Dawid Wałęga

Dawid Wałęga Digital Director

Temat: WYPRAWA PO FOTO

Szukam chętnych do wspólnego wyjazdu do Skandynawii w okresie "białych nocy". Jest to genialna sprawa pod wzgledem fotograficznym i krajoznawczym. Powodów nie musze przytaczac, bo kazdy kto cokolwiek sie orientuje w fotografii krajobrazowej wie o czym mówię.

W 2004 byłem na Isladnii i było rewelacyjnie. Ponizej link do strony glownego organizatora:
http://www.planetaw.com/wyprawy/islandia2004_relacja.html

Chciałbym to powtórzyc, ale w okresie ok 15 czerwca (1-2 tyg).

Myślałem on Nordcap. Chetnych do wyjazdu osoby, które były zachęcam do rozmowy.Dawid Wałęga edytował(a) ten post dnia 20.02.08 o godzinie 21:54
Michał Bxyz

Michał Bxyz Specjalista,
technika wysokiej
próżni

w tym roku wybieramy się po raz trzeci na Islandię, tym razem dużo dużo interioru
w 2006 roku byliśmy 3 tygodnie małą terenówką i jak na taki samochód objechaliśmy też bardzo dużo(4800 km w 2004 objechaliśmy niecałe 2400 km)
Na Nordkapp i dalej na półwysep Kolski, Murmańsk i wyspy Sołowieckie wybieram się w 2009 roku.
pozdrawiam
Michał
Magdalena D.

Magdalena D. Specjalista
ds.marketingu,
content marketing,
SEO

pozazdrościć plenerów! czekamy potem na fotorelację, obowiązkowo :-)
Dawid Skoblewski

Dawid Skoblewski Analityk biznesowy

nie wiem czy wiecie ale w tym tygodniu ruszył program dotowany przez UE, a prowadzony przez Ministerstwo Kultury (http://www.fwk.mkidn.gov.pl/strony/108,opis.html)
który finansuje projekty Polsko - Inslandzie (ale również i Norwegię).

można dostać dofinansowanie na działania z zakresy kultury, np. wystawę foto (szczegóły na www)

jeśli ktoś ma pomysł (wykraczający poza samą fotografię) i chce dostać tę dotację to mogę zając się formalnościami związanymi z stworzeniem projektu pod wniosek do Ministerstwa (kontakt na priw)
Magdalena M.

Magdalena M. Starszy specjalista
ds. informacji i
promocji

Witam,

Nawiązując do bieżącego wątku odnośnie do Funduszu Wymiany Kulturalnej muszę wyjaśnić kilka kwestii.
Otóż FWK został ustanowiony przez 3 Państwa: Norwegię, Islandię i Liechtenstein.
FWK ma na celu zacieśnienie współpracy w dziedzinie kultury pomiędzy Polską a Państwami-Darczyńcami, stąd wszystkie składane projekty muszą opierać się na partnerstwie - wymagane jest posiadanie partnera z jednego z Państw-Darczyńców.
Uzyskanie dotacji na wyjazd np. na Islandię w celach turystycznych nie jest możliwe.
Polecam uwadze naszą stronę, na której znajdują się wszystkie potrzebne informacje do przygotowania dobrego projektu:
http://fwk.mkidn.gov.pl

Pozdrawiam,
Magda Mazurkiewicz
Sebastian Tatarek

Sebastian Tatarek COSMED Consulting

No co tu pisać, dla wszystkich którzy interesują się fotografią to niezła propozycja.

Jak rozumiem na obecną chwilę został rzucony temat, a sprawa organizacyjna do rozwinięcia w dalszym etapie rozmów.
Dawid Wałęga

Dokładnie tak.

Liczę na osoby zaradne i operatywne, z którymi będzie dobry kontakt i sprawnie uda się zorganizować wszystko przed i po wyprawie.

Myślę że 5 osób to maksimum.

hym...czy uda mi się przesunąć urlop?
Dawid Wałęga

Takie pytania sprawiają, że włącza mi się moja sakrastyczna natura i obraz W.Wołoszańskiego przed oczami, który mówi:
"I pojawia się to dramatyczne pytanie: "Czy niejakiej Paulinie L., niezwykle utalentowanej młodej dziewczynie, uda się przesunąc urlop ? To pytanie zadajemy sobie wspólnie, lecz odpowiedź zna tylko ona. A zatem - Czy się uda zmienic termin, w którym zostanie jej udzielony okres wolny od pracy, zwany potocznie "urlopem" ?. Czy się uda ? Tego nie wiemy... nie mniej jednak, jeśli trzeba - pomożemy !!!" :-))))

No dobra, żarty żartami, ale z Twoim radosnym usposobieniem i talentem fotograficznym, miło by Cię było widziec "na pokładzie".

Dawid Dawid, z tym talentem to pojechałeś... z wieczora widze humor mocno trzyma, jeśli się da od strony formalnej, to ja nie widze przeciwskazań :)
Dawid Wałęga

Pojechałem, pojechałem... ale nie odwołam, bo to prawda.

Dla zainteresowanych troche lektury
http://www.norwegia.pl/geografia

Dla ekono-ciekawskich: bilet do Trondheim: wylot 19.06, powrót 29.06, kupiony dziś kosztowałby ok 500 zl / osobe.Dawid Wałęga edytował(a) ten post dnia 23.02.08 o godzinie 23:13
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Pomysł super! Może nawet bym się wybrała, ale wolałabym pojechać samochodem. Dużo swobodniej się czuję jak jestem niezależna od transportu publicznego. No i nie trzeba się tak szczypać przy pakowaniu gratów. Nie bardzo sobie wyobrażam zabranie do kabiny samolotu laptopa, aparatów, statywu i jeszcze jakiegoś podręcznego plecaka.
I wbrew pozorom wersja samochodowa przy 4 osobach na pokładzie może wyjść taniej niż samolot. Za 2 tys. PLN można spokojnie zrobić 7-8 tys. km samochodem z silnikiem diesla.
Dawid Wałęga

Jasne, zgadzam się w 100%... zwłaszcza że po drodze można jeszcze sporo zobaczyc. Sam myślałem o wypożyczeniu samochodu na miejscu.
Popieram jednak Twoj pomysł choc ma on dla mnie dwa minusy:
- nie mam samochodu :-)))
- trzeba dobrze zaplanowac trase przejazdu, tak żeby nie stracic kilku dni na bezsensownej jezdzie...

Plusy to na pewno:
- swoboda,
- cena,
- niezapomniana atmosfera w czasie podróży.

Niemniej jednak jeśli znajdzie się ktoś z pakownym samochodem to ja się piszę rekami i nogami na taki wyjazd.

p.s. Na tej zasadzie objechaliśmy Islandię i nigdy tego nie zapomnę, rewelacyjne przygoda.Dawid Wałęga edytował(a) ten post dnia 27.02.08 o godzinie 21:35
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Samochód mam.
Nawigację mam.
Trasę da się opracować.
O ile się orientuję, to w Norwegii można biwakować w dowolnie wybranym miejscu. Jedyną wadą krajów skandynawskich jest drogie jedzenie i w ogóle wszystko.
Z mojej strony problemem może być urlop. Ale, że letnie przesilenie jest 24 czerwca, więc nawet po tej dacie i na początku lipca białe noce nadal są, więc pewnie da się i to rozwiązać.
Maciej Szarlej

Maciej Szarlej Właśnie wróciłem z
podróży dookoła
Świata. Obecnie
Senior...

Ciekawe Ciekawe,

Ja wstępnie jestem ZA. Trzeba by się spotkać i jakiś plany ustalić.
Dorota z tym samochodem to doby pomysł. Nie bylibyśmy wtedy ograniczeni czasem i miejscem, a do fotograficznych łowów to niezła zaleta.
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Możemy się spotkać, żeby coś wstępnie ustalić, policzyć itp., itd.
Po 9 marca powinnam być w miarę dyspozycyjna po pracy.
Dawid Wałęga

Mi odpowiada najbardziej weekend. A jeśli w tygodniu to ew. ok 20.

W tym tyg. , tak do czwartku nie dam rady, ale później nie ma problemu.

Napisałem do znajomych , z którymi byłem na Islandii... zobaczymy jaki będzie odzew. Liczę, że przynajmniej jedna osoba jeszcze się znajdzie. I mielibyśmy komplet :-))

Na spotkanie mogę przyniesc laptopa z programem Autoroute, można ustalic wstepnie trasę, co w pierwszej kolejnosci chcialibyśmy zobaczyc etc.Dawid Wałęga edytował(a) ten post dnia 02.03.08 o godzinie 20:18

no i jakoś temat padł
a może by coś znów pomyśleć?
polecieć? pojechać? podreptać? popłynąć?
jest sens?Paulina L. edytował(a) ten post dnia 18.11.08 o godzinie 18:14

Następna dyskusja:

Jak chronicie sprzet foto p...

Wyślij zaproszenie do