Temat: Fotograficzna kawka czyli co tam u nas
Dorota K.:
Maciej Chojnacki:
Napisałem powyżej, nie o kościół mi chodziło tylko o zabytkowy obiekt, wpisany do rejestru zabytków. Tak na prawdę to problemem było to, że robiłem fotograficzną dokumentację zniszczeń do jakich dopuścił ksiądz zarządzający zabytkowym kościołem w Lipkowie k/Warszawy.
Nic nie mówiłeś w jakim celu robiłeś zdjęcia.
Poza tym Twoim aparatem bez flesza na wysokim ISO spokojnie dobrej jakości fory byś zrobił.
Eeee... tam. A czy jest się czym chwalić, że ksiądz sąsiad celowo doprowadza do zniszczeń kościół by go wyburzyć i zbudowac większy (SIC!)? Wtedy miałem Kodaka DX7590 z osiągnięciem techniki jak: możliwość włączenia/wyłaczenia flash'a.
a jego grzeczna prośba (...)
O nie! To nie była prośba, więc tym bardziej nie mogła być grzeczna. To było wyskoczenie z krzykami (tzw. wyskoczenie z ryjem), że nie po to mnie wpuścił do kościoła, bym fotografował to, czego on nie pozwala. Chodziło mu o nieuwiecznianie peknięcia na zdjęciach popękanych ścian, zalewanych posadzek, odpadającego ze ścian tynku.
No, niestety był w prawie, co wynika ze statusu prawnego KK w Polsce i w większości krajów w Europie.
Dlatego poprosiłem o pisemny zakaz wykonywania zdjęć. Nie dostałem.
P.S. Ministerstwo Kultury wystosowało podobno już pismo do Kurii z prośbą o wyjaśnienia zaistniałego stanu.
No to jeszcze by trzeba służby konserwatorskie zawiadomić, a przynajmniej upewnić się czy wiedzą o całej sprawie.
Słusznie. Nawet coś na stronie głównego inspektora(tu) Ochrony Zabytków wysyłałem ale pozostało bez odpowiedzi.
Tymczasem:
"Warszawski Oddział Towarzystwa Opieki nad Zabytkami zorganizował 18 lutego br. debatę publiczną na temat stanu zabytkowego zespołu dworsko-parkowego w Lipkowie. Kościół św.Rocha, zabytkowa plebania i budynki gospodarcze otoczone starym, pięknym parkiem wymagają natychmiastowej rewitalizacji....
Towarzystwo wysłało zaproszenia do wojewódzkiego konserwatora zabytków, proboszcza parafii św. Rocha w Lipkowie, kurii warszawskiej oraz władz samorządowych Gminy Stare Babice. "
"
Parafianie próbują ratować kościół Proboszcz chce postawić nowy
Parafia nie ma pieniędzy na remont kościoła z XVIII wieku, ale na jego zburzenie… już by się znalazły. Planom proboszcze sprzeciwiło się jednak Ministerstwo Kultury. Nie ma zgody na wykreślenie kościoła w Lipkowie pod Warszawą z rejestru zabytków."
Dorotko, jako biegła w sprawach sztuki... co dalej? Przecież kościół się zawali bez wsparcia a ksiądz wyraźnie nie chce dopuścić do remontu choćby za państwowe pieniądze, bo potrzebuje plac na większy kościół :( Wesprzesz nas jakoś?
-----
Kamilu - niestety większośc "małp" nie ma opcji wyłączania flash'a. Jeżeli jednak stoi znak zakaz flash'owania, to jakąś podstawę i logiczne uzasadnienie ma. W muzeach flash rozprasza nas, przeszkadza podziwiać, wyrywa nas z zadumy. W akwariach błyskanie to chamstwo a w kościele zależy od sytuacji ;)
Co do zdjęć (niezależnie od błyskania), to GM jest strasznie przeczulona na tym punkcie, potwierdzam. W ZT regularnie "dzieje się coś" medialnego i błyskanie tam to normalna sprawa. Poza tym osoby publiczne... i "celebrities". Uuuu.... GM to prawie ich mekka. Może z tego względu ochrona tam ciut wychodzi naprzeciw oczekiwaniom gwiazd i "pałuje" wszystkich z aparatami.
Maciej Chojnacki edytował(a) ten post dnia 20.02.10 o godzinie 22:37