konto usunięte
Temat: Grafika lub fotografia. Fotografia lub grafika.
Po lewej zmodyfikowane zdjęcie. Po prawej oryginalne zdjęcie.Temat, nie tylko na weekend, w zastępstwie zagadki:-) Nie rozstrzygniemy, czy zmodyfikowane zdjęcie jest nadal zdjęciem, czy już grafiką, ponieważ zależy to od niemierzalnych kryteriów danej osoby, która może mieć różne podejście do fotografii/grafiki lub odmienne warunki oceny.
Ale możemy zebrać garść twórczych (mam nadzieję, że ciekawych) argumentów za zdjęciem lub za grafiką, lub jednocześnie za zdjęciem i grafiką - np. dla mnie w określonych warunkach będzie to nadal fotografia, a w innych warunkach grafika (postaram się to uzasadnić w osobnym wpisie).
Podkreślam - to bardzo grząski grunt i indywidualne kryteria:-) Nie przeciwstawiajmy się wypowiedziom innych, nie piszcie, proszę, że ktoś się myli lub nie ma racji, bo rozpętają się osobiste wycieczki, które kompletnie nic nie rozstrzygną - nie chodzi tutaj o rozstrzygnięcie czegokolwiek, tylko o zebranie opinii. Każda odpowiedź jest słuszna i poprawna, bo każdy z nas może inaczej postrzegać obraz.
Upraszczając, nasze wypowiedzi powinny być neutralne, np. w stylu:
- uważam, że zmodyfikowane zdjęcie to grafika, ponieważ...
- uważam, że zmodyfikowane zdjęcie to nadal fotografia, ponieważ...
- uważam, że to fotografia ..., ale również grafika ...
Dyskusje jak najbardziej mile widziane, ale bez negowania stanowiska innych osób. Chodzi tylko o zebranie różnych punktów widzenia, a zapewniam, że są ciekawe i otwierają oczy na rzeczy, których być może nie dostrzegamy. Będę bardzo wdzięczny za unikanie prowokowania się i powstrzymywanie się przed ripostami na prowokacje.
Pomysł na dyskusję wziąłem z ciekawej, prywatnej rozmowy, z osobą, która pewnie też tu coś skrobnie o swoim punkcie widzenia.Dariusz Majgier edytował(a) ten post dnia 23.05.09 o godzinie 13:13