Leszek Zawlocki

Leszek Zawlocki coaching, szkolenia,
zarządzanie,
mentoring,
superwizja

Temat: Mocne i słabe strony Gestaltu

Spójrzmy na Gestalt trójwymiarowo :-)). Jakie są silne i słabe strony tego podejścia? Jakie są możliwości i ograniczenia w terapii/edukacji gestaltowskiej?
Zachęcam do wypowiedzi zwłaszcza osoby, które dłużej zajmują się Gestaltem.

konto usunięte

Okej, widzę, że nikt inny się nie pali, więc mimo doświadczenia niedużego, acz bardzo owocnego powiem tak: w niektórych tylko kontekstach ograniczeniem jest brak dyrektywności w podejściu Gestaltowskim, bo czasem mam takie odczucie, że silna, dyrektywna interwencja może dać szybsze efekty, niż dochodzenie do tego samego za pomocą filozofii gestalt. Przynajmniej jeżeli chodzi o moje osobiste potrzeby :) Z drugiej strony niedyrektywność bardzo sprzyja temu by zaakceptować zmianę wywołaną procesem terapii/coachingu/edukacji.

bo czasem mam takie odczucie, że silna, dyrektywna interwencja może dać szybsze efekty, niż dochodzenie do tego samego za pomocą filozofii gestalt. Przynajmniej jeżeli chodzi o moje osobiste potrzeby :)

ale masz na myśli swoje potrzeby jako terapeuty/coacha czy jako klienta? ;)

konto usunięte

Chodzi o mnie jako o klienta. Sądzę jednak, iż spostrzeżenie równie trafne jest jeśli chodzi o drugą stronę, gdyż mam takie przekonanie, że są ludzie, podobni do mnie, którym odpowiada w pewnych kontekstach bardziej dyrektywne podejście coacha. I spotkałem kilka takich osób. Oczywiście bez generalizacji :)

Patrząc zaś od strony coacha/terapeuty to wydaje mi się, iż podejście niedyrektywne może dawać poczucie większego bezpieczeństwa nie tylko dla klienta, ale także dla coacha. Jeżeli odpowiedzialność za proces coachingu jest rozłożona między coachem a klientem to coach mniej obawia się swoich interwencji. Daje mu to większy komfort pracy. Tak to czuję :)

w pewnym sensie miałem podobnie, więc wiem o co chodzi.
Ale mi ten niedyrektywny model odpowiada, bo gdzieś u podstaw chodzi pewnie o rozróżnienie pomiędzy - mam problem (jestem nienormalny czy co tam komu do głowy przychodzi) więc mnie wylecz, a - biorę odpowiedzialność za swoje życie. Nie da się wziąć odpowiedzialności jeżeli jest się z zewnątrz kierowanym.
Leszek Zawlocki

Leszek Zawlocki coaching, szkolenia,
zarządzanie,
mentoring,
superwizja

Niedyrektywność nazwałbym "naturalnością" - i to mi w Gestalcie bardzo pasuje. Jest to droga do naturalnej (a więc i spójnej) zmiany.
Anna S.

Anna S. Samodzielna
księgowa,
uprawnienia głównej
księgowej

a czy móglby mnie ktoś oświecić skąd się wział ten "brak dyrektywności w podejściu Gestaltowskim"? I jaki jest tego ogólny cel...
Mam podobne zdanie co Błażej, który sie wypowiedział w poprzednich postach..
Czyżby człowiek jest na tyle silny i mocny, że sam porafi wyciągać wnioski i je interpretować? A może to zwykły chwyt terapeutyczny/biznesowy wymyślony przez wielkich psychologów, bo w końcu pacjenci nieraz muszą dużo czasu /miesięcy, lat/ poświęcić aby do czegoś dojść...

konto usunięte

No w podejściu coacha charakterystyczne jest, że wierzy w klienta bardziej niż klient sam w siebie i to też jest pewien proces, który napędza klienta na właściwe tory, które klient sam już eksploruje.

I czy człowiek jest na tyle silny...? :) Po gestaltowsku rzeknę: o jakiego konkretnie człowieka Ci chodzi? :)
Anna S.

Anna S. Samodzielna
księgowa,
uprawnienia głównej
księgowej

No tak to było pytanie bardzo gestaltowskie :)

Ale mialam na mysli ogól ludzi próbujących odnieść prawdy gestaltu do siebie (no dobra - czyli chodziło mi o siebie), wyciągnąć wnioski..
Skoro coach jest tylko przewodnikiem, choć nie do końca - bo nie zna celu (tak przynajmniej mi się wydaje) a tym bardziej klient - to jaki to wszystko ma sens?

konto usunięte

Mam wrażenie, że jednak coach zna cel, ponieważ pracuje nad jego sformułowaniem razem z klientem na początku drogi coachingu. Tak robię ja pomagając ludziom i ludzie formułują swoje cele. I odróżniam to od narzucania swoich celów ludziom. Brak dyrektywności nie oznacza braku celu, braku świadomości celu, braku własnych fantazji na temat tego jak klient może cel osiągnąć. Oznacza tylko to, że nie narzucam tych możliwości, ani własnych fantazji klientowi.

Poza tym, jest jeszcze taka rzecz - jedna i prosta - celem większości ludzi jest osiągnięcie szczęścia :) Jedna z najbardziej sprawdzalnych generalizacji.Błażej Sarzalski edytował(a) ten post dnia 05.02.08 o godzinie 20:55

konto usunięte

Błażej Sarzalski:
coachingu. Tak robię ja pomagając ludziom i ludzie formułują swoje cele. I odróżniam to od narzucania swoich celów ludziom.

Czy klient wie, dokąd może pójść? Czy odważy się tam ruszyć?
Czy cel klienta i coach musi być ten sam?
Poza tym, jest jeszcze taka rzecz - jedna i prosta - celem większości ludzi jest osiągnięcie szczęścia :)

Czy jest cel? Czy to emocja?
Czy też emocja jest kompasem, który mówi, czy idziemy w dobrym kierunku?

konto usunięte

Mariusz Grodzicki:
Błażej Sarzalski:
coachingu. Tak robię ja pomagając ludziom i ludzie formułują swoje cele. I odróżniam to od narzucania swoich celów ludziom.

Czy klient wie, dokąd może pójść? Czy odważy się tam ruszyć?
Czy cel klienta i coach musi być ten sam?

Czy klient formułuje swój cel za pomocą coacha. Czy coach poznaje w drodze wykorzystania swojej wiedzy i umiejętności cel klienta? Czy celem coacha jest efektywne pomaganie klientowi w osiągnięciu jego celu?
Poza tym, jest jeszcze taka rzecz - jedna i prosta - celem większości ludzi jest osiągnięcie szczęścia :)

Czy jest cel? Czy to emocja?
Czy też emocja jest kompasem, który mówi, czy idziemy w dobrym kierunku?

Cel i emocja, czy to się wyklucza wzajemnie?
Czy emocja nie może być celem samym w sobie?

Terapeuta gestalt pozwolił mi zrozumieć, więcej dał z siebie.

Dyrektywny styl zmotywował do większego działania, był mniej spotkaniem a bardziej poszukiwaniem adekwatnych "narzędzi".

Szczęście... nadal poszukiwane :-)
Krzysztof K.

Krzysztof K. psycholog,
psychoterapeuta

Dla mnie gestalt u swych podstaw jest SPOTKANIEM, w ktorym rodzi się nowe DOŚWIADCZENIE, które może coś zmienić. Jest to coś co się wydarza i to jest fenomenalne. Odkrycie. Mniej kojarzy mi się z prowadzeniem i z góry założonym choćby jakimś celem dla mnie traci to wtedy moc przemiany płynącom z odkrycia w spotkaniu.
Anna Przygodzka-Gacek

Anna Przygodzka-Gacek international coach
ICC, trener
umiejętności
"miękkich", ...

Witajcie!
Gestalt to pierwsza metoda terapeutyczna, z którą parę lat temu się zetknęłam, zarówno jako osoba ucząca się jak i "doświadczający Gestaltu" uczestnik.

Skoro w Gestalcie zakłada się, że to Klient/ Pacjent wie (=ma dostęp) najwięcej o sobie, a Terapeuta/ Coach jest "jedynie" osobą/ partnerem, która umiejętnie prowadzi Klienta "tu i teraz" poprzez doświadczenie do poszerzania jego pola świadomości, to jaki sens ma dyrektywność w Gestalcie?! Przecież celem Terapeuty Gestalt jest nieograniczanie wolnego strumienia świadomości Klienta.
Ja rozumiem Gestalt jako partnerskie spotkanie dwóch Postaci. Jedna Postać (Klient) ma potencjalnie większą wiedzę na temat siebie. Druga Postać (Terapeuta) dysponuje wiedzą, w jaki sposób pomóc Klientowi odkrć i wypełnić swoje gestaltowskie doświadczenie. Terapeuta nie potrzebuje do tego dyrektywności, która mogłaby akurat w tym podejściu ograniczać Klienta w eksplorowaniu siebie.

Inna sprawa to "zdrowy rozsądek" i dostosowanie swoich interwencji do TEGO KONKRETNEGO KLIENTA. Czasem przecież dyrektywna interwencja to najlepsze co można zrobić dla pacjenta...
Jakie to wszystko relatywne...
I właśnie m.in. za to uwielbiam Gestalt: za swobodę i elastyczność jaką daje oraz za to, że nie jest czarno-biały i nienaturalnie ustrukturyzowany.

Moje pytanie do Was:
Czy jest coś czego brakuje Wam w podejściu Gestalt? Co to?

Następna dyskusja:

szkolenie z gestaltu

Wyślij zaproszenie do