Filip
Osuchowski
adiunkt, Uniwersytet
Rzeszowski
Agata
M.
yes, I can! -
copywriter/mediator/
PR - freelancer
Temat: Doktorat z wolnej stopy.
z opowieści znajomych wiem że jest ciężko. Po pierwsze problem z publikacjami - mało kto przyjmie do publikacji naukowy artykuł osoby spoza (swoich mają dosyć). Po drugie podobno jest przykro przy otwieraniu i obronie - osoba na studiach dr jest znana całej śmietance profesorskiej, która obserwowała jej postępy przez 4 lata i wie co ona sobą przedstawia. Osoba z zewnątrz - anonimowa. Do tego opłaty - podobno ok 8000,00.konto usunięte
Agata M.:Ja robie doktorat eksternistycznie czyli jak to Filip nazywa "z wolnej stopy". Nie jest az tak zle, ani z publikacjami ani z oplatami. Po pierwsze publikacje nie sa firmowane tylko przez doktoranta ale rowniez przez promotora, ktory jest (powinien byc) gwarancja jakosci publikacji. Nazwisko promotora, znanew srodowisku otwiera oczywiscie wiele drzwi. Pomaga rowniez pisanie doktoratu na uczelni, na ktorej sie studiowalo.
z opowieści znajomych wiem że jest ciężko. Po pierwsze problem z publikacjami - mało kto przyjmie do publikacji naukowy artykuł osoby spoza (swoich mają dosyć). Po drugie podobno jest przykro przy otwieraniu i obronie - osoba na studiach dr jest znana całej śmietance profesorskiej, która obserwowała jej postępy przez 4 lata i wie co ona sobą przedstawia. Osoba z zewnątrz - anonimowa. Do tego opłaty - podobno ok 8000,00.
Oplaty tez nie sa takie straszne: placi sie promotorowi rownowartosc jednej pensji profesorskiej, a recenzentom bodajze 30%. Do tego jakies male oplaty na biurokracje akademicka. Wszystko powinno sie zamknac w 6000-6500 PLN.
Witam!Moja żona jest na takich zasadach. Ceny? zależy od kierunku i uczelni. Filologia polska - granice cenowe są od 8000 do 12000 zł - zależy jaka uczelnia w Polsce. Różnice są ogromne. Rozpoczęcie, czy jest trudne? wystarczy znaleźć dobrego promotora - a to połowa sukcesu, który pokieruje też Wami. PUblikacje? zgadzam się z Jarkiem - nie jest źle.
Osobiście nie c hce być gorszy od żony ;) i zaczynam w następnym roku "z wolnej stopy" LOGISTYKA. Promotora już mam. Publikacje napisałem do dobrych i znanych czasopism z tej branży - wystarczy wysłać do redakcji a dodatkowo jeszcze otrzymacie mały profit finansowy w zamian za artykuł. Tak więc wszystko zależy od chęci.
Pozdrawiam
Magdalena Z. adiunkt, UEK Kraków
WitamNajważniejszy jest Promotor ... Jeśli jest znany i ma pozycję to pomoże Ci we wszystkim. Plusem pisania doktoratu na takich zasadach jest czas tzn. nie jesteś ograniczony terminem.
Jeśli chodzi o publikacje to ważne aby były w czasopismach recenzowanych!! Wymaganiem formalnym otwarcia przewodu jest bowiem ich okreslona liczba, ale promotor powinien w tym pomóc i wysłac w odpowiednie miejsce Twoje artykuły ...
Bardzo mile widziane są również konferencje (wystąpienia , publikacje w materiałach konferencyjnych)
Na AE w Krakowie koszt to około 8 tys.
Powodzenia :)
Mateusz P. logi(sty)ka
sam nie robie w ten sposób, ale potwierdzam informacje powyżej, koszt około 8 k, nie ma się statusu doktoranta naturalnie, ale za to można skończyć w dowolnym terminie, zarówno dłuższym niż standardowy, jak i krótszym.Joanna N. ŻYCIE TO SEKRET
Witam!A jak jest z językami obcymi? Jak dobrze trzeba znać, by się obronić? Jak w ogóle wygląda obrona? Czy tryb studiów ma na to jakiś wpływ? (poza finansami - jak zdążyłam się zorientować)
Dorota
Riegert
dr inż. Dorota
Riegert, doktor
inżynierii
materiałowej, p...
No nie zupełnie jest tak różowo z tymi publikacjami robiąc doktorat z wolnej stopy.moja znajoma robi doktorat z wolnej stopy i ma spore problemy z wydaniem artykułów w czasopismach czy innych publikacjach naukowych. Wydanie artykułu w prasie popularno - naukowej nie jest aż tak trudne, ale by się "bronić" trzeba mieć odpowiednią ilość publikacji w prasie naukowej.
Koszt doktoratu z wolnej stopy to 8000zł
Co do języków obcych to zależy od uczelni...
konto usunięte
Joanna N.:Generalnie trzeba zdac egzamin z jezyka obcego. Jesli mam byc szczery to znam doktorow, i swiezych i tych starszej daty, ktorzy jezyki obce (jezyk obcy) znaja co najwyzej w stopniu srednim.
Witam!
A jak jest z językami obcymi? Jak dobrze trzeba znać, by się obronić? Jak w ogóle wygląda obrona? Czy tryb studiów ma na to jakiś wpływ? (poza finansami - jak zdążyłam się zorientować)
Mnie, jako technika, bardziej "przeraza" egzamin z przedmiotu humanistycznego, w moim przypadku ekonomii, ale i to jest to przejscia.
Agata
M.
yes, I can! -
copywriter/mediator/
PR - freelancer
Joanna N.:
Witam!
A jak jest z językami obcymi? Jak dobrze trzeba znać, by się obronić? Jak w ogóle wygląda obrona? Czy tryb studiów ma na to jakiś wpływ? (poza finansami - jak zdążyłam się zorientować)
język trzeba znać na poziomie komunikatywnym, np. angielski na poziomie CAE. Na dziennych opowiada się po prostu o swojej pracy , badaniach etc.
konto usunięte
Agata M.:
język trzeba znać na poziomie komunikatywnym, np. angielski na poziomie CAE. Na dziennych opowiada się po prostu o swojej pracy , badaniach etc.Ha! Ładny mi komunikatywny! Na szczęście w zupełności wystarczy tzw. poziom B1-B2, czyli średnio zaawansowany. CAE to aż nadmiar szczęścia. Trzeba opowiedzieć o swojej pracy, ale przecież można sikę do tego przygotować, wręcz nauczyć na pamięć. Nie słyszałam, żeby ktoś robił testy gramatyczne :)
Ale ja mam pytanie na temat określony w wątku, czyli o robieniu doktoratu z wolnej stopy. Czy też mnie obowiązują opłaty jeżeli robię doktorat na uczelni, na której pracuję jako pracownik dydaktyczny? Czy nie jest się z nich zwolnionym jakoś?
konto usunięte
Jarek A.:
Mnie, jako technika, bardziej "przeraza" egzamin z przedmiotu humanistycznego, w moim przypadku ekonomii, ale i to jest to przejscia.
są to tak zwane przedmioty ogólnokształcące - czyli do wyboru filozofia, albo ekonomia, humanistyczna będzie raczej filozofia ;)
Anna M. adiunkt WUM
Anna S.:
Agata M.:Ha! Ładny mi komunikatywny! Na szczęście w zupełności wystarczy tzw. poziom B1-B2, czyli średnio zaawansowany. CAE to aż nadmiar szczęścia. Trzeba opowiedzieć o swojej pracy, ale przecież można sikę do tego przygotować, wręcz nauczyć na pamięć. Nie słyszałam, żeby ktoś robił testy gramatyczne :)
język trzeba znać na poziomie komunikatywnym, np. angielski na poziomie CAE. Na dziennych opowiada się po prostu o swojej pracy , badaniach etc.
Ale ja mam pytanie na temat określony w wątku, czyli o robieniu doktoratu z wolnej stopy. Czy też mnie obowiązują opłaty jeżeli robię doktorat na uczelni, na której pracuję jako pracownik dydaktyczny? Czy nie jest się z nich zwolnionym jakoś?
Wtedy to nie jest już tzw,, doktorat z wolnej stopy,, ale w ramach zatrudnienia, na mojej Uczelni w takim przypadku opłat nie ma, a na zrobienie doktoratu masz 7 lat (jeśli jesteś na etacie asystenta), jeśli pracujesz jako wykładowca - czas jest nieograniczony
Daria B. prawnik
a u nas jest 8 lat na dr jak jest sie asytentem,ale nie ma umowy na cale 8 lat,co 2 -3 dziekan wnioskuje o przedluzenie umowy dla pracownika(asystenta).Daria B. prawnik
Agata M.:Jezyk komunikatywny na tyle zeby widziec o co pytaja;) ale u nas jak ja zdawalam jezyk to trzeba bylo jeszcze sporo tekstu pzrygotowac-artykul -nie pamietam ile stron ale sporo i dobrze nauczyc sie tlumaczyc ten tekst.A najlepiej jakby to byl tekst zwiazany z pisanym doktoratem,a jak nie to przynajmniej z dziedziny z ktorej sie pisze.
Joanna N.:
Witam!
konto usunięte
Anna M.:
Wtedy to nie jest już tzw,, doktorat z wolnej stopy,, ale w ramach zatrudnienia, na mojej Uczelni w takim przypadku opłat nie ma, a na zrobienie doktoratu masz 7 lat (jeśli jesteś na etacie asystenta), jeśli pracujesz jako wykładowca - czas jest nieograniczony
To ja może uściślę, bo aż nie wierzę swemu szczęściu: pracuję w Studium języków jako wykładowca. Zabieram się za doktorat w Instytucie Marketingu, czyli w całkiem innym miejscu uczelni. Niby jestem pracownikiem, ale nie tego działu i nie jestem asystentem. Czyli uczelnia, zatrudniając mnie, nie chciała, żebym robiła jakiś doktorat.
Czy dalej jestem zwolniona z opłat?
Magdalena Z. adiunkt, UEK Kraków
To ja może uściślę, bo aż nie wierzę swemu szczęściu: pracuję w Studium języków jako wykładowca. Zabieram się za doktorat w Instytucie Marketingu, czyli w całkiem innym miejscu uczelni. Niby jestem pracownikiem, ale nie tego działu i nie jestem asystentem. Czyli uczelnia, zatrudniając mnie, nie chciała, żebym robiła jakiś doktorat.
Czy dalej jestem zwolniona z opłat?
Najlepiej jesli zapytasz w dziekanacie wydziału gdzie zamierzasz otwierać przewód. Z tego co się orientuję - na AE w Krakowie - Studium Języków Obcych jest odrębną jednostą, nie jest zakładem ani katedrą. I chyba te osoby jednak nie są na takich samych prawach co asystenci/wykładowcy pracujący w katedrach.
Jeśli będziesz musiała jednak płacić to zastanów się nad studiami doktoranckimi : koszt 4 tys (AE Kraków), czyli połowa ... I jak nie jesteś po studiach kierunkowych to można się coś zawsze dowiedzieć :)
Zanim zaczniesz myślenie o kosztach itp to poszukaj promotora.... To najważniejsze.
Agata
M.
yes, I can! -
copywriter/mediator/
PR - freelancer
(...)
Jeśli będziesz musiała jednak płacić to zastanów się nad studiami doktoranckimi : koszt 4 tys (AE Kraków), czyli połowa ... I jak nie jesteś po studiach kierunkowych to można się coś zawsze dowiedzieć :)
Zanim zaczniesz myślenie o kosztach itp to poszukaj promotora.... To najważniejsze.
4000? 300zł opłaty rekrutacyjnej, poprzedni rok 2900 <B>za semestr</B>...? Informacje ze strony AE w Krakowie...
Rafał
Piszczek
Prezes zarządu w
spółkach BioStat®,
DM Soft/MedFile
Magdalena Z.:
Witam
Najważniejszy jest Promotor ... Jeśli jest znany i ma pozycję to pomoże Ci we wszystkim. Plusem pisania doktoratu na takich zasadach jest czas tzn. nie jesteś ograniczony terminem.
Jeśli chodzi o publikacje to ważne aby były w czasopismach recenzowanych!! Wymaganiem formalnym otwarcia przewodu jest bowiem ich okreslona liczba, ale promotor powinien w tym pomóc i wysłac w odpowiednie miejsce Twoje artykuły ...
Bardzo mile widziane są również konferencje (wystąpienia , publikacje w materiałach konferencyjnych)
Na AE w Krakowie koszt to około 8 tys.
Powodzenia :)
No ja bym z tym polemizował, że Promotor ma za kogoś wszystko robić, uważam że może nas ukierunkować, dać pomysł, pokazać gdzie z czym iść, ale już wysyłanie artykułów to raczej nasz interes, oczywiście łatwiej jak nam pomoże i pośle, ale dobry promotor to jest człowiek znany, poważany, a co za tym idzie bardzo zajęty (normalne, im ktoś bardziej jest znany tym ma więcej różnych funkcji, typu komitety, komisje, stwarzyszenia, KBNy etc..), trudno więc aby za kogoś wysyłał pocztę :)
Publikacje. Jest kilka ważnych spraw związanych z ustawą i różnymi wewnątrzuczelnianymi przepisami:
po pierwsze publikacje recenzowane, ale już nie wystarczy mieć 10 jednopunktowych, to nic nie daje. Widziałem ostatnio, że trzeba mieć chyba trzy z listy A lub B (nie wiem czy te listy się jeszcze tak nazywają teraz, ale A i B to największe czasopisma polskie - tak to sie nazywało kilka lat temu).
Druga ważna sprawa: publikacje z zakresu z którego piszemy doktorat. Miałem taki przypadek właśnie, publikacje z zakresu psychologii i medycyny a doktorat z innej dziedziny. Musi być zgodność.
Konferencje i wystąpienia: nie są niczym istotnie liczącym się podczas procesu otwarcia przewodu. Podstawa to 3-4 publikacje z dziedziny(lub zbliżonej) którą się zajmujemy w doktoracie. Oczywiście wstąpienia i konferencje są pozytywem, ale punktów za to nie ma.
Joanna N. ŻYCIE TO SEKRET
Dziękuję za odpowiedzi w sparwie języka obcego. A jak jest z tą filozofią - czy wystarczy wiedza ogólna, czy trzeba ją zgłębić?Ja filozofię miałam na pierwszym roku studiów i oceniam, że bardzo pobieżnie zapoznałam się z tym przedmiotem:-)