Temat zamknięty.

Robert Capa

Robert Capa

Dominika D.

Dominika D. Managing Partner,
Digital Recruiter

Temat: Robert Capa

Czy ktos czytal jego biografie "Szampan i krew" autorstwa A. Kershaw'a?
Jaka jest wasza opinia? Mnie urzekla rzadko spotykana w przypadku biografii lekkosc narracji. Lepszym przykladem wydaje mi sie tylko opowiesc o Annemarie Schwarzenbach piora Mazucco, choc to powiesc fabularna na kanwie biografii.
Kershaw dobrze uchwycil zlozonosc Capy, dwie scierajace sie w nim natury.

konto usunięte

Dominika Dworak:
Jaka jest wasza opinia? Mnie urzekla rzadko spotykana w przypadku biografii lekkosc narracji. Lepszym przykladem wydaje mi sie tylko opowiesc o Annemarie Schwarzenbach piora Mazucco, choc to powiesc fabularna na kanwie biografii.
Dominiko, na ogłoszenia jest już wątek.
Łukasz G.

Łukasz G. Senior Technical
Sales Manager w
Tripleplay Ltd.

a to o fotografii książka? ;)
Dominika D.

Digital Recruiter

PIOTR -.:
Dominika Dworak:
Dominiko, na ogłoszenia jest już wątek.

A co tu jest trescia o chrakterze ogloszenia?
Dominika D.

Digital Recruiter

Łukasz G.:
a to o fotografii książka? ;)

Robert Capa to jeden z zalozycieli Magnum :)
Ksiazka o jego zyciu, wiec o fotografii przede wszystkim.
Bardzo ciekawa, swoja droga.
Dominika D.

Digital Recruiter

Juzzzzz wiem - wedlug Piotra przyszlam tu promowac Cape. Zwazywszy, ze dawno juz nie zyje, a wypromowal sie sam jeszcze za zycia - to dobra koncepcja.

Ewentualnie Capa to ten tajemniczy fotograf, ktorego wystawe chcialabym zorganizowac No niestety nie, choc to wielka szkoda.

Piotrze drogi - pomysl wystawy to inicjatywa calkowicie hobbystyczna, nie dostane za to nawet zlotowki, wiec nie obawiaj sie
nachalnej promocji. Gdybym cokolwiek chciala promowac, zaczelabym od podania nazwiska artysty - czego nie robie, aby nie byc posadzonym o jakakolwiek promocje, o zgrozo.

Porazajace w tym kraju jest to, ze jesli czlowiek z wlasnej woli, w wolnym czasie i bez zadnej korzysci zechce cos zrobic, bo np. wierzy w to lub podziwia, ostatecznie posadzony zostanie o promocje, chec zysku i wszystko, co najgorsze.
Dziwic sie, ze sie ludziom odechciewa...?

A moze dzialam na uslugach wydawnictwa? Tyle, ze obie ksiazki wydalo inne...

konto usunięte

Dominika Dworak:

Słonko - ewidentnie w OBYDWU (zwłaszcza łacznie) postach promujesz swoje działania związane z RC. Albo po prostu siebie....

Sumarycznie jest to niesmaczne.
Dominika D.

Digital Recruiter

PIOTR -.:
Dominika Dworak:

Słonko - ewidentnie w OBYDWU (zwłaszcza łacznie) postach promujesz swoje działania związane z RC. Albo po prostu siebie....

Proponuje porzucic konwencje zbyt poufala.
Moje dzialania zwiazane z RC...tu cos nowego, bo nawet mnie jeszcze o nich nie wiadomo.
Odpowiem Ci krotko - zalozylam grupe dedykowana Witkacemu, rozumiem, ze to promocja?
Fascynuje mnie tworczosc pierwszego fotoreportera wojennego, Roberta Capy, ikony fotografii typu Nachtwey czy Henri Cartier-Bresson. MOZESZ mi wskazac na czym polega moje dzialanie zwiazane z RC i rzekoma promocja? Analogicznie - interesuje sie rowniez malarstwem prymitywnym, rozumiem, ze uzywajac hasla Nikifor cos chce promowac.
Czowieku, sztuka to nie puszka coli, ktora sie sprzedaje.
Taaak, moje dzialania z Capa sprowadzaja sie do tego, ze napisalam na poczet studiow doktoranckich esej o jego tworczosci. A na teatrologii pisalam prace o tworczosci Millera w kontekscie psychoanalizy egzystencjalnej i wrzucilam to na prywatnego bloga, ktorego nawet nie prowadze pod wlasnym nazwiskiem.
Paskudna, obrzydliwa, obmierzla dzialalnosc intelektualna, trzeba to ukrocic.

Niesmaczne jest to, ze przypisujesz komus swoja postawe.

konto usunięte

Dominika - czy Tobie się nie wydaje aby, że wszyscy są przeciw Tobie? Po co od razu taka napaść? Kolega się spytał, co to za książka, i tyle - jest tam jakaś złośliwość? Ja nie widzę.
Dominika D.

Digital Recruiter

Piotr G.:
Dominika - czy Tobie się nie wydaje aby, że wszyscy są przeciw Tobie? Po co od razu taka napaść? Kolega się spytał, co to za książka, i tyle - jest tam jakaś złośliwość? Ja nie widzę.

Koledze, ktory zapytal o ksiazke - odpowiedzialam bez zlosliwosci.

Zas kolega Piotr odeslal mnie do dzialu ogloszen insynuujac, ze promuje Cape, co - pomijajac absurd tego pomyslu - jest przykre.

ksiazke czytałam - dobra, pod koniec troche już siada, ale ogolnie bardzo miło sie czyta.

dla dopełanienia proponuje przeczytac jeszcze Zdobyc zdjęcie - to da obraz Capy cudzymi oczami.

jażeli chodzi o biografie fotografów to polecam Helmuta Newtona - rewelacja.
Dominika D.

Digital Recruiter

Julia Szewielow:
ksiazke czytałam - dobra, pod koniec troche już siada, ale ogolnie bardzo miło sie czyta.

dla dopełanienia proponuje przeczytac jeszcze Zdobyc zdjęcie - to da obraz Capy cudzymi oczami.

jażeli chodzi o biografie fotografów to polecam Helmuta Newtona - rewelacja.

:-)))
Nie wiesz skad wydobyc "Out of focus" Capy w oryginale? Osstrze sobie zeby na te dzienniki od dawna.

Newtona czytalam, nieziemski klimat.
Z mojej najkochanszej dzialki - fotografii wojennej - Patrick Chauvel wydal wlasnie ksiazke, widzialas juz? Ja niestety jeszcze nie :(
Anka G.

Anka G. grafik, webmaster

Chętnie przeczytam tą biografię. A jest tam coś o fotografii "Chwila śmierci"? Pewnie jest, bo to znana fotografia. Czytałam w kilku artykułach, że ta fotografia była wyreżyserowana. Jest tam coś o tym?
Dominika D.

Digital Recruiter

Anka G.:
Chętnie przeczytam tą biografię. A jest tam coś o fotografii "Chwila śmierci"? Pewnie jest, bo to znana fotografia. Czytałam w kilku artykułach, że ta fotografia była wyreżyserowana. Jest tam coś o tym?

Mysle, ze mowisz o "Padajacym zolnierzu", tej jego pierwszej fotografii z czasow wojny domowej w Hiszpanii.
Jest caaaaaalutki rozdzial - dokladnie przeanalizowane wszystkie za i przeciw, relacje swiadkow - no wszystko,ale wiecej Ci nie powie, chyba, ze chcesz :-)
Anka G.

Anka G. grafik, webmaster

Dominika Dworak:

Mysle, ze mowisz o "Padajacym zolnierzu", tej jego pierwszej fotografii z czasow wojny domowej w Hiszpanii.
Jest caaaaaalutki rozdzial - dokladnie przeanalizowane wszystkie za i przeciw, relacje swiadkow - no wszystko,ale wiecej Ci nie powie, chyba, ze chcesz :-)
Ja znam jeszcze inny tytuł: "Padający republikanin".
Spoko, poczytam :)Anka G. edytował(a) ten post dnia 21.07.09 o godzinie 12:16
Dominika D.

Digital Recruiter

Anka G.:
Dominika Dworak:

Ja znam jeszcze inny tytuł: "Padający republikanin".
Spoko, poczytam :)Anka G. edytował(a) ten post dnia 21.07.09 o godzinie 12:16

W tej biografii posluguja sie Padajacym Zolnierzem. Swoja droga, podziwiam, ze ktos preprowadzil tak drobiazgowa analize prawdziwosci fotografii.
Sama przygladalam sie zdjeciu - oczywiscie w albumie tylko - i nie jestem w stanie ogarnac, jak to jest...
Dominika D.

Digital Recruiter

Julia Szewielow:

Dla mnie siadla po zakladce ze zdjeciami, ostatni fajny rozdzial to zwyciestwo w Normandii.
Ale absolutna masakra jest rozdzial o wyjedzie Capy i Steinbecka do ZSRR, prawie zasnelam ;)

PIOTR -.:
Dominika Dworak:

Wybacz kolego, ale chyba cos Ci sie tylko wydaje. przeczytalem obydwa tematy/watki i nie widze tu zadnej formy promowania siebie ani nikogo innego. Dominika grzecznie zapytala gdzie mozna wystawic kogos prace a tutaj chce sie podzielic swoimi przemysleniami nt jakiejs ksiazki. niestety, przepraszam ale to slowo samo cisnie mi sie na usta - buractwo forumowe prowokuje do jakichs zalosnych dyskusji albo oskarza o jakies promowanie? wybacz ale chyba cos Ci sie przywidzialo z tym promowaniem siebie.

konto usunięte

Piotr Sadowski:
PIOTR -.:
Dominika Dworak:

Wybacz kolego, ale chyba cos Ci sie tylko wydaje. przeczytalem obydwa tematy/watki i nie widze tu zadnej formy promowania siebie ani nikogo innego. Dominika grzecznie zapytala gdzie mozna wystawic kogos prace a tutaj chce sie podzielic swoimi przemysleniami nt jakiejs ksiazki. niestety, przepraszam ale to slowo samo cisnie mi sie na usta - buractwo forumowe prowokuje do jakichs zalosnych dyskusji albo oskarza o jakies promowanie? wybacz ale chyba cos Ci sie przywidzialo z tym promowaniem siebie.
Hamuj się odrobinę.. ok.

wlasnie sie odrobine pohamowalem. juz nie bede komentowal, bo jeszce dostane psztyczka w nos od TZW MODERATOROW.Piotr Sadowski edytował(a) ten post dnia 21.07.09 o godzinie 14:11

Następna dyskusja:

Robert Witeska: Testowanie ...

Wyślij zaproszenie do