Adam Sęczkowski

Adam Sęczkowski Redaktor naczelny
serwisu Odkrywamy
Idoli, członek
Zarząd...

Temat: "Motyl i skafander"

W sobotę byłem na CAMERIMAGE na filmie "Motyl i skafander"

Widać rękę Janusza Kamińskiego, a reżyserowi udało się zajrzeć do człowieka i przekazać kilka ważnych, uniwersalnych prawd. "Motyl i skafander" to ekranizacja książki napisanej przez Jean-Dominique Bauby'ego.

Film jest opowieścią o mężczyźnie, który budzi się całkowicie sparaliżowany. Jest w pełni świadomy, wszystko rozumie i słyszy, lecz jego jedynym kontaktem ze światem jest jedno oko. Mrugając może porozumiewać się z ludźmi. Film robi tym większe wrażenie, iż powstał na podstawie prawdziwych wydarzeń.

Niezwykła w tym dziele jest próba uchwycenia odczuć, również tych fizycznych, człowieka pozbawionego jakiejkolwiek możliwości ruchu.

Film ma trafić do kin 18 stycznia.
Agnieszka Kopeć

Agnieszka Kopeć Psycholożka,
psychoterapeutka

widziałam wczoraj trailer. kojarzył mi się z 'w stronę morza'.

ktoś jeszcze widział?

konto usunięte

dokładnie te same skojarzenia...

Tylko wydźwięk historii chyba inny... Bohater "W stronę morza" walczy o prawo do eutanazji, "Motyl" koncentruje się na próbie opisu doznań, jak to jest być uwięzionym we własnym ciele...Anna Ewa D. edytował(a) ten post dnia 21.12.07 o godzinie 10:27

konto usunięte

Długi już czas temu widziałam film i czytałam książkę. Nie wiem do końca, co podobało mi się bardziej, trudno porównywać. W każdym razie film ma pośród swoich zalet jedną dla mnie szczególnie ważną - jest jednym z niewielu w ostatnim czasie (w erze rozmaitych eksperymentów z obrazem i sposobami filmowania, a raczej "aparatami" filmowania), w którym subiektywne oko kamery jest całkowicie uzasadnione. Zdjęcia naprawdę dobre - "grają" w tej historii, dopełniają ją i przekazują emocje.

konto usunięte

Zdjęcia, muzyka i sama historia....poruszające. Piękny film.
Jeden z tych, po wyjściu kiedy nie przestajesz myśleć, szukając wniosków. To co pojawiło sie w mojej głowie, w skrocie:
najbardziej mogę bać się tylko siebie, dla siebie jestem największym wrogiem i przyjacielem.
MMałgorzata Leszczyńska edytował(a) ten post dnia 18.05.08 o godzinie 18:53
Hanna Szenfeld

Hanna Szenfeld Ha Sze sama sobie i
dla siebie

filmu nie widziałam , muszę to nadrobić. Ale książkę czytałam, historia faktycznie porusza. Uświadamia jak cenne są wszystkie chwile w naszym życiu.

Następna dyskusja:

'Motyl i skafander'

Wyślij zaproszenie do