Bartosz Ślepowronski

Bartosz Ślepowronski Problem? Jaki
problem?

Temat: Przeczytałem i polecam...

Ian M Banks "Use of weapons", po naszemu "Najemnik". Jedna z najlepszych ksiazek jakie ostatnio czytalem, i nie ograniczam sie tu do fantastyki. Tylko uwaga
1) nie ma tu klasycznej linii fabularnej, jest jakas tam klamra fabularna spinajaca calosc, ale calosc sklada sie z retrospekcji o pojechanej chronologii (podobne do "Mostu" Banksa).
2)SF wystepuje tylko w charekterze rekwizytu, jakby Banks umiescil bohatera w swiecie Kultury bardziej ze wzgledu na wygode - bo nie musi wymyslac jakiejs rzeczywistosci od poczatki - niz koniecznosc fabularna
Powiesc zaczyna sie jak dobra komedia a konczy sie w najglebszych mrokach ludzkiej psychiki. Mocne. Polecam.

Dlaczego w Polsce wydano tak malo powiesci SF Banksa?
Krzysztof Kowalewski

Krzysztof Kowalewski tu stoje, tam ide

sie zgodze z przedmowca, Banks jest zajebisty, zarowno jako pisarz sf jak i glownonurtowy...czytam w wersjach ang wiec nie wiem, co oprocz Mostu wyszlo jeszcze po polsku, ale "Feersum Endjiin" polecam tez i "Song of Stone"
Bartosz Ślepowronski

problem?

Krzysztof Kowalewski:
czytam w wersjach ang wiec nie wiem, co oprocz Mostu wyszlo jeszcze po polsku

Niewiele: http://biblionetka.pl/author.aspx?id=168

Tez czytam po angielsku, tez Dublin :>Bartosz Ślepowronski edytował(a) ten post dnia 15.11.09 o godzinie 11:33

Karolina K.:
Ok, to z książek zdecydowanie wartych polecenia dorzucę Scotta Lyncha - " Kłamstwa Locke'a lamory" i " Na szkarłatnych morzach". Inteligentne, wciągające, napisane bardzo dobrym językiem, korekta prawie nie schrzaniona :-)

W najkrótszym skrócie- takie " Ocean's 11/12/13", tylko w scenerii mniej więcej XVII- wiecznej. Aczkolwiek świat fikcyjny. Ale wciąga jak chodzenie po bagnach :-))) Czyli nad wyraz sympatyczni oszuści, złodzieje, naciagacze, i przekręt dekady w tle.

Świetne książki, również gorąco polecam wszystkim fanom książek przygodowo-sensacyjno-fantasy:)
Krzysztof P.

Krzysztof P. specjalista ds.
systemów ::
kredyty hipoteczne

Zimne wybrzeża - Twardoch, Spitzbergen, kryminał i polityka. Wątek fantastyczny mocno poboczny.
Henryk Tur

Henryk Tur Redaktor,
copywriter,
recenzent

"Imperium Czerni i Złota" Adriana Tchaikovsky'ego.
Wreszcie oryginalne fantasy.
Bartosz Ślepowronski

problem?

Ja kontynuuje Banksa.
"Gracz" - solidna 4/5, ale bez jakiejs ekstazy. Ot Banks dalej zastanawia sie, czy Kultura faktycznie jest moralnie lepsza od innych cywilizacji i tradycyjnie stwierdza, ze lepsza jak lepsza ale na pewno skuteczniejsza.

"Excession" (nie wyszla po polsku). 3/5 dla Banksa, komu innemu dalbym 4/5. Soldiny kawalek SF, ale w gruncie rzeczy i fabula i zakonczenie takie sobie. Znosne, ale wywolujace raczej "aha" niz "wow!".

Obie polecam, solidne SF.Bartosz Ślepowronski edytował(a) ten post dnia 30.11.09 o godzinie 10:39
Krzysztof P.

kredyty hipoteczne

Polecam Wrońca, choć trochę już tęsknię za Dukajem z "Innych pieśni" :(

Warto też sięgnąć po Upiora południa - Kossakowska czaruje klimatem i pokazuje, że ciągle można się po niej wiele spodziewać.
Igor Janicki

Igor Janicki Software maker.
Java, Perl ...

Obrazek

postapokaliptyczna wizja rajdu przez USA wyjałowione doszczętnie przez nową generację bomb neutronowych.
można znaleźć z parę źródeł inspiracji, na przykład '48 (Herbert).

autor dobrze przygotował się do pracy, wydeptywałem opisane Las Vegas (tutaj bezludne), znam trasę przez pustynię Mojave ...

zręcznie napisane, gładko się to czyta.
nawet nie wiedziałem kiedy dotarłem do ostatniej stronyIgor Janicki edytował(a) ten post dnia 20.12.09 o godzinie 23:37
Igor Janicki

Java, Perl ...

Obrazek

Przedwojenne klimaty. Sensacja, wywiad, kontrwywiad ...
Alternatywna wizja historii. Przy tym wynalazek zmieniający losy Świata. Tajemna siła odyczna. W ostatnim rozdziale autor próbuje ją jakoś racjonalnie ustawić w kontekście SF, ale akurat ten fragment uważam za najsłabszy. Być może, pewną inspiracją była "Zadra" (Piskorskiego).

Dobrze się czyta :)Igor Janicki edytował(a) ten post dnia 26.12.09 o godzinie 19:12
Henryk Tur

Henryk Tur Redaktor,
copywriter,
recenzent

Jak ktoś lubi mroczne fantasy, polecam się w nowym magazynie Fantastycznym.
http://www.magazynfantastyczny.pl/

konto usunięte

Przedwczoraj skończyłem "Dom na Wyrębach" Stefana Dardy ( http://www.stefandarda.pl/ ).
Książka jest debiutem, ale doczekała się już nominacji do "Zajdla". Zaczyna się klasycznie: mamy mężczyznę w średnim wieku próbującego ułożyć sobie życie na nowo, odludzie (nie licząc tajemniczego sąsiada), niewyjaśnione zjawiska (bardzo ciekawe wykorzystanie elementów wierzeń ludowych)...
Wydawca reklamuje książkę jako "napisaną w stylu prozy S. Kinga". I muszę przyznać, ze coś w tym jest, choć równie dobrze możnaby się doszukiwać w "Wyrębach: elementów klasycznej powieści gotyckiej. Bardziej szczegółową recenzję można znaleźć choćby tu: http://polter.pl/Magharon,blog.html?8086
Czyta się bardzo dobrze (brawa dla autora za język!), idealna książka na długi zimowy wieczór.
Jagoda S.

Jagoda S. poszukująca

Krzysztof Pochmara:
Warto też sięgnąć po Upiora południa - Kossakowska czaruje klimatem i pokazuje, że ciągle można się po niej wiele spodziewać.
podpisuję się wszystkimi czterema kończynami (po jednej na każdy tom, choć gdyby "Upiora" potraktować jako cztery osobne książki, to dwie pierwsze polecę zdecydowanie bardziej. Ale trzeba przeczytać wszystkie, by móc w pełni docenić warsztat Kossakowskiej).

Od siebie dodam Głową w mur i Dzikiego Mesjasza czyli dwie pierwsze części Paramythii Vakkerby Rafała W. Orkana. Oblężone miasto mam nadzieję dodać, jak się tylko ukaże. I tu, inaczej niż w przypadku Kossakowskiej - nie da się tych powieści czytać z osobna, bo Paramythia to ma być całość kompletna. Dlatego z niecierpliwością czekam na ostatnią część.

konto usunięte

Jagoda S.:
Ale trzeba przeczytać wszystkie, by móc w pełni docenić warsztat Kossakowskiej).

Kurcze, tutaj to mam zupełnie inne zdanie, pierwsza jest niezła, ale dwie następne to jakaś porażka, a już czytając trzecią, to miałem wrażenie, że Pani Kossakowska i Pan Grzędowycz (w "Pan Lodowego Ogrodu") czerpali z tego samego źródła pisząc te fragmenty o podróżach w "dziwnych światach" i "obrazach apokalipsy", takie są do siebie podobne :)
IV Upiora jeszcze nie czytałem, ale zrobię to, by móc później z czystym sumieniem narzekać ;)

Od siebie dodam Głową w mur i Dzikiego Mesjasza

Tak, w pełni Cię rozumiem, to moim zdaniem mistrzostwo świata :)
Krzysztof P.

kredyty hipoteczne

Klasyka trzyma poziom. Dla tych, którzy obawiają się zacząć przygodę z Majipoorem albo Diuną - spieszę zapewnić, że kolejne tomy cyklu są również warte uwagi :) Polecam Czarnoksiężników Majipooru i Heretyków Diuny.
Marcin W.

Marcin W. Maszyny i urządzenia
budowlane

Ja poleciłbym cykl "Oko Jelenia" Andrzeja Pilipiuka. Jest ciekawa, choć po ostatniej (jak dotąd) części Pan Wilków, pozostało lekkie rozczarowanie.

Z bardziej cukierkowych klimatów Trylogia Czarnego Maga niejakiej Trudi Canavan
mojej lepszej połowie bardzo się podobało ;)
Karolina K.

Karolina K. Starszy Kupiec

Jezeli chodzi o Grzędowicza i Kossakowską, to zawsze istnieje podejrzenie, że jako para inspirują się tym samym - ja i mój mąż też czytamy te same lektury :-)))

On topic, ostatnio przeczytałam " Trzeci Świat" Guzka - styliacja fantasy a la Kapuściński. Fajnie sie czyta, konwencja reportażu - bardzo pozytywna i świetnie pasuje; tylko całosc bardzo mocno kojarzyła mi się z " Innymi Pieśniami" Dukaja.

Ktoś miał może takie wrażenia po lekturze?
Krzysztof P.

kredyty hipoteczne

Zdecydowanie warto sięgnąć po opowiadania obsypywanej nagrodami Connie Willis zebrane w Śmierci na Nilu. Lekkie i zabawne, a zarazem refleksyjne i dające do myślenia.
Igor Janicki

Java, Perl ...

Obrazek

kupiłem w taniej książce na Koszykowej, za jedyne 16 zł.

pomimo pewnych dłużyzn, czyta się "do upadłego".Igor Janicki edytował(a) ten post dnia 21.02.10 o godzinie 18:25

konto usunięte

Igor Janicki:

Obrazek

postapokaliptyczna wizja rajdu przez USA wyjałowione doszczętnie przez nową generację bomb neutronowych.
można znaleźć z parę źródeł inspiracji, na przykład '48 (Herbert).

autor dobrze przygotował się do pracy, wydeptywałem opisane Las Vegas (tutaj bezludne), znam trasę przez pustynię Mojave ...

zręcznie napisane, gładko się to czyta.
nawet nie wiedziałem kiedy dotarłem do ostatniej stronyIgor Janicki edytował(a) ten post dnia 20.12.09 o godzinie 23:37

Zgadzam się, że bardzo fajna książka :)

Ostatnio tropię książki poruszające tą tematykę i tą się bardzo dobrze czyta :)

Następna dyskusja:

Przeczytałem i NIE POLECAM

Wyślij zaproszenie do