konto usunięte

Temat: dokąd dobrnie WIG 20

Eryk N.:
Doprawdy nie da się zabezpieczyć przyszłości rynków(chociażby poprzez niespuszczanie psów typu sub-prime ze smyczy), bez ich rozstrzeliwania?

Nie byloby problemu typy sub-prime gdyby nie Wall Street !! wiec nie byloby z czego oczyszczac. Polecam, poki jeszcze nie skasowalem .... program z CNN. Mowia tam otwarcie ze subprime to byla celowa POLITYKA !!

i wierzysz im?

Michal

Jesli "target group" dla kredytow hipotecznych byla grupa osob, ktora jeszcze pod koniec lat 60tych byla omijana z daleka przez bankierow, ktorej nie stac na takowy z braku srodkow utrzymania, lub z srodkami na min. socjalne. A pod koniec lat 90tych ta sama grupa stala sie glwonym celem, dla kredytodawcow .... Czy Ty pozyczylbys pieniadze takim ludziom? Jaka "nadzieje" bys mial ze ci oddadza?

A typ kredytu? Zaczyna sie na 1% a po 2 latach kredyt automatycznie zmienia oprocentowanie na 2wu cyfrowe? Dla takiej polityki udzielania kredytu sa 2 okreslenia - DEBILIZM lub celowa polityka.

konto usunięte

Eryk N.:
Michal

Jesli "target group" dla kredytow hipotecznych byla grupa osob, ktora jeszcze pod koniec lat 60tych byla omijana z daleka przez bankierow, ktorej nie stac na takowy z braku srodkow utrzymania, lub z srodkami na min. socjalne. A pod koniec lat 90tych ta sama grupa stala sie glwonym celem, dla kredytodawcow .... Czy Ty pozyczylbys pieniadze takim ludziom? Jaka "nadzieje" bys mial ze ci oddadza?

to dziala troche na innej zasadzie - tzw. greater fool theory.
Z wielka checia dalbym taki kredyt na miejscu bankiera, jesli bym wiedzial ze mam po drugiej stronie telefonu kupca na ten kredyt (oczywiscie re-pakowany z innymi wierzytelnosciami etc.). To nie jest zaden spisek, tak to dziala

Michal:

Tylko ci kupcy nie byli poinformowani do konca co kupuja. Wall Street walil scieme, a przykladem sa umowy w ktorych sie zabezpieczali przed jakakolwiek odpowiedzialnoscia za produkt ktory wciskali.

Wiedzieli ze sie sypnie i sie przed tym zabezpieczyli (i to nie poprzez ubezpieczenie przed ryzykiem tylko poprzez umycie raczek). Celowosc "czarno na bialym"

konto usunięte

Eryk N.:
Michal:

Tylko ci kupcy nie byli poinformowani do konca co kupuja. Wall Street walil scieme, a przykladem sa umowy w ktorych sie zabezpieczali przed jakakolwiek odpowiedzialnoscia za produkt ktory wciskali.

Wiedzieli ze sie sypnie i sie przed tym zabezpieczyli (i to nie poprzez ubezpieczenie przed ryzykiem tylko poprzez umycie raczek). Celowosc "czarno na bialym"

jaki jest moral, bo na razie nie widze zadnego
ps. nie wyobrazam sobie ze kupiec strukturyzowanych CDO nie wiedzial co kupuje. Jesli istotnie tak bylo to jest kretynem i zasluguje na kare

konto usunięte

Patryk Lecki:
Jaki sens ma ruinowanie całego systemu i gospodarki jako całości?
Po cholerę komu sznury na finansistów jeśli to nic nie zmieni w sytuacji?

nie sadze zeby gospodarka została zruinowana, nawet powazny kryzys typu depresja nie oznaczałby czegos na miare 1929-1934 - po prostu nie ten swiat - są dziś Chiny, są mnozace sie na potęgę Indie - nawet jak USA pojdzie na dno na pare lat, to reszta jakos pociagnie , mamy inne realia i az takiej katastrofy by nie było.. Skutki bylyby bardzo bolesne dla wiekszosci Amerykanów, nieprzyzwyczajonych do oszczedzania, ale atmosfera oczyscilaby sie zdecydowanie bez tak dramatycznych skutków jak w latach 30-tych, chocby z tego powodu, ze (tak sądzę) nikt nie wpadłby na tak makabryczne pomysły ratowania (czyli dobijania) gospodarki jakie miał Hoover czy Roosevelt. NIE chodzi tu o ukarnie spoleczenstwa - spoleczenstwo jest karane codziennie jesli ten system ktory obecnie jest, utrzyma sie jeszcze. Codziennie przecietny amerykanin bedzie dopłacał do chciwosci bankierów i Wall street, te miliardy jakie wpakują w F.M przeciez nie wezmą się z powietrza, nie? Ktos doprowadził do nadmuchania balonu kredytowego, ktos za tym stoi, call it Fed, call it Greenspan - nie wiem. Nie wiem czy to celowo czy nie. Jedno jest pewne - banki obłowiły się niemiłosiernie przez ostatnie 5 lat, zrobiły kokosowe interesy, a teraz gdy grunt sie pali pod nogami, mają panike w oczach i co? I uratuje ich amerykjanski podatnik, czesto ten, ktory kredytu w zyciu na oczy niewidział. Jest to wysoce niemoralne, i tyle. Normalny socjalizm, w zakamuflowanych pieknych słowkach, czyli "My robimy kupę, a wy sobie frajerzy posprzątajcie".

Doprawdy nie da się zabezpieczyć przyszłości rynków(chociażby poprzez niespuszczanie psów typu sub-prime ze smyczy), bez ich rozstrzeliwania?

nie ma po co zabezpieczac - rynek sam oczysciłby wszystko w rok. Po panice w 1907 (porownywalna z paniką 1929 roku, okreslana jako 2 najwieksza panika XX wieku rynek wyszedł na prostą juz po... roku). Od kiedy FEd i amerykanski rząd zaczał gmerac wiecej w gospodarce, mamy ciagłe bessy, kryzysy, co kilka lat jakas wtopa, non stop od 80 lat. Kiedys tez byly kryzysy ale nie na taką skalę..

Przeciez te subprimy, masowe kredytowanie ludzi bez jakiejkolwiek historii kredytowej - KTOS powinien za to zaplacic. Ale dlaczego podatnik? Niech płacą za to banki, ich CEO itd. Wiedzieli co robią. NIE ma mowy, by byli tak głupi, ze udzielajac bilionów niesciagalnych kredytów nie wiedzieli co robią. A jesli NIE wiedzieli - tym gorzej dla nich, to znaczyłoby ze są zbyt głupi by prowadzić bank!
Macie o niebo większą wiedzę ode mnie, ale mam wrażenie że wam doktrynalnie po prostu przeszkadza interwencja państwa, efekty jej są wyjątkowo drugoplanowe. Ponadto co to za gadka o oczyszczeniu rynku itp?

ja nie mam wiedzy, jestem ekonomicznym amatorem, czytam sobie ale do prawdziwej wiedzy mam ogromny szacunek. Czytam sobie i tylko rozważam co z tego bedzie. Doktrynalnie nie przeszkadza mi interwencja, tyle ze po prostu historia uczy, ze panstwowe interencje niosą gorsze skutki niz ich brak. Nie moja wina, ze rząd za cokolwiek się weźmie, to spieprzy temat, że hej. :))Hubert S. edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 15:34

konto usunięte

rozważam co z tego bedzie. Doktrynalnie nie przeszkadza mi interwencja, tyle ze po prostu historia uczy, ze panstwowe interencje niosą gorsze skutki niz ich brak. Nie moja wina, ze rząd za cokolwiek się weźmie, to spieprzy temat, że hej. :))

Ooo pod tym się nie podpisze interwencja państwa w czasach kryzysu być musi.
Zarówno roboty publiczne w latach 30-tych jak i interwencja fiskalna (podatki) w latach 60-tych bodajże przyniosła bardzo dobre skutki.(wale faktami z pamięci możecie poprawiać)

-------

Interwencja nie znaczy zaraz socjalizm.Konrad Rudzki edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 16:06

konto usunięte

uf. Myślałem że tylko ja tak gadam.
pzdr

konto usunięte

Konrad Rudzki:
>

Zarówno roboty publiczne w latach 30-tych jak i interwencja fiskalna (podatki) w latach 60-tych bodajże przyniosła bardzo dobre skutki.(wale faktami z pamięci możecie poprawiać)

oczywiscie, roboty publiczne dały prace czesci ludzi, tyle ze wczesniej monstrualnie podnosi się podatki, by znaleźc pieniadze na te roboty, co powodowało kolejne fale bezrobocia w innych sektorach. Newa Deal był chorym pomysłem, przedłuzył recesje o conajmniej 5-6 lat, i gdyby nie wojna, ktora dała potezne zamowienia w przemysle, trwałaby ona tam pewnie kolejne 5 lat! New Deal zniszczył niemal całkowicie wolny handel (Smoot-Hawley tarriff, słyszał kto o tym? 20 000 produktów obłozono zabójczymi cłami, powodując, ze handel swiatowy z USA całkowicie niemal zamarł). Monstrualnie podnisiono podatki, do poziomów nienotowanych nawet w czasie wojny! Przez krachem podatki siegały do 25 %, po wprowadzeniu new dealu siegneły powyzej 70-75%! Dodatkowo, administracja rządowa miala manie utrzymywania wysokoch cen, jako ze uwazano, ze spadajace ceny są powodem bezrobocia itd - byla masowa deflacja, wiec uparli sie zeby utrzymywac ceny wysoko - skutkiem czego tania zywnosc była niszczona, byle tylko nie sprzedawano jej po niskich cenach. Ludzi umierali z głodu, ale rząd niszczyl miliony ton mleka, zboza, zeby tylko nie poszło tanio na rynek i nie powodowało dalszej przeceny towarów. To wlasnie zrobiono w New Deal, a bezrobocie wcale tak bardzo nie spadło, spadało bardzo długo nawet po tym jak indeksy dawno odbiły w góre. Roosvelt to najwiekszy złodziej w historii Ameryki, okradł Amerykanów wlasciwie z całego złota. Jego Order 6102 z kwietnia 1933 roku po prostu pozbawił Amerykanów złota fizycznie, posiadanie złota było zabronione po karą, i zakaz ten znisiono dopiero za Nixona.. Tego nie zrobił nawet Bierut w Polsce stalinowskiej. Aha, po tym jak całe złoto znalazło się w skarbcu rządowym, sztywną cene uncji złota z 21 dolarów jednym podpisem zmieniono na 35 $! - czyli de facto rząd jednym ruchem zarobił prawie 100 %, a wszyscy ktorzy jeszcze mieli złoto, stracili połowę.

a zresztą, poczytaj sobie pare ciekawostek,

http://www.cato.org/pubs/tbb/tbb-0508-25.pdf

http://www.lewrockwell.com/anderson/anderson154.html

to tylko 2 linki, mam tego wiecej, i mozna mowic co sie chce, ale z zelaznymi danymi ciezko polemizować.
Zbigniew Barski

Zbigniew Barski wpółwłaściciel,
Perspektive S.C.

Martwi mnie to, ze mało kto sobie zdaje sprawę czym naprawdę, i JAK wielką firmą jest F.M - to jest gigant, ręczy za kilka czy kilkanascie bilionów (polskich, nie amerykanskich, amerykanskie to juz tryliony) w hipotekach - to pokazuje skalę problemu, jesli rząd musiał "ratować" je.

kilkanaście bilionów? R U SURE?? Byłem święcie przekonany, że trochę ponad biblion...

konto usunięte

Zbigniew Barski:

kilkanaście bilionów? R U SURE?? Byłem święcie przekonany, że trochę ponad biblion...

kilka, mialem na mysli kilka, ale patrzyłem na całosc, 12 trillions jak podają, wiec stąd przejęzyczenie (niecelowe, ale przepraszam za bład- natomiast skala jest przeogromna tak czy siak)

pierwszy z brzegu cytat z kazdego serwisu fin.:

"Foreign central banks had concerns about the two companies, in part because of their size, Paulson said. Fannie and Freddie make up almost half of the $12 trillion U.S. mortgage market. U.S. investors also wanted to know what they were facing, he said."

prawię połowe z 12 bilionów, czyli powiedzmy ze 6. A nawet 5. to jest 5000-6000 miliardów dolarów mowiąc po polsku. :))Hubert S. edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 16:59
Miсhal S.

Miсhal S. quidquid latinum
dictum est, altum
viditur

Konrad Rudzki:
Zarówno roboty publiczne w latach 30-tych jak i interwencja fiskalna (podatki) w latach 60-tych bodajże przyniosła bardzo dobre skutki.

Konkretnie to jakie "dobre"
i dla kogo dobre
poza tym dobre w krotkim, srednim, czy dlugim terminie ;>
Zbigniew Barski

Zbigniew Barski wpółwłaściciel,
Perspektive S.C.

Hubert S.:
Zbigniew Barski:

kilka, mialem na mysli kilka, ale patrzyłem na całosc, 12 trillions jak podają, wiec stąd przejęzyczenie (niecelowe, ale przepraszam za bład- natomiast skala jest przeogromna tak czy siak)

pierwszy z brzegu cytat z kazdego serwisu fin.:

"Foreign central banks had concerns about the two companies, in part because of their size, Paulson said. Fannie and Freddie make up almost half of the $12 trillion U.S. mortgage market. U.S. investors also wanted to know what they were facing, he said."

prawię połowe z 12 bilionów, czyli powiedzmy ze 6. A nawet 5. to jest 5000-6000 miliardów dolarów mowiąc po polsku. :))Hubert S. edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 16:59

No tak ... po cichu liczyłem, że tani dolar wzmocni gospodarkę US również wpływając pozytywnie na rynek nieruchomości. W sumie dolar dalej jest tani co przecież nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę "kraju mlekiem i miodem..."

konto usunięte

michal S.:
Konrad Rudzki:
Zarówno roboty publiczne w latach 30-tych jak i interwencja fiskalna (podatki) w latach 60-tych bodajże przyniosła bardzo dobre skutki.

Konkretnie to jakie "dobre"
i dla kogo dobre
poza tym dobre w krotkim, srednim, czy dlugim terminie ;>

Mówię o USA.

Nie o Polsce.Konrad Rudzki edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 19:18
Miсhal S.

Miсhal S. quidquid latinum
dictum est, altum
viditur

o USA pytalem...

Ja mysle o tych interwencjach mniej wiecej
to co opisal Hubert.

Hubert S.:
Konrad Rudzki:
>

oczywiscie, roboty publiczne dały prace czesci ludzi, tyle ze wczesniej monstrualnie podnosi się podatki, by znaleźc pieniadze na te roboty, co powodowało kolejne fale bezrobocia w innych sektorach. Newa Deal był chorym pomysłem, przedłuzył recesje o conajmniej 5-6 lat, i gdyby nie wojna, ktora dała potezne zamowienia w przemysle, trwałaby ona tam pewnie kolejne 5 lat! New Deal zniszczył niemal całkowicie wolny handel (Smoot-Hawley tarriff, słyszał kto o tym? 20 000 produktów obłozono zabójczymi cłami, powodując, ze handel swiatowy z USA całkowicie niemal zamarł). Monstrualnie podnisiono podatki, do poziomów nienotowanych nawet w czasie wojny! Przez krachem podatki siegały do 25 %, po wprowadzeniu new dealu siegneły powyzej 70-75%! Dodatkowo, administracja rządowa miala manie utrzymywania wysokoch cen, jako ze uwazano, ze spadajace ceny są powodem bezrobocia itd - byla masowa deflacja, wiec uparli sie zeby utrzymywac ceny wysoko - skutkiem czego tania zywnosc była niszczona, byle tylko nie sprzedawano jej po niskich cenach. Ludzi umierali z głodu, ale rząd niszczyl miliony ton mleka, zboza, zeby tylko nie poszło tanio na rynek i nie powodowało dalszej przeceny towarów. To wlasnie zrobiono w New Deal, a bezrobocie wcale tak bardzo nie spadło, spadało bardzo długo nawet po tym jak indeksy dawno odbiły w góre. Roosvelt to najwiekszy złodziej w historii Ameryki, okradł Amerykanów wlasciwie z całego złota. Jego Order 6102 z kwietnia 1933 roku po prostu pozbawił Amerykanów złota fizycznie, posiadanie złota było zabronione po karą, i zakaz ten znisiono dopiero za Nixona.. Tego nie zrobił nawet Bierut w Polsce stalinowskiej. Aha, po tym jak całe złoto znalazło się w skarbcu rządowym, sztywną cene uncji złota z 21 dolarów jednym podpisem zmieniono na 35 $! - czyli de facto rząd jednym ruchem zarobił prawie 100 %, a wszyscy ktorzy jeszcze mieli złoto, stracili połowę.

a zresztą, poczytaj sobie pare ciekawostek,

http://www.cato.org/pubs/tbb/tbb-0508-25.pdf

http://www.lewrockwell.com/anderson/anderson154.html

to tylko 2 linki, mam tego wiecej, i mozna mowic co sie chce, ale z zelaznymi danymi cieżko polemizować.
Ciekawe że Amerykanom bardzo się to spodobało-wybrali Roosevelta na prezydenta na następne trzy kadencje po cztery latka...
Ten "super-złodziej "zanim okradł Amerykanów w jakiś cudowny sposób doprowadził do tego ze ktoś złożył projekt 'new deal",a następnie posługując się .zapewne jakimiś magicznymi zaklęciami doprowadził do przegłosowania tej ustawy w kongresie...ale spryciak haha.
Mariusz S.

Mariusz S. IT Infrastructure
Administrator,
Teradata Poland

michal S.:
o USA pytalem...

Ja mysle o tych interwencjach mniej wiecej
to co opisal Hubert.

spoko nie długo przyjdą spadki ;) .. ale lukę trzeba pokryć na wigu20

Obrazek
Mariusz Syski edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 21:28
Tomasz Brysiak

Tomasz Brysiak Trader-WYNIKI Z
INWESTYCJI Z LAT
2010-2013. RESULTS
FROM...

Tomasz Brysiak:
Tomasz Brysiak:
Tak to widzę. Wig 20 w strefie 2780-2880 pkt na koniec roku.

Obrazek

Obrazek

Mimo wszystko będą wzrosty. Niedzwiedzie niech nadal biją pianę. pozdTomasz Brysiak edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 22:47
Adam Pietrasiewicz

Adam Pietrasiewicz Półliterat, Audytor
dostępności

Mariusz Syski:
spoko nie długo przyjdą spadki ;) ..
Tomasz Brysiak:
Mimo wszystko będą wzrosty.

Jak rozumiem, należy kupować albo nie kupować.

Jest to doskonała strategia, która prowadzi do szybkiego wzbogacenia się. Postaram się ją wprowadzić w życie.

konto usunięte

Hubert S.:
Konrad Rudzki:
>

oczywiscie, roboty publiczne dały prace czesci ludzi, tyle ze (...)

Hubert robi się bardzo fajny wątek możesz założyć gdzieś osobny temat/grupę? bo zaqczynam się gubić - jedni o WIG20 inni o ekonomii czasu lat 30-tych.Proponuję aby przenieść się gdzieś indziej.Konrad Rudzki edytował(a) ten post dnia 09.09.08 o godzinie 08:33

Następna dyskusja:

dokąd dobrnie S&P 500

Wyślij zaproszenie do