konto usunięte

Temat: starszy model canona drozszy niz najnowszy???

moze ktos mi to wyjasnic?
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-aparaty-kompaktowe,_Can...
chodzi o PowerShot G9, PS A650, PS SX1 oraz PS SX10. Czy nie jest na ogol tak ze starsze tanieja i to te najnowsze sa najdrozsze? W ofercie w linku nie ma akurat G10 ktory tez mnie zastanawia-bo do tych drozszych niz te najnowsze nalezy. Ktory z tych modeli tak wlasciwie jest najlepszy? Czy w tym przypadku "nowy" nie znaczy "lepszy"? Pytam jako kompletny amator rozgladajacy sie za aparatem. Przyznam ze mocno zdziwiony amator w tej chwili...

konto usunięte

generalnie nowszy nie znaczy lepszy. porównaj dane techniczne a dowiesz sie czemu tańszy jest tańszy a droższy droższy:)
ja akurat nie orientuję się w kompaktach teraz, jakbyś dała osobne linki do aparatów to porównam, szczerze mówiąc nie chce mi się na tej stronie po kolei szukać każdego, jak będę miała chwilę to to zrobię, ale podejżewam, ze ktoś mniej leniwy zrobi to pierwszy:)

konto usunięte

Jeśli chodzi o G9 kontra G10 - kontrowersyjną w tym ostatnim jest zmora naszych czasów - pogoń za megapikselami. W G10 jest ich więcej, co powoduje większe szumy, do tego mniejszy zoom.
Zaznaczam, że opisuje reakcje ludzi nie swoje poglądy. Osobiście nie wiem który bym wybrał, musiałbym dłużej się nad tym zastanowić, G10 ma nowszy procesor, pare rzeczy ciekawsze, ale to tylko głównie soft. Cóz opinia własciwa czy nie - ludzie orzekli G10 herezją i koniec, więc być może G9 to teraz towar deficytowy i stąd pewnie cena:)Dariusz D. edytował(a) ten post dnia 25.11.08 o godzinie 22:40
Katarzyna C.

Katarzyna C. Office Manager -
Kancelaria Adwokatów
i Radców Prawnych

...w testach lepiej nawet od G9 wychodzi G7 (testy dostepne sa na forach fotograficznych..poszukaj...juz skasowalam linki wiec nie podesle)... mam G7 i moge polecic - to jest dopiero zadanie! zdobyc G7

jeszcze kilka miesiecy temu G7 tez byl cenniejszy od G9 ....Katarzyna W. edytował(a) ten post dnia 25.11.08 o godzinie 22:45

konto usunięte

Katarzyna W.:
...w testach lepiej nawet od G9 wychodzi G7 to jest dopiero zadanie! zdobyc G7
zadanie jest bardzo proste: http://www.ceneo.pl/324148

A tu jedno z wielu forów o wyższości G7 nad G9 (opinie): http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1010&...

I jeszcze podsumowanie testów (są praktycznie identyczne):
G9 http://www.dpreview.com/reviews/canong9/page20.asp
G7 http://www.dpreview.com/reviews/canong7/page17.asp

BTW, G6 miał lepsze opinie od G7, który był uznawany za krok w tył, choćby za sprawą braku RAW (tak, wiem, można zhackować).

A że G7 jest droższy od G9, a nawet G10, to już chyba tylko kwestia dostępności. Chyba żeby przyjąć, że Canon jest jak wino - im starszy tym droższy ;)Piotr G. edytował(a) ten post dnia 25.11.08 o godzinie 23:27

konto usunięte

Anna I.:
generalnie nowszy nie znaczy lepszy. porównaj dane techniczne a dowiesz sie czemu tańszy jest tańszy a droższy droższy:)
Z całą pewnością się nie dowiesz, czemu znacznie starszy i zdecydowanie gorszy w parametrach G7 jest droższy nie tylko od G9, ale i od najnowszego G10.

konto usunięte

a co z tym A650 i tymi dwoma najnowszymi? Raz czytam ze to krok w przod i to duzy a raz ze w tyl... To w koncu ktory jest lepszy?

konto usunięte

Anna I.:
ja akurat nie orientuję się w kompaktach teraz, jakbyś dała osobne linki do aparatów to porównam, szczerze mówiąc nie chce mi się na tej stronie po kolei szukać każdego, jak będę miała chwilę to to zrobię, ale podejżewam, ze ktoś mniej leniwy zrobi to pierwszy:)
Canon PowerShot SX10 IS
Dane ogólne
Rozdzielczość 10 mln pikseli
Zbliżenie optyczne 20 x
Ogniskowa (dla 35 mm) 28 - 560 mm
Zbliżenie cyfrowe 4 x
Stabilizator obrazu tak
Nagrywanie filmów z dźwiękiem
Ręczne ustawienie ekspozycji nie
Preselekcja czasu TV tak
Preselekcja przysłony AV tak
Wielkość ekranu LCD 2,5 cala
Menu w języku polskim tak
Zapis na kartach pamięci MultiMedia-Card, SD, SDHC
Wielkość wbudowanej pamięci nie dotyczy
Funkcje dodatkowe notatka głosowa do zdjęcia, technologia rozpoznawania twarzy
Zasilanie 4 baterie AA lub 4 akumulatory AA
Kolor obudowy czarny
Zasilanie na wyposażeniu cztery baterie AA
Rodzaj karty na wyposażeniu 0
Wyposażenie instrukcja obsługi w języku polskim, kabel AV, kabel USB, karta gwarancyjna, oprogramowanie

Canon PowerShot SX1 IS
Rozdzielczość 10 mln pikseli
Zbliżenie optyczne 20 x
Ogniskowa (dla 35 mm) 28 - 560 mm
Zbliżenie cyfrowe 4 x
Stabilizator obrazu tak
Ręczne ustawienie ekspozycji brak danych
Preselekcja czasu TV tak
Wielkość ekranu LCD 2,8 cala
Funkcje dodatkowe notatka głosowa do zdjęcia, technologia rozpoznawania twarzy
Kolor obudowy czarny
Zasilanie na wyposażeniu cztery baterie AA
Rodzaj karty na wyposażeniu 0
Wyposażenie etui, instrukcja obsługi w języku polskim, kabel AV, kabel USB, karta gwarancyjna, oprogramowanie

Canon PowerShot A650 IS
Rozdzielczość 12,1 mln pikseli
Zbliżenie optyczne 6 x
Ogniskowa (dla 35 mm) 35 - 210 mm
Zbliżenie cyfrowe 4 x
Stabilizator obrazu tak
Ręczne ustawienie ekspozycji tak
Preselekcja czasu TV tak
Wielkość ekranu LCD 2,5 cala
Funkcje dodatkowe dyktafon, korektor dźwięku dla odtwarzacza MP3, notatka głosowa do zdjęcia, technologia rozpoznawania twarzy
Kolor obudowy srebrny
Zasilanie na wyposażeniu 4 baterie AA
Rodzaj karty na wyposażeniu karta pamięci SD 32 MB
Wyposażenie instrukcja obsługi w języku polskim, kabel AV, kabel USB, karta gwarancyjna, oprogramowanie, pasek na rękę

Canon PowerShot G9
Rozdzielczość 12,1 mln pikseli
Zbliżenie optyczne 6 x
Ogniskowa (dla 35 mm) 35 - 210 mm
Zbliżenie cyfrowe 4 x
Stabilizator obrazu tak
Ręczne ustawienie ekspozycji tak
Preselekcja czasu TV tak
Wielkość ekranu LCD 3 cale
Funkcje dodatkowe notatka głosowa do zdjęcia
Zasilanie akumulator litowo-jonowy
Kolor obudowy czarny
Zasilanie na wyposażeniu akumulator NB-2LH
Rodzaj karty na wyposażeniu karta pamięci SD 32 MB
Wyposażenie instrukcja obsługi w języku polskim, kabel AV, kabel USB, karta gwarancyjna, ładowarka, oprogramowanie

G10 w ofercie nie maja

Piotr G.:

BTW, G6 miał lepsze opinie od G7, który był uznawany za krok w tył, choćby za sprawą braku RAW (tak, wiem, można zhackować).

a ze G6 byl brzydszy od G5 - ktorego darze nieslabnacym sentymentem - wychodzi, ze G5.. z tym, ze wtedy gdy wchodzil 5 purysci pixelowi mawiali, ze lepsze byly G3 :)

a konkluzja? - mialem miedzy innymi G5, G7, G9, a teraz - mam G10 (i G9 do sprzedania) :)

i nie zaluje :)

( a porownujac serie A i G niekoniecznie suche dane techniczne cos CI powiedza - ja np patrze tez na solidnosc "body" i wyjscie na lampe zewn, bo uzywam G jako backupu lustra - A tego by mi nie dala..)Przemysław Grochowski edytował(a) ten post dnia 26.11.08 o godzinie 10:27
Rafał Szanser

Rafał Szanser Studio Rafał Szanser

a konkluzja? - mialem miedzy innymi G5, G7, G9, a teraz - mam G10

Cześć Przemku.

Jesteś zadowolony z G10? Mam Nikona D200 i kilka objektywów do niego. Latać z nim po budowach, trochę mi szkoda i nie wygodnie.
Dlatego myslę o zaawansowanym kompakcie, który jednocześnie zadowoliłby mnie we wszystkich, tych sytuacjach.

konto usunięte

Rafał Szanser:
a konkluzja? - mialem miedzy innymi G5, G7, G9, a teraz - mam G10

Cześć Przemku.

Jesteś zadowolony z G10? Mam Nikona D200 i kilka objektywów do niego. Latać z nim po budowach, trochę mi szkoda i nie wygodnie.
Dlatego myslę o zaawansowanym kompakcie, który jednocześnie zadowoliłby mnie we wszystkich, tych sytuacjach.
wlanie takiego kompaktowego szukam:) czyli co? myslicie ze SX10 i SX1 sa na starcie przereklamowane? lepiej G10? no z tego co pamietam to pikseli ma wiecej:) rozumiem ze mozna do niego lampe dodatkowa podlaczyc? G10 nie ma chyba tego obrotowego ekranu?

konto usunięte

Współczesne G (9 i 10) nie mają obrotowego ekranu, za to są solidniej zbudowane od SX, o czym już wspomniał Przemek. Więc np. dla Rafała (aparat do biegania po budowach) to dość istotna kwestia.
Rafał Szanser

Rafał Szanser Studio Rafał Szanser

wlanie takiego kompaktowego szukam:) czyli co? myslicie ze SX10 i SX1 sa na starcie przereklamowane? lepiej G10? no z tego co pamietam to pikseli ma wiecej:)

Za to szumów mniej i dużo funkcji jest łatwo dostepnych na obudowie - takie retro z przed 20 lat ;) - zamiast przez menu.
Lampe można podłączyć.
rozumiem ze mozna do niego lampe dodatkowa podlaczyc? G10 nie ma > chyba tego obrotowego ekranu?

Nie ma. Mnie to akurat nie potrzebne. Po dlugoletniej praktyce na lustrzankach i tak bede w wiekszości używał wizjera.

konto usunięte

Lampę to akurat do obu SXów też można podłączyć. Jak na mój gust, to oprócz tego, że G mają sporo funkcji 'pod palcem', jak napisał Rafał, to są bardziej 'męskie' - ostro cięte, prostokątne, a SXy bardziej kobiece - obłe takie ;)
Ruchomy ekran w SXach przydaje się jak się fotografuje nad głowami albo z poziomu brzucha - czyli raczej rzadko.

Tu jest sporo informacji, jeśli porównać (klawisz 'dodaj do porównania):
SX1: http://www.megamedia.pl/aparat-cyfrowy-canon-powershot...
G10: http://www.megamedia.pl/aparat-cyfrowy-canon-powershot...

Cena obu aparatów jest praktycznie identyczna.
Na plus SX: większy zoom, nagrywanie filmów full HD, ruchomy ekran.
Na plus G10: więcej pixeli, lepszy ekran, mniejsze rozmiary i masa.Piotr G. edytował(a) ten post dnia 26.11.08 o godzinie 12:27
Maciej S.

Maciej S. we własnej osobie ;p

ja też ostatnio się do kompaktu przymierzałem (jako coś małego i wygodnego w stosunku do dużego i cieżkiego body)
i oglądałem G10, jakość zdjęć OK,ale jakoś jako całość nie przypadło mi do gustu. Z aduże chyba na moje potrzeby.

Chyba się szarpnę na Leicę D4-Lux (identyczna, choć ponoć trochę ulepszona konstrukacja jak Panasonic LX-3)
Mniejszy zasięg ale jaśniejszy i szerszy obiektyw - 24-60/2.0-2.8
pancerna konstrukcja i logo Leiki na obudowie. ;)
Jeszcze nie testowałem, ale to chyba byłoby coś dla mnie.
Pod warunkiem że trochę poprawili niektóre wady Panasonika (a za taką cenę to powinni). Będę jeszcze testował to się podzielę. :)

Nota bene:

Canon G10, Nikon P6000, Panasonic LX-3 - test Toma Hogana

Porównanie G10 z Hasselbladem :)Maciej S. edytował(a) ten post dnia 26.11.08 o godzinie 12:27

konto usunięte

no dobra... a lepsze zblizenia na ktorym powinny byc?
Maciej S.

Ania J.:
no dobra... a lepsze zblizenia na ktorym powinny byc?

na tym na którym jest najdłuższa ogniskowa :)
czyli z tych 3 wumienionych przeze mnie wygrywa Canon G10(ale i tak ultrazoomy mają jeszcze większe możliwości)
aha, pytasz o SX1 vs G10? - tak, to z tych dwóch Canonów on ma większy zakres ogniskowych to właśnie taki ultrazoom.

Tylko akurat dla mnie nie jest to najważniejsze.
Wolę jaśniejszy obiektyw a krótszy i szerszy.

Nie będę tu cytował Roberta Capy, ale osobiście też wolę zdjecia z bliska niż z daleka.

Ale SX1 gdyby nie jego rozmiar to ma całkiem fajne parametry.Maciej S. edytował(a) ten post dnia 26.11.08 o godzinie 12:37

konto usunięte

Maciej S.:
Nota bene:
Canon G10, Nikon P6000, Panasonic LX-3 - test Toma Hogana

I wyniki:
Coolpix P6000
Not Recommended; a decent performing Coolpix, but there's nothing stellar here; you can do better. Too many compromises, not enough performance (it barely gets three stars).

Canon PowerShot G10
Recommended; solid, almost exceptional. Surprisingly good update to the G9, with excellent image quality at low ISO.

Panasonic Lumix LX-3
Recommended (barely); Only 10mp with a bit of pixel mush in JPEGs may be problematic for some. The sensor and in-camera processing holds this camera back in all respects.
Maciej S.

Piotr G.:

no tak, ale po co przepisywać linka :) po to go dałem, żeby sobie przeczytać..
nota bene warto przeczytać także treść oprócz podsumowania..

konto usunięte

A najlepiej wziąć oba do ręki i samemu się pobawić. Porównaj też masy: SX1 - 585g, G10 - 350g. To spora różnica, jeśli się z tym żelastwem w ręku trochę lata.

BTW, SXy nie oferują RAW, ale to ma większe znaczenie tylko jeśli chcesz się bawić w obróbkę zdjęć.

Następna dyskusja:

Tokina AF 28-80/2,8 AT-X Pr...

Wyślij zaproszenie do