Łukasz
G.
Senior Technical
Sales Manager w
Tripleplay Ltd.
Temat: Jak dodawać zdjęcia? Krótki przewodnik
Witam,W związku z tym iż wiele osób nie potrafi (lub nie chce potrafić) umieszczać zdjęć na forach postanowiłem napisać króciutki przewodnik.
Mam nadzieję, że przyda się nowicjuszom Internetowych for.
A więc kilka zasad:
1. Aby dodać zdjęcie, trzeba to zdjęcie (lub każdy inny obrazek) dodać do jakiegoś serwisu Internetowego, który pozwala na umieszczanie zdjęć, tak jak: Imageshack.us, FlickR, Fotosik.pl lub inne.
2. Praktycznie na żadnym forum (w tym i GoldenLine) nie ma możliwości dodawania zdjęć prosto z dysku komputera (patrz pkt. 1).
3. Zdjęcia najlepiej dodawać już w pomniejszonej formie, moja propozycja to 800 pikseli przy dłuższym boku, np. 800x600, lub 600x800.
4. Jeśli pomniejszamy zdjęcia używając popularnych programów do obróbki zdjęć warto pamiętać o tym aby zdjęcie lekko wyostrzyć po pomniejszeniu, gdyż zapewne straci ono ostrość.
Jak to zrobić?
* Wchodzimy na stronę np. Imageshack.us
* Wybieramy zdjęcie poprzez kliknięcie na "Browse" i szukamy go na naszym komputerze. Np. Moje Dokumenty\Moje Obrazy\przykład.jpg
* Opcja: Można kliknąć na "Resize image?" i wybrać jedną z opcji nie większą jak 800x600, gdyż inaczej ludzie z wolnym połączeniem do Internetu mogą mieć problemy z czytaniem forum.
* Klikamy na "Start Upload!" i czekamy chwilkę.
* Po wgraniu się zdjęcia powinniśmy mieć widoczne kilka linków pod (lub nad) nim mówiących o możliwościach użycia na forach, zwykle będzie to coś jak poniżej:
[img]adres tego zdjęcia.jpg[/img]
Nota adres do tego zdjęcia musi się kończyć *.jpg, *.png lub podobne formaty obrazu (nie zaś *.htm, *.html i inne, które są linkami do stron)
* Wklejamy ten link do swojej wypowiedzi.
* Voila!
PS. Wszelkie komentarze i sugestie proszę kierować na PM, wolałbym nie zaśmiecać tego wątku.Łukasz G. edytował(a) ten post dnia 27.11.09 o godzinie 13:26