konto usunięte

Temat: Etyka lekarska

"6 razy odsyłano 44-latka ze szpitala - zmarł na stole
operacyjnym. Prokuratura wszczeła śledztwo"

Więcej na: http://bytow.naszemiasto.pl/wydarzenia/897951.html

[email]

Obrazek

[/email]

A niby to zawód zaufania społecznego.

konto usunięte

Jan Pankaú:
A niby to zawód zaufania społecznego.
Ma pan racje. Zaufanie zostalo zawiedzione. Te sytuacje przypominaja analogiczne w szpitalach podczas konfliktów zbrojnych jakie udalo mi zobaczyc choćby na filmach. Tylko ze teraz mamy konflikt ekonomiczno-przemyslowy (nie zbrojny) o zasiegu światowym. Prywatyzacja globalna kontra sektor publiczny, dla wszystkich. Z tą rownież roznica ze lekarze niektorzy nie pracuja z taka motywacja jak tam w warunkach zagrozenia. Skutki dla ludzi jednak podobne. Ale etycznie nie zdał egzaminu ten doktor. Pomoc coraz czesciej jedynie w klinikach prywatnych. Lekarze nie maja czasu by leczyc ubezpieczonych pacjentów byc moze brakuje tez im uwagi jaka nalezna
jest własciwemu pokierowaniu pacjenta.

Rozpedzona gospodarka w kraju bez potrzebnych przemian. Oto rzeczywistość.Romuald K. edytował(a) ten post dnia 16.09.08 o godzinie 18:06

konto usunięte

Marcin Orliński

Marcin Orliński Wicenaczelny,
„Przekrój”

"Według Institute of Medicine, organizacji non-profit założonej przez amerykańską Narodową Akademię Nauk, co najmniej 1,5 miliona Amerykanów rocznie staje się ofiarą błędów szpitalnych.

'Błędy będą miały miejsce zawsze, gdy w złożonym systemie będą pracowali ludzie', mówi dr Brent James, wiceprezes ds. badań medycznych i dyrektor Intermountain Institute for Health Care Delivery Research w Salt Lake City. 'Nie ma możliwości wyszkolenia lekarzy, aby nie popełniali żadnych błędów'.

Popełniane błędy wcale nie są małe. Rocznie od 40 do 100 tysięcy osób umiera z powodu kiepskiego wykonywania pracy, w tym pomyłek chirurgów i pomieszania leków. Jest jeden spory problem: pacjenci szpitali, zgodnie z badaniem Auburn University mogą dostać zły lek w jednym na pięć przypadków. Liczba zgonów spowodowanych błędami jest równie duża jak w przypadku wypadków samochodowych czy raka piersi, i prawdopodobnie równie wysoka, jak przy zawałach."

Więcej: Onet.pl
Marcin Orliński

Marcin Orliński Wicenaczelny,
„Przekrój”

Rozdźwięk, jak zwykle, pomiędzy tym, jak jest, i tym, jak być powinno.

Istnieje mnóstwo kodeksów etyki lekarskiej, np. Kodeks Etyki Lekarskiej Naczelnej Izby Lekarskiej. Tylko co z tego?

Faktyczne zmiany nastąpią dopiero wtedy, gdy środowiska lekarskie napiętnują praktyki nepotyczne, korupcję i postawią na profesjonalizm i zaangażowanie. Do tego w obecnej sytuacji potrzebne jest chyba wsparcie państwa, którego jak na razie nie za bardzo widać, lub po prostu lepsze zarządzanie Służbą Zdrowia: wyższe pensje dla lekarzy, inna struktura wynagrodzeń, prawo i obowiązek jednego etatu (a nie dwóch), i te de, i te de, i te de...

konto usunięte

A jednym z najbardziej patologicznych i niezwykle cenionych jest:

Art. 1.
3. Naruszeniem godności zawodu jest każde postępowanie lekarza, które podważa zaufanie do zawodu.

konto usunięte

lekarze, nauczyciele (podstawowka i lo a nie wykladowcy akademiccy) oraz urzednicy ZUS,Skarbówka to 3 najbardziej przeze mnie znienawidzone grupy spoleczne, ktore szacunku w moich oczach nigdy nie zdobeda. Dno i kilo mułu.
Łukasz Szerenos

Łukasz Szerenos Alexander Mann
Solutions

Twoje uogólnienie jest bezpodstawne. Znam lekarzy w małych placówkach na wsi, któzy po godzinach pomagają, przychodza do domu jak trzeba, robią prace wręcz bohaterską. nauczyciele także. Darmowe kółka dla dzieci, opieka itd. Nie spotkałem sie z tym w Warszawie ale na mazurach to zwyczajna sprtawa że nauczycieli i lekarzy się szanuje. I ja tez ich szanuje bo ZA DARMO i bezintaresowanie niejednokrotnie otrzymałem pomoc

konto usunięte

Łukasz Szerenos:
Twoje uogólnienie jest bezpodstawne. Znam lekarzy w małych placówkach na wsi, któzy po godzinach pomagają, przychodza do domu jak trzeba, robią prace wręcz bohaterską. nauczyciele także. Darmowe kółka dla dzieci, opieka itd. Nie spotkałem sie z tym w Warszawie ale na mazurach to zwyczajna sprtawa że nauczycieli i lekarzy się szanuje. I ja tez ich szanuje bo ZA DARMO i bezintaresowanie niejednokrotnie otrzymałem pomoc
cudnie :) a ja nie, wrecz odwrotnie, niejednokrotnie slono placilam za ich gnojkowatosc i chciwosc, i poki co wlasnie taki mam do nich stosunek, mam do tego prawo czyz nie?:)

Jak sie znajdzie jakis wyjatek, gdzies, kiedys, to bede mogla powiedziec, ze nie mialam racji :) Oby sie znalazl.

konto usunięte

Łukasz Szerenos:
Twoje uogólnienie jest bezpodstawne.
Stwierdził jednoznacznie stały pacjent różnych przychodni i szpitali.
No tak. Tylko taki może tak powiedzieć.
Znam lekarzy w małych placówkach na wsi,
Ile wsi i jakie to są te kontakty z tymi lekarzami?
któzy po godzinach pomagają, przychodza do domu jak trzeba,
Tak też zdarza się ale nie twierdzę, że są to uogólnienia bez podstawne.
robią prace wręcz bohaterską.
Zasrany obowiązek jak listonosza list dostarczyć czy kierowcy autobusu ludzi bezpiecznie do celu zawieść.
Jeżeli bedziemy w każdym zawodzie za każdą pracę bohaterami ich robili to bedzie bohaterski bohaterowicz bez łapów nie dogadasz się z nim.
nauczyciele także.
Za to im też płacą i wcale nie najmiej.
Darmowe kółka dla dzieci, opieka itd.
Chyba graniaste są te darmowe.
Nie spotkałem sie z tym w Warszawie ale na mazurach to zwyczajna sprtawa że nauczycieli i lekarzy się szanuje.
A spróbuj nie szanować to dziecko nie zda do nastepnej klasy a i życie może nagle skończyć się bo nie było komu pomóc.
Pokazałem to w linku tego tematu.
I ja tez ich szanuje bo ZA DARMO i bezintaresowanie niejednokrotnie otrzymałem pomoc
Co do tego to nie mam zastrzeżeń. Każdy ma prawo robić co chce aby zgodnie z prawem, prawda?

konto usunięte

Marcin Orliński:
Rozdźwięk, jak zwykle, pomiędzy tym, jak jest, i tym, jak być powinno.

Istnieje mnóstwo kodeksów etyki lekarskiej, np. Kodeks Etyki Lekarskiej Naczelnej Izby Lekarskiej. Tylko co z tego?

Faktyczne zmiany nastąpią dopiero wtedy, gdy środowiska lekarskie napiętnują praktyki nepotyczne, korupcję i postawią na profesjonalizm i zaangażowanie.
Tak, ale w kaście lekarskiej tego nie ma i w własnym szabie zanuża się.
Do tego w obecnej sytuacji potrzebne jest chyba wsparcie państwa, którego jak na razie nie za bardzo widać,
W ogóle odebrać jakąkolwiek możliwość ingerencji państwa.
Tam gdzie państwo ingeruje lub czymś zarządza to tam jest najwiecej niedociągnięć i są najbardziej kosztowne.
lub po prostu lepsze zarządzanie Służbą Zdrowia: wyższe pensje dla lekarzy, inna struktura wynagrodzeń, prawo i obowiązek jednego etatu (a nie dwóch), i te de, i te de, i te de...
Jasne. Sześć etatów i 63 tyś z l m-cznie zarobku.
Kiedy ten człowiek spi?
Czy on jest wstanie myśleć logicznie?
To jeszcze mały zarobek?
Jaja sobie wraz z tą etyką robią z pacjentów a w szczególności z tych młodych, którzy jeszcze nie chorują.
Niestety, ale im też cywilizacja nie odpuści chciaż mogą się zarzekać jak bedą chcieli. Może nawet szybciej niż póżniej.

konto usunięte

a ja myślałam że jestem odosobniona w swoim myśleniu, cieszę się że ktoś poza mną uważa że lekarz/nauczyciel to zawód jak każdy inny i tak samo dobrze ma być wykonywany w innym wypadku ->>WON.
Nikt tych ludzi nie zmuszał żeby byli lekarzami ani nauczycielami, nikt im nie przystawia do głowy broni i nie karze robić specjalizacji, mogą iść do biur, sklepów, do innych zawodów, ale skoro już wykonują takie, to muszą ponosić konsekwencje swoich czynów.

konto usunięte

Benita K.:
a ja myślałam że jestem odosobniona w swoim myśleniu, cieszę się że ktoś poza mną uważa że lekarz/nauczyciel to zawód jak każdy inny i tak samo dobrze ma być wykonywany w innym wypadku ->>WON.
Nikt tych ludzi nie zmuszał żeby byli lekarzami ani nauczycielami, nikt im nie przystawia do głowy broni i nie karze robić specjalizacji, mogą iść do biur, sklepów, do innych zawodów, ale skoro już wykonują takie, to muszą ponosić konsekwencje swoich czynów.

Z drugiej strony lepiej, żeby lekarze gremialnie nie przerzucali się na handel skrpetkami ;-)) To liberalne podejście może okazać się bardzo szkodliwe społecznie... czas wykształcenia lekarza jest dość długi. W dodatku nie każdy się do każdego zawodu nadaje. Idzie niż demograficzny, może się okazać, że w niektórych zawodach mimo wzrostu płac nie będzie "komu robić".

konto usunięte

takie ryzyko istnieje w kazdym zawodzie :)
moze sie nagle okazac, ze wiele osob, ktore w zyciu na studiach medycznych nie bylo ma do tego wiekszy talent niz ci wyksztalceni?

konto usunięte

Benita K.:
takie ryzyko istnieje w kazdym zawodzie :)
moze sie nagle okazac, ze wiele osob, ktore w zyciu na studiach medycznych nie bylo ma do tego wiekszy talent niz ci wyksztalceni?

"nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie oficera" ;-))

konto usunięte

Jerzy B.:
Benita K.:

Z drugiej strony lepiej, żeby lekarze gremialnie nie przerzucali się na handel skrpetkami ;-))
Tak. Cześć z nich już od wczoraj to powinna robić.
To liberalne podejście może okazać się bardzo szkodliwe społecznie...
Pan jako socjalista ma na uwadze społeczeństwo, które pod kazdym głupim powodem można doić jak np w naszych usługach ubezpieczeniowych.
czas wykształcenia lekarza jest dość długi.
I w dodatku na koszt społeczeństwa. Jako ekonomista wie Pan, że wukształcenie to dość długe pokryte z naszych podatków wykorzystywane w innych krajach nie bilansuje się nam.
W dodatku nie każdy się do każdego zawodu nadaje.
Dokładnie i powinien być sprawdzony przed podjęciem nauki jak np w wojsku, policji i innych służbach odpowiedzialnych za życie ludzkie.
Idzie niż demograficzny, może się okazać, że w niektórych zawodach mimo wzrostu płac nie będzie "komu robić".
Jasne i mimo nakładów na wykształcenie.

konto usunięte

Jan Pankaú:

1. Skąd takie poglądy, że socjalista? Ciekaw jestem, na jakiej podstawie wyciągnął Pan takie ciekawe wnioski?

2. Jak się przerzucą na skarpetki, to może się okazać, że nie będzie komu sprawdzić, czy pobierana przez Pana renta i Pana dodatkowe zajęcia nie są w sprzeczności. "Kapitalistycznej" sprzeczności... albo socjalistycznej.

3. Jeśli ma Pan inny pomysł, żeby lekarze chcieli się u nas kształcić, byli dobrymi lekarzami i pracowali, to chętnie posłucham.

4. Testy osobowości można wykonywać tylko w szczególnych przypadkach umocowanych w ustawach, inaczej jest to sprzeczne z ogólnymi prawami. Na studia przyjmuje się w oparciu o cenzus wykształcenia/wiedzy.

konto usunięte

Jerzy B.:
Jan Pankaú:

1. Skąd takie poglądy, że socjalista? Ciekaw jestem, na jakiej podstawie wyciągnął Pan takie ciekawe wnioski?
Na podstawie Pana podejścia do tematu.
Ma Pan takie typowo socjalistyczne:)

2. Jak się przerzucą na skarpetki, to może się okazać, że nie będzie komu sprawdzić, czy pobierana przez Pana renta i Pana dodatkowe zajęcia nie są w sprzeczności. "Kapitalistycznej" sprzeczności... albo socjalistycznej.
W wolnej gospodarce nie ma ludzi, zawodów oraz usług niezastąpionych.
Wolna gospodarka nie znosi luk. Na to miejsce pojawi się konkurencyjnie bardzo dużo innych osób nierozczeniowych a wykorzystujacych tą lukę.
Tu również przykład Pana socjalistycznego myślenia typu: jak niew bedzie jego to co wtedy?
Odpowiadam nic, ale w wolnej gospodarce.
3. Jeśli ma Pan inny pomysł, żeby lekarze chcieli się u nas kształcić, byli dobrymi lekarzami i pracowali, to chętnie posłucham.
Jeszcze raz. Uwolnic gospodarkę a studia płatne.
Nic wiecej.
Proszę się nie martwić i nie wymyślać problemów socjalistycznych.
Gwarantuję Panu, ze rynek próżni nie znosi.
Zaraz pojawi się inny, który wykorzysta lukę.
4. Testy osobowości można wykonywać tylko w szczególnych przypadkach umocowanych w ustawach,
Tak. I jaki problem wpisać to do ustawy?
Może wazniejsze są kłutnie sejmowe kto z kim dzisiaj w nocy spał niż przegłosowanie takiego wpisu aby wariaci czy zboczeńcy nie dostawali się do zawodów publicznego zaufania.
inaczej jest to sprzeczne z ogólnymi prawami.
.w.
Na studia przyjmuje się w oparciu o cenzus wykształcenia/wiedzy.
Oraz pschofizycznego badania, które nawet kierowca przechodzi a nie alkocholik czy łapówkarz lekarz.
Przecież wiem o tym, Panie doktorze:)

konto usunięte

Jan Pankaú:
Jerzy B.:
Jan Pankaú:

Czyli tylko tyle Pan potrafi napisać. Szkoda, bo to uzasadnienia z konwencji "cykliści, masoni, komuniści"...
Wolna gospodarka nie znosi luk. Na to miejsce pojawi się konkurencyjnie bardzo dużo innych osób nierozczeniowych a wykorzystujacych tą lukę.
Tu również przykład Pana socjalistycznego myślenia typu: jak niew bedzie jego to co wtedy?

Cóż, Pana wiara w mechanizmy samoregulacji pochodzi z XIX wieku i jest obecnie nie do utrzymania. Zresztą nigdy nie była, to konstrukt teoretyczny nie do obronienia w cywilizowanym świecie. Niech Pan poczyta czym się różni liberalizm od neoliberalizmu. Albo niech Pan poczyta wypowiedzi osób o podobnych poglądach: http://www.goldenline.pl/grupa/iv-rzeczpospolita

Zdrowia życzę! W imieniu mojego portfela.
Nic wiecej.

I dlatego najbardziej do niedawna kapitalistyczna gospodarka USA ma ogromne problemy z pielęgniarkami i lekarzami oraz podkupuje gdzie się da tych specjalistów :-))))

Pan nie wie o czy mówi. Ale... mi nikt nie płaci za edukowanie na GL.
4. Testy osobowości można wykonywać tylko w szczególnych przypadkach umocowanych w ustawach,
Może wazniejsze są kłutnie sejmowe kto z kim dzisiaj w nocy spał niż przegłosowanie takiego wpisu aby wariaci czy zboczeńcy nie dostawali się do zawodów publicznego zaufania.
.w.
Oraz pschofizycznego badania, które nawet kierowca przechodzi a nie alkocholik czy łapówkarz lekarz.

Tak się składa, że wiem doskonale. W przeciwieństwie do Pana znam kilka ustaw, którym te kwestie podlegają. Co innego zawody wymagające specjalnych predyspozycji psychofizycznych (są osobno regulowane) a co innego prawo do zdobywania wykształcenia. Nie jesteśmy w Indiach, żeby tworzyć kasty już na poziomie liceum. Na razie "tylko" do kilkuset zawodów dostęp wymaga odpowiedniego wykształcenia a do kilkudziesięciu predyspozycji. Zawodów jest o wiele więcej...
... lekarz może być neurotykiem, byle umiał leczyć. Tak jak kierowca może być homoseksualistą, byle nie pił i nie ćpał. Ksiądz nie powinien być homoseksualistą (powołanie) ale jak będzie pił, to jedynie będzie grzeszył. Itd.

konto usunięte

Jerzy B.:
Jan Pankaú:
Jerzy B.:
Jan Pankaú:

Czyli tylko tyle Pan potrafi napisać. Szkoda, bo to uzasadnienia z konwencji "cykliści, masoni, komuniści"...
Mogł Pan coś mniej oklepanego wymyślić:)

Cóż, Pana wiara w mechanizmy samoregulacji pochodzi z XIX wieku A jednak. Doktór to doktór. Diagnoze nawet przez internet postawi:)
Otóż nie szanowny Panie.
Pomimo tak rozwlekłego socjalizmu jeszcze istnieje wolność gospodarcza i to w krajach europejskich.
A chyba mamy XXI w, prawda?
i jest obecnie nie do utrzymania.
W naszym socjalistycznym kraju to nie. Wierzę Panu. Zresztą moje trzydziestopiecioletnie doświadczenie pracy na własny rachunek to potwierdza.
Zresztą nigdy nie była,
Nie nie była ale pracowaliśmy prywatnie mimo ucisków socjalistycznych.
to konstrukt teoretyczny nie do obronienia w cywilizowanym świecie. Jak Pan zna tylko Polskie i jaj zasady funkcjonowania to się z Panem zgodzę.
Jeżeli Pan myśli, że inni są głupsi od Pana to nigdy się z tym nie zgodzę:)
Niech Pan poczyta czym się różni liberalizm od neoliberalizmu. Ale to nie jest tematem.
I tak idziemy nie w tym kierunku:)
Albo niech Pan poczyta wypowiedzi osób o podobnych poglądach: http://www.goldenline.pl/grupa/iv-rzeczpospolita
Mnie nie interesują poglądy. Mnie interesują fakty.
Zdrowia życzę! W imieniu mojego portfela.
A Pański dziadzio jak tam na moim portfeliku czuł się?
Nic wiecej.

I dlatego najbardziej do niedawna kapitalistyczna gospodarka USA ma ogromne problemy z pielęgniarkami i lekarzami oraz podkupuje gdzie się da tych specjalistów :-))))
A polacy kształcą i dają bo ich na to stać.
Ma Pan ewidentny przykład. To nie jest kłopot a tylko korzyść dla kraju.
Szanowny Panie. Przestań pan mysleć tą socjalistyczną ekonomią.
Z głodu zdechniemy i zawsze biedni bedziemy.
Czy Pan tego nie widzi?

Pan nie wie o czy mówi.
Pewnie nie, ale Pan mnie to wytłumaczy:)
Ale... mi nikt nie płaci za edukowanie na GL.
To jednak Pan nie wytłumaczy.
Szkoda. Tak zajeżdzało tym socjalem:)
.w.

Tak się składa, że wiem doskonale. W przeciwieństwie do Pana znam kilka ustaw, którym te kwestie podlegają.
Jasne. Z góry Pan zakłada, że ja nic nie wiem a tylko Pan. To też takie socjalistyczne.
Powiem Panu wiecej. Wtedy nawet sprzątaczka mówiła, a wie pan kim ja jestem?:)
Ja rozumię ludzi młodych, którzy nie wiedzą co to socjaliżm a nawet etyka. Znam również młodych, ktorzy z tym walczą i też tu są.
Co innego zawody wymagające specjalnych predyspozycji psychofizycznych (są osobno regulowane)
Których zakres należy jak naszybciej rozszeżyć.
a co innego prawo do zdobywania wykształcenia.
Nikt nie broni wylształcenia w zawodzie do którego ma predyspozycje a nawet wskazane jest.
Nygusy za burtę nawet na szerokim morzu:)
Nie jesteśmy w Indiach,
Jesteśmy bo mamy kasty nie tylko lekarskie ale i prawnicze.
żeby tworzyć kasty już na poziomie liceum. Na razie "tylko" do kilkuset zawodów dostęp wymaga odpowiedniego wykształcenia a do kilkudziesięciu predyspozycji.
A powinno być do wszystkich zawodów społecznego zaufania.
Temat to etyka lekarska, prawda?
Czy lekarz alkocholik mieści się w tej etyce?
A morze lekarz zabawiajający się seksualnie z dziecmi uznający to za terapie mieści się w tej etyce?
Oni na wstepie powinni być niedopuszczeni do na uki w tym zawodzie.
Zawodów jest o wiele więcej...
No jest i powinno się w koncu uporzadkować.
... lekarz może być neurotykiem, byle umiał leczyć. Tak jak kierowca może być homoseksualistą, byle nie pił i nie ćpał.
I jeżdził cięzarówą a nie autobusem z ludzmi.
Ksiądz nie powinien być homoseksualistą
Pewnie, ze nie.
(powołanie)
Zawód to się teraz nazywa:)
ale jak będzie pił,
To taki sam jak lekarz i też z zawodu powinien zostać usunięty.
to jedynie będzie grzeszył. Itd.
Wszyscy grzeszymy. Budując socjalizm najbardziej:)

Następna dyskusja:

Etyka lekarska...

Wyślij zaproszenie do