konto usunięte

Temat: Odpowiedzialność zbiorowa na GL?

Kira F.:
Arvind Juneja:

Moje pytanie (czego może nie zaznaczyłem zbyt dobrze) dotyczyło raczej sytuacji w której akceputjemy byt profili takich jak własnie Harry Potter który ukończył Hogwart..

Ok, ale jesteś w stanie stwierdzić, czy osoba, która zapraszała, to zapraszała Harrego Pottera z Hogwartu - czy Jana Kowalskiego z UW?
Prawdopodobnie nie jest to mozliwe, ale czy to oznacza, ze komus kto zapisujac sie do GL jako "normalny" uzytkownik nie moze odbic po jakims czasie szajba? Ludzie sie zmieniaja, to oczywiste. Czy w takim razie takie osoby maja miec immunitet?

konto usunięte

Arvind Juneja:

ośmielę się:)

trzeba zrobić regulamin szczelny i jasny w odbiorze...
To mi wygląda na temat zastępczy, stworzony dla... nie wiem czego - zaznaczam, przeczytałem.
Sam wczoraj stworzyłem temat i wielce się bawiłem widząc, jak Wypowiadający się poczuli możliwość "wypisania się", temat był mniej istotny niż skład dyskutantów.
Tu widzę podobne analogie:)
-------------
Regulamin uzupełnić o:
- konieczność zamieszczania własnych zdjęć
- zakaz używania "nicków" - bo nie każdy musi wiedzieć - bywały już przypadki sławnych inaczej, zobacz wątek o Twoich problemach z telefonem - kto tam Ci doradzał?

Jestem przekonany, że nie będzie potrzeby stosowania "odpowiedzialności zbiorowej" - więcej, będziemy się poznawać również w innych miejscach sieci:)

Miłego dnia.

może jestem męczący...
Ryszard Hapka

Ryszard Hapka Członek zarządu,
Dyrektor IT

Arvind Juneja:

Przyznam że jestem w 80% na tak. Wasze słowo ma dla mnie ogromne znaczenie bo .. hmm.. no lubię Was i chce dla Was jak najlepiej w

a ja jestem w 80% na nie ...
osobiście średnio mam czas na umoralnianie kogoś i tłumaczenia, że robi źle nie podając swoich danych ... jeżeli nie chce - trudno, sam sobie szkodzi, bo nie będzie brany poważnie podczas dyskusji, oferent pracy nie zwróci na niego uwagi, etc ... a skoro delikwenta znam ... dlaczego nie dodawać go do kontaktów?

konto usunięte

uważam, że to przegięcie...
ale to tylko moje skromne zdanie.
Tak samo jak nie umieszczę mojego nazwiska tam gdzie ono teoretycznie powinno być.
Nie zamierzam zostać główną bohaterką googla.
Tomasz Bar

Tomasz Bar finanseosobiste.pl

Paweł Kałamajski:
Arvind Juneja:
Czy w przypadku wyciągania konsekwencji w kierunku takich "brzydkich" profili powinienem stosować zasadę "odpowiedzialności zbiorowej" i zwrócić kursor w kierunku profili osób w kontatach "Harrego"?

Zwrócić kursor - tak. Zwrócić kursor kasujący profil - nie.

Mam wrażenie, że skasowanie profilu osoby aktywnej na GL, która
wśród kilku-kilkuset znajomych ma jednego Harrego to zbyt drastyczne posunięcie.
dokładnie, czasem ktos w szale zaproszeń może przyjąc jakieś Reksia. Ale żeby od razu usuwać go z GL?
Jakieś info się należy, ze nie mozna tolerować łamania regulaminu itp. Dopiero brak odzewu powinien skłonic do dalszych działań,
Magdalena M.

Magdalena M. prawnik- specjalista
d/s zamówień
publicznych

A może wprowadzić instytucję "żółtej kartki"?? Czasami naprawdę w ferworze walki klikamy wszystko na "tka" przy ograniczonej świadomości ;). Myślę, że przy konieczności powtórnego przemyślenia sytuacja wyglądałaby inaczej, a decyzja była inna.
:)
Pozdrawiam

M.M.

konto usunięte

Problem w tym, że nikt z nas, z Arvindem włącznie, nie ma żadnej możliwości ustalenia, kto podaje swoje prawdziwe personalia, a kto - zmyślone. Możemy tylko snuć przypuszczenia. Mniej lub bardziej prawdopodobne aż do graniczących z pewnością, jak w przypadku Harry'ego Pottera. Nigdy jednak nie są one pewne.

Arvindzie! Skąd masz pewność, że nazywam się Wiesław Rewerski? A czy gdybym podczas rejestracji wpisał się jako np. Jerzy Malinowski (przepraszam Malinowskich za użycie tu ich nazwiska), to miałbyś jakieś wątpliwości co do mojej tożsamości?

Nie można nikomu mieć za złe tego, że potrafi radzić sobie z poczuciem niepewności w kontaktach z ludźmi. Tym bardziej, że regulamin niczego mu nie zabrania w tej kwestii. To, kogo wpisujemy sobie do swoich kontaktów jest indywidualną sprawą każdego z nas.

konto usunięte

GL to tylko kolejny sewris społecznościowy. Nie ma w nim nic elitarnego. To, że ktoś będzie mi groził skasowaniem profilu obudzi tylko gromki śmiech na mojej twarzy.

Uwierz mi. Nikt nie będzie płakał.

Usunięcie z GL to nie przecięcie "Centuriona" American Express ani wyrzucenie z Business Center Club.

Ludzie zawsze będą tworzyli swoje alter ego w sieci i nadmuchiwali posiadane atrybuty w profilu vide sekretarka na GL zawsze nazywa się OFFICE MANAGER przez duże O.
Magdalena Żaba

Magdalena Żaba mgr inż.
ELEKTRONIKI I
TELEKOMUNIKACJI

Witam
na gl można zmienić swój opis. Ja w tej chwili nawet nie wiem czy mam tego Harrego w kontaktach czy nie

wiem na pewno że zaproszenia od takiego nie akceptowałam ani nie zapraszałam,

skąd więc pewność że osoby w jego kontaktach nie kontaktowały się z Janem Kowalskim który potem ewoluował do Harrego?

Może upomnienia?

Ban czasowy?

Bez szaleństw ;)
Arvind Juneja

Arvind Juneja Współtwórca @
Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

Ok, ale jesteś w stanie stwierdzić, czy osoba, która zapraszała, to zapraszała Harrego Pottera z Hogwartu - czy Jana Kowalskiego z UW?

a jeśli powiem że w 80% przypadków takich Harrych jestem w stanie stwierdzić na 100% czy ktoś taki profil stworzył czy tylko zmienił po czasie bo mu odbiło? Nie jestem samobójcą, powiedzmy że reakcja była by w momencie w którym faktycznie byłbym pewien że ktoś jest od początku Potter a nie Jan Kowalski.

Temat jest rzecz jasna czysto hipotetyczny więc prosiłbym podejść do niego bez emocji. Byłem ciekaw Waszego zdania i jak widać warto było bo zdania są bardzo odmienne.

To, kogo wpisujemy sobie do swoich kontaktów jest indywidualną sprawą każdego z nas.

to czy pozwole komuś na moich oczach np. ukraść cukierka w sklepie to też indywidualna sprawa... czyn brzmi niegroźnie ale w świetle prawa kradzież...

dokładnie, czasem ktos w szale zaproszeń może przyjąc jakieś Reksia. Ale żeby od razu usuwać go z GL?
Jakieś info się należy, ze nie mozna tolerować łamania regulaminu itp. Dopiero brak odzewu powinien skłonic do dalszych działań,

no więc tak jak wspominałem wyżej, upomnienia brzmią sensownie.
Umówmy się, jakbym miał kasować wszystkich którzy pozwalają na łamanie regulaminu "bez upomnienia" to z czasem musiałbym pewnie skasować i swój profil... zerkne dziś w swoje kontakty, ciekawe ile zdjęć poleci.

Przy okazji wolałbym abyśmy się skupili na przypadkach w których to zawartość "tekstowa" profilu jest fake a nie jego zdjęcie (łatwiej ją zweryfikować).

- > http://www.goldenline.pl/ustawienia/prywatnosc "Kto może oglądać mój profil: - > Wszyscy zarejestrowani w GoldenLine".

- konieczność zamieszczania własnych zdjęć
- zakaz używania "nicków" - bo nie każdy musi wiedzieć - bywały już przypadki sławnych inaczej, zobacz wątek o Twoich problemach z telefonem - kto tam Ci doradzał?

III Rejestracja i Konto

§ 13. Użytkownik zobowiązany jest do podania prawdziwych danych. W szczególności wymagane jest podanie następujących danych: imienia, nazwiska, adresu e-mail oraz hasła, a także podać miejscowość, województwo oraz wybrać branżę.(...)

V Korzystanie z usług GoldenLine świadczonych w ramach GoldenLine.pl
§ 28.
Użytkownik może zamieszczać jedynie zdjęcia przedstawiające jego osobę w sposób umożliwiający jej rozpoznanie. (....)

wszystko jest, trzeba tylko przeczytać co się zaakceptowało.
Regulamin to coś co tworzy się razem z Wami, wpływacie na to co się tam będzie pojawiać dlatego wszelkie uwagi jak najbardziej mile widziane :)
Arvind Juneja

Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

p.s. dostałem bardzo niemiłą wiadomość od jednego z czytelników tematu i miałbym do Was ogromną prośbę... nie bijcie! ja tylko pytam bo jestem ciekaw Waszego zdania, nie musicie się obawiać o swoje konta bo nawet jeśli w przyszłości zostanie coś w tym kierunku zrobione to najpierw się będę nad tym dłuuuuugo zastanawiał i z pewnością wezmę pod uwagę WSZYSTKIE Wasze opinie... dlatego jeśli ktoś jeszcze ma ochotę mnie zbluzgać na priv za to że dzielę się z Wami moimi przemyśleniami to proszę, nie.Arvind Juneja edytował(a) ten post dnia 14.12.07 o godzinie 10:32
Janusz K.

Janusz K. Ekspert rozwoju i
przyszłości firm,
struktur, systemów
or...

Proponowałem już w innym miejscu, aby uczestnik nie miał - po zarejestrowaniu się - możliwości edytowania imienia i nazwiska. Żeby mógł to robić tylko moderator.

Miłośników obowiązku umieszczania zdjęć proszę o zdefiniowanie wzorca zdjęcia, bo tych jest na GL mnóstwo... ;-))

konto usunięte

- > http://www.goldenline.pl/ustawienia/prywatnosc "Kto może oglądać mój profil: - > Wszyscy zarejestrowani w GoldenLine".

Arwind - to nie działa tak jak trzeba... Już o tym rozmawialiśmy kiedyś - sprawdzałam. i nadal pokutuje jeszcze to, że kiedyś cytaty były z całym nazwiskiem.
Poza tym, czy regulamin się nie zmienił? Czy portal się nie zmienił?

Jak możesz sprawdzić nazwisko? - czy GL ma prawo legitymować?

Wszystkie zacne zasady są super, ale.... przy chęci stworzenia dużej społeczności - nie jesteś w stanie zapewnić bezpieczeństwa klubowiczów i jak się domyślam nie chcesz ponosić też za nich konsekwencji rozdystrybuowania ich danych osobowych.
Magdalena S.

Magdalena S. *Szkolenia*Fundusze
Europejskie*Doradztw
o*

a propos umieszczania bądź nieumieszczania nazwiska

dziś trafiłam na przykład artykułu opublikowanego w internecie, w którym wykorzystano moją (i kilku innych członków GL) wypowiedź nt. zadany w którejś z grup, o dyskryminacji palaczy.

nie wyraziłam zgody na umieszczanie jakichkolwiek moich wypowiedzi poza forum

jak można temu zapobiec?

przejmujemy się jakimś Harrym Potterem, a nie zwracamy uwagi na sprawy ważne, które mogą w pewnym momencie naprawdę zaszkodzic.

PS. u mnie akurat system ochrony danych działa
dane wykorzystał zatem ktoś z Golden'a

a wystarczyło zapytac czy się zgadzam..Magdalena S. edytował(a) ten post dnia 14.12.07 o godzinie 11:01

konto usunięte

Więcej się po Tobie Arvind spodziewałem.
Wypuszczę serię lewych profili z dedykacją chyba.

konto usunięte

Magdalena S.:
a propos umieszczania bądź nieumieszczania nazwiska

dziś trafiłam na przykład artykułu opublikowanego w internecie, w którym wykorzystano moją (i kilku innych członków GL) wypowiedź nt. zadany w którejś z grup, o dyskryminacji palaczy.

nie wyraziłam zgody na umieszczanie jakichkolwiek moich wypowiedzi poza forum

jak można temu zapobiec?

przejmujemy się jakimś Harrym Potterem, a nie zwracamy uwagi na sprawy ważne, które mogą w pewnym momencie naprawdę zaszkodzic.

zapewne przez użytkownika...
i właśnie dlatego olewam ten zapis w regulaminie celowo - a jesli to przeszkadza - można mnie usunąć.
Basia K.

Basia K. dziennikarstwo,
kreacja, walka z
ograniczeniami
technicznymi

Widząc nieprawidłowy profil zgłaszam go - co obsługa w osobie Arva zapewne wie ale z odpowiedzialnością zbiorową się nie zgadzam. Po pierwsze i najważniejsze - regulamin nie nakazuje zgłaszania profili łamiących go, to dobra wola i własnie odpowiedzialnośc użytkowników pomaga obsłudze znajdować je.
to tyle, ale pytanie usprawiedliwione

kwestia zdjęć to inna bajka - już o tym dyskutowaliśmy, że portretowe, en face, z widocznymi oczami (to twój pomysł :P) nie jest konieczne, byleby osoba była rozpoznawalna bez problemu. Wolę to niż brak zdjęcia.

chociaż jak widzę nowy profil ze zdjęciem galadrieli (władca pierścieni sie kłania) to zamiast zgłaszać czekam czy się ta osoba zorientuje że tak być nie powinno.

nie wiem jak to jest teraz, ale więcej monitowania mniej kasowania
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Zawsze odpowiedzialność zbiorowa jest pomyłką.
I mam jakieś takie doświadczenia, że o odpowiedzialności zbiorowej wspomina zwykle ten, kto chce się pozbyć odpowiedzialności własnej. Jakoś tak mi się do tej pory w życiu trafiało.Dagmara D. edytował(a) ten post dnia 14.12.07 o godzinie 12:11
Arvind Juneja

Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

Patryk Tyburkiewicz:
Więcej się po Tobie Arvind spodziewałem.
Wypuszczę serię lewych profili z dedykacją chyba.
jeszcze nic nie zrobiłem i nie wiadomo czy w ogóle ale widzę że w ramach protestu aż musiałeś zmienić zdjęcie na takie którego - jak dobrze wiesz - być nie powinno. Przykre że nie potrafisz inaczej okazać swojego "niezadowolenia" ale jeszcze bardziej przykre że czuję że Cię zawiodłem...a bu.

Zawsze odpowiedzialność zbiorowa jest pomyłką.
I mam jakieś takie doświadczenia, że o odpowiedzialności zbiorowej wspomina zwykle ten, kto chce się pozbyć odpowiedzialności własnej. Jakoś tak mi się do tej pory w życiu trafiało.

a ja takich doświadczeń nie mam dlatego pytam Was i cieszę się że dzielicie się ze mną swoją wiedzą :)

w tym przypadku jednak nie chcę zwalać na nikogo odpowiedzialności bo i jak...

z odpowiedzialnością zbiorową się nie zgadzam. Po pierwsze i najważniejsze - regulamin nie nakazuje zgłaszania profili łamiących go

ale nie było mowy o zgłaszaniu a o np. przyjmowaniu zaproszeń od Elvista co jest równoznaczne z akceptacją łamiących regulamin.. Król nie żyje, deal with it...

a po drugie?
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

I dlatego uważam, że mądry z Ciebie człowiek.
Pytasz i wyciągasz wnioski. I o to chodzi.
Szacuneczek.

Wyślij zaproszenie do