konto usunięte

Temat: metoda McKenziego...

słyszałam o tej metodzie wiele pozytywnych opinii...
neurochirurdzy i neurolodzy nie polecają...
proszę o opinie...
rehabilitacja kregosłupa, odcinka szyjnego (z wypuklinami)i ledźwiowego...
Agnieszka Wygrabek

Agnieszka Wygrabek młodszy asystent ,
II Klinika
Kardiochirurgii
Górnośląski...

jako rehabilitant polecam Mackenziego do terapii ,ale warunkiem jest doświadczony terapeuta dokładny opis kliniczny i zdjęcie RTg i tomografia przy wypuklinach .Neurochirurdzy na ogół nie toleruja naszych metod ,bo często odwodzimy w ten sposób pacjenta od operacji na dłuższy czas
Andrzej Sulimierski

Andrzej Sulimierski mgr Fizjoterapii

Agnieszka ma racje - zgadzam sie z kazdym slowem !
Monika Tiffert

Monika Tiffert Rehabilitant,
właściciel, Centrum
Synergia Praktyka
Rehab...

Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika, ze nie wszyscy pacjenci dobrze tolerują zabiegi w przeproście, należy najpierw dobrze "wyczuć" czy akurat u naszego pacjenta metoda przynosi efekt terapeutyczny. To nie może być szablonowe traktowanie każdego tak samo. Jeśli trafimy, faktycznie myśl o operacji może być niemiłym wspomnieniem. Jeśli nie, trzeba szukać innych sposobów ( trakcje, mobilizacje, ćwiczenia stabilizacyjne, PNF ). Operacja to wg mnie ostateczność, na którą niestety decyduje się zbyt pochopnie coraz więcej osób, nawet bardzo młodych, którym w późniejszym okresie - juz po zabiegu, kiedy wytwarzają się blizny wewnętrzne, pomóc jw bólu jest dużo trudniej...

Pozdrawiam Monika

konto usunięte

McKenzie to nie tylko przeprosty i trzeba o tym pamiętać:) McKenzie jest przedewszystkim bardzo dobrą metodą diagnostyczną. Dokładnie przeprowadzony wywiad i badanie kliniczne to 80% sukcesu. Pracujemy nad typowo mechanicznym bólem(zespół zaburzeń strukturalnych:zaburzenia wzajemnego układu pomiędzy jądrem a pierścieniem włóknistym)-typowo mechaniczną metodą.
Tomasz B.

Tomasz B. mgr fizjoterapii,
mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Świadomość naszych rodzimych lekarzy odstaje czasem od stanu aktualnej wiedzy, stąd straszenie pacjentów operacjami.
Zalecenia Komisji Europejskiej w bólach krzyża, która jasno wskazuje, że w przypadku bólów kregosłupa nie można polecać leczenia operacyjnego przed ukończeniem 2-letniego okresu nieskutecznego stosowania wszystkich zalecanych metod leczenia zachowawczego.

Co do samej metody McKenziego, według mnie ma tak wiele niedociągnięć natury merytorycznej (żeby nie powiedzieć dosadniej), by móc ją traktować jako monoterapię lub jakąkolwiek próbę kompleksowego ujęcia diagnostycznego.

Pozdrawiam serdecznie! :)
Tomasz Borowski
Fizjopedia.pl - Niezależny portal naukowy poświęcony fizjoterapiiTomasz B. edytował(a) ten post dnia 19.08.08 o godzinie 16:51

konto usunięte

Co do samej metody McKenziego, według mnie ma tak wiele niedociągnięć natury merytorycznej (żeby nie powiedzieć dosadniej), by móc ją traktować jako monoterapię lub jakąkolwiek próbę kompleksowego ujęcia diagnostycznego.

Metoda ta jest jedną z niewielu popartą tak licznymi badaniami i doniesieniami w światowej literaturze, w Spine. nie jest złotym środkiem jak zresztą żadna metoda ale wg mojego doświadcznia diagnostycznie się sprawdza-subiektywna ocena-gdyż opierajam się o bazę mojej pracy:)
>Eliza K edytował(a) ten post dnia 19.08.08 o godzinie 22:46

konto usunięte

Metoda jak najbardziej wskazana w leczeniu zwłaszcza w połączeniu
z innymi metodami tj. np. PNF i Ackermanna.Izabela B. edytował(a) ten post dnia 20.08.08 o godzinie 09:44
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Eliza K:

Metoda ta jest jedną z niewielu popartą tak licznymi badaniami i doniesieniami w światowej literaturze, w Spine. nie jest złotym środkiem jak zresztą żadna metoda ale wg mojego doświadcznia diagnostycznie się sprawdza-subiektywna ocena-gdyż opierajam się o bazę mojej pracy:)

Na temat ćwiczeń redresyjnych napisano "w światowej literaturze" jeszcze więcej i również "poparto je licznymi badaniami" i cóż z tego? Czy ktoś, kto choć ma blade pojęcie o neurofizjologii będzie je uskuteczniał?
Poza tym 90% badań nad skutecznością metody McKenziego prowadzi... Instytut McKenziego, więc trudno o jakieś sensacje.

Żeby sprawa była klarowniejsza: jestem fizjoterapeutą, nie jestem przeciwnikiem metody McKenziego, sam stosuję czasem niektóre rzeczy inspirowane tą metoda. Tylko metoda ta to dopiero maleńki wstęp do diagnostyki. Poleganie na niej jako monoterapia i jedyne instrumentarium diagnostyczne jest co najmniej oznaką braku wyobraźni albo... braku szerszej wiedzy medycznej. Nie na biomechanice, bowiem, kończy się świat.

Przecież same Panie przyznaja, że wyrasta nam pokolenie niedouczonych fizjoterapeutów, analfabetów anatomicznych i biomechanicznych, ślepo zapatrzonych w jakąś tam metodę (bo niby skąd mieliby by czerpać trzeźwy i naukowy ogląd?).

Z najlepszymi pozdrowieniami dla przemiłych Pań Dyskutantek. Zawsze to miło porozmawiać na niebanalne tematy ;)

konto usunięte

Drogi Tomku! nikt nie zamyka się w jednej metodzie bo po to się kształcimy robimy kursy by być kreatywnymi w swojej pracy i wykorzystywać adekwatnie wiedzę do konkretnego przypadku. Temat wątku to metoda McKenziego więc na niej się skupiam- dziś wróciłam zresztą z kongresu certyfikowanych terapeutów tej metody:) i chciała bym zaznaczyć że dopiero po wszystkich czterech częściach kursu można prawidłowo i z pełną wiedzą diagnozować i leczyć tą metodą-szczerze na moim przypadku dopiero na kursie C przy analizie przypadków otwierają się oczy a na kursie D wszystko się układa w logiczną całość:) pozdrawiam!

konto usunięte

Poza tym 90% badań nad skutecznością metody McKenziego prowadzi... Instytut McKenziego, więc trudno o jakieś sensacje.

pisałam pracę badawczą z tej metody i szukałam materiałów i uwierz mi że 90% badań i artykułów nie było z Instytutu McK tylko z innych źródeł. :)
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Eliza K:

pisałam pracę badawczą z tej metody i szukałam materiałów i uwierz mi że 90% badań i artykułów nie było z Instytutu McK tylko z innych źródeł. :)

:)

konto usunięte

:)

:)))
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Może nie do końca na temat, ale dla podtrzymania dobrego humoru:
http://www.fizjopedia.pl/nawesolo/retroelektro.php
;)

konto usunięte

Tomasz B.:

Może nie do końca na temat, ale dla podtrzymania dobrego humoru:
http://www.fizjopedia.pl/nawesolo/retroelektro.php
;)

już zdążyłam wcześniej zapoznać się z tą stronką by wiedzieć z kim dyskutuję:) <pozytywnie> pozdrawiam:*

Witam, po wykonaniu tomografu stwierdzono u mnie przemieszczenie krążka międzykręgowego z uciskiem na worek oponowy. Ortopeda zalecił mi właśnie spotkanie z fizjoterapeutą znającą tę metodę. Może zatem zagląda tu ktoś z okolic Poznania, kto zna metodę McKenziego??

konto usunięte

Poznań to zagłębie McKenziego hehe:P http://mckenzie.pl

Oglądałam już tę stronkę i mam listę fizjoterapeutów :) Dzięki!
Terminy mnie troszkę przerażają.. Dobrze chociaż, że mam chwilowy spokój z bólem, bo jak zaczyna, to jest nie do wytrzymania. Tym trudniej, że mam 2 miesięczne dziecko, któremu nie da się wytłumaczyć, że mamusię boli...
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Lidia K.:
Ortopeda zalecił mi właśnie spotkanie z fizjoterapeutą znającą
tę metodę.

Uczepili się tego McKenziego... ;)

Tomasz B.:
Lidia K.:
Ortopeda zalecił mi właśnie spotkanie z fizjoterapeutą znającą
tę metodę.

Uczepili się tego McKenziego... ;)

no ja się zupełnie nie znam, ale jak ma pomóc, to dlaczego nie spróbować:)

Następna dyskusja:

Leczenie Metodą McKenziego

Wyślij zaproszenie do