konto usunięte

Temat: Jak ulepszyc to zdjecie?

Nie znalazlem odpowiedniego tematu, wiec zakladam nowy;)Mam nadzieje, ze pomysl przejdzie. Jest to temat na wzor "No to dzielimy sie", tylko dotyczacy konkretnych zdjec.

Na poczatek butelka wina - i prosze o uwagi co jest zupelnie do bani a co ujdzie;)

Obrazek

Obrazek
Marek Mirosław edytował(a) ten post dnia 17.11.08 o godzinie 13:57

napisz, do czego ci butelka potrzebna, czy to ma byc artystyczne, czy do gazetki carrefour...

konto usunięte

Ma to byc dla mnie z poczuciem, ze zdjecie spelnia standardy zdjecia reklamowego:) Nie mam zadnych zlecen, konkretnych klientow itd. Po prostu chce sie zmierzyc z tym tematem:) Jak nie wyjdzie, wroce do robienia zdjec dziewczynom:)

konto usunięte

Kurcze, Marek, już się bałem że chodzi o Twoje zdjęcie, bo wtedy sytuacja nie byłaby zbyt wesoła ;)

konto usunięte

:) Wedle mnie , to jako zdjęcie ujdzie. jest dobrze oświetlone i nie widzę przepaleń:) Może mnie troszku denerwuje ten wybrakowany element w odbijającej się blendzie , czy tam sofcie ( odbicie nad naklejką). Ale to takie już moje widzenie:)

Jeżeli byś robił to zdjęcie do gazetki hipermarketu , to na 100% będzie dobre. Jednak na przydatność zdjęcia składa się wiele :

- kompozycja
- wierność kolorów (ale wiemy jak w reklamie jest;) )
- jakość fotografii na full rozmiarze, czy nie posiada aberracji
- jakość grafiki , czy przy wycinaniu, przez wtapianie granicy wycięcia nie ma jakiś smużeń na brzegach obiektu.
- jakość względem informacji kolorystycznych zawartych w pliku fotografii

- i oczywiście powyższe i podobne im wymagania są wprost proporcjonalne do jakości materiału na jakim owe zdjęcie ma zaistnieć (np. złe wycięcia na billboard będą bardziej widoczne)

Chyba tyle z mojej strony:)

konto usunięte

Marek Mirosław:
Ma to byc dla mnie z poczuciem, ze zdjecie spelnia standardy zdjecia reklamowego:) Nie mam zadnych zlecen, konkretnych klientow itd. Po prostu chce sie zmierzyc z tym tematem:) Jak nie wyjdzie, wroce do robienia zdjec dziewczynom:)
Dla Ciebie, a ja naiwny pomyślałem , że chcesz się pochwalić ;]
Bardzo dobre... do gazetki znanaje firmy .
Paweł Myszka

Paweł Myszka studio fotograficzne
- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

No, jeśli to zdjęcie ma spełniać standardy zdjęcia reklamowego - to nie spełnia. Od biedy wystarczy do jakiegoś słabego katalogu.
Bardzo źle są ustawione blendy i te z tyłu za butelką i i ta z przodu. Za małe jest też źródło światła - blik kończy się nieładnie i ma jakiś dziwny kształt. Jedyne co można uznać - to oświetlenie etykiety, ale to trochę za mało...
Czy na pewno zdjęcia dziewczyn są łatwiejsze ? Butelka przynajmniej nie protestuje, kiedy ustawianie światła trwa zbyt długo...

konto usunięte

Dzieki za odpowiedzi;) Nastepnym razem zaopatrze sie w stripe - to bedzie ladniejszy blik od blendy i idacy przez cala dlugosc + dluzsze czarne kartki i popracuje nad ich ustawieniem;)

I z tylu nie ma blendy tylko biale tlo. Zdjecie wyszparowane.
Irenka Czusz

Irenka Czusz design, ilustracja,
grafika użytkowa,
identyfikacja
wizua...

Co można zrobić z kiepskim zdjęciem butelki?
http://www.crmtm.eu/blog/index.php/2007/08/02/obiecank...

:-)
Paulina Loskot

Paulina Loskot współwłasciciel
Łoskot sc, fotograf,
stylista

zdjecia bym nie pokazala...powod prosty: zle ustawione lampy i ekrany...to co dzieje sie po bokach butelki(czrne pasy)sa niedopuszczalne...zarysowanie ich cienka linia jak najbardziej pozadane, bliki ze stripow moga byc, ale proponowalabym przez cala dlugosc butelki,etykietka tak jak butelka jest polokragla ,wiec przydaloby sie zaznaczyc to swiatlem a etykieta jest "plaska"jesli chodzi o "swiecenie"tylu butelki proponowalabym jakis gradient...malo ise dzieje na tym zdjeciu. to tyle odemnie, powodzenia w dalszych probach:))
pozdrawiam

konto usunięte

fotografia adekwatna do jakosci plynu w butelce :D
a tak serio - fotografia szkla jest trudna sprawa, pomijajac fakt ze odbija sie cale otoczenie to trzeba miec jeszcze kontrole nad wielkoscia i jakoscia blikow. niejednokrtonie do sfocenia butelki uzywa sie 5 lub wiecej lamp. ekrany, zastawki i porzadny stol bezcieniowy sa tu *prawie konieczne

* oczywiscie bez tego tez sie da ale sie czlek nameczy

ps. a moze wszyscy ktorzy tak krytykuja ta butelke pokaza jak to sie robi? :D

konto usunięte

pooglądaj http://wolowski.com.pl - tam jest reklamowy standard, a poxniej mierz wysoko :-)
butelka to jest jakas masakra do sfotografowania, etykiety, owijki czesto potzrebuja mockupów, motuje sie je czesto itd itd, wiec sie nie zrazaj.
Pozdro,

konto usunięte

Ewa Pawlikowska:
pooglądaj http://wolowski.com.pl - tam jest reklamowy standard,

standard standardem .. doczepic si enie mozna ale czy wszystkie zdjecia musza byc na chama skopiowane z zachodnich reklam? brak miejsca na wlasna inwencje?/
poxniej mierz wysoko :-)
butelka to jest jakas masakra do sfotografowania, etykiety, owijki czesto potzrebuja mockupów, motuje sie je czesto itd itd, wiec sie nie zrazaj.

butelka nie jet jeszcze najwieksza tragedia .. w miare prosty ksztalt i w miare proste bliki. sprobuj sfotografowac wymyslnie powuginany wazon lub lampe.. albo na przyklad pierscionek z brylantem :)
Paweł Myszka

Paweł Myszka studio fotograficzne
- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

Co racja to racja - butelka to małe piwo.
Kiedyś musieliśmy na jednym planie ustawić 25 pierścionków - ale naprawdę miały stać, a nie leżeć na tle i to na czarnym marmurze. Połowa z nich miała białe kamienie (brylanty i cyrkonie), a reszta kamienie kolorowe. Samo ustawianie planu trwało dwa dni. Do dziś to pamiętam.
A plan oświetleniowy butelki - ze dwie godziny...

konto usunięte

Piotr Fajfer:
Ewa Pawlikowska:
pooglądaj http://wolowski.com.pl - tam jest reklamowy standard,

standard standardem .. doczepic si enie mozna ale czy wszystkie zdjecia musza byc na chama skopiowane z zachodnich reklam? brak miejsca na wlasna inwencje?/

Piotr to nie jest kopiowanie tylko wlasnie reklamowy standard. Mowimy o zdjeciu do reklamy. A reklama polega na tym, ze przychodzi klient /alkohol, browar, napoj etc/ i chce miec porzadna butelke na swiatowym poziomie. Zdjecia Jacka, swiadcza o tym, ze taki poziom osiagnal. Jest jedynym polskim fotografem w dziedzinie packshot/beauty packshot publikowanym w wydawnictwach o światowym zasięgu, skierowanych do branży reklamowej /np Archive/. Moim zdaniem w Polsce nie ma konkurencji.
Jesli chodzi o inwencje to najpierw trzeba byc zajebistym warsztatowo, a pozniej kombinowac. Akurat ten fotograf i jedno i drugie ma opanowane. Potrafi wiele z przedmiotem - w tym z butelką.
I nie ma co sie fochowac tylko pracą doscigac /i przescigac/ najlepszych.
poxniej mierz wysoko :-)

butelka nie jet jeszcze najwieksza tragedia .. w miare prosty ksztalt i w miare proste bliki. sprobuj sfotografowac wymyslnie powuginany wazon lub lampe.. albo na przyklad pierscionek z brylantem :)

konto usunięte

Ewa Pawlikowska:
Piotr to nie jest kopiowanie tylko wlasnie reklamowy standard.

a ja myslalem ze w reklamie liczy sie pomysl i innowacyjnosc a nie rzniecie z tego co juz bylo :D

tak wiem - ze bardzo ale to bardzo czesto sie najnormalniej nie da.
niedawno jak dostalem wytyczne z niemieckiej centrali klienta co moze byc na zdjeciach a czego nie moze to przez dwa dni analizowalem czy aby na pewno zdjecia beda ok :D
Mowimy o zdjeciu do reklamy. A reklama polega na tym, ze przychodzi klient /alkohol, browar, napoj etc/ i chce miec porzadna butelke na swiatowym poziomie.

wierz mi .. wiem jak wyglada rozmowa z klientem. wiem z reguly co chce miec, bardzo czesto nawet jak on sam tego nie wie :D. wiem tez ze to czego chce artdirector bardzo czesto rozni sie od tego co chce szef marketingu. a jescez bardziej od tego co chce ten kto podpisuje fakture :)
wiem tez ze polaczenie tego wszystkiego to prawdziwa sztuka.
a jak sie do tego doda wizje 75osob z dzialu kreatywnych, acccountow itp to poskladanie tego do kupy jest arcydzielem .. a dodanie jeszcze czegos wlasnego istnym odtworzeniem misterium meki panskiej :)
dlatego znacznie przyjemneij pracuje sie z agencjami ktore daja briefa, co ma byc zrobione czarno na bialym. nawet jesli jest to robione na ostatnia chwile to i tak lepiej niz bezposrednia walka z klientem :D

>Zdjecia Jacka, swiadcza o
tym, ze taki poziom osiagnal.

czy w KTORYMKOLWIEK miejscu zanegowalem warsztat jacka?
Jest jedynym polskim fotografem w dziedzinie packshot/beauty packshot publikowanym w wydawnictwach o światowym zasięgu, skierowanych do branży reklamowej /np Archive/. Moim zdaniem w Polsce nie ma konkurencji.

moim zdaniem sie mylisz :) ale dzieki temu mozemy sobie podyskutowac :D

pomijajac fakt ze dla mnie zdjecia packshotow to co innego niz fotografia produktowa i reklama produktu. ale ja dziwny jestem :)

Jesli chodzi o inwencje to najpierw trzeba byc zajebistym warsztatowo, a pozniej kombinowac.

posiadanie warsztatu rozumie sie samo przez sie. nikt z tym mysle nie zamierza dyskutowac.
Akurat ten fotograf i jedno i drugie ma opanowane. Potrafi wiele z przedmiotem - w tym z butelką.

alez ja nigdzie nie mowie ze jacek nie potrafi zrobic zdjecia butelce :) prosze cie .. nie wmawiaj mi czegos czego nie napisalem. ale sugerowanie przez Ciebie ze jest jedynym godnym w polsce uwagi fotografem reklamowym to lekko na wyrost :D
jest swietny - podobnie jak wielu wielu innych .. akurat fotopstrykow w kraju mamy swietnych i stanowia niezly towar eksportowy .. prawie tak dobry jak nasze modelki
I nie ma co sie fochowac tylko pracą doscigac /i przescigac/ najlepszych.

nie wiem gdzie ty tu zauwazylas jakiegokolwiek focha .. akurat pod wzgledem postawionych celow do przescigania nie mam sie co martwic :D mimo ogolnych zachwytow klientow i tak zawsze znajde cos co mi sie nie spodoba i chce lepiej :D

pomijajac fakt ze w przeciwienstwie do olbrzymiej wiekszosci kolegow fotografow potrafie zachwycic sie pracami innych a nie obrabiac im dupe za plecami .. widac to zle skutki wychowania w szacunku dla dobrej roboty :D

na koniec zeby nie bylo ze robimy offtopa :D tak na szybko znaleziona w archiwum fota jakiejs butelki.. czysty zrzut z karty zmniejszony do potrzeb forum

Obrazek

oczywiscie zdjecie do dalszej obrobki i dopieszczenia szczegolow, ale nie kazcie mi w tej chwili szukac wersji koncowej.. moge ja znalezc w poniedzialek jakby co :D.. tym bardziej ze koncowa jesli sie nie myle byla okropelkowana :DPiotr Fajfer edytował(a) ten post dnia 14.12.08 o godzinie 17:03

konto usunięte

Piotr, ja wogole nie skierowalam tego do Ciebie, to moje spostrzezenia i tyle. Nie ma co dyskutowac.
Podalam po prostu koledze przyklad z naszego wlasnego podworka najlepszy /nie zmienie tu zdania/ w dziedzinie fotografii przedmiotu, a juz na pewno butelek. Uwazam, ze powinno sie duzo obserwowac i uczyc od najlepszych, bo fota poddana ocenie na tym forum nie spelnia standardow reklamowych, po prostu.Pytał - odpowiadam.
W inne tematy wogóle nie wchodzę :-)
A na marginesie, jesli cos wrzucasz celem przedstawienia, warto, zeby to byl produkt finalny - bo to ze nie jest to widac - moze natomiast budzic domysl, ze jest, a wtedy nie za dobrze dla Ciebie.
Pozdrawiam

konto usunięte

Ewa Pawlikowska:
najlepszy /nie zmienie tu zdania/ w dziedzinie fotografii przedmiotu, a juz na pewno butelek.

nikt ci zdania zmieniac nie kaze :) zeby nie bylo - ja rowniez uwazam ze to swietny fahcowiec i nalezy podgaldac i wyciagac wnioski :)
A na marginesie, jesli cos wrzucasz celem przedstawienia, warto, zeby to byl produkt finalny - bo to ze nie jest to widac - moze natomiast budzic domysl, ze jest, a wtedy nie za dobrze dla Ciebie.

widzisz .. mowilismy od poczatku jak poprawic zdjecie na poziomie swiatla a nie na poziomie grafiki. dlatego tez wkleilem to co powyzej bedace czystym zrzutem z karty. bo jak poprawic zdjecie graficznie mozemy porozmawiac na forum dla grafikow :) przynajmniej takei jest moje zdanie - zeby grafik/dtpowiec dostal taki produkt z ktorym bedize mogl zrobic wszystko i ktory w pelni spelni jego wymagania. oczywiscie ktos moze to wziac za produkt finalny (choc mysle ze nikt rozsadny tego nie zrobi), ale wiadomo ze to co wychodzi z aparatu to zupelnie cos innego niz to co trafia na prase drukarska. pomiedzy tymi dwoma zdarzeniami jest cala masa pracy grafikow dtpowcow i sztabu ludzi majacych duzo do powiedzenia. zreszta co ja ci bede tlumaczyl, sama wiesz najlepiej :)
a produkt finalny jakby co tyz moge pokazac. wstydzic sie nie wstydze. :D
dobrej nocy zycze
Marcin Szabłowski

Marcin Szabłowski Fotograf -Prasowy-
Reklamowy

Moim zdaniem jest to zdjęcie tzw. „packshotowe”.
Wykonane dość niedbale…
To, co mi się nie podoba zawarłem w punktach.

1. Bliki powinny modelować butelką. Owalny kształt jest na dole butelki jest błędem.
2. Blik z boku butelki jest zbyt ciemny powinien się ciągnąć do podstawy butelki, modelując okrągły kształt dna butelki. W ciemnym bliku szukał bym raczej ciekawego koloru wina.
3. Coś się nie wątpliwie odbija w jasnym bliku z prawej strony…
4. To dobrze, że łatwo jest dostać się do korka, jednak nie pokazywałbym tego na zdjęciu reklamowym.
5. Etykieta na górze butelki powinna być obrócona nazwą do odbiorcy
6. Etykieta to dobre miejsce by modelować cieniem kształt butelki.
7. Szyjka butelki to dobre miejsce by pokazać głębie koloru wina.
8. Dno butelki ogólnie słabo… cechy huty, dziwny blik…

Zdjęcie można korygować graficznie.
Jednak lepszy efekt uzyskamy wykonując dobre zdjęcie.

Choć być może w takiej przaśności, niedoskonałości jest jakaś siła…?
Do mnie jednak takie zdjęcie nie trafia.
Jako producent wina wolałbym by moje wino na zdjęciu wyglądało lepiej niż w rzeczywistości.
Miało lepszą butelkę, lepszy kolor.
By ze zdjęcia kusiło niepowtarzalnością i swym ciekawym bukietem.
Nawet przy białym winie szukałby w jego pokazaniu pewnej …tajemnicy.

Sądzę, iż prezentowane zdjęcie to przykład jak w 15 min można „zrobić” 15 butelek wina…

Zdjęcie wódki dużo lepsze!

Jednak, po co ta naklejka z tyłu butelki?
Bez niej było by lepiej!

Chciałem umieścić zdjęcie to mojego wymądrzania…
Ale nie umiem…
Pomoc pod dodawanie komentarzy niezawile mi pomogła…

Następna dyskusja:

Jak pozyskujecie klientów

Wyślij zaproszenie do