Marek Mareksy Szewczyk

Marek Mareksy Szewczyk creative & art
direction, branding,
advertising, graphic
...

Temat: Plagiat - czy zawsze do uniknięcia?

Jan J.:
Łukasz Walat:
Leszek Dariusz Salomon:
Łukasz Walat:

Nie spotkałem jeszcze projektanta, który z korzyścią zaingerowałby w plany marketingowe na jakimkolwiek poziomie (czy to strategicznym, czy operacyjnym"

Kolejny stereotyp - to że go nie spotkałeś nie znaczy że nie istnieje.
Aha i jak to oceniłeś że nie wpłynął?

hm, nie twierdzę, że nie istnieje - tego nie napisałem
napisałem, że takiego nie spotkałem
sposób oceny - empiryczny

(dobry) projektant potrafi "zwizualizować" intencję marketingowca - jeśli obaj sie dobrze zrozumieją - tym lepiej
dotyczy to ich współpracy we wszelkich projektach

strategia (również wizerunkowa) powstaje we właściwych jednostach organizacyjnych firmy (czasem w niewłasciwych - fakt); badania, analizy, założenia strategiczne, misja etc...
potem spójny - konkretny (na ile to możliwe) brief
potem współpraca marketingowiec-projektant

udział projektanta w tworzeniu strategii wizerunkowej - raczej zerowy

Strategia wizerunkowa przedsiębiorstwa nie jest bytem samoistnym
To część straregii ogólnej.

kurna, czlowieku, naucz sie przynajmniej jednego - skracac cytaty! Ile razy i ile osob ma Cie prosic?!
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Jan J.:
Pobawię się w nauczyciela. A budowanie czy wywoływanie tych potrzeb to po co? Aby sobie były, czy aby je zaspakajać?
Ehhh. Ja o zupie a Pan o .... dalej swoje.
Panie Janie marketing to nie tylko definicja z Wikipedii ;)
A po co się je wymyśla (potrzeby)? Aby uszczęśliwić klienta kolejną zbędną pierdołą czy aby wyróżnic sie od konkurencji i w efekcie zarobić?
Temat potrzeb był ostatnio bardzo widoczny w marketach (okres świateczny) ludzie wychodzili z koszykami niepotrzebnych pierdół i pustym portfelem.

Edit:
Modne i "potrzebne" było wszystko co czerwono-zielono-złote, błyszczące i pachnace świętami. No i takie było zaspokojenie potrzeb klientów, ze masa pierdół wylądowała jako prezent świateczny (bo nie wiadomo co mamy z tym zrobić więc lepiej dać komuś kogo mniej lubimy ;) - ja tak nie robiłam ;)) a sprzedawcy i producenci liczą teraz podczas remanentów zyski - tak nam te potrzeby zaspokoili. Powstały nawet (aby zaspokoić nasze potrzeby) firmy typu: niepotrzebny prezent i oni też przeżywają teraz "nalot" spragnionych potrzeb klientów ;)Edyta G. edytował(a) ten post dnia 02.01.09 o godzinie 18:55
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Nikt nam jeszcze uwagi nie zwraca za OT, wiec zwrócę ją sobie sama: po łapach... niedobra!
Myślę, że to jest temat na grupę http://www.goldenline.pl/grupa/reklama-marketing-marka
... takze wracając do tematu głównego... ;) -> Plagiat - zawsze nie do uniknięcia ;)
Jan J.

Jan J. specjalista
wizerunku

Edyta G.:
Jan J.:
Pobawię się w nauczyciela. A budowanie czy wywoływanie tych potrzeb to po co? Aby sobie były, czy aby je zaspakajać?
Ehhh. Ja o zupie a Pan o .... dalej swoje.
Panie Janie marketing to nie tylko definicja z Wikipedii ;)
A po co się je wymyśla (potrzeby)? Aby uszczęśliwić klienta kolejną zbędną pierdołą czy aby wyróżnic sie od konkurencji i w efekcie zarobić?
Temat potrzeb był ostatnio bardzo widoczny w marketach (okres świateczny) ludzie wychodzili z koszykami niepotrzebnych pierdół i pustym portfelem.

Edit:
Modne i "potrzebne" było wszystko co czerwono-zielono-złote, błyszczące i pachnace świętami. No i takie było zaspokojenie potrzeb klientów, ze masa pierdół wylądowała jako prezent świateczny (bo nie wiadomo co mamy z tym zrobić więc lepiej dać komuś kogo mniej lubimy ;) - ja tak nie robiłam ;)) a sprzedawcy i producenci liczą teraz podczas remanentów zyski - tak nam te potrzeby zaspokoili. Powstały nawet (aby zaspokoić nasze potrzeby) firmy typu: niepotrzebny prezent i oni też przeżywają teraz "nalot" spragnionych potrzeb klientów ;)Edyta G. edytował(a) ten post dnia 02.01.09 o godzinie 18:55

Temat potrzeb był widoczny u niejakiego Maslova. Ale ma Pani rację i niech tak pozostanie
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Jan J.:
Temat potrzeb był widoczny u niejakiego Maslova. Ale ma Pani rację i niech tak pozostanie
Teorię przerabiałam i nawet miałam 5 ;) Jednak nijak ona pasuje do praktyki.... Jak jest sie ekspertem to dobrze jest zabłysnąć jakąś wiedzą i rysunkiem piramidki i pomachać taką ekspertyzą przed zarządem ale czy to wdrożą to już temat na inny temat ;)
Marek Mareksy Szewczyk

direction, branding,
advertising, graphic
...

Edyta G.:
Plagiat - zawsze nie do uniknięcia ;)

Pozwole sobie sie nie zgodzic, bo jakze to?! Pominelas czynnik woli
Jan J.

Jan J. specjalista
wizerunku

Edyta G.:
Jan J.:
Teorię przerabiałam i nawet miałam 5 ;) Jednak nijak ona pasuje do praktyki.... Jak jest sie ekspertem to dobrze jest zabłysnąć jakąś wiedzą i rysunkiem piramidki i pomachać taką ekspertyzą przed zarządem ale czy to wdrożą to już temat na inny temat ;)

Skoro miała Pani 5, to zmienia postac rzeczy.

konto usunięte

A propos marketingu:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6116343...

wystarczy nakłuć balonik ;-0
Andrzej Ludwik Alw Włoszczyński

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyński projektant, eagler i
orloger

Kuba S.:
A propos marketingu:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6116343...

wystarczy nakłuć balonik ;-0
No i tulipan...
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

... ale nie bardzo qmam..., że co odkryli eksperci od marketingu? Przecież świadome budowanie marki odbywa sie juz od X-leci....
Leszek Dariusz S.

Leszek Dariusz S. dojrzałem do zmiany
pracy

Edyta G.:
... ale nie bardzo qmam..., że co odkryli eksperci od marketingu? Przecież świadome budowanie marki odbywa sie juz od X-leci....

ale wystarczy byle finansowy podmuch i okazuje się że to wszystko na piaskach zbudowane...
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Leszek Dariusz Salomon:
ale wystarczy byle finansowy podmuch i okazuje się że to wszystko na piaskach zbudowane...
O boszee.... i ONI to odkryli?.... Przebranżawiam się!
Marek Mareksy Szewczyk

direction, branding,
advertising, graphic
...

Edyta G.:
O boszee.... i ONI to odkryli?.... Przebranżawiam się!

Poczekaj, ja tez ide!
Leszek Dariusz Salomon:

Czy Ty chcesz mnie przekonac, ze przed podmuchem to nie bylo jasne?! Strasznie belkotliwy ten material, mysle, ze ucza tego w Liceum Ekonomicznym... nie, ja to wiem.marek mareksy szewczyk at creamteam edytował(a) ten post dnia 03.01.09 o godzinie 02:09
Marek Mareksy Szewczyk

direction, branding,
advertising, graphic
...

Tak mi sie nasunelo, ze warto poczytac... zwlaszcza dla tych, co przeceniaja wartosci niematerialne i prawne ;)

http://www.goldenline.pl/forum/identyfikacja-branding/...
Marek Mareksy Szewczyk

direction, branding,
advertising, graphic
...

Prosze skonczyc juz ten marketingowy spor, zwlaszcza, ze niektorym sie tu myli pojecie kultury organizacji z materialna manifestacja tejze kultury, no nie Panie z Miasta N.? (Piotr, zeby bylo jasne, bo nie zawsze kumasz od razu, a moze sie zdarzyc, ze jestes z N. nie wiem, to nie do Ciebie).
Wrocmy do tematu, gdzie jest gospodarz watku? ;)

Dzis dedykuje stronom sporu piosenke Raport z N. Lady Pank i nadal jestem na zewnatrz LOLmarek mareksy szewczyk at creamteam edytował(a) ten post dnia 03.01.09 o godzinie 15:22

konto usunięte

Piotr, zeby bylo jasne, bo nie zawsze kumasz od razu

Ja Ci dam, nie od razu! Ja Ci kurna dam!:)

orloger

Uwaga, nadchodzę.
moderator

A teraz grzecznie wracamy do wątku.
Leszek Dariusz S.

Leszek Dariusz S. dojrzałem do zmiany
pracy

Ale temat sflaczał i skrosował już na boki wielokrotnie... Zamknąć - i nie wypuszczać...

orloger

Zgodnie z życzeniem Leszka, założyciela wątku, temat zostaje zamkniety

Następna dyskusja:

Nowy lot??? plagiat czy czy...

Wyślij zaproszenie do