konto usunięte

Temat: Najardziej charyzmatyczni aktorzy

Charyzma: coś trudngo do zdefiniowania, co sprawia że aktor przykuwa naszą uwagę, sprawia że wierzymy mu bez końca i mocno na nas wpływają grane przez niego postaci. To nie ma nic wspólnego z urodą, choć część charyzmatycznych aktorów ją ma.
Moja lista:
Aktorzy:
Clint Eastwood
Dustin Hoffman
Al Pacino
Robert De Niro
Joaquin Phoenix np. w "Spacerze po linie"
Brad Pitt w "Podziemnym Kręgu"
Patrich Swayze w "Dirty Dancing 1"

Aktorki:
Susan Sarandon
Meryl Streep
Cate Blanchett
Julia Roberts
Charlize Theron
Michał Pytel

Michał Pytel Senior Account
Executive

Z aktorek Streep i Glenn Close, z aktorów Garry Oldman, De Niro, Pacino, Daniel Day - Lewis i Nicholson

konto usunięte

Michał Pytel:
Z aktorek Streep i Glenn Close, z aktorów Garry Oldman, De Niro, Pacino, Daniel Day - Lewis i Nicholson

Jasne, zgadzam się ze wszystkimi, przeoczyłam ich. Garry Oldman koniecznie, Day-Lewis też, Nichoson też. Jeszcze z kobiet:

Uma ThurmanJoanna Mandrosz edytował(a) ten post dnia 10.06.09 o godzinie 17:36

konto usunięte

Z aktorów
Edward Norton i Robert De Niro

Z aktorek... nie wiem czy można to nazwać charyzmą ale Natalie Portman to chyba taka postać, która nie musi nic robić, żeby zwrócić na siebie uwagę :] uważam ją za jedną z najładniejszych, najzdolniejszych i najbardziej inteligentnych kobiet w show biznesie :)
Andrzej Wierus

Andrzej Wierus Menedżer, Trener
Sprzedaży, Coach

a Bogus Linda to co?

konto usunięte

A dlaczego na tej liście nie ma polskich aktorów ?:P

konto usunięte

Ela M.:

Z aktorek... nie wiem czy można to nazwać charyzmą ale Natalie Portman to chyba taka postać, która nie musi nic robić, żeby zwrócić na siebie uwagę :] uważam ją za jedną z najładniejszych, najzdolniejszych i najbardziej inteligentnych kobiet w show biznesie :)

Natalie Portman chyba jest po prostu ładną, zdolną i może inteligentną aktorką (to chyba wynika badziej z wywiadów z nią), ale charyzma...nie wiem, ja bym tego tak nie określiła. Nie ma - moim zdaniem - tej tajemniczej siły wyrazu.

konto usunięte

Andrzej W.:
a Bogus Linda to co?

Linda w "Dantonie" na pewno, a jeśli już o "Dantonie" mowa to tam charyzmą popisał się też Gerard Depardieu. Sorry, nie jestem fanką "Psów".Joanna Mandrosz edytował(a) ten post dnia 10.06.09 o godzinie 17:29

konto usunięte

Jolanta I.:

No to proszę podrzucić kilka typów ;)
Ja do Lindy w Dantonie dodałabym jeszcze Gajosa w ostatnich rolach w Teatrze Telewizji.

konto usunięte

Jolanta I.:

Jeszcze odpowiadając na to pytanie: może polska knematografia nie daje naszym aktorom okazji do popisania się charyzmą? Dla mnie obecność aktora p. w serialach dość skutecznie charyzmę odbiera. Ale Kott jednak był dobry i charyzmatyczny w biografii R. Riedla i "Niania" tak bardzo mu nie zaszkodziła.Joanna Mandrosz edytował(a) ten post dnia 10.06.09 o godzinie 17:37

konto usunięte

Witold W.:
Jolanta I.:

no jak to nie ma??? a powyższy???

Jeden Boguś kina polskiego nie czyni :P
A do mojej listy to się muszę zastanowić, moje pytanie o polskich aktorów było trochę z przekory i trochę dlatego, że jakoś mam alergię na amerykańską komercyjną papkę.
Andrzej Wierus

Andrzej Wierus Menedżer, Trener
Sprzedaży, Coach

Ale....jakże On spiewa :)))))))
http://www.youtube.com/watch?v=wzuaJbdCjoM

Joanna Mandrosz:
Jolanta I.:

No to proszę podrzucić kilka typów ;)
Ja do Lindy w Dantonie dodałabym jeszcze Gajosa w ostatnich rolach w Teatrze Telewizji.

konto usunięte

Andrzej W.:
Ale....jakże On spiewa :)))))))

Niczym Leonard Cohen :)Dawid Tokarz edytował(a) ten post dnia 10.06.09 o godzinie 18:02

konto usunięte

Andrzej W.:

Ta piosenka jest trochę "samograjem" ;) Ale zgadzam się że Lindę stać na charyzmę.
Jeszcze z polskich aktorów dodałabym:

Jerzy Radziwiłłowicz
Krystyna Janda,

nieprzypadkowo razem, bo byli bardzo charyzmatyczni oboje w "Człowieku z marmuru". Potem chyba też w wielu rolach. Krystyna Janda bardzo charyzmatyczna w poruszającym filmie Bugajskiego, bodajże "Przesłuchanie".

konto usunięte

Jolanta I.:
Witold W.:
Jolanta I.:

no jak to nie ma??? a powyższy???

Jeden Boguś kina polskiego nie czyni :P
A do mojej listy to się muszę zastanowić, moje pytanie o polskich aktorów było trochę z przekory i trochę dlatego, że jakoś mam alergię na amerykańską komercyjną papkę.

Te filmy gdzie występują charyzmatyczni aktorzy to z reguły nie jest papka (nawet gdy są amerykańskie). To ciekawe, czy oni przyjmują takie role bo są dobre czy czynią te role dobrymi dzięki swojej charyzmie.

konto usunięte

Billy Bob Thornton, Christopher Walken, John Malkovich, Jack Nicholson, and last but not least - Steve Buscemi:) (i lubie wszystkich tych gości).
Dorota Baran

Dorota Baran Rekrutacja dla
Ericsson

Za każdym razem, kiedy w filmie pojawiają się: Willem Defoe, Kevin Spacey, Michael Caine, Christopher Walken, John Malkovich, nie mogę oderwać od nich oczu.
Dorota Baran

Dorota Baran Rekrutacja dla
Ericsson

Natomiast panów typu Jack Nicholson, Al Pacino i Robert De Niro uważam za charyzmatycznych, ale drażni mnie maniera z jaką grają. Ich osobowość chyba jest zbyt silna. Jak oglądam filmy, w których biorą udział, to widzę Jacka Nicholsona, Ala Pacino i Roberta De Niro, a nie postacie grane przez nich. A to niedobrze.

konto usunięte

Hubert S.:
Billy Bob Thornton, Christopher Walken, John Malkovich, Jack Nicholson, and last but not least - Steve Buscemi:) (i lubie wszystkich tych gości).

Pierwszego z nich w ogóle nie kojarzę, przeczytałam teraz tylko w wiki że był mężem Angeliny Jolie (pewnie więc też uważała go za charyzmatycznego). Walken tak, Malkovich tak, Nicholson tak, ale Steve Buscemi jest dla mnie raczej świetnym aktorem charakterystycznym. Jednak ta charyzma na pewno zależy od rodzaju granych ról: np. komediowe role Jima Carreya nigdy nie dały mu szansy na pokazanie jakiejś charyzmy. A to świetny aktor.

konto usunięte

Dorota Baran:
Natomiast panów typu Jack Nicholson, Al Pacino i Robert De Niro uważam za charyzmatycznych, ale drażni mnie maniera z jaką grają. Ich osobowość chyba jest zbyt silna. Jak oglądam filmy, w których biorą udział, to widzę Jacka Nicholsona, Ala Pacino i Roberta De Niro, a nie postacie grane przez nich. A to niedobrze.

To fakt, że niektórzy aktorzy przytłaczają swoimi osobowościami i chyba trafnie wskazałaś niektórych z nich. No coż, może mają nadmiar charyzmy...

Wyślij zaproszenie do