konto usunięte
Temat: Upiększanie Forda Focusa
Nie jestem fanem ekstremalnego tuningu, ale postanowiłem trochę doposażyć swojego Focusa (MK1,5). Moja wersja to srebrne kombi z 2003/2004 roku, z silnikiem TDCI w wersji wyposażenia X Gold. Niby najbogatsza, ale pewnych umilaczy mi brakuje ;)Pierwszą rzeczą jaką do niego zakupiłem był podłokietnik. Niby nic, ale dzisiaj nie wyobrażam sobie jego braku. Nie jakiś tam uniwersalny syf - Focus MK1/MK1,5/MK2 nie przewidywał takiego udogodnienia :o Znalazłem na Allegro firmę, która wykonała wygodny podłokietnik dedykowany tylko i wyłącznie do mojego modelu - koszt 120 PLN.
Potem stwierdziłem, że skoro Ford wyposażył mnie fabrycznie w chromowaną listwę tylną, to dlaczego nie poszukać chromowanego grilla? No i po długich poszukiwaniach znalazłem. Chromowany rant, a reszta tak jak wyszła z fabryki - koszt 70 PLN.
Teraz zająłem się elektryką: zakupiłem światła do jazdy dziennej - technologia LED, które idealnie komponują się z przodem auta. Są homologowane i drogi - 120 PLN.
Firmowa gałka zmiany biegów wytarła się niemiłosierni, podobnie jak plastikowa kierownica >:( Mieszek ze skaju także się potargał. Szukałem, szukałem i znalazłem Skórzana gałka z delikatnym chromowanym pierścieniem, nowy skórzany mieszek z polerowaną aluminiową ramką... Koszt 80 PLN.
Obecnie czekam na czujniki parkowania oraz firmową skórzaną kierownicę z wbudowanym sterowaniem audio. Czujniki z małym wyświetlaczem, który można zintegrować z lusterkiem środkowym 70 PLN. Kierownica 110 PLN.
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą filtra powietrza na wkładkę K&N oraz gustownym przyciemnieniem szyb od II rzędu siedzeń do klapy.
Efektem końcowym pochwalę się wkrótce, kiedy wszystko będzie już podłączone na swoje miejsce ;)
Ciekawe, jak Wy udoskonalacie swoje bolidy?