Tomasz Piotr Chmura

Tomasz Piotr Chmura hey... been trying
to meet you...
hey... must be a
devil ...

Temat: Zły wybór języka na preinstalowanym windowsie

Klient kupił netbooka Samsung z preinstalowanym na ukrytej partycji WIN XP Home Edition ULCPC. W trakcie pierwszej instalacji wybrał przypadkowo inny niż ojczysty język. Po instalacji netbook automatycznie stworzył kopię rozruchową systemu w tejże wersji językowej i teraz nawet przy wyborze powrotu do ustawień "fabrycznych" owszem - system przywraca, ale w niewłaściwej wersji językowej.
Macie pomysły jak obejść tą niedogodność ?

P.S. Infolinia Samsunga zaproponowała płatną naprawę w serwisie Telmark. Trochę to dziwne, skoro netbook był zakupiony z oryginalnym systemem, do którego nie dołączono nośnika w formie CD a oprogramowanie RECOVERY nie pozwala na instalację systemu od podstaw.

konto usunięte

Może pakiet MUI coś tu zaradzi?
Tylko, już nie pamiętam, czy jest dla "home".

Ewentualnie (teoretycznie) można "wyzerować" tą pierwszą instalkę
i zrobić ją na nowo, łącznie ze stworzeniem tego "recovery".

Szczerze powiedziawszy, nie próbowałem czegoś takiego.

Albo jeszcze inaczej..
Jak już ma w PL, to się nie bawić.. tylko zrobić sobie jakiś
swój backup na płytkę DVD.. czymś w stylu ghost'a.

Tak było by najszybciej i najprościej.
:)Marcin B. edytował(a) ten post dnia 09.02.10 o godzinie 16:10
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

MUI nie ma pod XP HE, dopiero dla XP PROF.
Poczytałem trochę na forach i sytuacja wygląda dość beznadziejnie, bo za obsługę partycji Recovery w Samsungu odpowiada "Samsung recovery solution III", która tak naprawdę jest przerobioną na potrzeby firmy aplikacją WINCLON (nie WINCLONE). Natomiast w niej istnieje mozliwość tylko jednokrotnego odpalenia procesu instalacyjnego w pełnym tego słowa znaczeniu. Po instalacji nastepuje nadpisanie MBR, wykasowanie części plików, a "RECOVERY" odzyskuje obraz systemu, który tworzy się automatycznie po instalacji jako "Initial backup".
Można oczywiście załadować nowego Windowsa, zrobić backup ghost'em. Tylko w takim przypadku mamy nowy komputer z niedziałającą poprawnie (tak jak byśmy chcieli) partycją Recovery i systemem, który już nie jest do końca legalny (preinstalowany WIN XP Home Edition ULCPC dla Samsung Electronic). Nie ma co - Samsung się nie popisał :( ...

konto usunięte

No to się Samsung nie popisał ;)

A wracając do tematu.. jest jeszcze inne wyjście.
Trzeba ściągnąć z sieci polską wersję obrazu tej partycji recovery
do danego modelu i go podmienić z tym co jest na hdd.
Maciej N.

Maciej N. specjalista

Takie pytanie... formalne:
MAM Netbooka Samsunga, kupionego w Anglii. Zostal dostarczony (sprawdzilem) z licencja jedynie na angielska wersje Win XP ULCPC Home. Wersja ta umozliwia ziane ustawien regionalnych, ale za cholere nie zmiane Windowsa z angielskiego na polski.
Zadzwonilem sobie (10 minut temu) do Microsoftu, gdzie przemily pan oswiecil mnie w zakresie licencjonowania, iz licencja OEM jest przypisana kluczem produktu do wersji ANGIELSKIEJ Wingy, i za cholere na tym kluczu z nalepki nie da sie aktywowac wersji polskiej (sciagnietej obojetnie skad).
Na moje pytanie pomocnicze: czy wersja polska tego systemu, dla laptopa kupionego w Polsce, umozliwia zmiane na interfejsu (czy jezyka Windowsa) na angielski, odpowiedzial: owszem,jak sobie dokupie Windowsa/licencje.
Na moje pytanie, czy istnieje klucz typu uniwer, pozwalajacy dowolnie wybrac w momencie instalacji jezyk Windy home XP, pan byl uprzejmy odpowiedziec przeczaco.

Pytanie wiec raczej, czy rzeczony Samsung zostal sie byl zakupionym z licencja na wersje angielska, czy tez polska? Jesli byl kupiony w Polsce, to powinien zostac dostarczony z polskim systemem, co mozna reklamowac u Samsunga.
Sprawdzic to mozna bardzo latwo, poniewaz oferowane do sprzedazy w Polsce modele maja w nazwie modelu (na nalepce pod spodem), koncowke: PL, oznaczajaca, iz netbook/laptop zostal wyposazony w klawe polska oraz polski system operacyjny.
Innymi slowy:
Tomek, jaki masz szereg klawiszy numerycznych "z shiftem"?
Nie !"£ itp aby? w przypadku modelu polskiego, powinno to byc: !@#
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

Marcin B.:
Trzeba ściągnąć z sieci polską wersję obrazu tej partycji recovery
do danego modelu i go podmienić z tym co jest na hdd.

Jak znajdziesz takową do N130 masz u mnie flaszkę tego, co lubisz spożywać wieczorem przed TV ;) Szukałem i znalazłem tylko u chińczyka obraz ghosta do NC10, tyle, że jest problem z pobraniem pliku, :( O wersji WIN w tym obrazie nie wspominając - obawiam się, że może to być V. made in China ;)
Maciej N.:
Nie !"£ itp aby? w przypadku modelu polskiego, powinno to byc: !> @#

Nie, mam klawiaturę z ~!@#$...
Mam jednak wrażenie, że Pan w MS nie był do końca zorientowany. W przypadku netbooka, z którym walczę (Klient kupił go w PL, model NP-N130-KA01PL) na nalepce licencyjnej nie ma "PL", a przy pierwszej instalacji była możliwość wyboru języka instalacji (choć tej informacji nie mogę potwierdzić w 100%, bo znam ją tylko z opowieści.)

konto usunięte

A to czytałeś?
http://www.sammynetbook.com/plugins/forum/forum_viewto...

Ps. zarzuć linkiem do tego chinola ;)

Ps.2 do NC10 jest obraz jako iso.Marcin B. edytował(a) ten post dnia 10.02.10 o godzinie 14:47
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

Tak, czytałem, nawet się ucieszyłem, że mam problem rozwiązany, ale okazuje się po wykonaniu tych czynności, że mój "initial backup" (init.wcl) to już obraz WIN w wersji ENG, a nie obraz który umożliwia ponowną instalację systemu, taką jak po wyjęciu kompa z pudełka :(
Na tej ukrytej partycji nie ma żadnego innego pliku (sądząc po ich rozmiarach), z którego mogłaby wykonać się instalacja "świeżego" systemu -sądzę, że został on nadpisany tym "initem" po pierwszym poprawnym uruchomieniu systemu, kiedy to z automatu robi się backup do Partition Recovery.
Looknij jeszcze tu, to ciekawe posty : http://www.sammynetbook.com/plugins/forum/forum_viewto...
http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php?t515302.html (robiłem)
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=... (tu tłumaczenie z chińskiego z linkami do ghost'a)

konto usunięte

Tu właśnie czytam..
http://translate.google.fr/translate?hl=fr&sl=fr&tl=en...

Jedynie co potrzeba to ten AdminToolUSB.
Resztę masz w tym co Ci podałem na pw.

Jeszcze tu coś podobno jest, ale mi się nie otwiera strona:
http://forum.notebookreview.com/forumdisplay.php?f=1011Marcin B. edytował(a) ten post dnia 10.02.10 o godzinie 16:20
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

Marcin B.:
Tu właśnie czytam..
http://translate.google.fr/translate?hl=fr&sl=fr&tl=en...

To własciwie to samo co w linku, który podałem wczesniej http://www.sammynetbook.com/plugins/forum/forum_viewto...

Jedynie co potrzeba to ten AdminToolUSB.

AdminTool jest dodany na partycji ukrytej Recovery. Problem w tym, że w pewnym momencie dochodzimy do punktu "Install other Windows". Byle jakiej instalki nie włożę, bo nie wiem, jak to się będzie miało do licencji na WIN XP Home Edition ULCPC brandowanej przez Samsunga, ratuje mnie najwyżej DVD Media System Restore z wersją PL.
Resztę masz w tym co Ci podałem na pw.

Mam nadzieję, że to będzie to ;)

Jeszcze tu coś podobno jest, ale mi się nie otwiera strona:
http://forum.notebookreview.com/forumdisplay.php?f=1011

U mnie się otworzyła - to forum Samsunga, poszukam i tutaj :)

Thnx
Maciej N.

Maciej N. specjalista

Tomasz Piotr Chmura:

Nie, mam klawiaturę z ~!@#$...
Mam jednak wrażenie, że Pan w MS nie był do końca zorientowany. W przypadku netbooka, z którym walczę (Klient kupił go w PL, model NP-N130-KA01PL) na nalepce licencyjnej nie ma "PL", a przy pierwszej instalacji była możliwość wyboru języka instalacji (choć tej informacji nie mogę potwierdzić w 100%, bo znam ją tylko z opowieści.)

Mam Samsunga NC10. W wersji angielskiej, ktora ja posiadam, tez nie ma na nalepce: EN.
Natomiast podczas inicjacji system nie pytal sie (mnie) o JEZYK, tylko o USTAWIENIA REGIONALNE (waluta, kalendarz i inne takie).

Interfejs wielonarodowy MUI dziala jedynie z wersja Proffessional (http://msdn.microsoft.com/pl-pl/goglobal/bb688178(en-u... XPka, niestety.

Natomiast co do zasad licencjonowania, to cwiczylem temat na XP Home OEM na ktoryms Amilo, kupionym w Niemczech, pare lat temu.
Wygladalo to tak, ze poszedlem "na skroty" majac polska plytke i zestaw sterow, zrobilem format i swieza instalacje z plyty. Bardzo bylem zdziwiony, ze mi klucz na nalepce nie wchodzi, a w trakcie dzwonienia do MS tez mi wyjasniono, ze licencja od wersji jenieckiej nie polata z polska plytka, bo to Home, a mozliwosc zmiany jezyka ma tylko Prof.

Z numeru modelu natomiast wynika jednoznacznie, ze ten model powinien miec na pokladzie polska wersje Windy.
Ja bym sie skontaktowal z Serwisem Samsunga, lub ze sklepem... :|

konto usunięte

Dokładnie.
Na którymś z for jakiś user napisał, że miał podobnie, skontaktował się
z Samsungiem, podał jakieś dane, które kazano mu przesłać i dostał nośniki
instalacyjne/recovery w poprawnej wersji językowej.
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

Jeszcze raz zadzwoniłem na Infolinię Samsung Polska - Pan potwierdził, że w trakcie instalacji jest na początku możliwość wyboru języka instalacji i JEST TO OPERACJA NIEODWRACALNA. Na moje pytanie, co w przypadku, gdy wybrano zły - standardowa odpowiedź: naprawa odpłatna w serwisie. Gdy zażądałem nośnika z systemem (w końcu kupiłem komputer z systemem) Pan odpowiedział, że nie ma takiej możliwości. Oczywiście na nic zdały się dyskusje - konsultant "książkowo" recytował wyuczone formułki. Stanęło na tym, że mogę złożyć pisemną reklamację, ale w głosie rozmówcy dało się wyczuć, że i tak nic to nie da. Podobno w chwili obecnej jest instalowana IV wersja Samsung Recovery Solution, która ma mozliwość backupu na zewnętrzny nośnik. Na moje pytanie o dołączane do NC10 RECOVERY DVD konsultant potwierdził, że rzeczywiście kiedyś tak było, natomiast od czasu wprowadzenia "nowego programu obsługi Samsung" taka płyta nie jest dostarczana do żadnego modelu notebooka/netbooka i system dostarczany jest JEDYNIE jako preinstalowany na HDD. Ot i cała sprawa. A właściwie po sprawie... :(

konto usunięte

A komp kupiony w PL?
Jak tak, to mają obowiązek dodać system polski.
I tyle.

Wiesz co.. ja bym się nie bawił, tylko instalka osa pl
i backup na nośnik jakimś innym programem.
A z tym ich recovery to niech się ugryzą ;)

Poza tym zawsze to więcej miejsca na hdd :)

Ps. czy gdzieś w papierach jest informacja, że wybór języka
jest nieodwracalny?

Jak nie ma, to mają to naprawić na swój koszt.
Amen.

Bo skąd do piczki maciejki user ma wiedzieć, że to tak właśnie jest?Marcin B. edytował(a) ten post dnia 11.02.10 o godzinie 12:03
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

Marcin B.:
A komp kupiony w PL?

Twierdzą, że to OEM i nie muszą. A dodają, tyle że na nośniku, jakim jest HDD

Też jestem "za", tylko obawiam się, że tak jak pisał Maciej nie podpasi mi serial. I "w razie Niemca" ktoś się może przy......
jest nieodwracalny?

Podobno (tak twierdzi infolinia) jest to wyraźnie zaznaczone w trakcie pierwszego odpalenia kompa. Szkoda, że nie ja to robiłem, bo skoro to multilanguage, to ciekawy jestem w jakim języku jest to info. Jak znam życie to po angielsku, bo przecież mój Klient nie zrobiłby sobie kuku na własną prośbę. A języków obcych nie ma przecież obowiązku znać.

konto usunięte

Tomasz Piotr Chmura:
Marcin B.:
A komp kupiony w PL?

Twierdzą, że to OEM i nie muszą. A dodają, tyle że na nośniku, jakim jest HDD

Jeżeli dają cokolwiek, ma to być w języku adekwatnym do danego kraju.

Albo zapytaj w UOK, czy jak to się tam zwie..

Też jestem "za", tylko obawiam się, że tak jak pisał Maciej nie podpasi mi serial. I "w razie Niemca" ktoś się może przy......
Właśnie.. może podejść, ale może i nie podejść..
Dlatego naciskaj samsunga o "peelkę".
jest nieodwracalny?

Podobno (tak twierdzi infolinia) jest to wyraźnie zaznaczone w trakcie pierwszego odpalenia kompa. Szkoda, że nie ja to robiłem, bo skoro to multilanguage, to ciekawy jestem w jakim języku jest to info. Jak znam życie to po angielsku, bo przecież mój Klient nie zrobiłby sobie kuku na własną prośbę. A języków obcych nie ma przecież obowiązku znać.

Dokładnie.. w pl nie ma.

Czyli można chyba powołać się na brak informacji/niezgodność towaru.
Ale to już raczej na "bezpłatne porady prawne" się bardziej nadaje ;)
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

POLECAM na rozweselenie z rana, zwłaszcza pt 2 i 3 :D
http://www.dobreprogramy.pl/Netbook-Acera-czyli-moje-p...

A tu ktoś "przejechał się" identycznie jak mój Klient:
http://forum.pcformat.pl/thread-205688.html

konto usunięte

Tomasz Piotr Chmura:
POLECAM na rozweselenie z rana, zwłaszcza pt 2 i 3 :D
http://www.dobreprogramy.pl/Netbook-Acera-czyli-moje-p...

A tu ktoś "przejechał się" identycznie jak mój Klient:
http://forum.pcformat.pl/thread-205688.html

Normalnie czad ;)
Tomasz Piotr Chmura

to meet you...
hey... must be a
devil ...

Zrobiłem, w oparciu o treść http://www.sammynetbook.com/plugins/forum/forum_viewto... . Najbardziej obawiałem się niezgodności klucza windy z posiadanej od lat kopii nośnika z tym, który jest na obudowie kompa, bo reszta wydawała się logiczna, ale o dziwo poszło bez problemu. Najpierw "zaopatrzyłem się" we wszelakie backupy stanu istniejącego (bo komp w końcu nie mój) - od MBR poprzez pierwsze sektory dysku na obrazach partycji i dysku skończywszy. "Wstrzeliłem się" w punkt z obrazkiem "Install other Windows", potem zgodnie z punktami, aż do końca tutoriala złożonego z 46 fotek. Partycji Recovery nie ruszałem, sformatowałem jedynie C i D. Po instalacji Windy zainstalowałem wszystkie sterowniki, oprogramowanie Samsunga (łącznie ze zbackupowanym wygaszaczem i tapetami) tak, by jak najbardziej moja instalka przypominała instalkę systemu w wersji angielskiej. I przypomina jak dwie krople wody, z tym, że zamiast trialowych programów zainstalowałem freewareowe zamienniki. Po doprowadzeniu instalacji do stanu nadającego się do backupu (paprawki, update sterowników, dodatkowe oprogramowanie) zrobiłem backup nadpisując go jako Initial Backup, zarówno na DVD zewnętrzny podpięty na USB (zajęło 4,6 GB) jak i na partycję Recovery za pomocą Recovery Solution III - też spokojnie się mieści.
Reasumując - operacja prosta, ale czasochłonna (pobieranie softu, upgrade instalki windy z SP1 na SP3 nLit-em, backupy i.t.p.) ale warto było. Wersja PL działa, klawisz Recovery F4 również, a do tego na wszelki wypadek jest jeszcze zapas na zewnętrznym nośniku.

konto usunięte

heh ;D Widzę, że się zawziąłeś.
No ale skoro się udało, to znaczy, że było warto :)

Następna dyskusja:

CD i wybór opcji

Wyślij zaproszenie do