konto usunięte
konto usunięte
Temat: Wyjazd na płw.Synaj a sytuacja w strefie Gazy
ja nie pomoge chyba za bardzo, ale dodam tylko ze egipt niejako jest w to wszystko zamieszany jednak. caly bliski wschod oskarza egipt o konszachty z izraelem bo nie chce otworzyc granicy dla palenstynczykow. a jesli otworzy sie granica to ja wolalabym akurat nie byc na synaju, ani w poblizu.
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
Egipt, to jedyny kraj arabski, ktory ma stosunki dyplomatyczne z Izraelem. Nie otworzy granicy, poniewaz nie pozwola na to Stany Zjednoczone, a bez USA Mubarak nie bedzie w stanie zbyt wiele zdzialac - przede wszystkim oczywiscie chodzi o pieniadze, ktore Egipt dostaje.Otwarcie granicy dla Palestynczykow oznaczaloby dla Mubaraka bardzo powazne klopoty, dlatego do tej pory tego nie zrobil. Nie mowiac o tym, ze w samym Egipcie tak jak ludzie nie lubia Zydow, nie lubia tez Palestynczykow
:)))
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
OK.Operacja jest prowadzona w polnocnej czesci Strefy Gazy, z wyjatkiem Rafah, ktore jest na granicy z Egiptem, ale na polnocy. Tak wiec dzialania wojenne sa prowadzone dosc daleko od miejscowosci turystycznych Synaju.
Moim zdaniem mozna jechac spokojnie, natomiast na pewno nie wykupywalabym wycieczek do Izraela czy Jordanii. Bo to rzeczywiscie mogloby byc lekkim igraniem z losem. Zwlaszcza ze nie wiadomo jak dlugo bedzie spokoj na Zachodnim Wybrzezu i czy Fatah nie dolaczy sie do Hamasu (malo prawdopodobne, ale wykluczyc do konca nie mozna). Czyli moim zdaniem istnieje niebezpieczenstwo zamachow samobojczych (na dokladne dzialan wojennych). A ofiarami takich zamachow sa zawsze kompletnie niewinni ludzie.
Trzymalabym sie Sharm czy Dahabu. Poki co nic nie wskazuje na to, zeby Egipt otworzyl granice dla Palestynczykow (poki co te granice sa dla nich zamkniete - Palestynczycy nie moga przedsotac sie do Egiptu).
Egipt jest jedynym krajem tego regionu, ktory ma stosunki dyplomatyczne z Izraelem oraz jest uzalezniony od amerykanskich pieniedzy, wiec jest malo prawdopodobne, zeby podjal decyzje korzystne dla Palestynczykow.
Egipcjanie pracujacy w przemysle turystycznym beda robili wszystko, by przekonac turystow, ze wakacje w Egipcie sa bezpieczne. Tak bylo w czasie wojny z Libanem oraz przy zamachach (w tym i zamachach w samym Sharm).
Wiec mam nadzieje, ze Jola spedzi urocze wakacje, ktorych szczerze jej zazdroszcze.
konto usunięte
Szanowna Pani, ponownie gratuluje czytania ze zrozumieniem.Nie przypominam sobie żebym wspominałao moim wyjeździe do Egiptu, ale jak widać Pani wie lepiej -jakoś mnie to nie dziwi.
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
No coz - jakos zasugerowalo mnie pytanie "jechac czy nie jechac". Widac wyciagnelam zbyt daleko idacy wniosek. Nie przyszlo mi do glowy, ze ktos, kto sie nie wybiera tam w najblizszym czasie bedzie sie pytal czy jechac do Egiptu czy nie.Oj ja glupia....
Maciej Karczewski doradztwo-IT
Wczoraj wróciłem z Dahabu. Jak zawsze cisza i spokój, panuje polityka "mafisz puszkela" :-) Widziałem nawet kilka izraelskich samochodów na tablicach z Taby, ale trzeba przyznać, że mniej niż zwykle w czasie żydowskich świąt.Tym niemniej dało się zaobserwować pewne zaostrzenie procedur bezpieczeństwa: po deptaku paradowało dwóch 'tajniaków' z psem do wykrywania ładunków wybuchowych: bardzo malownicza para, jeden wysoki i chudy, drugi przysadzisty, istni Flip i Flap i do tego cudny golden retriever :-) Obu człowiekom z pod kurtek wystawały lufy pistoletów maszynowych. I tyle, na checkpointach na hasło 'arba bolandi' tylko machali ręką.
W Tabie zero problemu, nie czepiali się nawet maszynki do golenia w podręcznym.
A na pytanie jechać - nie jechać odpowiedź jest prosta: jechać. Nie jadąc dajemy terrorystom to, co chcieli osiągnąć.
Pozdr,
eMKa
PS: znajomi pojechali na wycieczkę do Jerozolimy, też bez większych problemów.Maciej K. edytował(a) ten post dnia 04.01.09 o godzinie 21:32
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
A kiedy obiecane zdjecia?:))))
A kiedy obiecane zdjecia?
Moment, na razie płuczę sprzęt i gardło, bo Obelisk to jednak nie to ;-) Będą, dam znać gdzie, ale pewnie na lachociągu :-D
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
Maciej K.:Obelisk tylko bialy. Z woda - szprycerek. Tylko w takiej postaci do czegos sie nadaje.
A kiedy obiecane zdjecia?
Moment, na razie płuczę sprzęt i gardło, bo Obelisk to jednak nie to ;-) Będą, dam znać gdzie, ale pewnie na lachociągu :-D
Czekam w takim razie na sygnal, ze trza na Lachociąga zajrzec :)))))
Nie otworzy granicy, poniewaz nie pozwola na to Stany Zjednoczone, a bez USA Mubarak nie bedzie w stanie zbyt wiele zdzialac - przede wszystkim oczywiscie chodzi o pieniadze, ktore Egipt dostaje.Jest jeszcze drugi, bardziej przyziemny powód: Hamas, to klienci Iranu, a Iranu siakoś w Egipcie nie lubią. Oficjalnie protestując przeciwko akcji Izraela, a nieoficjalnie przymykając oko (jeśli nie potajemnie wspierając)rządy krajów sunnickich pieką dwie pieczenie na jednym ogniu: mogą głośno potępiać Izrael zyskując popularność wśród tzw. mas, a jednocześnie ktoś załatwia za nich brudną robotę. Ot, polityka :-(
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
NO wiesz, mozemy zaczac dyskutowac o polityce. Muslim Brothers akurat kochaja Iran :))))Tyle ze obecna wladza egipska nie kocha Muslim Brothers :)))konto usunięte
i dlatego prostesty cywili sa tak bojkotwane w tej chwili w Egipcie, bo stoja za ich organizacja wlasnie Muslim Brothers. zreszta warto pamietac ze Hamas wlasnie od nich sie wzial. stad rzad nie moze pozwolic na przjecie przez nich wladzy.nie mowiac o tym iz co chwile widze w tv (al jazeera) komentarze a zarazem publikacje Hamasu o nawolywaniu narodu egipskiego do rewolucji przeciwko rzadowi egipskiemu z powodu zamkniecia granicy.
konto usunięte
W POPRZEDNIE WAKACJE, W 2007 ROKU BYŁA PODOBNA SYTUACJApojechaliśmy.
Pojechaliśmy również na wycieczkę do Izraela i Betlejem i wróciliśmy cali i zdrowi.
Tam co roku się coś dzieje, ryzyk fizyk. Mocno zastanawiałam się nad Izraelem, ale tak się zastanawiała kilka lat i ciągle to odkładałam, a w końcu machnęłam ręką i pojechaliśmy.
Gaza jest oddalona, więc trzeba liczyć na to, ze będzie spokojnie i dobrze się bawić.
Myślę, ze każdy musi sam podjąć taką decyzję.
konto usunięte
Beata B.:
Gaza jest oddalona, więc trzeba liczyć na to, ze będzie spokojnie i dobrze się bawić.
Przepraszam, ze tak napisze. Ale jak mozna "dobrze sie bawic", kiedy niedaleko morduje sie setki ludzi??? Pojechac tam i nie myslec o tym?? Jakos tego nie kumam. Wybacz.
konto usunięte
Magda G.:
Beata B.:Gaza jest oddalona, więc trzeba liczyć na to, ze będzie spokojnie i dobrze się bawić.
Przepraszam, ze tak napisze. Ale jak mozna "dobrze sie bawic", kiedy niedaleko morduje sie setki ludzi??? Pojechac tam i nie myslec o tym?? Jakos tego nie kumam. Wybacz.
no może wybacz, ale co na to poradzisz, że tam jest wojna?
To cały świat ma nic nie robić, bo gdzieś jest wojna? Ciągle jest gdzieś jakaś wojna.Beata B. edytował(a) ten post dnia 05.01.09 o godzinie 20:23
Maria
B.
Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...
Beata B.:dokladnie :)))
Magda G.:
Beata B.:Gaza jest oddalona, więc trzeba liczyć na to, ze będzie spokojnie i dobrze się bawić.
no może wybacz, ale co poradzisz. To cąły świat ma nic nie robić, bo gdzieś jest wojna? Ciągle jest jakaś wojna.
konto usunięte
:-) ze sie dolacze w poparciu dla Beatykonto usunięte
Beata B.:
Magda G.:
no może wybacz, ale co na to poradzisz, że tam jest wojna?
To cały świat ma nic nie robić, bo gdzieś jest wojna? Ciągle jest gdzieś jakaś wojna.Beata B. edytował(a) ten post dnia 05.01.09 o godzinie 20:23
Ja mam po prostu inne zdanie na ten temat. Moze jestem nadwrazliwa...
konto usunięte
Magda G.:
Analogicznie: w Darfurze jest katastrofa humanitarna: ludobójstwo, brak wody, i co ? Turyści i tak jeżdżą do Egiptu, jeździli i jeździć będą.