Łukasz G.

Łukasz G. Senior Technical
Sales Manager w
Tripleplay Ltd.

Temat: Fotograficzna kawka czyli co tam u nas

Nie wiem o co chodzi, ale u mnie wszystko działa jak an razie.
Masz jakieś blokady skryptów czy inne powłaczane?
Spróbuj innej przeglądarki.
Łukasz G.

Sales Manager w
Tripleplay Ltd.

Ewa A.:
Piotr Bujakowski:

Obrazek

Piotrze,
oglądam Twoje portrety już od jakiegoś czasu...
i zastanawia mnie ... jak Ty to robisz... że są ... nijakie...

przepraszam za swoją uwagę... ale troszkę (wg mnie) szkoda dziewczyn...

a może o to chodzi... właśnieEwa A. edytował(a) ten post dnia 05.02.10 o godzinie 12:58

konto usunięte

Niech i tak będzie...

nie wiem jak inni ...
chętnie przeczytam innych uwagi
może się po prostu mylę

jeszcze jedna fotka
Piotr Bujakowski:

Obrazek
Ewa A. edytował(a) ten post dnia 05.02.10 o godzinie 13:06
Łukasz G.

Sales Manager w
Tripleplay Ltd.

Ja odniosłem dokładnie to samo wrażenie, portrety są jakby zimne i bez emocji, myślę że to przez złe światło.
Być może też fakt, że Piotr to "fototechnik", nie zaś "fotograf" jak sam napisał ;)
Barbara Stawarz

Barbara Stawarz Marketing
Internetowy, Content
Marketing, Budowa
Marki w ...

Adrian Stykowski:
w tak śnieżny poranek proponuję fotograficzną kawkę (zgodnie z tematem) i coś na ząbek:

Obrazek

ooo, kogo widzę :)))
dobrze to śniadanie wygląda :)

konto usunięte

Barbara S.:
dobrze to śniadanie wygląda :)
Ta, wcale nie dobrze - "to mój kubek!" ;)
Adrian Stykowski

Adrian Stykowski Fotograf / Asystent
fotografów /
Menedżer studia
fotogra...

o! Kamil ma Zdjęcie;-)
.. i to faktycznie chyba jego kubekAdrian Stykowski edytował(a) ten post dnia 09.02.10 o godzinie 12:11

konto usunięte

Adrian Stykowski:
o! Kamil ma Zdjęcie;-)
To było chwilowe ;)

Ale pomyślę, może jeszcze jakieś sobie zrobię ;)
Krzysztof G.

Krzysztof G. Fotografia

Dorota K.:
Ciekawostka z "bardziej cywilizowanej" częsci Europy:
http://www.rp.pl/artykul/25,423962_Fotografowie_nie_ch...

fajnie sie robi:)))

temat narzucony przeze mnie jakies 1,5 roku temu, ale wtedy wiekszosc osob nie chciala mi uwierzyc...

http://www.goldenline.pl/forum/fotografia/341862/s/1

:)

konto usunięte

W zabytkowym kościele poprosiłem o pisemne oświadczenie, że nie wolno mi fotografwać dóbr kultury. Klecha odpuścił a ja włączyłem flash (bo złośliwa ze mnie bestia).

--

Ewa A. - Twoje ostatnie zdjęcia, moim zdaniem, niosą ze sobą ... nic. Jabłko, buty, kroplówka... W dłoni nawet się mogłem jeszcze czegoś doszukiwać ale w tamtych nic... nic (do mnie) nie gadają :( Wnoszę o poprawę, bo wiem, że cos za chwilę wyciągniesz z zanadrza ;)Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 19.02.10 o godzinie 14:33
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Maciej Chojnacki:
W zabytkowym kościele poprosiłem o pisemne oświadczenie, że nie wolno mi fotografwać dóbr kultury. Klecha odpuścił a ja włączyłem flash (bo złośliwa ze mnie bestia).
Ja bym tego nie nazwała złośliwością, tylko zupełnie inaczej, i na kopach wyrzuciła za takie zachowanie.

konto usunięte

Dorota K.:
Maciej Chojnacki:
Ja bym tego nie nazwała złośliwością, tylko zupełnie inaczej, i na kopach wyrzuciła za takie zachowanie.

Mszy nie było. Ludzi też nie, więc nie przeszkadzałem.
P.S. Na kopach? Musiałabyś ciut urosnąć i nabrać masy ;-)))) bo tak na słowo to by Ci się nie udało.
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Maciej Chojnacki:
Dorota K.:
Maciej Chojnacki:

Mszy nie było. Ludzi też nie, więc nie przeszkadzałem.

Tu nie chodzi o mszę, tylko o niszczenie zabytków.
Przez takich jak Ty już wprowadzili zakaz fotografowania popiersie Nefretete. Wolno było bez flesza. Oczywiście duża grupa turystów olewała to równo. I teraz nie można w ogóle - i bardzo dobrze.

Szkoda, że ksiądz nie był wystarczająco asertywny i nie wyprosił Ciebie. Miał do tego pełne prawo, bo kościół to jest teren prywatny udostępniony do użytku publicznego, tak samo jak centrum handlowe. Ciekawa jestem czy byłbyś taki chojrak, jakby Ci dwóch wymiarowych ochroniarzy zwróciło uwagę na zakaz fotografowania np. w Galerii Mokotów. Szybciutko byś spakował aparat przepraszając wielokrotnie. Ale w kościele... lejesz na to. Ksiądz to dla Ciebie klecha, a jego grzeczna prośba to dla ciebie okazja, żeby zamanifestować swoją pogardę. Żałosne.

konto usunięte

Maciej Chojnacki:
Ewa A. - Twoje ostatnie zdjęcia, moim zdaniem, niosą ze sobą ... nic. Jabłko, buty, kroplówka... W dłoni nawet się mogłem jeszcze czegoś doszukiwać ale w tamtych nic... nic (do mnie) nie gadają :( Wnoszę o poprawę, bo wiem, że cos za chwilę wyciągniesz z zanadrza ;)Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 19.02.10 o godzinie 14:33
Dzięki Maciek za uwagi...
pewnie nie skorzystam
;)

Pozdrówka
:)

konto usunięte

Dorota K.:
Tu nie chodzi o mszę, tylko o niszczenie zabytków.
Coś własnie wyczytałem o szkodliwym wpływie światła na starą chemię itp. Cóż człek się całe życie uczy i lepiej wiedzieć co i jak się schrzaniło, niż nie wiedzieć wcale i ciągle coś źle robić.
Szkoda, że ksiądz nie był wystarczająco asertywny i nie wyprosił Ciebie. Miał do tego pełne prawo, bo kościół to jest teren prywatny udostępniony do użytku publicznego, tak samo jak centrum handlowe.

Napisałem powyżej, nie o kościół mi chodziło tylko o zabytkowy obiekt, wpisany do rejestru zabytków. Tak na prawdę to problemem było to, że robiłem fotograficzną dokumentację zniszczeń do jakich dopuścił ksiądz zarządzający zabytkowym kościołem w Lipkowie k/Warszawy.
Ciekawa jestem czy byłbyś taki chojrak, jakby Ci dwóch wymiarowych ochroniarzy zwróciło uwagę na zakaz fotografowania np. w Galerii Mokotów.
Własnie tam była największa awantura o zdjęcia :) Jednak poinformowanie panów o tym, że mam prawo do dostępności do nagrań monitoringu oraz kilka słów o nietykalności cielesnej wystarczyły i Panowie odpuścili (byli tylko asystą).
Szybciutko byś spakował aparat przepraszając wielokrotnie.
To bezpodstawna insynuacja. :PPP Choć przyznaję Ci, że było tam bardziej gorąco niż na Manifie w 1997 pod sejmem
Ale w kościele... lejesz na to. Ksiądz to dla Ciebie klecha,
Tak. Ksiądz dla mnie to klecha (Klecha - pogardliwe określenie duchownego...)
a jego grzeczna prośba (...)
O nie! To nie była prośba, więc tym bardziej nie mogła być grzeczna. To było wyskoczenie z krzykami (tzw. wyskoczenie z ryjem), że nie po to mnie wpuścił do kościoła, bym fotografował to, czego on nie pozwala. Chodziło mu o nieuwiecznianie peknięcia na zdjęciach popękanych ścian, zalewanych posadzek, odpadającego ze ścian tynku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sugeruję więc na przyszłość, niewyciągania zbyt pochopnych wniosków z wypowiedzi.

P.S. Ministerstwo Kultury wystosowało podobno już pismo do Kurii z prośbą o wyjaśnienia zaistniałego stanu.

konto usunięte

Coś galeria Mokotów Przesadza ;) w Złotych Tarasach np jeszcze mnie nikt nie upomniał, a błyskałem już na wszystkie strony :D

Btw zakazy fotografowania z fleszem... wku***ają mnie ludzie, którzy nagminnie ten zakaz łamią. Przykład: Akwarium Morskie w Gdyni - część rybek jest permanentnie wypłoszona i bledną ze strachu, a Akwarium brakuje ludzi żeby ganiać niekulturalnych turystów. Większość tych 'wieśniaków' (nie chodzi o pochodzenie, ale o podejście mentalne) nawet nie wie jak lampę wyłączyć w swojej małpie, bo nie chciało się czytać instrukcji...
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Maciej Chojnacki:
Napisałem powyżej, nie o kościół mi chodziło tylko o zabytkowy obiekt, wpisany do rejestru zabytków. Tak na prawdę to problemem było to, że robiłem fotograficzną dokumentację zniszczeń do jakich dopuścił ksiądz zarządzający zabytkowym kościołem w Lipkowie k/Warszawy.
Nic nie mówiłeś w jakim celu robiłeś zdjęcia.
Poza tym Twoim aparatem bez flesza na wysokim ISO spokojnie dobrej jakości fory byś zrobił.
Tak. Ksiądz dla mnie to klecha (Klecha - pogardliwe określenie duchownego...)
Mam nadzieję, że tylko ten konkretny.
O nie! To nie była prośba, więc tym bardziej nie mogła być grzeczna. To było wyskoczenie z krzykami (tzw. wyskoczenie z ryjem), że nie po to mnie wpuścił do kościoła, bym fotografował to, czego on nie pozwala. Chodziło mu o nieuwiecznianie peknięcia na zdjęciach popękanych ścian, zalewanych posadzek, odpadającego ze ścian tynku.
No, niestety był w prawie, co wynika ze statusu prawnego KK w Polsce i w większości krajów w Europie.
Sugeruję więc na przyszłość, niewyciągania zbyt pochopnych wniosków z wypowiedzi.
Pominięciem istotnych okoliczności spowodowałeś wyciągnięcie takich a nie innych wniosków. Szkoda, że się nie spytałeś, jak można sobie załatwić urzędową asystę do takich zdjęć. Akurat wiem gdzie należy się udać w takiej sprawie.
P.S. Ministerstwo Kultury wystosowało podobno już pismo do Kurii z prośbą o wyjaśnienia zaistniałego stanu.
No to jeszcze by trzeba służby konserwatorskie zawiadomić, a przynajmniej upewnić się czy wiedzą o całej sprawie.Dorota K. edytował(a) ten post dnia 20.02.10 o godzinie 21:41

konto usunięte

Dorota K.:
Maciej Chojnacki:
Nic nie mówiłeś w jakim celu robiłeś zdjęcia.
Poza tym Twoim aparatem bez flesza na wysokim ISO spokojnie dobrej jakości fory byś zrobił.
Eeee... tam. A czy jest się czym chwalić, że ksiądz sąsiad celowo doprowadza do zniszczeń kościół by go wyburzyć i zbudowac większy (SIC!)? Wtedy miałem Kodaka DX7590 z osiągnięciem techniki jak: możliwość włączenia/wyłaczenia flash'a.
No, niestety był w prawie, co wynika ze statusu prawnego KK w Polsce i w większości krajów w Europie.
Dlatego poprosiłem o pisemny zakaz wykonywania zdjęć. Nie dostałem.
No to jeszcze by trzeba służby konserwatorskie zawiadomić, a przynajmniej upewnić się czy wiedzą o całej sprawie.
Słusznie. Nawet coś na stronie głównego inspektora(tu) Ochrony Zabytków wysyłałem ale pozostało bez odpowiedzi.

Tymczasem:

"Warszawski Oddział Towarzystwa Opieki nad Zabytkami zorganizował 18 lutego br. debatę publiczną na temat stanu zabytkowego zespołu dworsko-parkowego w Lipkowie. Kościół św.Rocha, zabytkowa plebania i budynki gospodarcze otoczone starym, pięknym parkiem wymagają natychmiastowej rewitalizacji....

Towarzystwo wysłało zaproszenia do wojewódzkiego konserwatora zabytków, proboszcza parafii św. Rocha w Lipkowie, kurii warszawskiej oraz władz samorządowych Gminy Stare Babice. "

"Parafianie próbują ratować kościół Proboszcz chce postawić nowy

Parafia nie ma pieniędzy na remont kościoła z XVIII wieku, ale na jego zburzenie… już by się znalazły. Planom proboszcze sprzeciwiło się jednak Ministerstwo Kultury. Nie ma zgody na wykreślenie kościoła w Lipkowie pod Warszawą z rejestru zabytków."

Dorotko, jako biegła w sprawach sztuki... co dalej? Przecież kościół się zawali bez wsparcia a ksiądz wyraźnie nie chce dopuścić do remontu choćby za państwowe pieniądze, bo potrzebuje plac na większy kościół :( Wesprzesz nas jakoś?

-----

Kamilu - niestety większośc "małp" nie ma opcji wyłączania flash'a. Jeżeli jednak stoi znak zakaz flash'owania, to jakąś podstawę i logiczne uzasadnienie ma. W muzeach flash rozprasza nas, przeszkadza podziwiać, wyrywa nas z zadumy. W akwariach błyskanie to chamstwo a w kościele zależy od sytuacji ;)

Co do zdjęć (niezależnie od błyskania), to GM jest strasznie przeczulona na tym punkcie, potwierdzam. W ZT regularnie "dzieje się coś" medialnego i błyskanie tam to normalna sprawa. Poza tym osoby publiczne... i "celebrities". Uuuu.... GM to prawie ich mekka. Może z tego względu ochrona tam ciut wychodzi naprzeciw oczekiwaniom gwiazd i "pałuje" wszystkich z aparatami.Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 20.02.10 o godzinie 22:37

konto usunięte

E, no Maciek - praktycznie wszystkie współczesne małpy mają nawet specjalny guzik do wyłączania lampy - tak, ten z piorunkiem ;)
Na zgniłym zachodzie też nie pozwalają używać lamp w muzeach i wielu miejscach użyteczności publicznej. Dlatego chyba producenci wrzucili ten przydatny guziczek.

konto usunięte

A to ciekawe, bo jakby nie kojarzę przekreślonego piorunka (może dlatego, że nie bywam w miejscach z zakazem piorunów;) na Olympusach oraz nie kojarzę przycisku,pokrętła,guziora, trybu zmiany błysków na obudowach np. w mju TOUGH-3000, w 850 SW w µ-9010 i µ-7040 i µ-7030 i µ-5010. Pewnie mają te opcje dostępne w menu a to dla wielu użytkowników za trudne, bo przecież to małpi aparat ;-)))
P.S. Pewnie inne mają ale ja nie miałem nigdy takiego aparatu :( (buuuuu...)Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 20.02.10 o godzinie 23:15

Następna dyskusja:

vintage czyli prawdziwe lus...

Wyślij zaproszenie do