Paweł Żebrowski

Paweł Żebrowski Specjalista ds.
Transferu
Technologii

Temat: Proszę o doradztwo w wyborze portfela :)

Co myślicie o Unikoronie Zrównoważony FIO? Wyniki wyglądają obiecująco a i kusi mała pierwsza wpłata. Bardzo fajnie wygląda też PZU Zrównoważony - na który z nich postawilibyście?

AIG no niestety zaczyna się od 1000 zł...

Co do PZU to już pytałem, ale ponowię - co sądzicie o Krakowiaku?
Anna B.

Anna B. Projektant procesów
IT, VSoft S.A.

Zarówno Unikorona jak i PZU Zrównoważony znajdują się w moim portfelu, a to o czymś świadczy ;)
Nie uważam się za eksperta w dziedzinie funduszy, ale również wydały mi się obiecujące... Spadły na prawdę niewiele przez ostatni miesiąc (ok. 3%), a wcześniej rosły bardzo ładnie...
Gdybym miała wybrać jeden... Musiałabym przeprowadzić dokładniejszą analizę ;) Ale wydaje mi się, że chyba jednak wybrałabym PZU...
Robert S.

Robert S. Ekspert finansowy -
kredyty,
ubezpieczenia,
inwestycje

Uni straciło w ostatnich 7 dniach 3,179% (wycena z 03.08), a PZU 2.1% (02.08). Ale w ostatnim roku PZU zarobił 32,8% a Uni 25,8%.

PZU ma lepszą wartość odchylenia i wskaźnika Sharpe'a czyli mówiąc prościej postawiłbym na PZU ;-)

Chociaż FZ stanowią w moim portfelu niewielki odsetek. To prawie jak FA - mniejsze ryzyko i mniejsze potencjalne zyski...

Na korzyść Uni przemawia to, że teraz wszystkie ich fundusze są pod parasolem.Robert Sierant edytował(a) ten post dnia 03.08.07 o godzinie 22:30
Paweł Żebrowski

Transferu
Technologii

Robert S.:
Uni straciło w ostatnich 7 dniach 3,179% (wycena z 03.08), a PZU 2.1% (02.08). Ale w ostatnim roku PZU zarobił 32,8% a Uni 25,8%.

PZU ma lepszą wartość odchylenia i wskaźnika Sharpe'a czyli mówiąc prościej postawiłbym na PZU ;-)

Chociaż FZ stanowią w moim portfelu niewielki odsetek. To prawie jak FA - mniejsze ryzyko i mniejsze potencjalne zyski...

Na korzyść Uni przemawia to, że teraz wszystkie ich fundusze są pod parasolem.Robert Sierant edytował(a) ten post dnia 03.08.07 o godzinie 22:30

No powiem że dobra zagwostka :) Czy wybrać lepiej prosperujący fundusz czy parasol? Chyba jednak postawię na PZU - w ciągu tych 10 lat zdąży się "odbić" po ewentualnej stracie...A UniKoronę dokupię w następnym miesiącu, żeby mieć jakiś parasol w portfelu.

Więc koniec końcem, mój portfel będzie wyglądać tak:

AKCYJNE:
-Legg Mason
-DWS TOP 25 (a jak się zamknie to jeszcze poszukam innego akcyjnego otwartego)
HYBRYDA/STABILNY WZROST:
-Skarbiec Ochrony Kapitału
-PZU Zrównoważony (później ewentualnie UniKorona, która przekonwertuję na akcyjną)
RYNEK PIENIĘŻNY:
-Allianz Pieniężny

Czy sugerujecie jeszcze jakieś korekty?

Pozdrawiam!

konto usunięte

ING Środkowoeuropejski sektora finansowego
Marcin Bielicki

Marcin Bielicki Doradca
Inwestycyjny, Makler
Papierów
Wartościowych

[author]Paweł
Robert S.

kredyty,
ubezpieczenia,
inwestycje

A tak w ogóle to dlaczego koniecznie FI? Jeśli masz zdolność kredytową to rozejrzyj się za inwestycją w grunty. Sfinansuj ją najlepiej w całości kredytem zaciągniętym na maksymalnie długi okres. Znajdź atrakcyjnie wyceniony teren z perspektywą wzrostu, kup i sprzedaj, kiedy cena wzrośnie. Więksi ode mnie eksperci wypowiadają się na ten temat na forum o nieruchomościach. Hossa na giełdzie nie będzie trwać wiecznie.

nikt nie mówi, że koniecznie FI, ale jedni oszczędzają na lokatach inni inwestują w FI, na GPW lub FX - możliwości jest wiele, a ja preferuję dość płynne inwestycje, więc się nie pcham w nieruchomości, bo się na nich nie znam

poza tym nieruchomości już mam, ale nie nabyłem ich w celu spekulacyjnym...

konto usunięte

Grunty są dobre ale mało płynne, wskazana jest dywesryfikacja inwestycji (TFI, grunty, mieruchomości budowlane) ale wszystko zależy od możliwości finansowych i choryzontu czasowego

konto usunięte

Robert S.:

Ja w przypadku tak niewielkich różnic nie kierowałbym się wynikami liczonymi na podstawie danych historycznych: odchylenie i wskażnik Sharpe'a
Na korzyść Uni przemawia to, że teraz wszystkie ich fundusze są pod parasolem.

I to właśnie jest potężna przewaga tego subfunduszu. Ponieważ inwestujesz pod parasolem, to w przypadku głębokich zmian na rynku, albo w przypadku zmiany twoich preferencji będziesz mógł śmiało i bez płacenia 19% przenieść się np. do UniMax Akcyjnego. Choć w tym przypadku wezmą od ciebie jakieś 3% - różnica w opłacie za zarządzanie. Warto poczytać o UniMaxie - interesujące rozwiązanie Uniona.
Paweł Żebrowski

Transferu
Technologii

Rafał N.:

I to właśnie jest potężna przewaga tego subfunduszu. Ponieważ
inwestujesz pod parasolem, to w przypadku głębokich zmian na rynku, albo w przypadku zmiany twoich preferencji będziesz mógł
śmiało i bez płacenia 19% przenieść się np. do UniMax Akcyjnego. Choć w tym przypadku wezmą od ciebie jakieś 3% - różnica w opłacie za zarządzanie. Warto poczytać o UniMaxie -
interesujące rozwiązanie Uniona.

Rzeczywiście, parasol to parasol. Niestety, UniMaxa nie znalazłem w SFI. Ale widzę że jest UniKorona Akcje która ma (przynajmniej w SFI) dobry rating.

Ostatnie moje (chyba :) pytanie: czy warto inwestować w fundusze rynków wschodzących lub Wschodnia/Centralna Europa?
Marcin Bielicki

Marcin Bielicki Doradca
Inwestycyjny, Makler
Papierów
Wartościowych

Robert S.:
A tak w ogóle to dlaczego koniecznie FI? Jeśli masz zdolność kredytową to rozejrzyj się za inwestycją w grunty. Sfinansuj ją najlepiej w całości kredytem zaciągniętym na maksymalnie długi okres. Znajdź atrakcyjnie wyceniony teren z perspektywą wzrostu, kup i sprzedaj, kiedy cena wzrośnie. Więksi ode mnie eksperci wypowiadają się na ten temat na forum o nieruchomościach. Hossa na giełdzie nie będzie trwać wiecznie.

nikt nie mówi, że koniecznie FI, ale jedni oszczędzają na lokatach inni inwestują w FI, na GPW lub FX - możliwości jest wiele, a ja preferuję dość płynne inwestycje, więc się nie pcham w nieruchomości, bo się na nich nie znam

poza tym nieruchomości już mam, ale nie nabyłem ich w celu spekulacyjnym...

Ja też nie znam się na nieruchomościach, ale każdy chyba kiedyś zaczynał z zerowym doświadczeniem to, w czym jest teraz dobry. Moim zdaniem trzeba zacząć od rozpoznania rynku i znalezienia dobrych doradców-ekspertów, a potem powinny zacząć pojawiać się okazje.Marcin Bielicki edytował(a) ten post dnia 04.08.07 o godzinie 13:32

konto usunięte

Rzeczywiście, parasol to parasol. Niestety, UniMaxa nie znalazłem w SFI. Ale widzę że jest UniKorona Akcje która ma (przynajmniej w SFI) dobry rating.

Masz rację, niestety jak na razie dystrybucja UniMax'a jest chyba najsłabszym punktem tego produktu. Nie wiem czym to jest właściwie spowodowane. Wiem, że jesteś ze Szczecina, więc mogłbyś nabyć jednostki tego funduszu w DI BRE Banku, ale oczywiście to wiąże się z komplikacjami, ktorych nie ma przy inwestowaniu w SFI. Rating SFI jest aczej wiarygodny jeśli chodzi o UniKoronę. Warto spojrzeć na statystyki długookresowe dla tego funduszu, jak narazie daje stabilne zyski, choć nieco mniejsze od konkurencji ;)
Życze powodzenia w inwestowaniu...
Marcin Sędziński

Marcin Sędziński Regionalny Manager
Sprzedaży LIfE -
Warta

[author]Paweł
Paweł Żebrowski

Transferu
Technologii

Marcin S.:

czy masz do wyboru tylko fundusze inwestujace u nas? moze warto
>
sie zastanowic nad wieksza dywersyfikacja ryzyka. e. srodkowa > alb azja np?

Nie, mam dostępny wszystkie fundusze jakie są w SFI. Inwestuję w polskie fundusze, bo na rynkach innych państw to się nie znam kompletnie.

konto usunięte

Wtrące swoje trzy grosze...

Ja bym poważnie zastanowił się nad włączeniem do portfele któregoś z funduszy PZU. Może nie koniecznie Krakowiaka, ale na pewno Misia.

Moim zdaniem MIS nad Krakowiakiem ma tą przewagę, że przy spadkach na giełdzie z reguły traci mniej (większa ilośc spółek w portfelu=dywersyfikacja ryzka), a w przypadku krótkoterminowych gwałtownych wzrostów zawsze zyskuje więcej niż Krakowiak.

Czy zastanawiałeś się nad innym miejscem dokonania swojej inwestycji? Np. zamiast na platformie mBanku w Strefie Zysku PZU?
Robert S.

kredyty,
ubezpieczenia,
inwestycje

Nie, mam dostępny wszystkie fundusze jakie są w SFI. Inwestuję w polskie fundusze, bo na rynkach innych państw to się nie znam kompletnie.

Ale gdybyś chciał spróbować to polecam BPH Akcji Europy Wschodzącej. Osiąga bardzo ciekawe wyniki...
Paweł Żebrowski

Transferu
Technologii

Robert S.:

Ale gdybyś chciał spróbować to polecam BPH Akcji Europy Wschodzącej. Osiąga bardzo ciekawe wyniki...

1000 zł opłaty początkowej niestety...

konto usunięte

Patrząc obiektywnie każdy fundusz ma swoje plusy i minusy... Jedno jest pewne dziś jest moment na zakupy....

Można by na pisać cytując Nikosia;
Przy uwzględnieniu trendu długookresowego oraz marży netto oczywiście za okres z ostatnich pięciu lat.... :)))

Skłaniałbym się w twoim przypadku do PARASOLA czy to jednego funduszy czy w oparciu o plisę ale jednak Parasola...
Paweł Żebrowski

Transferu
Technologii

No z parasola mam Unikoronę :)

konto usunięte

W polise bym nie wchodził, w końcu nie po to wkłada się tyle trudu w dobór odpowiednich funduszy, żeby ostatecznie kupować funda z polisą, zresztą w taki produkt należy włożyć sporo kasy i dodatkowo obarczyć się zwykle obowiązkiem dokonywania comiesięcznych wpłat...

Wątek jest bardzo ciekawy... sam dywersyfikuje portfel i postanowiłem powoli wycofywać środki pod parasole podobnie jak Pawel wszedłem pod UniFundusze, tyle że wybralem inny produkt, mam również Legg Masona i PZU MIŚ - portfel agresywny, ale jak dotąd skuteczny ;)

Paweł jak teraz wygląda twój portfel procentowo bo już się trochę pogubiłem: wiem że masz Legg'a, UniKoronę (ale jaką?) i Skarbca ochrony Kapitalu (jak na f. stabilnego wzrostu daje fajne wyniki), czy coś jeszcze? Sorry, że idę tak na łatwiznę ;)

Wyślij zaproszenie do