Radosław K.

Radosław K. Retail | Konsulting
| Marketing & PR &
EB

Temat: Uprawnienia budowlane

Zapraszam inżynierów budownictwa i innych zainbtersowanych do informowania się o aktualnościach i metodach i konieczności zdobywania uprawnień w branży.

Pozdrawiam,
Radek
Michal S.

Michal S. inżynier
budownictwa

Czy ktos moze wie jak dokumentowac praktyke konieczna do uzyskania uprawnien budowlanych odbyta za granica? Do niedawna robilo sie to w identyczny sposob jak w Polsce tzn. zbieralo wpisy do dziennika. Tyle, ze od jakiegos czasu obowiazuje nowe rozporzadzenie odnosnie samodzielnych funcji technicznych w budownictwie, ktore mowi, ze wystarczy zaswiadczenie od opiekuna praktyki.
Bartłomiej Szczepański

Bartłomiej Szczepański Civil and Structural
Steel Engineer

Z tego co wiem, to nie trzeba robić jakiegoś szczegółowego zestawienia, teraz wystarczy tylko zaświadczenie od pracodawcy, że odbyło się praktykę na budowie...
Przemysław Pępek

Przemysław Pępek inżynier budownictwa
lądowego/Certified
Project Managemen...

wystarczy samo zaświadczenie z opinią oraz krótka charakterystyka realizowanych zadań, podpisane przez opiekuna praktyki.....jak taką wersję składałem i nie bylo problemów

Przemysław P.:
wystarczy samo zaświadczenie z opinią oraz krótka charakterystyka realizowanych zadań, podpisane przez opiekuna praktyki.....jak taką wersję składałem i nie bylo problemów

Oooooooo mnie to szczególnie cieszy. Nie kontaktowalem sie z izbą inżynierów budownictwa i przegapiłem temat...
A moze ktoś z Panów wie, jak to wyglada w przypadku pracy zagranicą w kwietniu moze wyjadę na budowę za ocean...???????

Przemysław W.:

A moze ktoś z Panów wie, jak to wyglada w przypadku pracy zagranicą w kwietniu moze wyjadę na budowę za ocean...???????

Przeczytaj dokładnie wyżej temat o uprawnieniach. Pada już pytanie i odpowiedź.

Krzysztof W.:
Przemysław W.:

Przeczytaj dokładnie wyżej temat o uprawnieniach. Pada już pytanie i odpowiedź.

a dziekuje :-)))) zbyt szybko przeczytalem i przeoczylem
pozdrawiam serdeczniePrzemysław W. edytował(a) ten post dnia 20.03.07 o godzinie 16:48

konto usunięte

tak, wie

należy zacząć od zarejestrowania w izbie inżynierów budownictwa książkę praktyki zawodowej.

dalej już jakoś idzie ;)

konto usunięte

Witam,
przez ponad 2 lata pracowalem w branzy Oil and Gas a dokladnie przy izolacjach termicznych na terminalach LNG w Norwegii. Czy jesli teraz zlozylbym wniosek o wydanie ksiazki praktyki budowlanej i do tego zaswiadczenie od pracodawcy to zostanie to zaakceptowane?
Lidia Z.

Lidia Z. "Być tylko uczciwym
to za mało.
Najważniejsze to
kierować...

Nie zostanie Jacku.

Z tego co wiem , nie możesz wpisywać wstecznie do książki upwawnień.

Liczą ale tylko od daty jej zarejestrowania.
A i jeszcze chodzi o specjalność jaka wybierasz w książce( a do wyboru wiele nie ma:)P, miałbyś chyba to co ja"instalacje w zakresie sieci urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych" , a i najważniejsze w książce musiałbyś wykazac oczywiście pod kątem wypisanej specjalności różnorodność wykonywanej pracy.

A i jeszcze nie oriątująę sią jak u was ale u mnie w Świętokrzyskiej Izbie Inżynierów to jest tak że do poświadczenia praktyki musisz mieć projektanta z papierem i rejestracją w izbie.
I odpowiednio jak ja robię "projektancko-wykonawcze" to facet musi mież uprawnieniea bez ograniczeń.

Tyle wiem:)

PZDR

konto usunięte

Bartłomiej S.:
Z tego co wiem, to nie trzeba robić jakiegoś szczegółowego zestawienia, teraz wystarczy tylko zaświadczenie od pracodawcy, że odbyło się praktykę na budowie...

Podobno juz tak jest.. Wiec jak Lidio?

konto usunięte

A ja słyszałem, że podobno jest tak:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA z dnia 28 kwietnia 2006 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie

Praktyka zawodowa

§ 3. 1. Praktyka zawodowa, o której mowa w art. 14 ust. 4 ustawy, odbywana jest po uzyskaniu dyplomu ukończenia wyższej uczelni pod kierownictwem osoby posiadającej uprawnienia budowlane bez ograniczeń we właściwej specjalności i będącej czynnym członkiem samorządu zawodowego.
2. Do praktyki zawodowej może zostać zaliczona praktyka odbyta po ukończeniu trzeciego roku studiów wyższych, z wyłączeniem praktyki objętej programem studiów.

§ 4. 1. Osoba odbywająca praktykę zawodową dokumentuje przebieg praktyki w książce praktyki zawodowej, z zastrzeżeniem ust. 5.
2. Osoba, która zamierza odbyć praktykę zawodową, składa w izbie książkę praktyki zawodowej do jej opieczętowania i zarejestrowania. Izba zwraca opieczętowaną książkę praktyki zawodowej w terminie 7 dni od dnia jej złożenia.

3. W książce praktyki zawodowej wpisuje się:
1) wyszczególnienie robót budowlanych i obiektów budowlanych, przy projektowaniu których bezpośrednio uczestniczyła lub pełniła funkcję techniczną na budowie osoba odbywająca praktykę zawodową, z określeniem: rodzaju, przeznaczenia, konstrukcji oraz, odpowiednio do wnioskowanej specjalności uprawnień budowlanych, inne charakterystyczne parametry techniczne lub użytkowe, a także lokalizację i nazwę inwestora;
2) określenie czynności wykonywanych w każdym tygodniu odbywanej praktyki, potwierdzonych i zaopiniowanych co najmniej raz w miesiącu przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia budowlane, pod kierownictwem której odbywana jest praktyka.
4. Przy zmianie rodzaju pracy lub jednostki, w której osoba odbywała praktykę, oraz po zakończeniu praktyki zawodowej, osoba, pod kierownictwem której odbywała się praktyka, wpisuje w książce praktyki zawodowej ogólną ocenę z teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu specjalności, w jakiej dana osoba ubiega się o uprawnienia budowlane.
5. W przypadku odbycia praktyki zawodowej przy projektowaniu lub budowie obiektów budowlanych usytuowanych na terenach zamkniętych, w jednostce organizacyjnej podległej Ministrowi Obrony Narodowej albo ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, do wniosku, zamiast książki praktyki zawodowej, należy dołączyć zaświadczenie właściwego wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego, z wyszczególnieniem okresu praktyki zawodowej wraz z ogólną oceną z teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu danej specjalności.

§ 5. 1. Przepisów § 4 nie stosuje się do praktyki zawodowej odbywanej za granicą.
2. Odbycie praktyki zawodowej za granicą powinno być potwierdzone zaświadczeniem wydanym przez kierownika jednostki, w której odbywała się praktyka zawodowa, z poświadczeniem osoby nadzorującej, posiadającej uprawnienia odpowiednie w danym kraju. Zaświadczenie powinno zawierać:
1) wyszczególnienie robót budowlanych i obiektów budowlanych, przy których projektowaniu bezpośrednio uczestniczyła lub pełniła funkcję techniczną na budowie osoba odbywająca praktykę zawodową, z określeniem: rodzaju, przeznaczenia, konstrukcji oraz, odpowiednio do wnioskowanej specjalności uprawnień budowlanych, inne charakterystyczne parametry techniczne lub użytkowe, a także lokalizację i nazwę inwestora;
2) potwierdzenie czasu trwania praktyki zawodowej z podaniem dat rozpoczęcia i ukończenia praktyki przy projektowaniu lub budowie obiektów budowlanych, o których mowa w pkt 1, z określeniem charakteru wykonywanych czynności;
3) ogólną ocenę teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu wnioskowanej specjalności, dokonaną przez osobę, pod nadzorem której odbywana była praktyka.Adam Bodurka edytował(a) ten post dnia 22.09.07 o godzinie 19:46
Łukasz Kłak

Łukasz Kłak biuro projektowe

Witam,
Jest tak jak pisze Adam.
Czyli pracując w Polsce konieczne jest wpisywanie praktyki do zarejestrwanej ksiazki.
Jezeli pracuje sie za granicą wystarczy zawiadczenie od pracodawcy.
Wszystkie informacje mozna znalezc na końcu ksiazki praktyki.
Zgodnie z tym co napisala Lidia nalezy pamietac, aby osoba poswiadczająca legitymowala się uprawnieniami bez ograniczen, niezaleznie od charakteru praktyki - projektowej czy wykonawczej.
Lidia Z.

to za mało.
Najważniejsze to
kierować...

Jacek B.:
Bartłomiej S.:

Wiec moje się zgadza:)

Dodaję jeszcze do wypowiedzi Łukasza że osoba piswiadczająca praktyką musi oprócz uprawnień być wpisana do Izby Inżynierów(ciągłość opłat za okres poświadczenia praktyki)Lidia Z. edytował(a) ten post dnia 24.09.07 o godzinie 09:50
Michal S.

Michal S. inżynier
budownictwa

Lidia Z.:
Jacek B.:
Bartłomiej S.:

Wiec moje się zgadza:)

Dodaję jeszcze do wypowiedzi Łukasza że osoba piswiadczająca praktyką musi oprócz uprawnień być wpisana do Izby Inżynierów(ciągłość opłat za okres poświadczenia praktyki)Lidia Z. edytował(a) ten post dnia 24.09.07 o godzinie 09:50

Tak jakby ciaglosc oplat miala wplyw na wiedze inzynierska nadzorujacego praktyke :)
Łukasz Kłak

Łukasz Kłak biuro projektowe

A czy ktos mowi ze w tym kraju jest normalnie??:)
Lidia Z.

to za mało.
Najważniejsze to
kierować...

W naszym kraju normalnie? :)

Nikt absolutnie nikt nie porwie sie na takie kłmstwo.Lidia Z. edytował(a) ten post dnia 25.09.07 o godzinie 18:52
Michal S.

Michal S. inżynier
budownictwa

No moze gdyby mial oplacone skladki za prawdomownosc :)
Radosław K.

Radosław K. Retail | Konsulting
| Marketing & PR &
EB

Dobre :) !!
Lidia Z.

to za mało.
Najważniejsze to
kierować...

Dobre dobre:)
Tylko szkoda że to w naszym kraju.Lidia Z. edytował(a) ten post dnia 27.09.07 o godzinie 10:13

Wyślij zaproszenie do