konto usunięte

Temat: Pomocy! Gramatura a grubość grzbietu.

Czy ktoś posiada/wie gdzie znaleźć przeliczniki dla papierów offsetowych? Ew. proszę o odpowiedź jaka będzie grubość grzbietu dla bloczka 200 kartek, papier offset 80g i 100g?

Z góry dzięki
Łukasz Misiura

Łukasz Misiura grafik/DTP
operator/fotograf/

Maciek Osiński:
Czy ktoś posiada/wie gdzie znaleźć przeliczniki dla papierów offsetowych? Ew. proszę o odpowiedź jaka będzie grubość grzbietu dla bloczka 200 kartek, papier offset 80g i 100g?

Z góry dzięki

określ ile jest kartek 80 i 100 w tym bloczku.
ale najlepiej Ci doradzą w drukarni gdzie to będziesz drulpwać.

konto usunięte

ja gdy praktykowałem w wydawnictwie to dostałem taki wzór matematyczny do wyliczenia grzbietu przy papierze offsetowym 80g

mianowicie:

( [liczba stron] / 16 ) * 0,82

czyli np stron 160 to grzbiet wyjdzie

(160/16)* 0,82

nie wiem dlaczego tak, ale takie obliczenia stosowało to wydawnictwo
ale jak wyżej wspomniał p. Łukasz Misiura najlepiej zadzwonić do drukarni i wyjaśnić w czym problem:)
Marcin J.

Marcin J. Właściciel, Biuro
Edytorsko-Usługowe
DANMAR

Tak jak koledzy piszą 8 mm i 10 mm.

konto usunięte

Warto,zanim zada się pytanie, przejrzeć archiwum.
http://www.goldenline.pl/forum/dtp-poligrafia/78875

konto usunięte

Krzysztof B.:
Warto,zanim zada się pytanie, przejrzeć archiwum.
http://www.goldenline.pl/forum/dtp-poligrafia/78875

tak serio to dzięki Krzysiek, mnie tez się przyda:)
a propos, jak wejść do grupy "konfrontacje" :)?tomek kowalski edytował(a) ten post dnia 02.04.08 o godzinie 13:45
Łukasz Misiura

Łukasz Misiura grafik/DTP
operator/fotograf/

tomek kowalski:

tak serio to dzięki Krzysiek, mnie tez się przyda:)
a propos, jak wejść do grupy "konfrontacje" :)?

pewnie musisz pisać maila do twórcyŁukasz M. edytował(a) ten post dnia 02.04.08 o godzinie 14:38

konto usunięte

Dzięki za podpowiedzi, macie rację, że najlepiej pytać w drukarni - różnica paru milimetrów to w skali nakładu jeden tir więcej lub mniej... Krzysztofie, zapomniałem o szukaczu archiwowym! Jakieś dziwne przekonanie, że jak google nie wie, to nie ma w internecie :)

konto usunięte

Roznica jest między papierami duża bo papiery offsetowe moga sie pomiędzy tymi samymi gramaturami różnic i to bardzo. Szczegolnie jesli papier offsetowy jest tzw. objetościowy czyli krótko to ujmując "spulchniony". Wtedy ta sama gramatura papieru zwyklego offsetowego a objetosciowego daje rozne grubości grzbietu. Tutaj faktycznie najlepiej skonsultuj to z drukarnia niech ci zmierza grubosc 200 kartek tego papieru. A pozniej załatw sobie probniki papieru z firm sprzedajacyh papiery. Sa fajne próbniki ktore dla kazdego rodzaju, gramatury papieru sa juz oprawione w bloczki i zawieraja własnie 200 kartek. Ja takie probniki mam (Cezex, Jakon, Europapier) i powiem wam ze te papiery w tej samej gramaturze róznia sie znacznie od siebie!!!!!! Najlepiej wiec nie ryzykowac tylko ustalac dokladnie.

konto usunięte

tomek kowalski:
ja gdy praktykowałem w wydawnictwie to dostałem taki wzór matematyczny do wyliczenia grzbietu przy papierze offsetowym 80g

mianowicie:

( [liczba stron] / 16 ) * 0,82

czyli np stron 160 to grzbiet wyjdzie

(160/16)* 0,82

nie wiem dlaczego tak, ale takie obliczenia stosowało to wydawnictwo
ale jak wyżej wspomniał p. Łukasz Misiura najlepiej zadzwonić do drukarni i wyjaśnić w czym problem:)

Taki wzór matematyczny jest dobry ale tylko dla idealnego rodzaju papieru, o znormalizowanej gramaturze, budowie wewnetrznej, gladkosci i paru innych wartosciach stalych. Jak napisałem w poście wyżej papiery różnią się między sobą w tej samej gramaturze są różne struktury papieru (ułożenie włokien, spulchnienie, dodatki itd) a ten wzór posiada liczbę (wartośc mnożnikową) stałą, która nie dopuszcza różnorodności samej struktury "wewnętrznej" papieru, więc nie jest ideałem i może pózniej, szczegolnie przy dużych objętosciach druku, wprowadzac takie niedokladnosci ze wydawnictwo... pojdzie do kosza :-)Ireneusz P. edytował(a) ten post dnia 08.04.08 o godzinie 10:56

konto usunięte

Najlepiej ustalić to z drukarnią wykonującą dane zlecenie. Swojego czasu współpracowałem z drukarnią, która do każdej książki przed przygotowaniem okładki robiła model - i na modelu mierzyli grzbiet.
Borys Aleksander Mieruszewski

Borys Aleksander Mieruszewski Właściciel,
Drukarnia
Mieruszewski

poprostu wejdz na strone ecopapier i wybierz kalkulator bulki :) oblicza offsert tradycyjne i bulki :) pozdrawaim
Arkadiusz Tazbir

Arkadiusz Tazbir Szukam pracy jako
nauczyciel
przedmiotu
Technologia Infor...

Witam!

Na tej stronce można sobie obliczyć grzbiet.
Nie reklamuje tego miejsca itd.
Ale formularz jest przydatny
http://www.dd.com.pl/index.html?kalkulacja=1&grupa[]=K_folder
Ula S.

Ula S. pokonać góry i nie
potknąć się o kamień

Ja przeliczam składkę 16x0,8. Raczej zawsze jest dobrze. Na kursie redakcji technicznej przy robieniu kalkulacji na papier itp. przyjmowało się 1mm na składkę. czyli np 24 arkusze drukarskie = 24 mm grzbietu

konto usunięte

Nie ryzykowałbym obliczania na podstawie kalkulatorów.
Po to są ślepe egzemplarze.
W archiwum pl.comp.dtp można znaleźć podobne dyskusje i różnice w grubości grzbietu potrafiły dochodzić do 3-4 mm.
Ula S.

potknąć się o kamień

na kursie było przy założeniu papieru 80g

konto usunięte

Ula Staszewska:

a jeśli zostanie wykorzystany papier o podwyższonej pulchności przy tej samej gramaturze... to co na to kurs redakcji technicznej?Krzysztof B. edytował(a) ten post dnia 14.04.09 o godzinie 22:24

konto usunięte

Krzysztof B.:
Ula Staszewska:

a jeśli zostanie wykorzystany papier o podwyższonej pulchności przy tej samej gramaturze... to co na to kurs redakcji technicznej?
Wystarczy nawet, że będą trochę inne warunki przechowywania - papier będzie wilgotny/cokolwiek, co wpływa na jego grubość - cała kalkulacja bierze w łeb.
Ale jak ktoś woli ryzykować...Paweł Uniejewski edytował(a) ten post dnia 14.04.09 o godzinie 23:14
Ula S.

potknąć się o kamień

wyliczanie papieru przez redakcje głównie następuje wtedy, gdy sami kupują papier, albo potencjalnie chcą obliczyć koszty, więc nie należy aż tak się gorączkować. Są to obliczenia bardziej może orientacyjne. To, jaki jest papier i w jakim stanie, najlepiej wie drukarnia, w której pozycja będzie drukowana, i bez kontaktu z drukarnią to się raczej nie obejdzie. Osobiście znam tylko jedną redakcję, która sama liczy, przelicza i kupuje papier, który wraz z zamówieniem dostarcza do drukarni.

konto usunięte

Ula Staszewska:
nie należy aż tak się gorączkować. Są to obliczenia bardziej może orientacyjne.

Ale kolega nie pyta o orientacyjną grubość grzbietu... z treści pytania wynika, że chciałby znać dokładną wartość.

Następna dyskusja:

nadruki na rolety - pomocy!

Wyślij zaproszenie do