Krzysztof Leszczyński

Krzysztof Leszczyński Własny pomysł na
biznes

Temat: Chcę zostać maklerem....Od czego należy zacząć?

Witam... Chcę zosatć maklerem. BArdzo proszę mi podpowiedezieć jaka jest ścieżka, kolejność szkoleń, kursów, egzaminów itp?

konto usunięte

Jest tylko jeden egzamin nie ma żadnych obowiązkowych szkoleń. Ścieżka natomiast jest taka : nauka, nauka, nauka
I samodzielne korzystanie z zasobów internetu/bibliotek/księgarni
swoją drogą może niech się wypowie jakiś makler ;pPatryk E. edytował(a) ten post dnia 14.02.09 o godzinie 18:22
Krzysztof Leszczyński

biznes

Chybs nie ma tu zbyt wielu maklerów, bo nikt nie zabiera głosu:-(
Patryk a wiesz może jakie materiały, wiedzę trzeba posiadać żeby stanąć do egzaminu? Masz takie coś już za sobą?
Mirosław Hałuszczak

Mirosław Hałuszczak Spreaduje sobie.

wszystko masz na stronie KNF,
pod tym linkiem masz zakres materiałów:

http://www.knf.gov.pl/Images/KomunikatMPWi_nr_6_2008_t...

jest tego dosyć sporo.
Krzysztof Leszczyński

biznes

ok, Dzięki wielkie:-) właśnie będę przeglądał zawartość:-)
Piotr Bibrzycki

Piotr Bibrzycki
FinanseZzaKierownicy
.pl

Co do książek to polecam Inwestycje Jajugi - żadnej innej nie ma sensu kupować. Jajuga w zupełności wystarcza - jest tam wszystko.

Co do kursów to nie są obowiązkowe, ale iść można - spory wydatek, ale może sie szybko zwrócić.

Nauki sporo, ale spokojnie można zdać :-)

Mnie się udało za pierwszym podejściem.

Pozdrawiam
Tomasz J.

Tomasz J. Analiza i
zarządzanie

Co do kursów to nie są obowiązkowe, ale iść można - spory wydatek, ale może sie szybko zwrócić.

U kogo kończyłeś kurs, w Katowicach, może w Krakowie ? Jest kilka dobrych szkół przygotowujących do egzaminu maklerskiego, ale przeważnie mieszczą się one w Warszawie. A w Kraku byłoby mi wygodniej.Tomasz Jegier edytował(a) ten post dnia 05.06.09 o godzinie 10:09
Paweł Pikula

Paweł Pikula Specjalista ds Wycen

Nieruchomosci/Inwest
or Gieldowy

Przyłączam sie do pytania. Jak długo trwa szkolenie? Czy trzeba przebyc obowiazkowy kurs, tak jak np. na rzeczoznawce czy mozna samemu sie uczyc i przystapic do egzaminu?

No i kwestia kosztow?
Piotr Kurto

Piotr Kurto Chemikals Sp. z
o.o./Eurochem Sp. z
o.o. (Grupa KI/
Grupa...

Witam,

szkolenie nie jest obowiązkowe i uważam, że nawet zbędne. Możesz przystąpić z marszu jeżeli masz pełną zdolność do czynności prawnych :)
jeśli chodzi o moje rady dla przygotowujących się do egzaminu to radziłbym tak:
zacząć od zadań z analizy finansowej, portfelowej itp, robić dużo zadań i ewentualne braki w wiedzy uzupełniać książkami, później przeczytać regulamin gpw i szog, może nawet z 2 razy, poczytać na bossie jak robić zadania z ustalania kursów i zrobić 100 lub więcej zadan z ustalania kursów (najlepiej usiąść i zrobić to w 2 dni wtedy wejdziecie w automatyzm, warto w trakcie zadań robić sobie notatki ze spostrzeżeń, przed egzaminem przeczytac swoje notatki i zrobić kilkanascie zadan), a później już głównie prawo,czytać dużo i ze zrozumieniem. Tydzień/dwa przed egzaminem wrócić do zadań dalej czytając ustawy :)

Powiedzcie mi, czego oczekujecie po kursie przygotowawczym do tego egzaminu? Że nauczą Was podstaw analizy finansowej i matematyki finansowej? To można spokojnie zrobić samemu. Największą barierą w zdaniu tego egzaminu jest dla prawie wszystkich prawo, a przecież nie wbiją Wam go do głowy na takim kursie.

Takie jest moje zdanie o kursach przygotowawczych :)
Paweł Pikula

Paweł Pikula Specjalista ds Wycen

Nieruchomosci/Inwest
or Gieldowy

Dzieki za szybka odpowiedz

konto usunięte

Piotr Kurto:
Witam,

szkolenie nie jest obowiązkowe i uważam, że nawet zbędne. Możesz przystąpić z marszu jeżeli masz pełną zdolność do czynności prawnych :)
jeśli chodzi o moje rady dla przygotowujących się do egzaminu to radziłbym tak:
zacząć od zadań z analizy finansowej, portfelowej itp, robić dużo zadań i ewentualne braki w wiedzy uzupełniać książkami, później przeczytać regulamin gpw i szog, może nawet z 2 razy, poczytać na bossie jak robić zadania z ustalania kursów i zrobić 100 lub więcej zadan z ustalania kursów (najlepiej usiąść i zrobić to w 2 dni wtedy wejdziecie w automatyzm, warto w trakcie zadań robić sobie notatki ze spostrzeżeń, przed egzaminem przeczytac swoje notatki i zrobić kilkanascie zadan), a później już głównie prawo,czytać dużo i ze zrozumieniem. Tydzień/dwa przed egzaminem wrócić do zadań dalej czytając ustawy :)

Powiedzcie mi, czego oczekujecie po kursie przygotowawczym do tego egzaminu? Że nauczą Was podstaw analizy finansowej i matematyki finansowej? To można spokojnie zrobić samemu. Największą barierą w zdaniu tego egzaminu jest dla prawie wszystkich prawo, a przecież nie wbiją Wam go do głowy na takim kursie.

Takie jest moje zdanie o kursach przygotowawczych :)

"Tyż prowda, święto prowda" ;) Zgadzam się w 100% . Poza tym absolwenci ekonomii trochę materiału już przerabiali

Brawo Panie Piotrze za treściwą i konkretną odpowiedź.

konto usunięte

nic wiecj ponad to co napisal Piotr nie trzeba dodawac,
trzeba po prostu sie uczyc
Piotr Bibrzycki

Piotr Bibrzycki
FinanseZzaKierownicy
.pl

Witam, oczywiście egzamin można zdać bez żadnych kursów. Problem polega na tym, że nie każdy jest w stanie się przygotować do niego sam. Druga sprawa to zakres materiału - my na kursie skupiamy się na najważniejszych kwestiach i celowo na drugi plan odkładamy to co tylko figuruje w wymaganym zakresie materiału, a nigdy na egzaminie się nie pojawiło. Oczywiście może ktoś teraz powiedzieć - "to, że czegoś nie było nie oznacza, że się nie pojawi" - zgoda, ale przytoczę prosty przykład związany z zagadnieniami prawnymi - KNF wymaga znajomości m.in. kodeksu cywilnego oraz etyki maklerów i doradców. Pojawia się zatem pytanie czy obie regulacje trzeba czytać? oczywiście, że nie - pytania z kodeksu cywilnego pojawiają się na egzaminie rzadko, a jeśli już sie pojawiają to dotyczą podstaw na które można odpowiedzieć bez znajomości kodeksu. Z kolei pytania dotyczące etyki pojawiają się zawsze, a etyka ma zaledwie kilka stron i czas poświęcony na czytanie kodeksu cywilnego w zupełności wystarczy na wykucie etyki na pamięć co daje nam średnio 6 pkt na egzaminie. Dokładnie takie same prawa rządzą zagadnieniami niezwiązanymi z prawem. oczywiście nie chodzi nam o to, aby osoby zdające egzamin znały tylko te zagadnienia która najczęściej sie pojawiają na egzaminie, ale chyba lepiej nauczyć sie tego co ważne, zdać egzamin i później resztę sobie doczytać, niż wkuwać bezsensu wszystko i zdawać kilka razy?

kolejna kwestia to wspomniana przez Pana Piotra nauka ustalania kursów ze strony bossy. Osobiście odradzam - po pierwsze sa tam tylko podstawy, poza tym materiał jest nieaktualny - przynajmniej był jeszcze kilka tygodni temu - m.in. kroki notowań były nieaktualne. Oczywiście można sobie z tym poradzić licząc setki, a nawet tysiące zadań spędzając nad każdym od kilku do kilkunastu minut, tylko po co skoro na kursie mozna pojąć to dużo szybciej przeznaczając pozostały czas na nauke prawa lub innych zagadnień?

Oczywiście w drugim przypadku kosztuje to nas sporo pieniędzy, ale wydaje mi się, że lepiej wydać tą kwotę, porządnie się przygotować i zdać za pierwszym razem (kurs mimo wszystko znacznie podnosi szansę zdania egzaminu) niż zdawac to dwa czy trzy razy. I ma to również argument ekonomiczny - wprawdzie podchodzac dwa razy do egzaminu płacimy tylko 1000 zł podczas gdy kurs plus jedno podejście do egzaminu to wydatek rzędu 4000 zł, ale chyba lepiej zdać za pierwszym razem i po jednej czy dwóch wypłatach (jednym, dwóch miesiącach) miec w pełni pokryty koszt kursu i egzaminu niż po 6 miesiącach podchodzić po raz kolejny?

Reasumując każdy musi podjąć tę decyzję sam - zdanie egzaminu na maklera jest możliwe bez kursu, ale skoro juz ktoś podejmuje się nauki tak sporej ilosci materiału to dlaczego sobie tego nie ułatwić? I jeszcze jeden ważny aspekt - jak wydacie 3660 zł na kurs przygotowawczy to gwarantuje Wam, że bedzie to dla Was dodatkową, ogromną motywacją do pracy, a bez odpowiedniej motywacji nauka do tego egzaminu jest niemalże niemożliwa :-)

Pozdrawiam :-)

konto usunięte

Witam, temat jest dość stary, ale jednak jest, więc nie widzę potrzeby zakładania nowego - identycznego. Od czego należy zacząć?
Na tą chwile jestem świeżo upieczonym studentem (ekonomia, 1 rok), teoretycznie do przystąpienia do egzaminu na maklera mam ponad 4 lata, a więc kupa czasu, ale lepiej go wykorzystać i przyswoić materiał, a przynajmniej ten, który się nie zmieni.
Mam rozumieć, że na początek "Inwestycje" Jajugi i "Zarządzanie Finansowe" Gajdki? Czy może zacząć od czegoś innego? Podkreślam, że dopiero (wraz z 2gim semestrem) zaczynam jako-takie przedmioty, mogące mieć jakikolwiek związek z finansami, więc w temacie jestem zielony.

Pozdrawiam

konto usunięte

Łukasz Majewski:
Na tą chwile jestem świeżo upieczonym studentem (ekonomia, 1 rok), teoretycznie do przystąpienia do egzaminu na maklera mam ponad 4 lata, a więc kupa czasu, ale lepiej go wykorzystać

Małe sprostowanie. Aby przystąpić do egzaminu, wymagane jest wykształcenie co najmniej średnie, więc nie wiem, na co Ci 4 lata czekać.

konto usunięte

Witam!

Jeśli któs dopiero zaczyna się uczyć i nie wie skąd wziąć wzory i najważniejszą teorię to proszę:

http://allegro.pl/materialy-karta-wzorow-teoria-na-egz...

konto usunięte

Czy przygotowując się do egzaminu warto wkuwać ustawy i rozporządzenia (ustawy o nadzorze..., ustawa o funduszach inwestycyjnych, itd.)? Ile mniej więcej godzin solidnej, rzetelnej nauki należy zrobić, by w miarę przyzwoicie przygotować się do egzaminu?
Mariusz Śliwiński

Mariusz Śliwiński Właściciel
Maklers.pl, CIIA,
Doradca
Inwestycyjny,
Makler...

Paweł Józefek:
Czy przygotowując się do egzaminu warto wkuwać ustawy i rozporządzenia (ustawy o nadzorze..., ustawa o funduszach inwestycyjnych, itd.)? Ile mniej więcej godzin solidnej, rzetelnej nauki należy zrobić, by w miarę przyzwoicie przygotować się do egzaminu?

Pawle, jest sporo priorytetowych przepisów prawnych, w tym najważniejsze to ustawa o obrocie, regulamin giełdy, szog. Nadzory są ważne. rozporządzenia do ustawy o obrocie są też bardzo ważnie i cholernie ciężkie do strawienia.

Sporo informacji o egzaminie znajdziesz na http://maklers.pl - zakładka Licencja MPW. Tam też są linki do przepisów prawnych, etc.

Jako zespół Maklers.pl - jesteśmy w fazie budowy wspólnej z Arslege.pl platformy do testów z prawa - jako zespół Maklers.pl - damy odpowiednie wskazówki do nauki prawa. Sądzę, że w okolicach lipca powinno to już w pełni funkcjonować w SERK Maklers.pl. W maju - koncentrujemy siły na profesjonalnym opracowaniu wszystkich zadań pozaprawnych z historycznych testów.
Do jutra powinno być opracowanych 5 ostatnich testów (wszystkie od 2009), do końca maja wszystkie od 2006.

pozdrawiam,
Mariusz
http://maklers.plMariusz Śliwiński edytował(a) ten post dnia 15.05.11 o godzinie 21:03

konto usunięte

Na dobry początek nauki karta wzorów + najważniejsza teoria, na pewno przyda się przy rozwiązywaniu testów z lat ubiegłych:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1617527896

Pozdrawiam

Następna dyskusja:

Sens zostania maklerem

Wyślij zaproszenie do