konto usunięte
- 1
- 2
konto usunięte
Temat: chciałbym zostać właścicielem kota, ale:
Po pierwsze, to kot posiada Ciebie, a nie Ty jego ;)A na resztę pytań odpowiem z własnego doświadczenia, mój kot też zostaje 10 godzin sam w domu, dom stoi, i nic się z nim nie dzieje, może dlatego, że mam mieszkanie mało podatne na rozróbę - brak durnostojek do zrzucania z półek. Bogart lubi obgryzać książki (taki pęd do wiedzy ;)) ale tego do się uniknąć odpowiednio chowając książki. Drapie meble troszkę, ale też da się oduczyć, tak żeby używał drapaka (ja właśnie obserwuję rezultaty nauki).
ALE! Ja właśnie jestem na etapie adopcji drugiego kota do towarzystwa małemu. Dlaczego? Dlatego że nie mogę znieść smutnego wzroku Boogiego gdy wychodzę do pracy, pt. "Pańcia znów wychodzi i zostaję sam..." Najzwyczajniej kot się sam nudzi, więc myślę, że najlepszym rozwiązaniem są dwa (i chyba to każdy kociarz potwierdzi ;)) A czy mały czy duży, to zależy. Ale starszy kot już jest trochę bardziej poukładany, wiesz jaki ma charakter, AŻ TAK nie szaleje :) Mój kicior ma teraz ok. 9 miesięcy i do adopcji biorę kotkę w jego wieku mniej więcej, kociaki są słodkie, ale i tak tak szybko rosną, że nawet nie zauważysz kiedy zamieni Ci się w dużego kota :)
Pozdrawiam i życzę pomyślnego zakocenia!
Renata K. Administracja
Każdy kot ma swój charakter. Mój kot bez problemu czeka w domu aż wrócę z pracy tj. ok 10 godzin siedzi sam. Zdarza się, że muszę wyjechać tak było w ubiegły weekend-został sam w domu na 2 dni, zostawiłam mu jedzenia więcej niż zawsze, jak wróciłam nawet wszystko nie było zjedzone. On tęskni może więc miauczeć pod nieobecność właściciela i to wszystko a i tak głównie śpi. Załatwia się tylko do kuwety, specjalnie wybrałam rasę pers bo to jeden z najbardziej udomowionych kotów, któremu wystarczą cztery ściany, ale na wakacje zabierałam go na działkę, jakie wiec było moje zdziwienie, że też jednak lubi sobie pobiegać na dworze. Gdy był mały to skakał na firanę, wieszał się na niej ale ma już ten etap za sobą, z wiekiem mu przeszło, ma teraz ok 5 lat. W domu niema drapaczki, a drapie dywan, czy fotel ale bez szkody dla tych rzeczy, widocznie z takiego materiału są, że nic nie widać po drapaniu. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś zniszczył. PozdrawiamRenata K. edytował(a) ten post dnia 01.03.08 o godzinie 13:08
Agnieszka
M.
specjalista i
doradca ds. reklamy
Internetowej,
psycholog...
Jedyne rozwiązanie to dwa koty:) Wtedy doskonale sobie radzą:)Wiem, że dla kogos kto w ogóle nie posiada kota w domu jest to troche przerażające, ale zapewniam Cię, że sam szybko dojdziesz do takiego wniosku jeśli adoptujesz tylko jednego kota:)
Jeśli chcesz mieć kota raczej spokojnego to takiego znajdziesz raczej wśród kotów dorosłych (przynajmniej powyżej roku).
Warto poczytać tu: http://www.koty.civ.pl/dorosle/dorosle1.php
Jeśli zdecydujesz sie na adopcje to proponuję szukać tu: http://forum.miau.pl/viewforum.php?f=13
Domki tymczasowe, które mają kilka kotów w domu zawsze Ci doradzą i pomogą znaleźć kota o takim charakterze jakiego szukasz:)
konto usunięte
Polecam dwa koty (a nawet trzy). Moje ostatnio musiały spędzić same 2 tygodnie. Tylko mama wpadała raz dziennie by je nakarmić. Przeżyły bez szwanku. Tymczasem gdy miałam jednego kota z czasem zrobił się agresywny i strasznie mnie dręczył. Nie miał się z kim bawić, a mi jego zabawy w ganianie i drapanie nie odpowiadały. Drugi kot załatwił sprawę.konto usunięte
Zofio:...Cóż za dziwne okreslenie posiadania mnie ale ok nie przeciwstawiam sie takie grono tematyczne wiec zostaje przy nie przeciwstawianiu się, wspólnie pomieszkiwać z kotem tak to napiszę;)
...Drapak! niedawno sie przeprowadzilem i mam meble po dziadkach w idealnych stanie i sie o nie (cholercia) boję! 2 zamiast jednego brzmi interesująco,
ps. wziac kota czy adoptowac...?
...pozdrawiam - czas pokaze;)
Renato:
koty są przeróżniaste, zostają w domu ale jak mowie starszy sadze lepszy - zeby nie psocił boje sie o lampe z ikei i ksiazki, !!! PEWNIE POWIECIE CO ZA DUREN ZE MNIE chcacy kota!!! a nie potrafiacy zrozumiec ze moze byc taki a nie inny;)
Agnieszko:
Dziekuje za porady w sprawie kota/kotow i ich znalezienie, brzmi interesujaco,
AHA powiedzcie mile panie jak to jest z kuchnia gazowa - kuchenka czy podobnie jak do dziecka na kurki z kotem nalezy uwazac? pozdrawiam serdecznie!
Renata K. Administracja
Meble, szkło, książki itp? mojego kota nie interesują takie rzeczy, kuchenka gazowa...? nie wiem nawet o co chodzi. Kot spaceruje sobie po domu, leży na dywanie i to wszystko-tak spędza czas, nigdy nic nie popsuł :)Katarzyna D. Fundacja Felis
Łukaszu, weź dwójkę doroślaków, po sterylizacji/kastracji, zaszczepionych, zdrowych, kuwetkowych.I to takie dwa koty muszą być, które się wczesniej znały.
Nie piszę tego bez przyczyny: mam do adopcji własnie dwa takie koty: biało-brązową koteczkę i biało-srebrnego kocurka, które trafiły do mnie po interwencji policji i prokuratury u pewnej chorej psychicznie osoby. Koty odebrano a ja je wysterylizowałam i doprowadziłam do porządku ( kotka była w ciąży :/)
Teraz czekają na dobry dom, najlepiej wspólny.
Są zdrowe, bardzo miziaste, potrzebują tylko kawałka siatki na balkon żeby mogły bezpiecznie wychodzić na słoneczko ( siatka do kupienia w OBI i podobnych marketach budowlanych ew. w sklepie ogrodniczym, plus kilka kołków do zamocowania jej po bokach i na górze)
Jesli chcesz- wyślę fotki kotów na maila
Anna
F.
Specjalista ds.
nieruchomości
Łukaszu, decyzja o adopcji kota to dobra decyzja :) Tak jak większość z nas pracuję i ponad 12h nie ma mnie w domu. Moje koty w tym czasie zajmują się sobą. Na początku była jedna kotka i z zazdrością słuchałam opowieści o tym jak dwa koty razem śpią, myją się itd. Po jakimś czasie przygarnęłam 2 kocurków - kociaki razem spały, bawiły się i biły, uwielbiam patrzeć jak śpią razem :)Jeśli trafią do ciebie 2 dorosłe i spokojne koty to unikniesz tajfunu i lampa z IKEI ma szansę na przetrwanie. Co do drapania - moje kociaste mają swoje drapaki, ale lubią też drapać 1 róg kanapy, gdy nie jest ona przykryta narzutą.
Co do kuchenki - moje nie pchają się do garnków stojących na ogniu, ale tak jak w przypadku dzieci trzeba uważać.
Rafał
Kwaśniak
Programista
aplikacji
internetowych
WitamKażdy kot jest inny. Każdy inaczej będzie się zachowywał, i nie sposób tego przewidzieć. Większośc kociaków jest spokojnych. Małe kociaki lepiej się aklimatyzują, ale lubia porozrabiać. Starsze koty moga być bardziej zdezorientowane, ale już wyrosły z rozrabiania. My mamy czsami nawet 10 kociaków - ale sa to ragdolle, więc nie ma mowy o skakaniu, drapaniu czy niszczeniu czegokolwiek. Jeśli chodzi o pozostawienie kociaków na kilka godzin samych, to raczej nie ma z tym problemów. Kot potrafi zająć się sobą. Należy jednak pamiętać, by po powrocie wynagrodzić mu oczekiwanie kilkunastominutowym (co najmniej) myziankiem :D
Sylwia
G.
Counselling&Personal
Development
kuchenka gazowa a owszem!:)) Żwir, na początku jak szalał i skakał po wszystkim potrafił wskoczyć na kuchenke gdzie zapalony był palnik:) Przysmazyl sobie wąsy troszeczke ale nic wiecej mu nie bylo. Jest wariatem i włazi wszedzie w garnki w szafkach, pudełka i na połki z talerzami, ostatnio probował do zamrazalnika:))No ale ja chciałam kota kt bedzie łąził po szafach i niczego sie nie bał - to mam!
Nawet taki kot może dobrze Ci zrobić - ja nauczyłam sie luzować kiedy wcześniej biegłam by go skads sciągać = przydatne w zyciu, by nie reagować zbyt szybko i nerwowo:)
Powodzenia i nie obawiaj sie az tak bardzo - bedzie dobrze!
konto usunięte
Łukaszu, pomysł, by "zamieszkać" z kotem jest świetny...z dwoma-jeszcze lepiej:) Ja mam w domu kotka, który sam do nas przyszedł..ok pół roku się oswajał...z nami, z domem...teraz z nami śpi, gdzie wcześniej nie było o tym mowy...Kot nic nie drapie, jest słodki, zaczął od niedawna się z nami bawić...oczywiście zabawkę wybrał sobie sam...miał "gdzieś" zabawki ze sklepu...zorganizował sobie sznurek... . Gdyby nie znaczył wszystkiego w domu, pewnie dłużej wahalibysmy się z kastracją. Mój partner jest w nim zakochany...(nigdy wczesniej nie miał zwierząt, więc uczy się życia z kotkiem). W każdym razie kot daje nam wiele radości...mamy nadzieję, że on w nas widzi kogoś więcej niż "dawaczy jedzonka i pieszczot na brzuszku". Pozdrawiam:)konto usunięte
Drogie Panie i Panowie, wasze odpowiedzi są naprawde bardzo pozytywne teraz pozwólcie że przejdziemy do kolejnej części pytań do posiadanych przez koty, jak wygladaja Wasze wydatki, co a czego nie daje sie do jedzenia kotkom, jak tanio zaopatrzyc sie przed zadomowieniem sie kota? czy mi singlowi nie beda przeszkadzac dwa koty ja jeden one dwa?Monika S. lubię być sobą :)
Dowodem staropanieństwa/starokawalerstwa jest podobno to, że liczba kotów w domu przewyższa liczbę ludzi :)Wszystkie zalety bycia posiadanym przez więcej niż jednego kota zostały wyżej przytoczone, więc nie będę powtarzać - sprawdziłam również w moim domku :)
Co do wydatków:
start
- kuweta - lepiej taka budkowa - ok 90zł, ale może być zwykła miska plastikowa - 12 zł :)
- drapak - lepiej taki sizalowy do zawieszenia bądź stojący - żeby kot się mógł wyciągnąć - ok 50 zł, ale może być dobra kokosowa wycieraczka bądź kawał grubej gałęzi - może być ciekawym elementem dekoracji :)
- miski - może być wypas blaszak na podstawce - 30 i więcej zł ale może być talerzyk i spodek z wodą
- jedzenie - moje ze względów zdrowotnych na suchym - odradzam kite kat i whikas - lepiej kupić na wagę w sklepie, dostosowany do kota (dla kastratów, z odkłaczaczem, odchudzający, dla młodych, dla dorosłych itd) - kupuję średni cenowo 15zł/kg wychodzi ok 2 kg miesięcznie
- piasek do kuwety- najlepiej samozbrylający, jest ich sporo w różnych cenach. U mnie wychodzi na to ok 30zł miesięcznie
Monika S. lubię być sobą :)
Acha - co do przeszkadzania - dwa koty służą za przyciski do kołdry z dwóch stron - unika się zmarznięcia i przypadkowego odkrycia plecówNo i masz stereo mruczenia do zasypiania.
Monika S. lubię być sobą :)
Łukasz a może Ty po prostu przejdź się do ludzi, którzy mają koty i sam dotknij/poczuj jak to jest?konto usunięte
Droga Monika mam znajomych którzy są posiadani przez koty, stad choroba kocia! samotność nie jest najlepsza a kociai są słodkie na maxa ;)Monika S. lubię być sobą :)
Widzę duszę analityka.....Czy już masz wszystkie informacje? Spoko, nadajesz się na kocie kolana jeśli tylko masz serce otwarte i gotowe do głaskania ręce. Jestem przekonana, że tak.To już przestań wątpić tylko idź kup tą kuwetę. Niewykluczone, że w drodze powrotnej przyjdzie za Tobą jakiś poszukujący własnego człowieka KOT. A może wybierze Cię któryś przeczekujący w schronisku? Pozwól na to.
Serdecznie Ci tego życzę bo miło jest wybierać ale jeszcze milej być wybrańcem :)))))
Agnieszka
M.
specjalista i
doradca ds. reklamy
Internetowej,
psycholog...
Wszystko o potrzebach i wydatkach znajdziesz tu:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=28858
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=31195
Jeśli chodzi o wszelkie kocie zakupy - omijaj tradycyjne sklepy zoologiczne - zedrą z Ciebie na maxa na wszystkim:(
Lepiej korzystać z Allegro i ze sklepów internetowych np. animalia.pl, krakvet itp.
Katarzyna D. Fundacja Felis
Agnieszka M.:sklepów internetowych np.
animalia.pl, krakvet itp.
animalii szczerze nie polecam ale krakvet.pl mruczacza.pl ekarmy.pl - owszemKatarzyna Drelich edytował(a) ten post dnia 04.03.08 o godzinie 19:12
- 1
- 2