Józefina
Jagodzińska
Astrolog, kursy
astrologii i tarota,
Warszawa
Aneta
S.
trener, doradca
zawodowy, coach
Temat: Lektury o Enneagramie
To wrzucam, z tym, ze nie podejmuje sie robic zadnego wartosciowania tych pozycji (moze kiedy indziej?), totez bedzie, jak leci.
Józefina
Jagodzińska
Astrolog, kursy
astrologii i tarota,
Warszawa
Polecam Helen Palmer, to klasyka. Dzięki tej naprawdę grubej ksiązce można bardzo dobrze poznać typologię osobowości, jaką jest Enneagram :)Książka Erica Salomona jest prościutka, przyjemna i zawiera zabawnych rysunków pozwalających łatwo zapamiętać terminologię Enneagramu.
Książka Rohra i Eberta jest wg mnie gorsza, ale zawiera ciekawe uwagi o skrzydłach.
Ostatniej nie czytałam :)
Lesława Natalia Jaworowska pasjonatka życia :)
A ja polecamCharakter na całe życie? - Mirek Słowikowski
http://sklep.tarotnet.pl/product_info.php?ref=35&produ...
9 milowych kroków do sukcesu zawodowego - Słowikowski Mirosław, Curlej Tomasz
http://sklep.tarotnet.pl/product_info.php?ref=35&produ...
Naprawdę świetne.
Za to, szczerze mówiąc opisy Pana Wirpszy i Jóźwiaka są dla mnie strasznie dołujące. Mam wrażenie, że oni się skupili głównie na samych ciemnych stronach typologii ;-)Lesia J. edytował(a) ten post dnia 20.04.10 o godzinie 15:12
Aneta
S.
trener, doradca
zawodowy, coach
Wreszcie udalo mi sie zdobyc te ksiazke na Allegro, z czego sie bardzo ciesze, choc cena byla niebagatelna...
I okladki ksiazek, o ktorych pisze Lesia:
Aneta S. edytował(a) ten post dnia 04.07.10 o godzinie 13:19
Aneta
S.
trener, doradca
zawodowy, coach
I jeszcze ta - jedynie nawiazujaca w tresci do filozofii enneagramu, w bardziej duchowej odslonie - jestem w trakcie lektury:
Aneta
S.
trener, doradca
zawodowy, coach
konto usunięte
Źródło: http://www.250slow.pl/?p=412Autor: ja
Przegląd książek o Enneagramie.
Przyjdzie jeszcze czas na napisanie indywidualnych recenzji dla książek o enneagramie, ale już w dzisiejszym wpisie chciałbym zrobić ich krótki przegląd, ponieważ pytacie mnie w mailach którą z nich polecam.
“Wisdom of Enneagram” - wspaniała książka. Oprócz bardzo trafnych opisów typów ma ona dwa dodatkowe istotne plusy: to że wszystko jest w kontekście rozwoju osobistego i to że oprócz typologii książka zawiera bardzo pomocne rozdzibooks Przegląd książek o Enneagramie.ały “z wiedzy ogólnej”. Dlatego idealna na początek.
“Personality Types” – książka która świetnie pokazuje teorię poziomów zdrowia. Każdy typ może być mniej lub bardziej neurotyczny. W tej książce opisy typów są bardzo szczegółowe, zawierają niuanse i smaczki. Dostępna od niedawna po polsku.
“The 9 Ways Of Working” – o tym jak poszczególne typy funkcjonują w organizacjach i świecie biznesowym. Jakie są ich mocne strony a gdzie potrzebują szczególnej uwagi. Najlepsza tego typu.
“The Spiritual Dimension Of Enneagram” – zdecydowanie najlepsza książka o enneagramie jaka istnieje.Prawdopodobnie w TOP3 wszystkich książek które czytałem :) Aczkolwiek nie polecam jej jako pierwszej.
“The Enneagram of Passions and Virtues” – w teorii E. “pasje” to negatywne kompulsje które nami rządzą i nas ograniczają (każdy typ ma swoją), a “cnoty” są tym co pozwala nam się z tego wyrwać (jeśli je kultywujemy). Autorką książki jest ta sama osoba co poprzedniej. Mocno polecam.
“Enneagram of Society” – jest kilka ciekawych teorii, ale ogólnie można obejść się bez tej książki. Szału nie ma :)
“Character and Neurosis” – książka bardzo szanowanego autora. Bardzo zaawansowana, wymaga sporej wiedzy psychologicznej. Polecam przeczytać, ale jako ostatnią z tej listy.
“Facets Of Unity” – bardzo dobra książka, ale bardzo specyficzna. Wymaga oswojenia z językiem z dziedziny “spirituality” (nie lubię słowa duchowość). Dla mnie osobiście bardzo cenna, ale strasznie trudna do strawienia.
“Enneagram. The Field Guide” – książka dla terapeutów. Moim zdaniem terapeutyczne używanie enneagramu bez uwzględnienie właśnie duchowości człowieka (a jednak użyłem tego słowa) mija się z celem. Ale jako źródło niusansów z samej typologii, książka wartościowa.
“Enneagram” (Helen Palmer) – klasyka, dostępna po polsku. Szczegółowe, adekwatne opisy typów. Treści przekazywane są trochę bezdusznie i przy pierwszym czytaniu książka potrafi być trochę zbyt dosadna.
“From Fixation To Freedom” – jedna z moich ulubionych, dość dowcipna, lekka, przyjemna ale pełna pomocnych informacji.Maciek Zbroszczyk edytował(a) ten post dnia 01.11.11 o godzinie 20:17