Temat: Jaka jest właściwa szerokość strony ?
Skoro już Marcin powołuje się na post z mojego blogu (dzięki), proponuję przejrzeć także uwagi krytyczne autorstwa
Bellois:
Dla mnie sam cel takiego badania jest niejasny. Celem nie powinno być wyciągnięcie danych
statystycznych o tym, jaka jest średnia przewijania stron… Celem powinno być odpowiedzenie na 2 pytania:
- Czy niektóre strony są przewijana chętniej, a inne mniej chętnie?
- Jeżeli tak, to co sprawia, że niektóre strony są przewijane chętniej?
Pełen tekst na blogu
Bellois nadaje
Ale wracając do tematu... Garść niezorganizowanych przemyśleń związku pomiędzy szerokością strony, a "czytalnością" tekstów.
Co do szerokości stron, polecam przyjęte normy typograficzne, z których wynika choćby "rozsądna" szerokość kolumny (o czym pośrednio wyżej Ola) - są różne dla druku i dla ekranu. Nigdy tego nie pamiętam i proponuję zwrócić się do specjalistów, ale imho to około sześćdziesięciu znaków w wierszu jest wzorcem. Ale to też pewnie jak zwykle zależy - od kroju fontów, interlinii i miliona innych rzeczy. Z typograficznego punktu widzenia pewnie dobrze byłoby ustawiać szerokość kolumny w "em'sach" w przypadku płynnych szablonów?
Rad kilka od typograficznego nie-fachowaca:
* zbyt wąska kolumna jest równie zła w odbiorze, co za szeroka, ze względu na efekt "nienaturalnego" połamania tektstu
* szerokość kolumny zależy od ilości wlanego tekstu (w kilku wierszach zbyt szerokiej kolumny oko poradzi sobie z powrotem do odpowiedniego wiersza)
* czytalność zależy od rodzaju treści (zwykły tekst vs. kod czy wzory matematyczne)
A w ogóle to niech na taki temat się wypowiadają projektanci :D
Acha, niech mnie Ola poprawi jeśli się mylę, ale chyba nadal świętą księgą pozostaje "The elements of typographic style" (books.google.com prawdę Ci powie).
ukłony
eof @
http://offline.pl
ps/ Komitywa szuka architekta informacji ;]
eryk orłowski edytował(a) ten post dnia 30.12.07 o godzinie 18:14