konto usunięte

Temat: Upiększanie Forda Focusa

Nie jestem fanem ekstremalnego tuningu, ale postanowiłem trochę doposażyć swojego Focusa (MK1,5). Moja wersja to srebrne kombi z 2003/2004 roku, z silnikiem TDCI w wersji wyposażenia X Gold. Niby najbogatsza, ale pewnych umilaczy mi brakuje ;)

Pierwszą rzeczą jaką do niego zakupiłem był podłokietnik. Niby nic, ale dzisiaj nie wyobrażam sobie jego braku. Nie jakiś tam uniwersalny syf - Focus MK1/MK1,5/MK2 nie przewidywał takiego udogodnienia :o Znalazłem na Allegro firmę, która wykonała wygodny podłokietnik dedykowany tylko i wyłącznie do mojego modelu - koszt 120 PLN.

Potem stwierdziłem, że skoro Ford wyposażył mnie fabrycznie w chromowaną listwę tylną, to dlaczego nie poszukać chromowanego grilla? No i po długich poszukiwaniach znalazłem. Chromowany rant, a reszta tak jak wyszła z fabryki - koszt 70 PLN.

Teraz zająłem się elektryką: zakupiłem światła do jazdy dziennej - technologia LED, które idealnie komponują się z przodem auta. Są homologowane i drogi - 120 PLN.

Firmowa gałka zmiany biegów wytarła się niemiłosierni, podobnie jak plastikowa kierownica >:( Mieszek ze skaju także się potargał. Szukałem, szukałem i znalazłem Skórzana gałka z delikatnym chromowanym pierścieniem, nowy skórzany mieszek z polerowaną aluminiową ramką... Koszt 80 PLN.

Obecnie czekam na czujniki parkowania oraz firmową skórzaną kierownicę z wbudowanym sterowaniem audio. Czujniki z małym wyświetlaczem, który można zintegrować z lusterkiem środkowym 70 PLN. Kierownica 110 PLN.

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą filtra powietrza na wkładkę K&N oraz gustownym przyciemnieniem szyb od II rzędu siedzeń do klapy.

Efektem końcowym pochwalę się wkrótce, kiedy wszystko będzie już podłączone na swoje miejsce ;)

Ciekawe, jak Wy udoskonalacie swoje bolidy?
Mateusz Mikołajczyk

Mateusz Mikołajczyk Programista, Mobica
Ltd

Raczej gardzę tuningiem, ale całkiem szczerze mówiąc - jestem bardzo ciekaw jak wygląda Twoja foka po zmianach. Już wszystko zrobisz, umieść zdjęcia tych rzeczy, które zmieniłeś.

konto usunięte

Ja również jestem ciekawa efektu.

Jeśli masz jakieś zdjęcia z chęcią zobaczę ;)

pozdrawiam

konto usunięte

ja przyciemniłem szyby tylnie, focusa mam srebrnego i wygląda bardzo fajnie. W środku chciałem pewne elementy pozmieniać, ale żona jest przeciwna :/ kiedyś ją przekonam....
Arek L.

Arek L. AREA SALES MANAGER,
AB S.A

Świetny specjalista jeśli chodzi o przyciemnianie szyb. Kilka aut już robiłem w różnych miejscach, ale ten gościu mnie poprostu zadzwiwił profesjonalnością.

http://ciemneszyby.pl/Arek L. edytował(a) ten post dnia 31.08.09 o godzinie 07:35

konto usunięte

Mateusz Mikołajczyk:
jestem bardzo ciekaw jak wygląda Twoja foka po zmianach.
Lucyna W.:
Ja również jestem ciekawa efektu.

Cieszę się że Was zainteresowałem wypowiedzią. Światła dzienne i czujniki parkowania dotarły do mnie w ten piątek. Kierownica powinna dojechać koło środy. Potem tylko montaż całości - nie mam warunków i tajemnej wiedzy, więc muszę skorzystać z usług elektryka samochodowego. Podejrzewam, że następnym tygodniu całość będzie już zamontowana.

Zmiany nie będą dotyczyły przyciemniania szyb - przynajmniej na razie ;-)
Kasia B.

Kasia B. Specjalista ds.
Rekrutacji i Rozwoju

Tomaszu, czekamy zatem z niecierpliwością :)

konto usunięte

Kasiu i Pozostali piszący - załączam poniżej link do zdjęć Foczki przed modyfikacjami. Reszta wkrótce ;-)

http://picasaweb.google.pl/wypych.tomasz/MojeFordy#529...Tomasz Wypych edytował(a) ten post dnia 31.08.09 o godzinie 14:14

A czym się różni X-Gold od Ghia??
Mateusz Mikołajczyk

Ltd

Kurcze, Twoje zdjęcia uświadomiły mi, że stęskniłem się za swoim autem. :D Chyba jestem psychiczny. ;)

konto usunięte

Marek Lis:

Tak po prawdzie to niczym - Gold ma srebrną deskę i wykończenia, a Ghia pseudo drewno ;-)

A tak poważnie, wersja Ghia nie była (i chyba nie jest) oferowana w polskich salonach Forda. W luksusach opływają wersje Gold i Platinum - kiedyś przeznaczona dla Mondeo, a obecnie chyba też dla Focusa ;-)
Arek L.

AB S.A

Tomasz Wypych:
Marek Lis:

Tak po prawdzie to niczym - Gold ma srebrną deskę i wykończenia, a Ghia pseudo drewno ;-)

A tak poważnie, wersja Ghia nie była (i chyba nie jest) oferowana w polskich salonach Forda. W luksusach opływają wersje Gold i Platinum - kiedyś przeznaczona dla Mondeo, a obecnie chyba też dla Focusa ;-)
Ghia jest normalnie dostępna w salonie:
http://www.autoplaza.com.pl/Samochodynowe/Focus/cennik...

Mi osobiście najbardziej podoba się wersja Titanium.

Ja osobiście zmieniłbym w swoim Focusie tylko jedna rzecz...światła ksenonowe, oczywiście orygianlne.
A śmigam FF HB 2009 w wersji GOLD. Diesel 115KM,
Jedyna rzecz jaka zmieniłem to przyciemniłem tylną cześc szyb. Przy okazji wstawie fotki bo wygląda naprawde fajne.

konto usunięte

Arek L.:
Ghia jest normalnie dostępna w salonie:

OK, dlatego zaznaczyłem i chyba nie jest. W 2004 roku na pewno była oferowana ;-)

konto usunięte

Kasia Borys:
Tomaszu, czekamy zatem z niecierpliwością :)

Witam ponownie w temacie ;-)

Trochę to trwało, gdyż czekałem na podzespoły oraz na powrót z urlopu elektryka. Oprócz zmian opisanych wcześniej doszły jeszce owiewki na wszystkie szyby.

Dzisiaj wszystko zostało już podłączone, a efekt możecie obejrzeć poniżej:

http://picasaweb.google.pl/wypych.tomasz/MojeFordy#537...

Teraz pozostaje mi tylko kwestia przyciemnienia szyb. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Przód pozostaje nietknięty. Myślałem, aby szyby tylnej kanapy przyciemnić na poziomie 50%, a szyby bagażnika na maxa - chyba to 70%?

PS
Przebarwienia na przednim zderzaku to odbicie mojej koszulki ;-)Tomasz Wypych edytował(a) ten post dnia 05.09.09 o godzinie 15:09
Arkadiusz Piotr Z.

Arkadiusz Piotr Z. sticky business

mnie się nie podoba.

konto usunięte

Co konkretnie?Tomasz Wypych edytował(a) ten post dnia 05.09.09 o godzinie 15:14
Arek L.

AB S.A

Arkadiusz Piotr Z.:
mnie się nie podoba.
mi np nie podobają sią te światła LED....
Teraz pozostaje mi tylko kwestia przyciemnienia szyb. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Przód pozostaje nietknięty. Myślałem, aby szyby tylnej kanapy przyciemnić na poziomie 50%, a szyby bagażnika na maxa - chyba to 70%?
a czemu chcesz zmieniać poziom przyciemnienia? jaki to ma mieć cel? ja mam przyciemnione szyby na fabrycznie na ok 60% całą tylną przestrzeń ale w HB. Wygląda bardzo fajnie a i komfort jazdy jest rewelacyjny.Arek L. edytował(a) ten post dnia 06.09.09 o godzinie 06:38
Arkadiusz Piotr Z.

Arkadiusz Piotr Z. sticky business

Tomasz Wypych:
Co konkretnie?
nie chcę Ci sprawiać przykrości, ale nie podoba mi się nic.
a przyciemniane szyby kojarzą mi się z modą, jaka panuje na Ukrainie, tam nawet zaporożce mają przyciemnione:)Arkadiusz Piotr Z. edytował(a) ten post dnia 06.09.09 o godzinie 09:26

konto usunięte

Arek L.:
a czemu chcesz zmieniać poziom przyciemnienia? jaki to ma mieć cel? ja mam przyciemnione szyby na fabrycznie na ok 60% całą tylną przestrzeń ale w HB. Wygląda bardzo fajnie a i komfort jazdy jest rewelacyjny.Arek L. edytował(a) ten post dnia

Właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie: jaki to ma cel... Ja nie mam przyciemnianych fabrycznie szyb, combi to spore akwarium i latem mocno się nagrzewa. Dlatego chcę go częściowo zredukować. Poza tym mając maksymalnie przyciemnioną tylną szybę unikasz/redukujesz oślepianie podczas nocnej jazdy.
Arkadiusz Piotr Z.:
nie chcę Ci sprawiać przykrości, ale nie podoba mi się nic.

Nie sprawiasz. Coś tam zrobiłem i chciałem poznać opinię Innych.

Wątek powstał jako dyskusja nad pomysłami i ich realizacją. Tworząc go liczyłem, że inni też będą chcieli się czymś pochwalić i poznać opinie innych.

Jak na razie widzę, że to tylko ja (wg mnie) delikatnie i praktycznie upiększyłem swojego Focusa... Poczekam.[edited]Tomasz Wypych edytował(a) ten post dnia 06.09.09 o godzinie 11:12
Mateusz Mikołajczyk

Ltd

Wywal te gumowe dywaniki i zastąp je welurem. Zobaczysz, że od razu przytulniej będzie we wnętrzu. :)

Następna dyskusja:

Kupiłem focusa

Wyślij zaproszenie do