Tomasz J.

Tomasz J. Analiza i
zarządzanie

Temat: Trading!

W tym wątku przedstawiamy konkretne pozycje inwestycyjne!

Najlepiej takie, których wynik w momencie publikacji nie jest jeszcze znany :-) Nie chodzi bowiem o to, by chwalić się jacy to jesteśmy wspaniali, ale żeby nawzajem się od siebie uczyć.

1. Idealnie opisana transakcja to:

a) planowany poziom (i czas:) wejścia
b) oczekiwany kierunek ruchu wraz z argumentami przemawiającymi za naszym postrzeganiem sytuacji (zarówno fundamenty jak i AT)
c) strategia zarządzania pozycją - zakładane poziomy (i z grubsza czas) realizacji zysku (TP) i straty (SL).

Najlpiej przedstawiać powyższe elementy w formie graficznej, zaznaczajć wszystko na wykresie.

Mam nadzieję, że inicjatywa spotka się z żywym zainteresowaniem:-)
Tomasz J.

Tomasz J. Analiza i
zarządzanie

Na początek transakcja, którą opisałem po krótce wczoraj w "dokąd dobrnie wig20..."

Postrzegam rynek jako "niedźwiedzi" w średnim okresie tj. uważam, i nie jestem odosobniony w tej ocenie, że zbliżamy się do puntku zwrotnego.

Na kontrakcie terminowym na indeks DJIA wyznaczyłem poziomy zniesienia bessy (zapewne trochę inaczej niż robi to większość:). Co ciekawe, a doszedłem do tego stosunkowo niedawno, poziom 50% zniesienia bessy znajduje się w luce spadkowej z października 2008.(na rynku kasowym)

W konsekwencji obszar luki uznałem za znaczący, tzn. że stanowi on silny opór dla trendu wzrostowego a w przyszłości będzie silnym wsparciem na rynku byka.

Uznałem, że po kilku wzrostowych sesjach z rzędu nadszedł dobry moment do otwarcia krótkich. Rozpocząłem wczoraj budowanie dużej pozyji wchodząc w krótkie w systematycznych odstępach od dolnej krawędzi luki aż do poziomu fibo 50% zniesienia bessy, o którym powyżej.

Reszta info na wykresie.

Obrazek
Tomasz Jegier edytował(a) ten post dnia 10.11.09 o godzinie 20:36

konto usunięte

Niezły jesteś taki rynek skracać,choć masz ku temu powody:

Obrazek

Edytuję bo nie było TP -najbliższa pozycja zamknięta właśnie,była otwarta przed otwarciem dziś bo takie zachowanie jak aktualne czyli kolejny wzrost jest absolutnie pewne w USA.Dalszą trzymam dalej jest ryzyko potężnej euforii i wybicia z kanału górąTomasz B. edytował(a) ten post dnia 10.11.09 o godzinie 21:24

konto usunięte

Tomek policzyles risk/reward ratio ?
wg zalozen z obrazka 1,28:1
Ireneusz Adamczyk

Ireneusz Adamczyk Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną

Oto moja transakcja. Moim zdaniem zakończyliśmy zygzak korygujący na FW20 (fala 2). Wejście po zniesieniu 78.6% i odwróceniu.

Entry - 2365 (+ spread 3)
SL - 2400 (1 tick powyżej szczytu + spread 3).
TP - min. 2159 (fala 3 równa fali 1).

Zasięg czasowy - 7-10 sesji.

Obrazek

Pozdrawiam
Tomasz J.

Tomasz J. Analiza i
zarządzanie

Darkestlie tia:
Tomek policzyles risk/reward ratio ?
wg zalozen z obrazka 1,28:1

Właśnie taki jest:-) Wiem, to newiele, ale mam żelazne zasady -
a) nigdy nie przesuwam egzekucji w przypadku gdy rynek zbliży się do mojego SL (więc stawiam od razu maksymalnie szeroki jaki jestem w stanie przyjąć na klatę:)
b) nigdy nie przyspieszam realizacji transakcji zyskownej, czyli od razu ustawiam wąski TP i nigdy nie przesuwam go w stronę poziomu otwarcia.

Nie ma sensu się oszukiwać. Kiedyś ustawiałem stopy automatycznie, zgodnie z książkami:-) ale często je później przesuwałem, a tak sytuacja jest jasna od początku.
Tomasz J.

Tomasz J. Analiza i
zarządzanie

Ireneusz Adamczyk:
SL - 2400 (1 tick powyżej szczytu + spread 3).
TP - min. 2159 (fala 3 równa fali 1).

Zasięg czasowy - 7-10 sesji.
Irku, transakcja wygląda bardzo sensownie, ale musisz się liczyć z tym, że zostaniesz wyrzucony z rynku na czwartkowym otwarciu, na poziomie znacznie wyższym od SL. Oczywiście, w mojej ocenie trend się do tego czasu odwróci i nieźle zarobisz :) ale, osobiście, nawet gdy przez całą sesje mam SL, to tuż przed zamknięciem likwiduje go(technicznie, nie - mentalnie). W razie ruchu nam przeciwnego, wąski SL nas nie uratuje, przeciwnie - będzie przyczyną nieplanowo dużej straty.

Gdy między sesjami SL jest tylko mentalny (wciąż mówimy o typie transakcji jaki przedstawiłeś) w przypadku gdy rynek otwiera się dużą luką, niekorzystną dla naszej pozycji, możemy spróbować dać rynkowi szansę zamknięcia luki i dopiero wyjść z pozycji.

Wszyscy wiemy, że często tak właśnie się dzieje:)

Pozdrawiam!
Ireneusz Adamczyk

budować przewagę
konkurencyjną

Tomku - jeśli kurs wyjdzie poza szczyt, to znaczy, że założenia całej transakcji były złe i nie warto jej na siłę utrzymywać.

Dziś US nie zaszalały, jest jeszcze jutro. Dopóki rynek nie pokaże, że jestem w błędzie, to się będę tej transakcji trzymał ;)

Trzymaj kciuki! ;)

Pozdrawiam
Tomasz J.

Tomasz J. Analiza i
zarządzanie

Ireneusz Adamczyk:
Chyba nie do końca jasno się wyraziłem.

Jesli rynek wyjdzie ponad szczyt to bezwględnie nalezy zamknąć pozycję, jednak można to zrobić po mniej lub bardziej niekorzystnej cenie.

Moim zdaniem w syt. gdy otworzymy się luką, lepiej chwilę poczekać, zobaczyć czy rynek nie chciałby domknąć luki i dopiero odlecieć :-) W przypadku gdy zostajesz z SL na noc ( a w tej transakcji nawet na dwie noce:) pozbawiasz się wpływu na swoją pozycję.

Rozumiem, co jest Twoją intencją i ogólnie rzecz biorąc - masz rację, ale luki rządzą się swoimi prawami :-)

Trzymam kciuki za nas obu:-)
Ireneusz Adamczyk

budować przewagę
konkurencyjną

A - rozumiem :) Tylko czasem cena wraca, a czasem... :)

Z innej beczki - dlaczego budujesz pozycję przed jakimkolwiek sygnałem, że trend się odwrócił? Trochę to ryzykowne... Ale pewnie masz jakieś powody?

Pozdrawiam

konto usunięte

Witam Panowie Niedźwiedzie
Jako stary niedźwiedź popieram Was całym sercem i zajętą pozycją ale jak widzę co wyprawia EURUSD to niepokoi się moje niedźwiedzie serce. Zastanawiam się jakie są szanse na chwilową dekorelację rynków. Chodzi mi o sytuację, że EURUSD będzie rósł a rynki kapitałowe będą spadać. Choćby kilka dni. Ech rozmarzyłem się.
Miłego świętowania.

konto usunięte

Ireneusz Adamczyk:
Z innej beczki - dlaczego budujesz pozycję przed jakimkolwiek sygnałem, że trend się odwrócił? Trochę to ryzykowne... Ale pewnie masz jakieś powody?

Pozdrawiam
Łapanie górek.. poza tym nie ma sensu kopać się z koniem..

też się nad tym zastanawiam..
Uznałem, że po kilku wzrostowych sesjach z rzędu nadszedł dobry > moment do otwarcia krótkich. Rozpocząłem wczoraj budowanie dużej > pozyji wchodząc w krótkie w systematycznych odstępach od dolnej > krawędzi luki aż do poziomu fibo 50% zniesienia bessy, o którym > powyżej.
ale moze Ciebie to drogo kosztować.. ja rozważam inny scenariusz.. fundamenty mozna sobie na razie darować, rynek ma szanse wzrosnąć w tej fali do ok 2600 pkt.. jesteś poza rynkiem? Potem korekta do 2400-2450 i nastepny poziom docelowy 2900-3000 wg mnie na fali quasioptymizmu bardzo prawdopodobne..

ps jedyne co mnie zstanawia to zbytni optymizm, przy 2190 byłem "zapakowany" po uszy w akcje, większość wróżyła 1900-2000.. teraz wiatr wieje w druga stronę, ale zastanawiające jest nagłe pojawienie się w mediach serii bardzo, bardzo pozytywnych analiz..
Paweł P.

Paweł P. Operations Director,
Ipsos

Panowie, jedno pytanie. Czy te Wasze strzały to teoretycznie czy tak też zajmujecie pozycję? Pytam, bo niedźwiedzie propozycje "pod prąd" rynkowi mogą kosztować sporo i zastanawiam się czy bez sygnałów zmiany trendu tak jedziecie... Może również na miedzi ktoś ponawia krótkie... właściwie czemu nie też rośnie ...
Jeżeli o mnie chodzi to:
SHORT CHFPLN (kolejno 2.81, 2.77, 2.75)
LONG WHEAT (506$, SL 480$)

konto usunięte

No i mamy totalną euforię,pięknie jest żyć w czasie jednego z największych boomów gospodarczych w historii świata ;-).Niech ktoś teraz powie że FED nie miał racji albo że bankowcy nie zasługują na takie premie ;p
Ireneusz Adamczyk

budować przewagę
konkurencyjną

KRZYSZTOF ZISKA:
Witam Panowie Niedźwiedzie
Jako stary niedźwiedź popieram Was całym sercem i zajętą pozycją ale jak widzę co wyprawia EURUSD to niepokoi się moje niedźwiedzie serce. Zastanawiam się jakie są szanse na chwilową dekorelację rynków. Chodzi mi o sytuację, że EURUSD będzie rósł a rynki kapitałowe będą spadać. Choćby kilka dni. Ech rozmarzyłem się.
Miłego świętowania.

To jest mocny OT :)

Więc krótko: dopóki dolar będzie walutą do carry-trade (czyli niskie stopy procentowe), to będzie się osłabiał (tak długo, jak poza dolarem są możliwości lokowania na wyższy procent). Korelacja jest - ale moim zdaniem przypadkowa.

PS. Akurat przeczytałem:
LONDON (Dow Jones)--The dollar is under pressure in European trading hours after a top U.S. Federal Reserve official hinted that officials would not step in to boost the buck unless its decline became "disorderly."

In a speech late Tuesday, Federal Reserve Bank of Dallas President Richard Fisher said he was aware that the Fed's current stance of keeping interest rates low for an "extended period" was denting the dollar.

His comments mark the first mention from the Fed on the so-called carry trade, where investors sell currencies with low interest rates to buy higher-yielding units--a common theme in the foreign exchange markets that has already put the dollar under pressure in recent months.

Fisher added that if the carry trade "were... to become a disorderly influence" he would expect authorities to "craft an approppriate remedy."

However, traders have seized upon the implication that Fed officials do not see the dollar's decline as disorderly at this point, triggering a fresh wave of dollar selling Wednesday. Dovish comments from three other Fed speakers Tuesday, also supported the move.Ireneusz Adamczyk edytował(a) ten post dnia 11.11.09 o godzinie 10:42
Ireneusz Adamczyk

budować przewagę
konkurencyjną

Paweł P.:
Panowie, jedno pytanie. Czy te Wasze strzały to teoretycznie czy tak też zajmujecie pozycję? Pytam, bo niedźwiedzie propozycje "pod prąd" rynkowi mogą kosztować sporo i zastanawiam się czy bez sygnałów zmiany trendu tak jedziecie... Może również na miedzi ktoś ponawia krótkie... właściwie czemu nie też rośnie ...
Jeżeli o mnie chodzi to:
SHORT CHFPLN (kolejno 2.81, 2.77, 2.75)
LONG WHEAT (506$, SL 480$)

Moja pozycja jest realna. Nie ma "jechania pod prąd", bo IMO mamy już trend spadkowy na W20, więc wszystko jest zgodnie ze sztuką ;)
Tomasz Brysiak

Tomasz Brysiak Trader-WYNIKI Z
INWESTYCJI Z LAT
2010-2013. RESULTS
FROM...

Trend spadkowy na WIG20? Gdzie? Od marca mamy ewidentny trend wzrostowy. Podstawowa zasada analizy technicznej "dont fight with the trend". Granie na krótko, odwrócenie trendu itp. są bez sensu.
Na shorta można ewentualnie grać tylko na krótkich ruchach i nie zostawać z pozycją na noc. Obstawiam, że w czwartek znowu będzię luka w górę i atak na 2400. Spójrzcie na DAXA, S&P, EUR/USD.
Na krótko można ewentualnie wejść po wyczyszczeniu stopów shortów powyżej 2450 pkt.

konto usunięte

Trend spadkowy? jeszcze nie.. jeżeli zawróci z tego poziomu, można na krótko zmienic nastawienie..

Obrazek
Ireneusz Adamczyk

budować przewagę
konkurencyjną

:) Moim zdaniem od 23 X. Każdy trend ma swój początek i swój koniec - parafrazując Wyrocznię z Matrix-a.

Jeśli W20 wzrośnie powyżej 2417 - to zmienię zdanie. Póki co tak wychodzi z mojej analizy.

PS. Wątek o tym, dokąd dobrnie W20 jest gdzie indziej. Tu - o ile dobrze rozumiem intencje autora tematu - pokazujemy przykłady transakcji...Ireneusz Adamczyk edytował(a) ten post dnia 11.11.09 o godzinie 11:26

konto usunięte

sorry za OT..;-) jeszcze coś do do wcześniejszych teorii spadkowych..

Obrazek

Następna dyskusja:

Trading a kwestie podatkowe

Wyślij zaproszenie do