Aneta S.

Aneta S. trener, doradca
zawodowy, coach

Temat: VIPASSANA - OSOBOWOŚĆ # 1

PERFEKCJONISTA

Zniekształcającym obraz pryzmatem, przez który Perfek­cjonista patrzy na życie, jest doskonałość. Większość Per­fekcjonistów zawsze ma w głowie gotową wizję tego, co jak musi lub powinno wyglądać. Uważają oni, że każdemu działaniu odpowiada tylko jedna właściwa metoda, i że wszyscy ludzie powinni dokładać największych starań, by się do niej dostosować.

Silny przymus, by wszystko dokoła naprawiać i porząd­kować, czyni z Perfekcjonistów ludzi kontrolujących, ce­niących współzawodnictwo i wyjątkowo ciężko pracują­cych. Wysiłek jest dla nich równoznaczny z samozaparciem, często działają tak, jakby próbowali się unieść ciąg­nąc własne szelki. Mają skłonność do stawiania swych zasad wyżej niż ludzi i do traktowania obecnej kondycji ludzkości jako marnej namiastki dawno minionego, „złote­go wieku". Jest to osobowość pioniera, patriarchy, konser­watysty.

Wśród Perfekcjonistów jest wielu nauczycieli. Często dążą do utrzymania silnej dyscypliny i propagują szacunek dla władzy. Są zazwyczaj wysoce moralni, uczciwi i otwar­ci; przywiązują wagę do szczegółów i dokładności (choć nie zawsze przychodzi im to z łatwością). Polegają głównie na sobie, a swą energię kierują przede wszystkim na swą rodzinę, organizację, grupę społeczną.
Z drugiej, negatywnej strony charakteryzuje ich groma­dzenie w sobie uraz i gniewu. Często są krytyczni tak w stosunku do siebie, jak i do innych, ponieważ wszystko zawsze jest dalekie od doskonałości. Są sfrustrowani, lecz uzewnętrznianie swej frustracji uważają za „nieprawidło­wy" sposób działania. Mają skłonności do „nakładania cielesnej zbroi" tłumiąc i zamykając uczucia we wnętrzu swego ciała. W stanie silnego napięcia wybuchają gniewem lub teź dławią go w sobie i popadają w depresję.

Podczas medytacji Perfekcjoniści odczuwają zazwyczaj fizyczny dyskomfort i ból. Trudno jest im się przyznać do „kotłowaniny" i niedoskonałości swych emocji i dlatego starają się trzymać je w zamknięciu. Mogą odczuwać frustrację wynikającą z uczucia, że nie medytują w „odpo­wiedni" sposób, albo ze medytacja jest dla nich zbyt bolesna, by mogli ją kontynuować.

Perfekcjonista powinien nauczyć się odprężać i przestać wszystko brać tak poważnie. Musi zdać sobie sprawę z tego, że doskonałość nie jest konieczna, aby coś mogło nabrać wartości czy dać nam zadowolenie. Doskonałość nie jest żadnym uniwersalnym nakazem; to tylko idea, którą sam sobie stworzył. Wszystko jakoś się ułoży, nawet bez usilnej kontroli z jego strony.

Do Perfekcjonistów zaliczyć można takie znane osoby, jak: George Bernard Shaw, Martin Luther, Margaret That­cher i Konfucjusz - pierwotne źródło inspiracji kultury chińskiej, a także Dave Stieb z drużyny Toronto Blue Jays, który istotę dylematu wynikającego z jego osobowości zawarł w tytule swej autobiografii Tomorrow, I'll be Perfect („Jutro będę doskonały"). A przecież jutro nigdy nie nadchodzi. Istnieje tylko dzień dzisiejszy.

Autor - James Andy
Grażyna Adamska

Grażyna Adamska Kwantowa Mentorka

TRAFNE:) W 100%:) ... aczkolwiek czytając naszła mnie myśl, że w moim przypadku, nabrałam trochę "luzu" i "ogłady" po urodzeniu synka... choć teraz znowu doszłam do "perfekcji" organizacyjnej, to już przymykam oczy na niektóre niedociągnięcia:)
Aneta S.

Aneta S. trener, doradca
zawodowy, coach

Grażyna A.:
TRAFNE:) W 100%:) ... aczkolwiek czytając naszła mnie myśl, że w moim przypadku, nabrałam trochę "luzu" i "ogłady" po urodzeniu synka... choć teraz znowu doszłam do "perfekcji" organizacyjnej, to już przymykam oczy na niektóre niedociągnięcia:)

Ten moment (urodzenie corki) tez byl przyczynkiem do duzej zmiany w moim zyciu. Niestety potem usztywnilam sie ponownie na wiele lat.
Az dokonal sie kolejny przelom, troche innej natury - ktory spowodowal, ze otrzymalam od losu duuzo czasu na refleksje nad sama soba. Powiem tylko, ze wykorzystalam ten czas najlepiej, jak potrafilam. Teraz jednak coraz wyrazniej widze, ze jestem zdolna dojsc jeszcze dalej.
Ech, gdyby tylko ta rzeczywistosc tak nie skrzeczala.;)))

Następna dyskusja:

VIPASSANA - OSOBOWOŚĆ # 2

Wyślij zaproszenie do