Anna Maria Woźniak

Anna Maria Woźniak ... restart
systemu...

Temat: Wyjątkowo lamerskie pytanie :)

Mam tendencję do pisania długich tekstów. Chciałabym więc aby na jednej stronie pojawiła się tylko zajawka tekstu, tak by czytelnik sam zadecydował czy chce przeczytać notkę czy nie i rozwinął te, które go zainteresowały.

W ten sposób na pierwszej stronie mogłabym mieć więcej notek, a biorąc pod uwagę, że mam tam dużo obrazków, strona ładowałaby się szybciej.

Piszę o ezoteryce, dwa główne tematy to astrologia i tarot. Moi czytelnicy to albo astrolodzy albo tarociści albo zajmują się jednym i drugim.
Dałoby mi to więc informację w statystykach kliknięć, których czytelników (astrologów czy tarocistów) mam więcej.

Czy może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić? Domyślam się, że gdzieś w ustawieniach, i w tekście trzeba wstawić jakiś znacznik. Tylko jaki?

Szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam, jeśli już był taki temat, przepraszam i będę wdzięczna za linka do niego.

Mój blog - jakby ktoś chciał zobaczyć:

http://anahella.wordpress.com/
Konrad Karpieszuk

Konrad Karpieszuk WordPress Plugin
Compatibility
Assurance for WPML

w miejscu gdzie chcesz by tekst sie "ucinal" na stronie ze spisem notek w edytorze wpisu ustaw kursor i kliknij przycisk more na pasku

Obrazek
Anna Maria Woźniak

Anna Maria Woźniak ... restart
systemu...

Bardzo dziękuję, już lecę testować:)

Edit: działa i jest tak jak trzeba, jeszcze raz bardzo dziękuję.Anna Maria Woźniak edytował(a) ten post dnia 27.12.09 o godzinie 22:19
Mαrek S.

Mαrek S. lektor-dyrektor ;)

Podłączę się do tematu, albowiem mam kilka lamerskich pytań również.
Ale do brzegu:

1. Który plik i które jego miejsce odpowiada za wyświetlanie obrazków, a dokładniej - ich ramek? Czy można to w ogóle wyłączyć, tak, żeby ramka się nie pokazywała? Chodzi o tę ramkę:

Obrazek

2. Który plik i które jego miejsce odpowiada za wyświetlanie tekstów na pasku przeglądarki, dokładnie tego:

Obrazek

Jak zrobić, aby na stronie głównej wyświetlała się nie nazwa strony, a nazwa bloga, ale jednocześnie tak, aby tej nazwy bloga nie było widać w topie? W "ustawieniach czytania" mam zaznaczone pokazywanie konkretnej strony statycznej, jako strony głównej... A może jest jakaś wtyczka, pozwalająca na dowolną konfigurację tego, co ma się pokazywać w pasku przeglądarki?

Z góry pokornie dziękuję za odpowiedzi :)
Konrad Karpieszuk

Compatibility
Assurance for WPML

1. Który plik i które jego miejsce odpowiada za wyświetlanie obrazków, a dokładniej - ich ramek?

http://csjlevel.pl/wp-content/themes/BlueSkies/style.css

linijka 1221 (a wlasciwie gdzies zaraz po niej). znajdz:

border: 1px solid #9CB5C9

i zamien na:

border: none

2. Który plik i które jego miejsce odpowiada za wyświetlanie tekstów na pasku przeglądarki, dokładnie tego:

szukaj w pliku header.php zawartosci atrybutu title

(chyba uruchomie nowa usluge u siebie: wordpressowe duzyry przez skype i bede na bierzaco ludziom rozwiazywal takie problemy :) )Konrad Karpieszuk edytował(a) ten post dnia 28.12.09 o godzinie 14:06
Mαrek S.

Konrad Karpieszuk:
1. Który plik i które jego miejsce odpowiada za wyświetlanie obrazków, a dokładniej - ich ramek?

http://csjlevel.pl/wp-content/themes/BlueSkies/style.css

linijka 1221 (a wlasciwie gdzies zaraz po niej). znajdz:

border: 1px solid #9CB5C9

i zamien na:

border: none

szukaj w pliku header.php zawartosci atrybutu title

(chyba uruchomie nowa usluge u siebie: wordpressowe duzyry przez skype i bede na bierzaco ludziom rozwiazywal takie problemy :) )Konrad Karpieszuk edytował(a) ten post dnia 28.12.09 o godzinie 14:06

DKB :) A tu nagroda:

Obrazek

BTW, te dyżury na skype to niegłupi pomysł... Fakturki gotówkowe czy na przelew? ;)

<?php
if(isset($_GET['author_name'])) :
$curauth = get_userdatabylogin($author_name);
else :
$curauth = get_userdata(intval($author));
endif; ?>
<title>
<?php if ( is_home() ) { ?><?php bloginfo('name'); ?> | <?php bloginfo('description'); ?><?php } ?>
<?php if ( is_search() ) { ?><?php the_search_query(); ?> | <?php _e('Search Results'); ?><?php } ?>
<?php if ( is_author() ) { ?><?php echo $curauth->display_name; ?> | <?php _e('Author Archives'); ?><?php } ?>
<?php if ( is_single() || is_page() ) { ?><?php wp_title(''); ?> | <?php bloginfo('name'); ?><?php } ?>
<?php if ( is_category() ) { ?><?php single_cat_title(); ?> | <?php _e('Category'); ?> | <?php bloginfo('name'); ?><?php } ?>
<?php if ( is_month() ) { ?><?php the_time('F Y'); ?> | <?php _e('Archives'); ?> | <?php bloginfo('name'); ?><?php } ?>
<?php if (function_exists('is_tag')) { if ( is_tag() ) { ?><?php single_tag_title("", true); ?> | Tag <?php _e('Archives'); ?> | <?php bloginfo('name'); ?>
<?php } } ?>
</title>

Jeżeli chodzi o tytuł to możesz wkleić coś takiego, w zależności gdzie jesteś na stronie to taki będzie tytuł, na stronie głównej inny w kategoriach inny itd
Mαrek S.

Tomasz Mazur:

Jeżeli chodzi o tytuł to możesz wkleić coś takiego, w zależności gdzie jesteś na stronie to taki będzie tytuł, na stronie głównej inny w kategoriach inny itd

OK, tylko... GDZIE to wkleić? W headerze? W którym miejscu, czy może wsio rawno?
No i kolejnych lamerskich pytań ciąg dalszy.
Mam 2 stronki na WP, jedną na płatnym hostingu, drugą na osemka.pl
1. bangla bez problemu, w 2. mam problem ze statsami i kluczem API. Założyłem 2. konto na wp, dostałęm klucz API, gdy próbuję go wkleić tam, gdzie trzeba, dostaję taki komunikat:

Obrazek

I druga rzecz: jak ustawić, aby przywrócić obsługę widgetów w kokpicie metodą "przeciągnij i upuść"? Nie wiem jak doprowadziłem do tego, że się tego pozbyłem, a było wygodne...Marek S--k edytował(a) ten post dnia 04.01.10 o godzinie 10:44
Konrad Karpieszuk

Compatibility
Assurance for WPML

wyglada na to ze na tej osomce masz wylaczone obsluge socket functions w php. watpie aby udalo ci sie przekonac adminow by wlaczyli ale mozesz sprobowac :)
Mαrek S.

Konrad Karpieszuk:
wyglada na to ze na tej osomce masz wylaczone obsluge socket functions w php. watpie aby udalo ci sie przekonac adminow by wlaczyli ale mozesz sprobowac :)

OK, zatem jaką inną wtyczkę statsów polecasz? I co z resztą? :)

Wklej w header.php, podmień <title> </title>, gdzieś na początku pliku powinno być.

Marek S--k:
to nie pomoze? http://www.blog.bartoszkoplin.pl/problem-z-wtyczka-wor...
Mαrek S.

Tomasz Mazur:
Wklej w header.php, podmień <title> </title>, gdzieś na początku pliku powinno być.
Dzięki, działa, jest jak trzeba. :)
Mαrek S.

Bartek Koplin:
Marek S--k:
to nie pomoze? http://www.blog.bartoszkoplin.pl/problem-z-wtyczka-wor...
No właśnie, nie do końca o to chodziło... Wrzuciłem sobie google analytics i ma pytanie: jak sprawić, aby statystyki wyświetlały się gdzieś w dashboardzie bloga, bez konieczności logowania się na konto gugla?

Marek S--k:
No właśnie, nie do końca o to chodziło... Wrzuciłem sobie google analytics i ma pytanie: jak sprawić, aby statystyki wyświetlały się gdzieś w dashboardzie bloga, bez konieczności logowania się na konto gugla?
wtyczka GA do WP nie daje takich mozliwosci? nie korzystalem z niej nigdy..
Mαrek S.

Bartek Koplin:
Marek S--k:
wtyczka GA do WP nie daje takich mozliwosci? nie korzystalem z niej nigdy..
Nawet jeśli daje, to dość skutecznie ukrywa guzik, który by to uaktywniał ;)

Następna dyskusja:

Pytanie - Jak to zrobić?

Wyślij zaproszenie do