Temat: NAKAZ oszczędzania energii - UE chce nam wymienić żarówki
proponuje wybor nazwy dla tego wspanialego pomyslu UE
moje propozycje:
energoterroryzm
energofaszyzm
energodebilizm
"energo" mozna ew zastapic na "eko"
pozwole sobie zacytowac znajomego
a) składowa widmowa fal promieniowanych przez zwykłą żarówkę jest o wiele bardziej zbliżona do światła naturalnego niż w świetlówce. Przy świetlówkach człowiek o wiele szybciej się męczy.
b) Koszt wyprodukowania świetlówki jest wyższy od żarówki, a zatem zakładam (chociaż nie jestem pewien), że i bardziej energochłonny. Nie jestem pewien, czy należy to tylko bilansować w kontekście zużycia energii podczas eksploatacji. Wliczyć należy także energochłonność fazy produkcji.
c) żarówka to zwykły rezystor. Zasilamy sinusem i pobieramy sinus prądu. Natomiast świetlówka jest odbiornikiem silnie nieliniowym. Harmoniczne prądu od 3 do 7 są po prostu tragiczne. Możecie być panowie pewni, że od razu wzrosną koszty związane z filtracją napięć sieciowych, korekcją współczynników mocy, to dopiero są koszty.
d) cyt: "pozwolą obniżyć koszt oświetlenia o ok. 66 proc., - wynika z wyliczeń ministerstwa środowiska."
Za to świetlówki są dużo bardziej "nieekologiczne" - m.in. zawierają tę znienawidzoną rtęć. I z tego powodu np nie wolno ich wyrzucac do śmieci, tylko muszą iśc do "recyklingu".
To jest dopiero piramidalna bzdura. Żadne koszty oświetlenia nie zmaleją. Jeśli proces będzie dotyczył całego kraju, pobór prądu zmaleje, ale firmy energetyczne odbiją to sobie zwiększeniem cen jednostkowych. Przecież tak samo jest z uszczelnianiem budynków przed stratami ciepła. W kolejnych normach wszyscy się biją o spadek przepuszczania ciepła z 0,5kW/m2K do 0.3kW/m2K na zachodzie jeszcze mniej. A gdyby to była prawda, to przy termomodernizacji budynku z roku na rok ceny ogrzewania powinny być niższe (dla tego samego metrażu). A utrzymują się na tym samym poziomie z uwzględnieniem inflacji rzecz jasna (pomimo coraz bardziej szczelnie budowanych domów).
michal s..... edytował(a) ten post dnia 10.03.07 o godzinie 23:57