konto usunięte

Temat: Czy te wojny sa potrzebne?

Romuald K.:
Z braku innej pracy najprawdopodobniej.
Najprawdopodobniej, przy czym nie zmienia to faktu, że trzeba mieć świra.

konto usunięte

Pewnie zaraz dostanę kilka razów od lewicowych miłośników pokoju ale uważam, że cywile nie powinni dyskutować na temat potrzeby/sensu prowadzenia działań zbrojnych bo zwyczajnie brak im specjalistycznej wiedzy. Wojna to domena żołnierzy i im uważam trzeba zostawić ten temat.
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

Michał Dominiak:
Pewnie zaraz dostanę kilka razów od lewicowych miłośników pokoju ale uważam, że cywile nie powinni dyskutować na temat
Tak samo jako ofiary gwałtów nie powinny rozmawiac na temat sensu działań wszelkiej patologii.
potrzeby/sensu prowadzenia działań zbrojnych bo zwyczajnie brak im specjalistycznej wiedzy. Wojna to domena żołnierzy i im uważam trzeba zostawić ten temat.
Domena żolnierzy? Wiekszej głupoty nie czytałem dawno już. Gdyby tak było wojny odbywały sie na specjalnie do tego przygotowanych i odizolowanych od całej reszty poligonach. Wszyscy zolnierze mieliby szanse zginać nie narażajac nikogo na uczestnictwo w swoich chorych pomysłach na zakońćzenie zycia. A powód wypowiadania sie jest jeszcze inny. Nie płacą sami za siebie ale żerują pasożytniczo na pieniądzach każdego z nas. Jesli sobie sfinasują gwiezdne wojny to niech im zycie sie nie przeciąga i mogę sobie odetchnać.

Michał jak dla mnie możesz już nie rozmawiać na żaden temat i zaprzestać odzywania sie w ogóle. Bo po co? Po co Ci wolnosc wypowiedzi?

Zostaw wszystko innym i niech pokierują Twoim życiem specjalisci od PR, Euro, Komputerów, Informacji itd. A ty połóż sie spać. dobranoc.Romuald K. edytował(a) ten post dnia 19.03.10 o godzinie 09:33

konto usunięte

Michał Dominiak:
Pewnie zaraz dostanę kilka razów od lewicowych miłośników pokoju ale uważam, że cywile nie powinni dyskutować na temat potrzeby/sensu prowadzenia działań zbrojnych bo zwyczajnie brak im specjalistycznej wiedzy. Wojna to domena żołnierzy i im uważam trzeba zostawić ten temat.

Tutaj się wielce mylisz.
Po to cywile są zwierzchnikami wojskowych aby wojskowi nie robili idiotyzmów do których robienia niejako są stworzeni.

Musisz zrozumieć coś, czego chyba nie rozumiesz..., że cywile są tymi, którzy decydują o tym czy wysłać ludzi na śmierć czy nie.

Wojna, mój szanowny Kolego, to domena POLITYKÓW, a więc CYWILI.
Żołnierze są tylko jej EGZEKUTORAMI.
Są MIĘSEM ARMATNIM, które nie znaczy nic dla polityka.

Cywili więc MUSZĄ I MAJĄ OBOWIĄZEK dyskutować o wartości wojny.
Słowa "wartość" i "wojna", to oczywisty oksymoron.
Wojna nie niesie ze sobą ŻADNEJ WARTOŚCI.

konto usunięte

Romualdzie, wez głeboki oddech i opanuj emocje.

Gdyby na temat wojen prowadzono społeczne debaty, zwyczajnie by ich nie było bo zdecydowana wiekszosc cywilna nie chciałaby ucierpiec na skutek działań frontowych. Jest to zupełnie normalny pogląd. Wolność wypowiedzi natomiast daje mi prawo do własnych pogladów. Ja uwazam ze tajniki wojen, ich powody, sens nie są powinny byc przedmiotem analizy cywilów (pisząc to zdaję sobie sprawe z nieszczesc i tragedii jakie niesie ze sobą wojna). Twoja uwaga "większej głupoty nie czytałem dawno już" oraz "możesz zaprzestać odzywania się" świadczą tylko o Tobie oraz o Twoim "tolerancyjnym" stosunku do osób o odmiennych pogladach. Uwagi o porównywaniu wojen do ofiar gwłałtów nie będe komentował bo nie chce umniejszać Twojej logice oraz zdolnosci rozrozniania i hierachizowania problemów.
Jarosław Zieliński

Jarosław Zieliński politolog,
dziennikarz,
informatyk

Romuald K.:

Michał jak dla mnie możesz już nie rozmawiać na żaden temat i
zaprzestać odzywania sie w ogóle.

Ot sztuka dyskusji.

Jarosław Zieliński
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

Michał Dominiak:
Ja uwazam ze tajniki wojen, ich powody, sens nie są powinny byc przedmiotem analizy cywilów

A dlaczego? To generał wypracował na przykład koncepcję wojny sprawiedliwej?

Jarosław Zieliński
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

Romuald K.:

Nie płacą sami za siebie ale żerują pasożytniczo na pieniądzach każdego z nas.

Za które to pieniądze tworzy się miejsca pracy w przemyśle zbrojeniowym i całej otoczce obsługującej wojsko. Rozwija się badania: rzykładem sztandarowym Internet, wczesniej radar.

Jarosław Zieliński
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

Michał Dominiak:
Pewnie zaraz dostanę kilka razów od lewicowych miłośników pokoju

A co ma bycie miłosnikiem pokoju do bycia lewicowym? Na rawicy miłuje się tylko wojnę?

Jarosław Zieliński

konto usunięte

Janusz S.:

Tutaj się wielce mylisz.
Po to cywile są zwierzchnikami wojskowych aby wojskowi nie robili idiotyzmów do których robienia niejako są stworzeni.

Musisz zrozumieć coś, czego chyba nie rozumiesz..., że cywile są tymi, którzy decydują o tym czy wysłać ludzi na śmierć czy nie.

Wojna, mój szanowny Kolego, to domena POLITYKÓW, a więc CYWILI.
Żołnierze są tylko jej EGZEKUTORAMI.
Są MIĘSEM ARMATNIM, które nie znaczy nic dla polityka.

Cywili więc MUSZĄ I MAJĄ OBOWIĄZEK dyskutować o wartości wojny.
Słowa "wartość" i "wojna", to oczywisty oksymoron.
Wojna nie niesie ze sobą ŻADNEJ WARTOŚCI.

Januszu, masz racę odnośnie polityków i ich zwierzchnosci nad wojskowymi. Niemniej jednak, jeżeli polityk chce prowadzić badz rozpoczać konflikt zbrojny nie będzie radził się opinii społecznej tylko własnie wojskowych, gdyż tylko żołnierz w stosownej randze będzie w stanie w konkretny sposób przedstawić strategie, możliwosci, potencjał i szanse powodzenia operacji wojskowej. Polityk owszem, podjemie razem z sobie podobnymi wysokiej rangi "przywódcami" decyzję o rozpoczęciu wojny...ale tak naprawdę bez generałów wojna nie trwałaby jednego dnia. Polityk naciska przycisk i podaje kierunek...cała reszta to operacje na szczeblu wojskowym o których cywil nie ma pojęcia.
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

Adam Bulandra:
choc wiadomo ze wiekszosc terrorystow siedzi w jemenie i pakistanie

pakistanu zaatakowac nie mozna

To w Pakistanie nie walczy się z terrorystami?

Jarosław Zieliński

konto usunięte

Jarosław Zieliński:

A co ma bycie miłosnikiem pokoju do bycia lewicowym? Na rawicy miłuje się tylko wojnę?

Jarosław Zieliński

Teoretycznie nic, to był prywatny "prztyczek" do pewnej osoby z tej grupy.

konto usunięte

Jarosław Zieliński:
A dlaczego? To generał wypracował na przykład koncepcję wojny sprawiedliwej?

Jarosław Zieliński

Tu trzeba byłoby wejsc w temat praktyków i teoretyków...tyle że prawdziwa wojna rozgrywa się w rzeczywistosci a nie na kartkach opracowań czy "poradników".
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

..:
Dlaczego przy pomocy polskiego poparcia zarowno politycznego jak i wojskowego rozpalono
ogniska zapalne na mapie swiata?

To one przedtem nie były zapalne?

Irak - kraj autorytarny, wojujący z śasiadami (Kuwejt, Iran), zwalczający mniejszości narodowe bronią niekonwencjonalną...

Afganistan, kolebka terrorystów nie tylko na region ale i na Bałkany na przykład, z rzadem też niespecjalnie demokratycznym.

Jarosław Zieliński
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

Michał Dominiak:

Tu trzeba byłoby wejsc w temat praktyków i teoretyków...tyle że prawdziwa wojna rozgrywa się w rzeczywistosci

Ja odpowiadam na "Ja uwazam ze tajniki wojen, ich powody, sens nie są powinny byc przedmiotem analizy cywilów" - czyli coś o teoretycznych rozważaniach.

Wojna powinna być przedmiotem analiz zarówno cywilów jak i wojskowych. ci ostatni tez mogą być niezłymi teoretykami, polecam przedwojenne dzieło generała Władysława Sikorskiego.

Jarosław Zieliński
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

http://www.tvn24.pl/12691,1648462,0,1,zolnierze-zawied...
specjalnie dla Michała wypowiedź generała.

"To kompletny nonsens", uważają władze Holandii i odrzucają twierdzenia emerytowanego generała amerykańskiego, jakoby wojska holenderskie, stacjonujące w roku 1995 w ramach misji ONZ w Srebrenicy, zawiodły, gdyż w ich szeregach byli żołnierze-homoseksualiści.Romuald K. edytował(a) ten post dnia 19.03.10 o godzinie 10:04

konto usunięte

Jarosław Zieliński:
Michał Dominiak:

Tu trzeba byłoby wejsc w temat praktyków i teoretyków...tyle że prawdziwa wojna rozgrywa się w rzeczywistosci

Ja odpowiadam na "Ja uwazam ze tajniki wojen, ich powody, sens nie są powinny byc przedmiotem analizy cywilów" - czyli coś o teoretycznych rozważaniach.

Wojna powinna być przedmiotem analiz zarówno cywilów jak i wojskowych. ci ostatni tez mogą być niezłymi teoretykami, polecam przedwojenne dzieło generała Władysława Sikorskiego.

Jarosław Zieliński

Ja polecam "Achtung Panzer" Heinza Guderiana tak w ramach wzajemnych rekompendacji literatury branżowej :)

Wg. Ciebie powinna być...oczywiscie, z pewnością znadzie się wąska grupa cywilów z własciwym wykształceniem, doświadczeniem, praktyką...ale ja swoje posty odnoszę do zwykłych "osób" które z doradztwem wojskowym nie mają nic wspolnego, takich jak Ty czy ja...no chyba ze Ty doradzasz wojsku. Uważam że opinia publiczna nie powinna byc brana pod uwagę jesli chodzi o podjęcie decyzji o rozpoczeciu działań zbrojnych. To tak jakby przy podejmowaniu powaznych działań ekonomicznych pytać się o zdanie osób które z ekonomią nie mają nic wspolnego a jedyne czym się kierują to emocje i zasłyszane opinie.

konto usunięte

Romuald K.:

"To kompletny nonsens", uważają władze Holandii i odrzucają twierdzenia emerytowanego generała amerykańskiego, jakoby wojska holenderskie, stacjonujące w roku 1995 w ramach misji ONZ w Srebrenicy, zawiodły, gdyż w ich szeregach byli żołnierze-homoseksualiści.Romuald K. edytował(a) ten post dnia 19.03.10 o godzinie 10:04

????????????
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

Michał Dominiak:
Romuald K.:

"To kompletny nonsens", uważają władze Holandii i odrzucają twierdzenia emerytowanego generała amerykańskiego, jakoby wojska holenderskie, stacjonujące w roku 1995 w ramach misji ONZ w Srebrenicy, zawiodły, gdyż w ich szeregach byli żołnierze-homoseksualiści.

????????????
spec wypowiedział sie o swojej domenie ;P Przekonuje Cie ta wypowiedz?Romuald K. edytował(a) ten post dnia 19.03.10 o godzinie 10:10
Jarosław Zieliński

dziennikarz,
informatyk

Michał Dominiak:

Uważam że opinia publiczna nie powinna byc brana pod uwagę jesli chodzi o podjęcie decyzji o rozpoczeciu działań zbrojnych

W państwach demokratycznych powinna być brana pod uwagę, bo brak poarcia takiej decyzji dla polityki rządu rozpoczynającego wojnę może spowodować jego klęskę w najbliższych wyborach i zakończenie wojny przez nowy rząd.

Nie ma co już wspominać o niepokojach spolecznych, tak jak to było w USA odczas wojny w Wietnamie.

Jarosław Zieliński

Wyślij zaproszenie do