your citizens, barriers rooted for millennia. Also, the principle of education without violence is accessible to all: to treat our children, as we would like them to treat us themselves. The future of our planet will be in the hands of today's children.

Faithfully yours,
Alice Miller

5. Odpowiedz Kancelarii

Warszawa, dnia 4 czerwca 2008 r.
Nr DSWRU-572-8580-(2)/08/DW

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Biuro Ministra
Ul. Nowogrodzka 1/3/5
00-513 Warszawa

Departament Skarg, Wniosków i Obsługi Rady ds. Uchodźców Kancelarii Prezesa Rady Ministrów przekazuje, zgodnie z kompetencją, pismo Pani Sabiny Gatti (data wpływu 2.06.2008 r.), skierowane do Prezesa Rady Ministrów, wyrażające zrozumienie dla wprowadzenia zapisów ustawowych zabraniających bicia dzieci. Wnioskująca uważa, że należy zakazać stosowania przemocy fizycznej i psychicznej wobec dzieci.

Pani Gatti zwraca uwagę na konieczność edukowania społeczeństwa, tak by doprowadzić do zmian stosowanych wciąż metod wychowawczych. Wiele informacji związanych z problematyką przemocy w rodzinie, jak pisze, znajduje się na stronach internetowych: http://alice-miller.com, http://koniecmilczenia.ngo.org.pl.

Z poważaniem,
Główny specjalista
Dagmara Walkiewicz-Podgórska

Zał. 1

Do wiadomości:
Pani Sabina Gatti
e-mail: sabina@gatti.plSabina Gatti edytował(a) ten post dnia 05.06.08 o godzinie 23:33

konto usunięte

Agnieszka S.

Agnieszka S. attachment parenting
www.dzikiedzieci.pl

może by odświeżyć temat Sabino ten temat bo ustawy jak nie było, tak nie ma....

a dalej dla wielu ludzi:

szacunek = strach

miłość = bicie

wychowanie = rządzenie

związek = posiadanie

konto usunięte

Agnieszka S.:
może by odświeżyć temat Sabino ten temat bo ustawy jak nie było, tak nie ma....

a dalej dla wielu ludzi:

szacunek = strach

miłość = bicie

wychowanie = rządzenie

związek = posiadanie

jestem za i fajnie byłoby gdyby zoribiło sie tutaj trochę ruchu.

konto usunięte

Następna dyskusja:

prof. Środa w środę :-O

«

Dlaczego?

|

Religia

»

Wyślij zaproszenie do