konto usunięte

Temat: Nie działa "ć" w klawiaturze - nie z winy klawiatury :)

Moja mama ma od dłuższego czasu dziwny problem - po naciśnięciu alt+c nie wchodzi litera "ć", choć samo "c" działa, alt również, bo inne polskie znaki wyświetlają się bez problemu.

Komputer jest ustawiony normalnie, tzn. na klawiaturę programisty.

Byliśmy pewni, że to jakiś błąd klawiatury, ale okazało się, że po zmianie na nową błąd pozostał!

Czy ktoś ma pomysł, czego dotyczy ten problem i jak się go pozbyć?
Krуstiаn B.

Krуstiаn B. "Lepsze wrogiem
dobrego"

Być może jakiś program kojarzy ze sobą skrót "alt+C" i dlatego nie ma literki "ć". Ten temat był podejmowany już wiele razy na łamach tej grupy i zwykle "zjadaczem" liter były programy do obsługi karty graficznej.

Pozdrawiam,
Krystian

na 99,9 to bedzie od Catalys Control Center. Gdzies w opcjach sa wlasnie skroty klawiaturowe.

konto usunięte

Intel Extreme Grafics tez.. ogólnie grafika

konto usunięte

Tlumaczac na polski, wejdz: start->uruchom->msconfig, ostatnia zakladka i odhacz Catalyst albo Intel Graphics albo cos takiego, zalezy jaka karte masz.

konto usunięte

Albo odnajdź w konfiguracji karty video klawisze skrótów i usuń je wszystkie. Do tej konfiguracji wchodzimy:

- albo przez prawoklik myszką na Pulpicie, z menu kontekstowego wybierz "właściwości", w otwartym okienku zakładkę "Ustawienia" i na niej przycisk "Zaawansowane". Otworzy się kolejne okienko, w którym należy znaleźć zakładkę konfiguracyjną karty. Wskazówka: w systemie polskim jest ona na ogół w języku angielskim. Tam trzeba przepatrzeć wszystkie opcje, aż natrafi się na opcje klawiszy skrótów, które trzeba wyłączyć.

- albo odnaleźć w zasobniku systemowym (obok zegara) ikonkę otwierającą konfigurację karty. W otwartych tam opcjach odnajdź (trzeba przeszukać wszystko) opcje klawiszy skrótów i wyłącz je.

Inni podejrzani o wprowadzanie skrótów to konfiguracja karty dźwiękowej, dodatkowych kart, zamontowanych dla ułatwienia (tak!) pracy, np. karty tunera tv. Mogą to być także inne programy które chcą nam ułatwić komunikację (oczywiście tylko z nimi) za pomocą klawiszy skrótów. Msconfig pozwoli na odkrycie, które to są. Trzeba przepatrzyć je wszystkie. Wiele z nich może być swobodnie nie uruchamianych w ogóle, np. updater Acrobat Reader, jednak (właśnie w jego wypadku) wyłączenie ich może skutkować ponownym uruchomieniem przy pierwszym skorzystaniu z usług programu macierzystego.

konto usunięte

A jeśli u kumpla odznaczyłem wszystkie HOTKEYS a nadal "ć" nie działa?

Karta radeon 9800PRO + CATALYST.Krzysztof S. edytował(a) ten post dnia 21.05.08 o godzinie 18:11

konto usunięte

Jestes absolutnie pewien, ze wylaczyles wszystko a msconfig co dotyczy Catalysta?

konto usunięte

jestem pewien. Nie raz to już robiłem.

konto usunięte

Zamknij wszystkie programy i naciśnij Alt+C. Program odpowiedzialny za ten skrót powinien się ujawnić.

Jak nie pomoże, Otwórz "Menedżer zadań" (Ctrl+Alt+Del w WinXP/2000), przejdź do zakładki "Procesy", uporządkuj je wg "Nazwa użytkownika" i po kolei usuwaj te uruchomione przez siebie, których nie znasz. To znaczy np. nie usuwaj "explorer.exe", ponieważ po pierwsze komputer się zbiesi, a po drugie ten program nie jest raczej odpowiedzialny za błędną obsługę skrótu...
Po każdym usunięciu, sprawdzaj czy skrót zaczął prawidłowo funkcjonować. W końcu trafisz na winnego.

Możliwe też, że jest to proces systemowy. Wtedy trzeba zrobić tę operację na koncie administratora lub w porozumieniu z nim.

konto usunięte

Sprawdzę i dam znać. Kompem administruję ja :)

konto usunięte

W Catalyście zmień klawisz skrótu, w którym wystepuje C, na jakiś inny, np. D. Samo wyłączenie najczęściej nie pomaga - ale zmiana jak najbardziej.
Testowane na niejednym kompie z ATI na pokładzie :)

konto usunięte

Właśnie się dołączyłam do grupy i znalazłam ten temat! Sama mam ten problem, teraz jednak wydaje się byc mniej poważny i zaraz zacznę majstrowac :)

Pozdrawiam!

konto usunięte

Podziel się efektami :)

konto usunięte

Piotr Łukasiewicz:
Podziel się efektami :)

Ujmijmy to tak - zmieniam XP na Linuksa. Może wreszcie coś mądrego wyjdzie z tego komputera, bo już naprawdę mnie Windows wnerwia. I przy okazji pozbędę się owego C-problemu (pewnie dałabym radę sama, wg Waszych rad, jednak mój PC ma chiński system i nie wszystko do końca rozumiem :)

Pozdrawiam!

konto usunięte

Kasia P.:
(...) jednak mój PC ma chiński system i nie wszystko do końca rozumiem :)

Może można wgrać language packa? Jaka jest licencja? Akademicka?

konto usunięte

Hmm... Ja się na pc nie znam. To normalny Windows, chińska edycja :) Całkiem chiński komputer! :) Ale nic nie szkodzi, daję radę :)

konto usunięte

Jeszcze raz o ć; to samo, ale - mam wrażenie - najprościej:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszki na pulpicie, wybierz z listy ATI CATALYST (R) CONTROL CENTER (na 99% to masz, albo inne ATI) - otworzy się panel
2. Wejdź w zakładkę Hotkeys
3. Wyłącz hotkeys (domyślnie, o ile pamiętam, są aktywne)
4. Wejdź w Hotkeys manager i ustaw na liście jeden skrót - taki, który niczemu i nikomu nie wadzi ;), mianowicie Ctrl + Alt + Q
5. Zapisz ustawienia

konto usunięte

To teraz ja jeszcze raz wyjaśnię, obrazowo tym razem: jak jest hotkeys po chińsku?

konto usunięte

Może Babelfish da radę? http://babelfish.yahoo.com

Wyślij zaproszenie do